Серпень. Хроніка подій: оголошення складу національної та молодіжної збірних України, виступ вітчизняних клубів у кваліфікації єврокубків

У серпні Сергій Ребров оголосив склад національної збірної на матчі з Англією та Італією, чотири українські клуби провели низку матчів у єврокубках, збірна країни з вадами зору перемогла на Всесвітніх іграх в Англії. 

1 серпня. Перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов прокоментував старт другого футбольного сезону в умовах воєнного стану.

«Футбол під час війни потрібен Україні! І мова не лише про команди, гравців чи вболівальників. На прикладі минулого чемпіонату, першого в історії, який пройшов в умовах повномасштабної війни, ми переконалися, що футбол об’єднує українців. 

Підготовка до чемпіонату вимагала від УАФ оперативності, чіткості і головне — згуртованості. І хочу сказати, що сьогодні ми згуртовані як ніколи раніше, адже усвідомлюємо: наше головне завдання — зберегти український футбол», — сказав зокрема Олег Протасов.

1 серпня. Українська асоціація футболу за підтримки Польського футбольного союзу погодила з УЄФА місце проведення домашнього матчу національної жіночої команди України із Сербією в межах дебютного розіграшу Ліги націй. Поєдинок 1-го туру Україна — Сербія відбудеться 22 вересня в польському містечку Старогард-Ґданський на міському стадіоні імені Казімежа Дейна.

1 серпня. «Дніпро-1» завершив свій шлях у Лізі чемпіонів-2023/2024, зігравши внічию (2:2) у матчі-відповіді з грецьким «Панатінаїкосом» у межах другого раунду кваліфікації.

2 серпня. Перші віце-президенти УАФ Олег Протасов та Вадим Костюченко привітали учасників дитячого свята «Ігри переможців», що пройшло в київському НДСЛ «Охматдит». Вони передали генеральному директору «Охматдиту» Володимиру Жовніру набір футбольної атрибутики, яка буде використовуватися для реабілітації дітей, що проходять лікування в клініці.

Фото прес-служби УАФ

2 серпня. Відбулися поєдинки другого раунду розіграшу Кубка України, в якому до команд аматорів та друголігових колективів приєдналися й представники першої ліги.

3 серпня. Українська асоціація футболу звернулася до УЄФА з офіційним листом, в якому попросила розглянути ситуацію щодо присутності в органах європейського футбольного союзу представників країни-агресора.

«Аби дотримуватися гуманітарних цінностей та справедливості, притаманних європейській футбольній сім'ї, а також щоб забезпечити послідовність миротворчої позиції УЄФА щодо врегулювання залучення до європейського футболу представників росії, просимо вас уважно розглянути ситуацію та опрацювати можливість відсторонити представників терористичної держави від їхніх обов'язків в УЄФА», — ідеться в листі УАФ.

3 серпня. Полтавська «Ворскла» знову не зуміла подолати другий раунд кваліфікації Ліги конференцій. Підопічні Віктора Скрипника у грузинському Горі поступилися «Ділі» з рахунком 1:3 й вилетіли з єврокубків.

4 серпня. У столичному Будинку футболу відбулося жеребкування третього попереднього етапу розіграшу Vbet Кубка України сезону-2023/2024. Почесними гостями заходу стали молодший сержант 241-ї окремої бригади ТРО ЗСУ Артем Мороз та екс-гравець національної збірної України, триразовий володар Кубка України, найкращий бомбардир в історії турніру Андрій Воробей.

4 серпня. Українська асоціація футболу звернулася з офіційним листом до Всесвітньої організації пляжного футболу (BSWW) щодо участі команд білорусі в міжнародних турнірах.

«Дякуючи за відсторонення російських команд від міжнародних змагань із пляжного футболу, звертаємося з проханням врегулювати формат участі в них представників білорусі, щонайменше надати дозвіл на участь у нейтральному статусі без демонстрації прапора, гімну чи іншої державної символіки. Це цілком відповідало б політиці ключових спортивних стейкхолдерів і, головне, було б справедливою мірою щодо держави, долученої до вчинення воєнних злочинів в Україні», — ідеться в листі УАФ.

5 серпня. На лондонській арені «Стемфорд Брідж» відбувся благодійний футбольний матч Game4Ukraine. У ньому взяли участь головний тренер збірної України Сергій Ребров, а також гравці національної команди Олександр Зінченко та Михайло Мудрик.

Команді Андрія Шевченка, до якої також увійшли Петр Чех, Фабіо Каннаваро, Жерар Піке, Кларенс Зеєдорф, Джанфранко Дзола, Самуєль Ето’О та інші знамениті футболісти, протистояла команда Олександра Зінченка, в якій на поле вийшли екс-гравець збірної України Євген Левченко, а також такі зірки, як Єнс Леманн, Робер Пірес, Пер Мертезакер тощо. Товариська зустріч завершилася з рахунком 2:2.

6 серпня. Нападник збірної України Артем Довбик офіційно завершив свій перехід із «Дніпра-1» до іспанської «Жирони». 26-річний українець підписав контракт до 2028 року.

Фото gironafc.cat

6 серпня. Перший віце-президент УАФ Олексій Михайличенко прокоментував надісланий від Української асоціації футболу до УЄФА лист із проханням відсторонити представників терористичної держави від роботи в адміністративних органах європейської футбольної організації.

«Ми дуже стурбовані ситуацією й у своєму листі зазначаємо, шо це неприпустимо. Я також входжу до Комітету національних збірних УЄФА й не розумію, як можна співпрацювати з росіянами чи навіть знаходитися з ними в одному приміщенні.

Ми розуміємо, що футбол — це гра мільйонів, найперша у світі, і для них це дуже важливо. Ми завжди будемо доводити свою правоту й боротися за те, щоб росія відійшла від футболу якнайдалі», — сказав Олексій Михайличенко.

7 серпня. Завершилися матчі 1-го туру чемпіонату України серед жіночих команд вищої ліги сезону-2023/2024.

7 серпня. Українська асоціація футболу взяла участь у нараді під головуванням президента Національного олімпійського комітету України, міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта за участю очільників та представників усіх спортивних федерацій у межах підготовки до літніх Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

Від національної футбольної асоціації до заходу доєднався перший віце-президент Вадим Костюченко, який відзвітував про плани підготовки збірної України, що під керівництвом Руслана Ротаня зіграє на футбольному турнірі ОІ-2024.

9 серпня. Українська асоціація футболу висловила щиру подяку Луїсу Кортесу за плідну роботу на чолі національної жіночої збірної України. Вона також подякувала іспанському спеціалісту за організацію гуманітарної допомоги, яку отримала наша футбольна родина з початку повномасштабного вторгнення рф, та підтримку України на міжнародній арені загалом і побажала Луїсу успіху в подальшій тренерській кар’єрі.

Фото прес-служби УАФ

10 серпня. Проєкт Української асоціації футболу щодо проведення інклюзивних футбольних секцій на Тернопільщині продовжився у Збаражі, на базі місцевого ліцею (тренер — Руслан Ющишин, координатор від Асоціації футболу Тернопільщини — Василь Заторський).

10 серпня. Воротар збірної України Анатолій Трубін перейшов із донецького «Шахтаря» до «Бенфіки». Наш голкіпер уклав із лісабонцями угоду, термін якої спливає влітку 2028 року.

10 серпня. Віце-чемпіон України, «Дніпро-1», розпочав свій виступ у Лізі Європи з поразки у виїзному поєдинку із чеською «Славією». Підопічні Олександра Кучера поступилися з рахунком 0:3.

10 серпня. Київське «Динамо» дебютувало в Лізі конференцій гостьовою поразкою від грецького «Арісу» в третьому кваліфікаційному раунді. Українці в Салоніках поступилися з рахунком 0:1.

11 серпня. В Ужгороді з ініціативи головного тренера збірної України Сергія Реброва стартував семінар для наставників збірних, мета якого — спираючись на скаутинг та різні технічні моменти, налагодити взаємодію між тренерами національної, молодіжної та юнацьких команд.

12 серпня. Виповнилося рівно 100 років найголовнішій спортивній споруді України — Національному спортивному комплексу «Олімпійський» у Києві.

Фото прес-служби УАФ

13 серпня. Суперник збірної України у відборі Євро-2024 залишився без наставника. Італійська федерація футболу повідомила, що прийняла відставку Роберто Манчіні з посади тренера національної команди.

13 серпня. В Ужгороді завершився семінар для тренерів збірних України, ініційований Сергієм Ребровим. У заході взяли участь асистент Реброва Гліб Платов та головний тренер молодіжної збірної Унаї Мельгоса, який виконував функції модератора. Також на ньому були присутні співробітники відповідних підрозділів УАФ і представники юнацьких збірних, зокрема керманичі команд U-18/19 (Олег Кузнецов), U-17/18 (Юрій Мороз), U-16/17 (Володимир Єзерський).

Фото прес-служби УАФ

14 серпня. Українська асоціація футболу надіслала лист на адресу УЄФА та Грецької федерації футболу щодо інциденту під час матчу Ліги конференцій за участі київського «Динамо», який відбувся 10 серпня.

«Змушені звернутися через образливий та небезпечний інцидент, який стався під час нещодавнього матчу третього кваліфікаційного раунду Ліги конференцій УЄФА між ФК «Аріс» (Греція) та ФК «Динамо» (Україна). На трибунах Kleanthis Vikelidis Stadium (Салоніки, Греція) було продемонстровано обурливий банер на адресу захисників «Азовсталі», а саме — Smash Azov nazis («Знищити нацистів Азова»), що було видно в трансляції матчу.

Факт цього інциденту нас дуже стурбував, оскільки він є небезпечним сигналом глибоко хибного сприйняття трагічних подій в Україні, а також прикладом неприйнятної для футбольної сім’ї пропаганди насильства на матчах змагань під егідою УЄФА», — ідеться в листі.

15 серпня. Визначилися час і місце проведення матчу відбору Євро-2025 (U-21) між молодіжними збірними України та Північної Ірландії. Ця гра відбудеться 12 вересня у словацькому Попраді на Narodne treningove centrum Poprad (початок — о 19.30 за київським часом).

17 серпня. У Будинку футболу з дружнім візитом побував Надзвичайний і Повноважний Посол Австралії в Україні пан Брюс Едвардс. У зустрічі з австралійським дипломатом узяли участь перші віце-президенти Української асоціації футболу Анатолій Демяненко, Вадим Костюченко й Олексій Михайличенко та заступник генерального секретаря УАФ Ігор Грищенко.

Під час спілкування Вадим Костюченко висловив вдячність пану послу, керівництву та всьому народу Австралії за підтримку України у війні проти російських терористів. «Це надзвичайно важливо для нас у часи важких випробувань — відчувати дружню підтримку Австралії. Ми цінуємо це й пишаємося добрими взаєминами наших країн», — наголосив перший віце-президент УАФ.  

 

Фото Павла Кубанова

17 серпня. У столичному Будинку футболу відбулося жеребкування четвертого попереднього етапу розіграшу Vbet Кубка України сезону-2023/2024. Почесними гостями заходу стали військовослужбовець Національної гвардії України, віце-чемпіон світу із гри сокка Дмитро Іванов, а також відомий вітчизняний футболіст і тренер, топ-гвардієць в історії Кубку України Руслан Костишин.

17 серпня. У межах підготовки до реалізації цьогорічних проєктів «Відкриті уроки футболу» та «Інклюзивні футбольні секції» лідери волонтерів і тренери із близько 40 громад різних регіонів України пройшли навчання УАФ в Івано-Франківську. Програму презентували координатор проєктів УАФ Євгеній Столітенко та виконавчий директор Івано-Франківської обласної асоціації футболу Василь Сікора.

17 серпня. У Бучі в «Академії спорту» відбувся поєдинок за Суперкубок України з футзалу 2023 року серед чоловічих команд. Між собою зійшлися переможець Екстра-ліги київський «ХІТ» та володар Кубка України «Кардинал-Рівне». Переміг «ХІТ» (2:0), який удруге в історії став володарем Суперкубка України.

17 серпня. Київське «Динамо» в серії пенальті перемогло грецький «Аріс» і зуміло подолати третій раунд кваліфікації Ліги конференцій. Основний час завершився з рахунком 2:1 на користь киян, і справа дійшла до додаткового часу, а потім і до пробиття 11-метрових, у чому сильнішими виявилися українці (6:5). 

17 серпня. У матчі-відповіді третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи «Дніпро-1» не зумів обіграти чеську «Славію». Тиждень тому віце-чемпіони України поступилися їй у Празі (0:3). Тепер же в словацьких Кошицях вони зіграли внічию — 1:1 і вибули в Лігу конференцій.

17 серпня. Роман Яремчук оформив хет-трик у переможному поєдинку «Брюгге». У матчі-відповіді третього кваліфікаційного раунду Ліги конференцій з ісландським «Акурейрі» нападник збірної України відіграв до 79-ї хвилини, оформивши при цьому хет-трик упродовж 18-ти хвилин (57, 65, 75). А його команда, як і в першому поєдинку, здобула перемогу з рахунком 5:1.

18 серпня. Українська асоціація футболу затвердила графік заходів для юнацьких збірних команд України на вересень—жовтень 2023 року.

Зокрема, юнацька збірна України U-18/19 (футболісти не старші 2005 року народження) дізналася, що виступить на міжнародному турнірі Seoul Cup, що відбудеться в столиці Південної Кореї. Окрім підопічних Олега Кузнецова, у змаганнях планується участь команд Південної Кореї, Марокко та В’єтнаму. Турнір проходитиме за коловою системою (кожен учасник зіграє з іншим). Його проведення заплановано на 11—15 жовтня.

19 серпня. Півзахисник збірної України Руслан Маліновський офіційно перейшов із французького «Марселя» до італійського «Дженоа». Наш футболіст виступатиме за «Грифонів» в оренді до кінця сезону. Також італійський клуб матиме змогу влітку 2024 року остаточно викупити контракт українця.

20 серпня. Захисник збірної України Сергій Кривцов виграв разом з «Інтер Маямі» Кубок ліг-2023. Наш футболіст вийшов у стартовому складі та відіграв повний поєдинок, що закінчився перемогою його команди в серії післяматчевих пенальті — 10:9. 

21 серпня. Головний тренер національної збірної України Сергій Ребров оголосив склад команди, який візьме участь у підготовчому зборі та кваліфікаційних матчах Євро-2024 проти Англії (9 вересня у Вроцлаві) та Італії (12 вересня в Мілані). В оголошеному переліку — 25 гравців. Ще п'ятеро виконавців увійшли до резервного списку.

Фото прес-служби УАФ

22 серпня. Головний тренер молодіжної збірної України Унаї Мельгоса назвав імена 23-х виконавців, викликаних на вересневий збір для підготовки до матчів із Німеччиною та Північною Ірландією.

22 серпня. Головний тренер збірної України Сергій Ребров довикликав до складу національної команди оборонця київського «Динамо» Олександра Караваєва.

23 серпня. Збірна України серед гравців із вадами зору перемогла на Всесвітніх іграх в Англії. У фіналі наша команда в додатковий час здолала господарів, англійців, — 4:3. Найкращим гравцем турніру став українець Вадим Швець — автор переможного гола у вирішальному поєдинку.

23 серпня. Із нагоди Дня Незалежності України на полях НТК ім. В. Баннікова в Києві відбувся щорічний турнір із міні-футболу «Разом до перемоги!». У змаганнях, організованих Українською асоціацією футболу та Всеукраїнською асоціацією футболістів-професіоналів за підтримки ІА «Центр новин», уже традиційно взяли участь вісім колективів: УАФ, ВАФП, міністерство молоді та спорту, патрульна поліція, Профспілка захисників України, Кабінет Міністрів України, ФК «Маестро» та збірна журналістів України.

У матчі за третє місце ФК «Маестро» обіграв збірну УАФ — 7:2, а у фінальній зустрічі гравці ВАФП виявилися сильнішими за представників Мінмолодьспорту — 3:1.

23 серпня. Напередодні Дня Незалежності України на НТК ім. В. Баннікова пройшов благодійний футбольний майстер-клас. Він був організований Sport&Business Club за підтримки Української асоціації футболу та Української Прем’єр-ліги. До святкового спортивного заходу долучилися близько 200 дітей-переселенців віком від шести до 12-ти років із Донецької, Луганської, Херсонської, Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.

Фото Павла Кубанова

23 серпня. Відбулися вісім поєдинків четвертого попереднього етапу Vbet Кубку України сезону-2023/2024. До 1/8 фіналу пробилися два представники першої ліги.

23 серпня. «Дніпро-1» продовжив свій шлях у єврокубках, зігравши у словацькій Трнаві з місцевим «Спартаком» у межах плей-оф раунду кваліфікації Ліги конференцій. Матч завершився внічию — 1:1.

23 серпня. У межах підготовки до фінального турніру Євро-2023 (U-19) з футзалу юнацька збірна України провела перший спаринг з іспанськими однолітками. Українці здобули перемогу над сильним суперником — 5:4. У складі збірної України забивали Владислав Ткаченко (дубль), Андрій Єлішев, Максим Малиновський та Ігор Пелецький. 

24 серпня. У річницю поновлення змагань в українському футболі в умовах повномасштабної війни УАФ презентувала документальну стрічку «Особливий сезон». Фільм занурює в події 2022 року, коли через повномасштабну війну український футбол було повністю зупинено без будь-яких перспектив. Однак з ініціативи УАФ на всіх рівнях було впроваджено механізми, які дозволяли поновити клубний сезон. Перед усіма стояло непросте, але цілком слушне завдання від Президента України Володимира Зеленського — грати матчі саме на вітчизняних стадіонах.

24 серпня. У першому поєдинку плей-оф раунду кваліфікації Ліги Європи луганська «Зоря» в Празі зустрічалася з місцевою «Славією». На жаль, наша команда поступилася з рахунком 0:2.

24 серпня. Київське «Динамо» продовжило свій виступ у Лізі конференцій поєдинком плей-оф раунду кваліфікації з турецьким «Бешикташем». Підопічні Мірчі Луческу зазнали поразки з рахунком 2:3.

25 серпня. У межах навчально-тренувального збору дівоча збірна України WU-15 провела контрольний поєдинок з «Янтарочкою» з Новояворівська. Матч пройшов за повної ініціативи підопічних Олени Кудзієвої, які здобули оглушливу перемогу — 8:0.

Фото womensfootball.com.ua

25 серпня. У межах підготовки до фінального турніру Євро-2023 (U-19) з футзалу юнацька збірна України зіграла другий спаринг з іспанськими однолітками. Підопічні Ігоря Москвичова поступилися — 2:5, хоча вели в рахунку після першого тайму завдяки голам Ткаченка та Малиновського. 

27 серпня. Дівоча збірна України WU-15 завершила навчально-тренувальний збір у Львові перемогою над «Надбужжям» із Буська. Перша половина зустрічі закінчилася внічию, проте в другій її частині підопічні Олени Кудзієвої оформили розгромну перемогу — 6:2.

27 серпня. У Києві на «Гідропарк-Арені» відбувся фінальний поєдинок ювілейного, 20-го, чемпіонату України з пляжного футболу. За підсумками безкомпромісного протистояння команда Євгена Варениці «Гріффін» переграла чинних чемпіонів із «ВІТу» з рахунком 3:1.

