Олег Протасов: «Матчі чемпіонату демонструють світові нескореність та переможний дух нашої держави»

Перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов прокоментував для прес-служби УАФ старт другого футбольного сезону в умовах воєнного стану.

— Олеже Валерійовичу, чому так важливо відновити футбол під час воєнного стану?

— Футбол під час війни потрібен Україні! І мова не лише про команди, гравців чи вболівальників. На прикладі минулого чемпіонату, першого в історії, який пройшов в умовах повномасштабної війни, ми переконалися, що футбол об’єднує українців. Перемоги збірної сприяють підняттю патріотичного духу, а матчі чемпіонату демонструють світові нескореність та переможний дух нашої держави. Футбол також став вагомим інструментом соціальної діяльності, спрямованої на підтримку ЗСУ та сімей, які постраждали від російської агресії.

Відновити національний чемпіонат під час активної фази бойових дій, які тривають і зараз, — надзвичайно складне комплексне завдання. Його минулого року перед президентом УАФ Андрієм Павелком поставив Президент України Володимир Зеленський. І його було виконано!

Підготовка до чемпіонату вимагала від УАФ оперативності, чіткості і головне — згуртованості. І хочу сказати, що сьогодні ми згуртовані, як ніколи раніше, адже усвідомлюємо: наше головне завдання — зберегти український футбол.

Усім відомо, що УАФ атакували в інтересах країни-агресора за ефективну роботу з відсторонення представників російської федерації з міжнародної арени. Є спроби дестабілізувати діяльность асоціації і зсередини. Ми зіштовхнулися з небаченими ніколи раніше випробуваннями! Юридичний тиск, замовні медійні атаки… Наприкінці минулого року ми також стикнулися й зі спробами втручання в роботу виконавчих органів УАФ через тиск на наші регіональні підрозділи. Але, як я вже сказав, ми робили, робимо й будемо робити все від нас залежне попри всі виклики, щоб виконати завдання, яке дав Президент України, із відновлення футбольних змагань.

— Є шанс, що в нинішніх реаліях уболівальникам дозволять повернутися на трибуни?

— Як кажуть у таких випадках, ми працюємо над цим. Позиція Мінмолодьспорту відома — нам відмовили в допуску вболівальників на трибуни. Але, повторюся, ми продовжуємо працювати над цим питанням. Напередодні старту поточного чемпіонату в нас пройшла розширена нарада за участі представників правоохоронних органів. Ми пропонуємо збільшити квоту присутніх на матчі. Зараз ідеться про 280 осіб, ми пропонуємо її суттєво підвищити. Реально бачимо шляхи реалізації цієї ініціативи із суворим дотриманням усіх безпекових нюансів.

— Як ви оціните рівень організації матчів на старті нового сезону?

— Нам дуже допомагає досвід минулого сезону. Наразі розпочалися змагання в УПЛ, чемпіонаті U-19, першій лізі ПФЛ та Кубку України. Суттєвих зауважень у нас немає. Так, повітряна тривога не дозволила частині поєдинків завершитися вчасно. Але тут, на жаль, ми нічого не можемо вдіяти. Сприймаємо це як реалії сьогодення.

Незважаючи на воєнний стан, ми постійно працюємо над підвищенням організаційного й спортивного рівня змагань. Зокрема в УПЛ плануємо вже в цьому сезоні задіяти систему ВАР на всіх матчах туру. Для цього перед сезоном провели додаткове навчання фахівців, що працюють із системою. У стартовому турі УПЛ система ВАР працювала на трьох поєдинках, але вже в найближчих турах кількість таких ігор буде збільшено.

Я вже згадував, що ми відновили розіграш Кубка України. Також очікуємо на старт змагань у другій лізі ПФЛ, жіночому чемпіонаті, чемпіонатах аматорів та ДЮФЛУ. Попри війну, УАФ ані на день не припиняла свою роботу й зараз продовжує свою діяльність із розвитку футболу. Так, у всіх змаганнях ми акцентуємо увагу не лише на спортивній складовій, а й на безпеці учасників матчів та осіб, які задіяні на стадіоні. Але це реалії нашого існування. І ми не втомлюємося дякувати Збройним силам України за їхню мужність та героїзм і можливість грати у футбол на території нашої країни!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини