Жовтень. Хроніка подій: історична звитяга над Іспанією в Лізі націй та два важливі кроки жіночої збірної на шляху до Євро

У жовтні надзвичайне випробування чекало на національну збірну України. Синьо-жовті протягом восьми днів провели три поєдинки з командами, які традиційно належать до еліти європейського футболу та перемагали на трьох останніх чемпіонатах світу.

3—4 жовтня. Другий за ліком відкритий чемпіонат Футбольної академії УАФ стартував на полях НТК ім. В. Баннікова.  Турнір проводиться  за ініціативи Української асоціації футболу та за підтримки благодійного фонду «Розвиток футболу України».

Фото прес-служби УАФ

Участь у змаганнях підтвердили 10 столичних дитячих колективів, сформованих із футболістів 2010 року народження.

5 жовтня. Розпочався збір національної команди України, присвячений підготовці до товариського поєдинку з Францією та матчам Ліги націй з Німеччиною та Іспанією. На жаль, зібратися в повному складі команді завадили неприємні обставини. Група гравців отримала травми, а футболісти «Шахтаря» відправилися на самоізоляцію через позитивні тести на COVID-19 гравців Пятова й Степаненка, а також працівників клубу.

У терміновому порядку до розташування синьо-жовтих були довикликані інші виконавці — Паньків, Шепелєв, Безус. Раніше дебютний виклик отримали й молоді захисники Забарний та Конопля.

 Фото Павла Кубанова

Команда зібралася в передмісті Парижа — Шантії та розпочала підготовку до відповідальних випробувань.

6 жовтня. Напередодні матчу із Францією національна збірна України зазнала додаткових кадрових втрат. ПЛР-тести, які було взято у гравців та персоналу збірної України лабораторією, авторизованою УЄФА, виявили наявність COVID-19 у голкіперів Андрія Луніна та Юрія Паньківа.

Таким чином, у складі національної збірної України залишився один здоровий голкіпер, через що тренерський штаб синьо-жовтих ухвалив рішення внести до заявки на гру з Францією асистента головного тренера Олександра Шовковського.

7 жовтня. Послаблена відсутністю великої групи футболістів, збірна України не зуміла скласти конкуренції чинним чемпіонам світу. Гра Франція — Україна завершилася з рахунком 7:1 на користь господарів. Єдиним м’ячем у складі синьо-жовтих відзначився Віктор Циганков.

Фото Павла Кубанова

Головний тренер української національної команди Андрій Шевченко так прокоментував результат спарингу: «Гравці поставилися до матчу настільки серйозно, наскільки це було можливо. Ті, хто вийшов на поле, намагалися грати. Порівнювати наші дві команди наразі неможливо, але деякі відрізки в нашому виконанні були непоганими — зокрема, початок другого тайму. Франція — чемпіон світу, на жаль, ми не змогли привезти наш найкращий склад, щоб якось намагатися конкурувати з нею».

9 жовтня. Молодіжна збірна України провела в Києві на «Оболонь-Арені» матч відбірного турніру Євро-2021 (U-21) проти команди Румунії. Підопічні Руслана Ротаня перемогли суперника — 1:0. Єдиний м’яч з пенальті забив Булеца.

Фото Володимира Раснера

«Можна охарактеризувати гру як нервову, — сказав після матчу Руслан Ротань. — Якість поля була не кращою, важко було демонструвати всі свої найкращі якості. Але важливо, що було бажання перемогти, за це я можу тільки подякувати своїм хлопцям».

9 жовтня. На НТК ім. В. Баннікова відбувся товариський благодійний матч між командою зірок українського футболу та збірною журналістів України. Одним з організаторів дійства виступила Українська асоціація футболу.

Головною метою цього матчу, що вже став доброю щорічною традицією, є допомога дітям-переселенцям зі Сходу України, які прийшли на гру підтримати команди. Благодійний матч відбувся в межах заходів УАФ напередодні поєдинку між національними збірними України та Німеччини.

10 жовтня. Національна збірна України провела в Києві поєдинок 3-го туру Ліги націй в дивізіоні А проти команди Німеччини та поступилася чотириразовим чемпіонам світу — 1:2. Уперше цього року гра синьо-жовтих пройшла за підтримки вболівальників, які заповнили дозволену кількість місць на НСК «Олімпійський» — 30 відсотків.

Фото Павла Кубанова

У складі господарів гол на рахунку Руслана Маліновського, який реалізував 11-метровий.

«Мені сподобалася реакція хлопців на розмову, яка відбулася в нас після матчу проти Франції, — зазначив на післяматчевій прес-конференції Андрій Шевченко. — Футболісти повністю виконали установку на гру. Багато хто з них уперше вийшов в офіційному поєдинку на такому рівні, і вони проявили себе дуже добре».

