Червень. Хроніка подій: призначення Сергія Реброва та перемоги національної збірної у відборі Євро-2024, вдалий виступ молодіжки на Євро-2023 (U-21)

У червні збірна України здобула дві перемоги у відборі Євро-2024, молодіжна команда пробилася у чвертьфінал Євро-2023 (U-21), а жіноча збірна з пляжного футболу вийшла у фінал III Європейських ігор.

1 червня. У режимі онлайн відбулося розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футболу УАФ, до участі в якому були залучені керівники ДЮФЛУ та перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко.

На засіданні було розглянуто питання стосовно підготовки та проведення чемпіонату України з футболу серед команд ДЮСЗ сезону-2023/2024.

1 червня. У Первозванівці на стадіоні «Інгул» відбувся футбольний фестиваль проєкту «Відкриті уроки футболу» для дітей, постраждалих від війни. Важливі психосоціальні футбольні заходи організували Українська асоціація футболу, Кіровоградська обласна асоціація футболу та Первозванівська громада.

Участь у «Відкритих уроках футболу» взяли учні з Первозванівської ТГ та діти з інших регіонів України, які через війну вимушені були переїхати.

3 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу зіграла перший із двох запланованих товариських поєдинків із командою Польщі. Синьо-жовті здобули впевнену перемогу з рахунком 3:0. Дублем відзначилася Анастасія Кліпаченко, а ще один гол записала до свого активу Мирослава Випасняк.

3 червня. Діти Чернігівщини з громад, які суттєво постраждали від війни, через психосоціальні футбольні заходи долучилися до соціального проєкту «Відкриті уроки футболу».

Організували ці заходи в Чернігові на стадіоні «Юність» Українська асоціація футболу, Чернігівська обласна асоціація футболу та Чернігівська громада. Учасниками футбольного фестивалю стали учні іванківського, анисівського та количівського ліцеїв.

4 червня. Відбулися всі поєдинки заключного, 30-го туру чемпіонату України. До першої ліги вилетіли «Металіст» і «Львів». У плей-оф за збереження прописки в еліті мали зіграти «Верес» та «Інгулець». Їхніми суперниками стали «Металург» і «ЛНЗ» відповідно.

4 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу в Гданську зіграла другий товариський поєдинок із командою Польщі. Наші дівчата перемогли з рахунком 3:2. М'ячі у складі синьо-жовтих забивали Ганна Давиденко, Юлія Дехтяр та Юлія Костюк.

5 червня. Головний тренер дівочої збірної України WU-15 Олена Кудзієва оприлюднила список із 23-х гравців, викликаних на навчально-тренувальний збір. Команда зібралася разом у Тернополі, де провела тижневий робочий цикл, під час якого зіграла два контрольні поєдинки.

6 червня. За сприяння Української асоціації футболу в Коростені відбувся фестиваль «Відкриті уроки футболу». Усі його учасники отримали футболки від УАФ, тренери — нову спортивну форму, а кожній школі, яка взяла участь у заході, передали футбольні м’ячі та інвентар.

6 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу зіграла перший із двох запланованих товариських поєдинків із командою Португалії. Українки поступилися з рахунком 3:4. М'ячі у складі синьо-жовтих забивали Анастасія Кліпаченко та Юлія Костюк (дубль). 

7 червня. У столичному Будинку футболу було представлено нового головного тренера національної збірної України. Головну команду країни напередодні її червневого збору очолив Сергій Ребров — один із провідних гравців в історії збірної, який зарекомендував себе з найкращого боку й на тренерській ниві — як в Україні, так і за кордоном.

Фото прес-служби УАФ

«Із задоволенням хочу представити нового головного тренера національної збірної України. Це легендарний футболіст і фахівець Сергій Ребров. Це довгоочікувана подія, новий етап в історії українського футболу. Особливий момент, оскільки нова сторінка писатиметься під час воєнного стану, в особливий для нашої країни період. Будемо очікувати від нашої збірної гри, яка радуватиме українських уболівальників», — сказав під час представлення тренера Андрій Павелко.

7 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу в Назаре провела другий товариський поєдинок із командою Португалії. Основний та додатковий час завершилися внічию (3:3), а в серії пенальті влучнішими виявилися португалки — 3:2.

7 червня. На Чернігівщині продовжилися психосоціальні футбольні заходи проєкту «Відкриті уроки футболу» для дітей із громад, які суттєво постраждали від війни.

Організацію футбольного фестивалю в Чернігові на стадіоні «Юність» забезпечили Українська асоціація футболу, Чернігівська обласна асоціація футболу та Чернігівська громада. Цього разу учасниками стали діти з Брусилова, Снов’янки, Седнева, Киїнки, Михайло-Коцюбинського, Пакуля, Трисвятської Слободи.

8 червня. В Австрії розпочався НТЗ молодіжної збірної України, яка готувалася до фінального турніру Євро-2023 (U-21). У розпорядженні наставника команди Руслана Ротаня було 24 виконавці.

8 червня. Відбулося жеребкування елітного раунду кваліфікації ЧС-2024 з футзалу в європейській зоні, де виступатиме й національна збірна України. За його підсумками наша команда опинилася в групі В, де її суперниками будуть Польща, Сербія та Бельгія.

8 червня. У межах навчально-тренувального збору дівоча збірна України WU-15 провела свій перший контрольний поєдинок. Синьо-жовті розгромили опоненток — 8:1.

Найактивнішою в матчі стала Софія Козішкурт, яка на куражі зуміла оформити пента-трик. Два результативні удари — на рахунку Дарії Колодій, ще один влучний постріл — в активі Дарії Жукової.

Фото womensfootball.com.ua

10 червня. Відбулися перші поєдинки плей-оф чемпіонату України, в яких зійшлися представники Прем’єр-ліги («Верес», «Інгулець») та першої ліги («Металург», «ЛНЗ»). «Верес» здобув перемогу над «Металургом» (1:0), а «Інгулець» зіграв унічию з «ЛНЗ» (1:1).

10 червня. Дівоча збірна України WU-15 провела свій другий контрольний поєдинок у межах навчально-тренувального збору в Тернополі. Синьо-жовті зустрічалися з львівським «Рухом» WU-15 і зіграли внічию — 3:3.

10 червня. Паралімпійська збірна України стала найсильнішою на чемпіонаті Європи, який проходив 2—10 червня в Італії. Команда вітчизняних футболістів із наслідками дитячого церебрального паралічу здобула золоті медалі. У вирішальному поєдинку наші хлопці перемогли Англію (3:0). Голи у фіналі записали на свій рахунок Іван Доненко, Сергій Беденок та Антон Балакай.

12 червня. Збірна України в Бремені в товариському матчі, який став для неї першим під керівництвом Сергія Реброва, зіграла внічию з Німеччиною (3:3). Дубль у складі синьо-жовтих оформив Віктор Циганков, ще один м'яч забив у власні ворота Антоніо Рюдігер.

13 червня. Буковина стала активним учасником програми розвитку шкільного футболу УАФ, долучившись до її освітньої складової. У Чернівецькій області було проведено курси підвищення кваліфікації вчителів із модулю «Футбол».

У межах програми УАФ курси було організовано Асоціацією футболу Чернівецької області та Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області разом із Чернівецьким національним університетом ім. Ю. Федьковича.

13 червня. Компанія VBET Ukraine, преміумспонсор національної команди України з футболу, презентувала соціальне відео, героєм якого став гравець збірної Олександр Зінченко, що є амбасадором відповідальної гри VBET Ukraine ще з грудня 2022 року.

У сюжеті ролика візуалізовано різноманітні життєві ситуації, які вимагають від героя відповідально ставитися до своїх учинків та обов’язків.

13 червня. У зв’язку із ситуацією щодо можливого проведення у вересні поточного року матчу національних збірних Катару та росії Українська асоціація футболу надіслала лист на адресу ФІФА та Футбольної асоціації Катару, в якому засудила ініціативу організації такої зустрічі.

«Ми в УАФ щиро вважаємо, що вищезазначені матчі не можуть відбуватися за нинішніх обставин, будучи дозволеними й підтриманими конфедераціями й асоціаціями-членами, оскільки це суперечить вмотивованим намірам ФІФА щодо ізоляції агресорів від світової футбольної спільноти», — йдеться в листі.

13 червня. Молодіжна збірна України, яка готувалася до фінального турніру Євро-2023 (U-21), зустрілася в спарингу з командою Кувейту. Українці перемогли з рахунком 2:0. М'ячі забивали Богдан В'юнник та Данило Сікан.

Фото прес-служби УАФ

14 червня. Відбулися матчі-відповіді плей-оф чемпіонату України, в яких зійшлися представники Прем’єр-ліги («Верес», «Інгулець») та першої ліги («Металург», «ЛНЗ»). «Верес» за підсумками протистояння з «Металургом» (6:1, 0:1) зберіг прописку в елітному дивізіоні. Своєю чергою «ЛНЗ» здолав «Інгулець» (2:1, 1:1) і дебютує в Прем’єр-лізі.

15 червня. Зважаючи на прагнення клубів закупити фургони VAR у кількості, яка дозволить покрити всі матчі української Прем'єр-ліги, керівництво УАФ ухвалило рішення провести навчання відповідної кількості вітчизняних арбітрів. Вони триватимуть орієнтовно до кінця вересня.

16 червня. На Житомирщині проведено два цикли із 40 занять інклюзивних футбольних секцій у межах проєкту Української асоціації футболу.

Заняття відбулися в Романові, на базі місцевого ліцею № 1 (тренерка — Галина Кроткевич, яка перед стартом проєкту пройшла спеціальне навчання на семінарі УАФ).

16 червня. У швейцарському Ньйоні відбулася церемонія жеребкування першого раунду відбору Євро-2023/2024 (WU-17). Дівоча збірна України волею жереба потрапила до групи 4 Ліги А разом із Німеччиною, Румунією та Австрією.  

16 червня. Визначилися опоненти молодіжної жіночої збірної України в першому раунді відбору Євро-2023/2024 (WU-19). Волею жереба наша команда потрапила до групи 4 Ліги В разом із Північною Македонією, Люксембургом та Вірменією.

16 червня. Молодіжна збірна України, яка готувалася до фінального турніру Євро-2023 (U-21), зустрілася в спарингу з однолітками з Ірландії. Товариська гра завершилася миром — 2:2. Голи у складі синьо-жовтих забивали Артем Бондаренко та Данило Сікан.

16 червня. Збірна України в межах кваліфікації Євро-2024 провела поєдинок у Скоп’є на стадіоні «Тоше Проеський» проти команди Північної Македонії. Поступаючись — 0:2, українці зуміли перевернути хід гри, забивши три м’ячі в другому таймі.

Підопічні Сергія Реброва втримали переможний результат (3:2) та здобули перші очки у відборі. М'ячі нашої команди забивали Ілля Забарний, Юхим Конопля та Віктор Циганков.

Фото Павла Кубанова

19 червня. Збірна України в межах кваліфікації Євро-2024 провела поєдинок у словацькій Трнаві на стадіоні Антона Малатинського проти команди Мальти. У важкій боротьбі синьо-жовті здобули важливу перемогу — 1:0.  Єдиний гол — на рахунку Віктора Циганкова, який реалізував пенальті.

20 червня. Проєкт «Інклюзивні футбольні секції» Української асоціації футболу реалізовано на Черкащині в інклюзивній групі «Чемпіони по життю» муніципального спортивного клубу «Дніпро» Черкаської міської ради.

20 червня. У першому поєдинку на традиційному літньому турнірі Futsal Week у Хорватії юнацька збірна України U-19 поступилася команді Марокко — 1:4. Єдиний гол синьо-жовтих оформив Ігор Пелецький.

21 червня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-2023/2024. Згідно з його результатами український «Дніпро-1» зустрінеться з грецьким «Панатінаїкосом». Матчі відбудуться 25 липня та 1 серпня.

21 червня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування другого кваліфікаційного раунду Ліги конференцій-2023/2024. Згідно з його результатами «Ворскла» зустрінеться з переможцем пари ДАК 1904 (Словаччина) — «Діла» (Грузія). Перший матч полтавці проведуть удома 27 липня, другий — на виїзді 3 серпня.

21 червня. Молодіжна збірна України розпочала свій виступ у фінальному турнірі чемпіонату Європи-2023 (U-21). Підопічні Руслана Ротаня здобули перемогу на старті турніру над Хорватією — 2:0. М'ячі забили Олексій Кащук та Данило Сікан.

21 червня. Юнацька збірна України U-19 на традиційному літньому турнірі Futsal Week, який проходив у хорватському Поречі, у другому поєдинку поступилася команді Польщі — 2:4. У складі синьо-жовтих забивали Андрій Єлішев і Дмитро Федик.

22 червня. УАФ отримала лист від УЄФА з поясненнями щодо інциденту в Стамбулі, коли в уболівальника англійського клубу офіційні особи, які працювали на стадіоні, намагалися відібрати прапор України.

«Щодо прикрого випадку в Стамбулі, то, будь ласка, будьте впевнені — це була неправомірна, необґрунтована ініціатива одного зі стюардів місцевого стадіону, що була миттєво припинена після того, як про неї стало відомо його вищим керівникам. Звичайно, ми шкодуємо з приводу тих болісних відчуттів, що спричинив вам даний епізод, і зробимо все можливе, аби запобігти подібним випадкам у майбутньому», — йдеться в листі.

23 червня. У столичному Будинку футболу відбулися загальні збори учасників Об’єднання професіональних футбольних клубів України «Прем’єр-ліга».

На зборах було затверджено підсумки Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів УПЛ сезону-2022/2023 (VBET Ліга, чемпіонат U-19), враховуючи останнє рішення КДК УАФ стосовно матчу 30-го туру між командами «Минай» та «Зоря» (технічна перемога закарпатців — 3:0).

23 червня. Юнацька збірна України U-19  на традиційному літньому турнірі Futsal Week у Хорватії програла свій третій матч. Цього разу — із командою Португалії (2:5). Синьо-жовті швидко повели в рахунку після голів Дениса Сніцаренка та Дмитра Рибіцького, однак потім пропустили п’ять м’ячів.

24 червня. УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з приводу протиправних дій терористичної держави. Бажання чиновників із країни-агресора залучити до змагань на території російської федерації команди з тимчасово окупованого Криму не залишилося поза увагою Української асоціації футболу.

«Звертаємося до ФІФА та УЄФА з проханням розглянути можливість позбавлення рфс членства у ФІФА та УЄФА через доведену невідповідність вимогам статутів керівних органів світового та європейського футболу й цінностям всесвітньої футбольної родини», — зокрема, ідеться в листі УАФ.

24 червня. Молодіжна збірна України провела свій другий поєдинок у фінальному турнірі чемпіонату Європи-2023 серед команд U-21 — проти Румунії. Підопічні Руслана Ротаня вирвали перемогу завдяки автоголу Віктора Дікана — 1:0. 

Фото Павла Кубанова

25 червня. На базі «Княжа-Арена» в с. Щасливе відбулися фінальні поєдинки Всеукраїнського об’єднаного турніру з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів «Кубок ДЮФЛУ» 2023 року. Трьома першими переможцями стали «Рух» (U-19/U-17), «УФК-Карпати» (U-15) та «УФК-Кривбас» (U-16).

26 червня. Проєкт «Інклюзивні футбольні секції» Української асоціації футболу було реалізовано у Вінниці, на базі місцевої спеціалізованої школи для дітей із порушеннями інтелектуального розвитку.

Організували заняття для дітей 2007—2011 рр. н. координатор проєкту від Вінницької обласної асоціації футболу Олександр Сидорук та тренер проєкту В’ячеслав Черниш, який пройшов спеціальне навчання УАФ.

26 червня. У конференц-залі столичного Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо справи Андрія Павелка. У ній узяли участь партнер Miller, керівник практики WCC Олексій Носов, партнер VB PARTNERS Денис Бугай та партнер MORIS Андрій Савчук.

«Ця справа є замовною. Кому це може бути вигідно? Ще 2017 року був конфлікт через боротьбу за крісло президента УАФ, який активно висвітлювався ЗМІ. Сторонами цього конфлікту є, у тому числі, і представники так званого батальйону «Монако», прізвища яких ви всі добре знаєте. Виявляється, можна використати державні органи, як потрібно комусь. Із 2018 року справа, про яку ми говоримо, була зареєстрована в НАБУ, яке розслідувало її три роки й не повідомляло про підозру будь-кому. Після трьох років розслідування Національне антикорупційне бюро змінило підслідність за постановою прокуратури на головне слідче управління у зв’язку з відсутністю доказів вчинення злочинів суб’єктом, підслідним НАБУ. Тобто Андрієм Павелком», — розповів журналістам Олексій Носов.

«До Львова справу було передано за рішенням заступника генерального прокурора. Фактично передача у Львів і зміна запобіжного заходу відбулася на підставі підроблених документів. Справа — 300 томів, вона ще не доїхала до Львова. Як можна прийняти рішення, не вивчивши матеріали й навіть не отримавши їх? Чому Львів? Чому не інше місто? Це питання нас теж турбує. Ми провели як сторона захисту розслідування, і їхні результати ми направляємо в правоохоронні органи», — підкреслив Денис Бугай.

«Якщо слідство грубо порушує закон (бо так комусь раптом сильно захотілося), то лише суд може й має втрутитися й забезпечити дотримання закону. У нас, на жаль, деякі судді забувають, що над ними є закон, і думають, що вони є закон. Такі дії руйнують довіру до суду й змушують проводити судову реформу, щоб таке правове свавілля було зупинене. І саме адвокат має обов’язок це зупинити», — підкреслив під час прес-конференції Андрій Савчук.

27 червня. У своєму першому поєдинку III Європейських ігор у Тарнові збірна України з пляжного футболу в запеклій боротьбі переграла команду Італії — 6:5. Голами у складі синьо-жовтих відзначилися Юрій Щериця, Ярослав Заворотний, Олег Зборовський, Андрій Борсук, Андрій Пашко та Максим Войток.

27 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу у своєму першому поєдинку III Європейських ігор у Тарнові програла Іспанії. Підопічні Юрія Клименка поступилися з рахунком 4:6. М'ячі в нашій команді забивали Ірина Василюк, Анастасія Кліпаченко (двічі) та Ірина Шульга. 

27 червня. Підопічні Руслана Ротаня провели свій заключний поєдинок групової стадії фінального турніру чемпіонату Європи-2023 серед команд U-21. Молодіжна збірна України зіграла внічию з Іспанією (2:2) і посіла друге місце в групі В. Голами у нашій команді відзначилися Богдан В’юнник та Георгій Судаков з 11-метрової позначки.

Фото Павла Кубанова

28 червня. У своєму другому поєдинку III Європейських ігор у Тарнові жіноча збірна України з пляжного футболу переграла команду Італії. Підсумок — 2:1 на користь синьо-жовтих, обидва м'ячі в їхньому складі забила Юлія Дехтяр.

28 червня. Чоловіча збірна України з пляжного футболу в запеклій боротьбі поступилася команді Швейцарії у своєму другому поєдинку III Європейських ігор у Польщі. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука програли з рахунком 2:4. Голами відзначилися Іван Глуцький та Андрій Борсук.

29 червня. ФІФА опублікувала новий рейтинг національних збірних, в якому Україна посідає 24-те місце, піднявшись порівняно з минулим, квітневим реєстром на шість позицій.

29 червня. У своєму останньому поєдинку групового етапу III Європейських ігор у Тарнові збірна України з пляжного футболу здолала Молдову з рахунком 6:5. Наша команда посіла третє місце в групі В і не змогла вийти до півфіналу турніру.

30 червня.  На базі «Княжа-Арена» в с. Щасливе відбувся останній фінальний поєдинок Всеукраїнського об’єднаного турніру з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів «Кубок ДЮФЛУ» 2023 року. У наймолодшій віковій категорії (U-14) трофей виграв «УФК-Кривбас» (Дніпро).

30 червня. У Києві на НТК ім. В. Баннікова відбувся поєдинок за золоті нагороди чемпіонату України серед аматорів. У вирішальній зустрічі «Дружба» з Мирівки перемогла «Штурм» з Іванкова — 2:0.

30 червня. Збірна України з пляжного футболу в півфінальному матчі турніру за п'яте—восьме місця на III Європейських іграх в овертаймі поступилася Азербайджану (6:7). 

30 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу в півфінальному матчі III Європейських ігор переграла Португалію (3:1) і вийшла у фінал змагань. Голи в поєдинку забили Ірина Дубицька, Марія Тихонова та Ірина Костюк. У фіналі, який відбувся 1 липня, наші дівчата, на жаль, поступилися (2:2, по пенальті — 3:5).

Фото АПФУ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
20.09.2024 20:12

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу ухвали...

20.09.2024 13:00

UEFA PLAYMAKERS в Арцизькій громаді на Одещині

Центр проєкту UEFA PLAYMAKERS, який впроваджують Українська асоці...

Підписатися на новини