Андрій Шевченко: «Ми повинні були дотерпіти й дочекатися. І використали свій шанс...»

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко прокоментував перемогу своїх підопічних над командою Іспанії.

У черговому поєдинку в рамках Ліги націй синьо-жовті здолали іспанців з рахунком 1:0. На післяматчевій прес-конференції наставник збірної України Андрій Шевченко оцінив виступ своїх підопічних:

— Дуже дякую всім за підтримку. Дякую вболівальникам, які прийшли підтримати нас на стадіон. Хочу висловити вдячність своїй команді за самовіддачу й бажання виконувати установку, яку ми дали. Сьогодні гравцям було дуже важко, оскільки той обсяг роботи, який ми попросили їх виконати, був катастрофічним. Без перебільшення можу сказати, що дуже радий. Радий за ставлення хлопців, адже грати проти такої команди в тих обставинах, що склалися, й у підсумку добитися результату — для нас це багато що значить.

Іспанія — чудова команда з хорошими виконавцями і тренером. Грати проти такого суперника — саме задоволення.

Це ваша найвагоміша тренерська перемога?

— Я оптиміст, тож сподіваюся, що найважливіші перемоги ще попереду. У тій ситуації, в якій ми опинилися, ми не могли грати інакше. Я дякую хлопцям, бо вони виконали все, про що я їм говорив.

Чи можна сказати, що сьогодні сталося диво?

— Я вважаю, що це не диво, а саме виконана робота. Гравці, які вийшли на футбольне поле, виконали план. Для нас це заслужений результат за віддачу, за бажання боротися. Ми не просто боролися — ми билися за кожен клаптик футбольного поля. Для того, щоб досягати результату, із таким бажанням треба виходити на кожну гру. Хлопці про це знають.

Після перерви збірна України почала грати по-іншому. Які корективи ви внесли?

— Ми практично не робили змін. Нашим планом на гру було витримати перший тайм. Ми розуміли, що така якісна команда, як Іспанія, із запасом сил буде дуже добре пересуватися. Ми знали, що десь в іспанців терпіння буде потроху закінчуватися, а в нас з’являться шанси. Ці шанси ми й використали.

Чому ви вирішили замінити Зубкова на Циганкова? Спрацював тренерський інстинкт?

— У нас були заплановані заміни. Ми приблизно знали, яких гравців задіємо. Я спостерігав за грою, дивився, кому не вистачає енергії. У середині поля ми просили підопічних грати один в один, оскільки ми мали створювати пресинг. Якби ми цього не робили, то довелося б дуже непросто. Наші крайні нападники і гравці середньої лінії дуже багато переміщувалися, виконали дуже багато чорнової роботи. Тому ми вводили нових виконавців.

Заміна Сидорчука допомогла Шапаренку більше брати на себе ініціативу?

— Наша команда змушувала іспанців поспішати, відкривати для нас певні можливості. Гра складалася з того, що був момент, коли ми мали дотерпіти й дочекатися. Ми використали той шанс, який у нас виник. Футбол — цікава з усіх боків гра. Це не лише тактика, а ще й емоції, великі емоції. Емоційний підйом та бажання наших футболістів зіграли велику роль. Ще раз повторю, що обсяг виконаної нами роботи був неймовірним.

Сьогодні були задіяні 10 гравців «Динамо» або тих, хто пройшов структуру клубу. Чи це означає, що вони більше підходять під таку гру?

— Для мене всі футболісти однакові. У кожного, звичайно, є свої характеристики. Гравці «Динамо» чудово підійшли б і під іншу тактику. Я не виділяю окремо футболістів «Динамо» чи «Шахтаря». У нас одна команда, одна сім’я. Ми працюємо як одне ціле.

Наприкінці матчу Серхіо Рамос пішов уперед. Чи не було у вас думки випустити когось проти нього задля персональної опіки?