29 серпня. Жіноча збірна України з пляжного футболу вперше у своїй історії ввійшла в чільну трійку рейтингу національних команд BSWW. У травні 2023 року вона посідала в ньому п'яте місце. Нині ж підопічні Юрія Клименка набрали 874 бали й уперше в історії ввійшли в топ-3. Синьо-жовті відстають від Англії, яка йде другою, на 207 пунктів. Лідером же рейтингу є Іспанія.

30 серпня. Відбулися зміни у складі молодіжної збірної України на матчі з Німеччиною та Північною Ірландією. Наставник команди Унаї Мельгоса замість Костянтина Вівчаренка й Олега Очеретька викликав Андрія Булезу та Кирила Сігеєва.

30 серпня. У межах підготовки до фінального турніру Євро-2023 (U-19) з футзалу юнацька збірна України провела спаринг із французькими однолітками. Cиньо-жовті здобули перемогу завдяки вирішальному голу Дмитра Скибчика в другому таймі — 5:4.

31 серпня. У столичному Будинку футболу відбулося жеребкування 1/8 фіналу розіграшу Vbet Кубка України сезону-2023/2024 та 1/4 фіналу турніру серед жіночих команд. Почесними гостями заходу стали олімпійський чемпіон і віце-чемпіон Олександр Абраменко та бойовий медик 244-го окремого батальйону 112-ї бригади, а в мирному житті — спортивний журналіст і комунікаційник Владислав Дунаєнко.

31 серпня. Гравці та тренерський штаб молодіжної збірної України, що здобула право виступити на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі, зібрали кошти та згідно з отриманим запитом передали черговий автомобіль для військовослужбовців ЗСУ, які звільняють територію нашої держави від російських окупантів. Спільними зусиллями та за сприяння благодійної організації «Київщина футбольна» команда придбала автівку для воїнів окремого загону спеціального призначення «Азов».

Фото прес-служби УАФ

31 серпня. Головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт оголосив склад команди, який готуватиметься до матчу відбору Євро-2024 проти України (9 вересня) і товариського поєдинку із Шотландією (12 вересня).

31 серпня. Визначилися суперники донецького «Шахтаря» у груповому раунді Ліги чемпіонів. Гірники, які перед церемонією жеребкування перебували в третьому кошику, виступатимуть у квартеті Н разом із «Барселоною», «Порту» та «Антверпеном».

31 серпня. Луганська «Зоря» не зуміла пройти чеську «Славію» в межах плей-оф раунду кваліфікації Ліги Європи-2023/2024. Українці здобули перемогу в матчі-відповіді (2:1), але за загальними підсумками двобою далі пройшли чехи.

31 серпня. Київське «Динамо» поступилося у Стамбулі турецькому «Бешикташу» в плей-оф раунді кваліфікації Ліги конференцій. Турки перемогли — 1:0 і крокують у груповий етап. Для біло-синіх єврокубковий сезон завершився.

31 серпня. «Дніпро-1» у Кошицях у додатковий час поступився трнавському «Спартаку» в матчі-відповіді плей-оф раунду кваліфікації Ліги конференцій. 1:2 — поразка дніпрян, які цього сезону залишилися за бортом основної сітки єврокубків.

Фото scdnipro1.com.ua

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.09.2024 14:02

У Зборові відбувся фестиваль «Відкриті уроки футболу»

У Зборівській громаді, що на Тернопільщині, на міському стадіоні &laqu...

21.09.2024 14:00

«Інклюзивні футбольні секції» — для дітей Чернігова

Однією з нових точок у географії проєкту Української асоціації футболу...

20.09.2024 10:00

У Києві відбулося вручення тренерських А-дипломів УЄФА

У Києві відбулося вручення тренерських А-дипломів УЄФА цілій групі спе...

17.09.2024 16:00

Комітет з етики та чесної гри УАФ проводить планові освітні лекції для збірних України та клубів УПЛ і ПФЛ

Із метою підвищення обізнаності гравців, тренерів та персоналу основни...

Підписатися на новини