13 жовтня. У Києві відбулася робоча зустріч президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка з іспанським колегою, віце-президентом УЄФА Луїсом Рубіалесом.

Фото прес-служби УАФ

Керівники футбольних асоціацій України та Іспанії обговорили низку питань, зокрема — двосторонню співпрацю з розвитку футболу, обмін досвідом щодо адаптації національних змагань до карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19, боротьбу з договірними матчами, а також співпрацю на рівні УЄФА.

13 жовтня. Молодіжна збірна України зазнала поразки (0:1) від команди Північної Ірландії у виїзному матчі кваліфікаційного турніру Євро-2021 (U-21).

13 жовтня. У Києві на НСК «Олімпійський» національна збірна України у напруженому протистоянні здобула першу в історії перемогу над командою Іспанії — 1:0. Єдиний гол у матчі забив Віктор Циганков.

Фото Павла Кубанова

Синьо-жовті покращили своє становище перед двома останніми турами групового турніру в елітному дивізіоні А Ліги націй-2020/2021, забезпечивши собі чотириочковий відрив від швейцарців. Також цей результат дозволив українській збірній піднятися на один рядок (на 23-тє місце) в оприлюдненому в жовтні рейтингу ФІФА.

«Я вважаю, що це не диво, а саме виконана робота. Гравці, які вийшли на футбольне поле, виконали план. Для нас це заслужений результат за віддачу, за бажання боротися. Ми не просто боролися — ми билися за кожен клаптик футбольного поля», — зазначив після матчу головний тренер українців Андрій Шевченко.

«Цей результат — закономірний підсумок важкої праці тренерського штабу Андрія Шевченка і футболістів нашої команди! Команди, що б'ється до останньої секунди і здобуває перемогу у важкому поєдинку! Неймовірні вболівальники, які віддано підтримують рідну збірну до останнього!

Дякую і вітаю всіх наших вболівальників з цим успіхом! Вітаю збірну на чолі з Андрієм Шевченком з реваншем над іспанцями!» — привітав команду та вболівальників з видатним результатом президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

15 жовтня. Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ветеранів «Динамо» Київ з нагоди 45-річчя перемоги в Суперкубку УЄФА.

Фото president.gov.ua

15 жовтня. Третє засідання Експерт-клубу Parimatch цього року відбулося в Києві в PMHUB. Захід було організовано Українською асоціацією футболу та офіційним партнером національної збірної України Parimatch.

Популярні футбольні експерти, гравці збірної України та функціонери порушили найактуальнішу тему жовтня в українському футболі — матчі синьо-жовтих проти команд Франції, Німеччини та Іспанії.

Участь у засіданні взяли генеральний секретар, віце-президент УАФ Юрій Запісоцький, представник Parimatch Вадим Місюра, гравці національної команди Андрій Пятов, Олександр Караваєв та Микола Шапаренко, лікар збірної Максим Бецко, головний тренер юнацької збірної України U-19 Володимир Єзерський та прес-аташе збірної України, модератор заходу Олександр Гливинський.

15 жовтня. Оголошено про успішне проходження щорічного оглядового аудиту Українською асоціацією футболу. Аудит було проведено незалежною міжнародною аудиторською компанією Société Générale de Surveillance (SGS), залученою УЄФА відповідно до Стандарту якості ліцензування клубів щодо організації і дотримання процедури ліцензування, затвердженої УЄФА.

16 жовтня. Із нагоди Дня захисника України на стадіоні ВІТІ ім. Героїв Крут відбувся п’ятий благодійний турнір із міні-футболу «Кубок Захисника», організаторами якого стали Українська асоціація футболу, УПЛ, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут, Міністерство внутрішніх справ України та ІА «Центр новин».

Вітання від керівництва УАФ та УПЛ учасникам турніру передав перший віце-президент УАФ Анатолій Дем’яненко: «Ми підтримуємо такі турніри. Дякуємо, що кожного року збираєтеся тут у гостинному ВІТІ. Вірю, що Кубок Захисника знайде найсильнішого, а команди отримають задоволення від гри».

Фото Галини Витак

19 жовтня. У Києві розпочався збір національної жіночої збірної України, присвячений підготовці до двох матчів відбірного турніру Євро-2022 — з Ірландією та Грецією.

Фото Павла Кубанова

19 жовтня. Відбувся перший кіберфутбольний турнір сезону-2020/2021, організований Українською асоціацією електронного футболу, — PES Autumn Cup. Його переможцем став Сергій Sergobibika Марченко, який переміг у фіналі Костянтина Дем'яненка, менеджера кіберфутбольної збірної України, з рахунком 2:0. 

21 жовтня. Виконавчий комітет УЄФА, членом якого є президент УАФ Андрій Павелко, за підсумками чергового засідання ухвалив рішення скасувати елітний раунд і фінальний турнір чемпіонату Європи-2019/2020 серед юнаків до 19-ти років у зв'язку з нестабільною епідеміологічною ситуацією в Європі й проблемами транспортного сполучення.

У кваліфікаційному еліт-раунді цього турніру мала виступити і збірна України U-19, яку очолює Олег Кузнецов. Фінальний турнір мав пройти в Північній Ірландії в березні 2021 року.

23 жовтня. Жіноча збірна України провела в Києві матч кваліфікаційного турніру Євро-2022 проти команди Ірландії. Синьо-жовті перемогли з рахунком 1:0 завдяки автоголу О’Горман на 25-й хвилині. У першому таймі гості також не реалізували 11-метровий. Команда Наталії Зінченко завдяки цьому результату зберегла шанси на завоювання путівки до фінального турніру чемпіонату Європи.

Фото Павла Кубанова

«Хочу подякувати дівчатам за характер, самовіддачу. Ірландки здійснювали великий тиск, були високі закидання, високі швидкості, ми трохи програвали фізично як у повітрі, так і знизу. Але ми вистояли й забили, нехай і такий м'яч із помилками захисника й голкіпера. Але результат — на табло», — сказала після матчу головний тренер українок Наталія Зінченко.

23 жовтня. ФІФА оголосила дату жеребкування відбірного турніру чемпіонату світу 2022 року в зоні УЄФА. Церемонія відбудеться 7 грудня 2020 року в Цюриху (початок — о 19.00 за київським часом).

24 жовтня. Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко оголосив розширений список футболістів, яких він викликає для підготовки до матчів у листопаді — з Польщею (11-го числа), Німеччиною (14-го) та Швейцарію (17-го).

До списку, який буде скорочено ближче до початку збору, увійшли 32 гравці, серед яких один дебютант — захисник «Шахтаря» Віктор Корнієнко.

27 жовтня. У Києві в Будинку футболу відбулася церемонія жеребкування четвертого раунду (1/8 фіналу) Кубку України-2020/2021. 

У жеребкуванні взяли участь 11 переможців третього етапу та ще один клуб Прем’єр-ліги — луганська «Зоря».

Фото Павла Кубанова

27 жовтня. Жіноча збірна України розгромила на виїзді команду Греції у кваліфікаційному матчі Євро-2022. Панцулая оформила швидкий гол, а потім успіх гостей розвинули Кравець (дубль) та Куніна — 4:0 на користь синьо-жовтих.

Фото Андрія Майорова

Цей результат дозволив команді Наталії Зінченко наблизитися до Ірландії, яка йде другою, на відстань одного очка, та зберіг для українок шанси на вихід до фінального турніру. 

Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко привітав синьо-жовтих з ефектною перемогою в Афінах: «Національна жіноча збірна знову громить Грецію у кваліфікації до Євро-2022! 4:0, як і в першому матчі! Завдяки цьому успіху відставання від ірландок скорочується до одного очка. Команда Наталії Зінченко продовжує боротьбу за вихід до фінальної частини континентальної першості. Чудовий результат і прекрасна гра українських футболісток! Пишаємося! Вітаю наших уболівальників і жіночу збірну зі ще однією важливою перемогою!»

25—29 жовтня. У Броварах пройшов навчально-тренувальний збір юнацької збірної України з футзалу U-19. Цей етап роботи було присвячено підготовці до кваліфікації Євро-2021.

Також у жовтні три українські клуби стартували в основній сітці єврокубків сезону-2020/2021. «Шахтар» у Лізі чемпіонів сенсаційно обіграв на виїзді мадридский «Реал» — 3:2. Також гірники розійшлися миром з міланським «Інтером» — 0:0.

Фото shakhtar.com

Київське «Динамо» в Лізі чемпіонів поступилося туринському «Ювентусу» — 0:2 та зіграло внічию з будапештським «Ференцварошем» — 2:2. «Зоря» в Лізі Європи зазнала двох поразок — від «Лестера» — 0:3 та від «Браги» — 1:2.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.09.2024 12:40

Ліга націй-2024/2025. Поновлено продаж квитків на матч Україна — Чехія

Через стихійне лихо (повінь), від якого потерпає велика частина Польщі...

19.09.2024 13:40

Ліга націй-2024/2025. Продаж квитків на матч Україна — Чехія призупинено

Через стихійне лихо (повінь), від якого потерпає велика частина Польщі...

18.09.2024 12:15

Ліга націй-2024/2025. Відкрито продаж квитків на домашній матч збірної України проти команди Грузії

Стартує продаж квитків на поєдинок між національними збірними України...

Підписатися на новини