— Мої помічники постійно спілкувалися зі мною на цю тему. Але я по грі відчував, що заміна нам не потрібна, хлопці здорово справлялися. Навіть якщо, припустімо, у Соболя були проблеми на лівому фланзі. Проти такого фізично сильного опонента неможливо грати один в один. Але я вважаю, що він справлявся, оскільки виконував те, про що ми просили.

Що ви сказали Георгію Бущану після матчу?

— Я поаплодував йому в роздягальні перед усіма хлопцями. Привітав із тим, що він нарешті зіграв «на нуль» за національну команду (із посмішкою). Він зіграв неперевершено! У кожного бувають складні ситуації. Ми знаємо характеристики Георгія, він чудовий голкіпер. На цій позиції у нас буде конкуренція.

Чи може тепер Бущан претендувати на місце першого номера у збірній України?

— Я планував усім дати можливість у цих поєдинках, незалежно від ситуації. Бущан все одно б грав. Можливо, не три матчі, але один — точно. Я вже сказав, що в нас з’явилася конкуренція. Хто краще себе покаже — той і гратиме. Це закон у нашій команді.

Андрій Ярмоленко відіграв з Іспанією як справжній капітан. Чи є плани дати йому пов’язку на постійній основі?

— У нас є Андрій Пятов. Поки він гратиме за національну команду, буде капітаном. Наступний — Ярмоленко.

Як ви ставитеся до таких емоційних гойдалок: після поразок на вас чинився тиск, а сьогодні вас підносять до небес?

 — Я у футболі не перший день. Ще будучи гравцем, я відчував підвищені тиск та відповідальність. Я можу це контролювати. Я розумію, що це наше футбольне життя. Бувають і перемоги, і поразки. Я до всього ставлюся дуже зважено. Я аналізую, планую, постійно шукаю логічне пояснення кожній поразці та перемозі. Це допомагає мені підтримувати певний баланс у житті.

На виїзді з Іспанією ви намагалися зіграти в «іспанський» футбол, удома ж наша збірна показала «український». Чому ви вирішили зіграти саме так?

— Я росту як тренер також. Я отримав чудовий тренерський досвід сьогодні. Я був змушений пристосовуватися до ситуації, повністю змінити структуру гри, вимагати від футболістів зовсім іншого. Я вважаю, що ми впоралися дуже добре. А взагалі — ідеально, коли ми можемо робити мікст. На сьогоднішній день ми не можемо конкурувати з Німеччиною та Іспанією в тому футболі, в який вони грають. Ми повинні знаходити зовсім інші дії, тактичні схеми, задумки, щоб протистояти їм на цьому рівні.

Торік на свято 14 жовтня ми з рахунком 2:1 обіграли Португалію. Чи можна назвати це приємною традицією?

— Це приємно. Найголовніше те, що у хлопців було бажання зіграти добре, щось довести. У нас сьогодні не вистачало вісьмох-дев'ятьох виконавців із того складу, який рік тому грав із Португалією. Для мене це чудова новина, адже в нас у збірній з’являється конкуренція, молоді гравці, в яких є дух, бажання та майстерність. Потрібно працювати та підвищувати наш рівень.

Як ви дивитесь на турнірну ситуацію, яка склалася у групі?

— У нас із нашими суперниками різні задачі. Іспанія та Німеччина боротимуться за вихід із групи, наше завдання — залишитися в ній.

Чи не зміняться тепер ваші пріоритети в Лізі націй? Можливо, ви захочете замахнутися на щось більше?

— Наші завдання не будуть змінюватися. На даний момент ми ще не готові конкурувати на цьому рівні. Ми можемо провести чотири-п'ять матчів проти тієї самої Іспанії, і для нас буде дуже важко досягти такого результату знову. Я з повагою ставлюся до українського футболу, проте я реаліст. Для того, щоб змагатися на цьому рівні, нам потрібен сильний чемпіонат, який міг би дати цю конкуренцію. Ми повинні вміти виходити з екстремальних ситуацій, які виникають. Це та сама ситуація з травмами, із коронавірусом… Але я можу сказати, що в кожного з наших футболістів велике серце й велике бажання грати за збірну України. Це вони сьогодні й продемонстрували.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини