Вересень. Хроніка подій: матчі національної збірної з Англією та Італією, старт молодіжки у відборі Євро-2025 (U-21), дебют жіночої збірної в Лізі націй

У вересні національна збірна України в межах відбору Євро-2024 зіграла з Англією та Італією, молодіжна збірна розпочала боротьбу у кваліфікації Євро-2025 (U-21), а жіноча збірна дебютувала в першому в історії розіграші Ліги націй.

1 вересня. На штучних полях НТК ім. В. Баннікова відбувся щорічний благодійний турнір «Кубок Незалежності», який цього року був приурочений до Дня пам’яті захисників України, що віддали своє життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Третє місце на турнірі дісталося команді Профспілки правоохоронців України, друге — команді Служби безпеки України. Тріумфатором же, що переміг в усіх матчах і, зокрема, виграв фінал із рахунком 5:0, стала команда Департаменту кіберполіції Національної поліції України «Грифон».

Фото Павла Кубанова

1 вересня. У Будинку футболу відбулося вручення дипломів Української асоціації футболу категорії C за спеціальністю «тренер (тренер-аналітик)». Курс навчання успішно завершили 20 учасників програми з різних регіонів України.

У церемонії вручення С-дипломів УАФ узяли участь перший віце-президент асоціації Вадим Костюченко та асистент головного тренера національної збірної України, керівник проєкту PASS Гліб Платов, який також вручив випускникам дипломи освітньої платформи PASS за напрямком «Аналітика та скаутинг».

1 вересня. Нападник національної збірної України Роман Яремчук перейшов із бельгійського «Брюгге» до іспанської «Валенсії». За орендною угодою наш футболіст виступатиме в Іспанії до кінця сезону-2023/2024.

3 вересня. Національна збірна України прибула до Тшебниці під Вроцлавом, де розпочала підготовку до матчів відбору Євро-2024 з Англією (9 вересня) та Італією (12 вересня).

3 вересня. Юнацька збірна України з футзалу у фінальному турнірі Євро-2023 (U-19) у хорватському Поречі зустрілася з Італією. Наша команда поступилася з рахунком 1:2, а єдиний м'яч у складі синьо-жовтих забив Максим Малиновський. 

4 вересня. Юнацька збірна України з футзалу продовжила виступ у фінальному турнірі Євро-2023 (U-19) матчем зі Словенією. Підопічні Ігоря Москвичова здобули перемогу з рахунком 4:2. Відзначилися Максим Малиновський (хет-трик) та Дмитро Федик. 

5 вересня. Львівський «Рух» дізнався суперника в стартовому раунді Юнацької ліги УЄФА. Ним стало «Сараєво» (Боснія і Герцеговина).

5 вересня. Півзахисник збірної України Сергій Сидорчук перейшов із київського «Динамо» до бельгійського «Вестерло». Він підписав із бельгійцями трирічний контракт. 

вересня. Полтавська «Ворскла» в додатковий час обіграла естонську «Флору» в межах півфіналу 1-го раунду жіночої Ліги чемпіонів-2023/2024. Наша команда здобула перемогу з рахунком 4:3.  

вересня. Юнацька збірна України з футзалу у фінальному турнірі Євро-2023 (U-19) зіграла проти Фінляндії. Наші юнаки виграли — 7:4 і пробилися в півфінал змагань.

Фото uefa.com

6 вересня. Юнацька збірна України U-18 (футболісти 2006 року народження) стартувала на міжнародному турнірі Вацлава Єжека, який проходив у Чехії. Підопічні Юрія Мороза поступилися збірній США — 2:3.

вересня. Криворізький «Кривбас» у своєму дебютному єврокубковому поєдинку поступився французькому «Парижу» (0:4) у межах півфіналу першого раунду жіночої Ліги чемпіонів-2023/2024.

вересня. У контрольному поєдинку, що проходив на НТК ім. В. Баннікова, юнацька збірна України U-17 поступилася «Колосу» U-19 із рахунком 1:3.

8 вересня. Після поразки від США юнацька збірна України U-18 на турнірі Вацлава Єжека перемогла команду Туреччини з рахунком 2:0. Відзначилися Віталій Лобко та Владислав Калин.

8 вересня. Молодіжна збірна України, яка готувалася до старту у кваліфікації Євро-2025 (U-21), зустрілася в спарингу з однолітками з Німеччини. На «Людвігспаркштадіон» у Саарбрюкені українці програли з рахунком 0:2.

вересня. Юнацька збірна України з футзалу продовжила виступ у фінальному турнірі Євро-2023 (U-19) півфінальним поєдинком проти Іспанії. Підопічні Ігоря Москвичова зазнали поразки з рахунком 2:3. 

вересня. Перед матчем національних збірних України та Англії у Вроцлаві відбувся благодійний турнір «Херсонщина та Крим — це Україна», організований Херсонською обласною асоціацією футболу та Українською асоціацією футболу. У змаганнях узяли участь вісім команд, а це понад 100 футболістів. Усі — представники української діаспори в Польщі. 

вересня. Полтавська «Ворскла» здолала хорватський «Осієк» у межах фіналу першого раунду жіночої Ліги чемпіонів-2023/2024. Матч завершився з рахунком 3:0. Цей результат дозволив українкам вийти в другий раунд турніру. 

9 вересня. Збірна України в межах кваліфікації Євро-2024 провела поєдинок у польському Вроцлаві проти команди Англії. Синьо-жовті зуміли піднести сенсацію й відібрати очки в лідера групи — 1:1. Гол у складі синьо-жовтих — на рахунку Олександра Зінченка. 

Фото Павла Кубанова

9 вересня. Криворізький «Кривбас» поступився шведському «Лінчепінгу» в матчі за третє місце в першому раунді жіночої Ліги чемпіонів-2023/2024. Українська команда програла — 0:3 і завершила виступ в єврокубках.

10 вересня. У межах підготовки до кваліфікаційного раунду Євро-2024, що відбудеться в Ліхтенштейні в період із 15-го до 21 жовтня, юнацька збірна України U-17 провела товариський матч із «Дніпром-1» U-17. Збірники перемогли з рахунком 4:0. Точними ударами в складі збірної України відзначилися Денисов, Акбарі, Бондар та Павлученко.

10 вересня. У третьому матчі на турнірі Вацлава Єжека в Чехії юнацька збірна України U-18 у драматичному протистоянні перемогла Словаччину. Українцям вдалося вирвати перемогу вже в компенсований час — 3:2. У підсумку збірна України посіла на турнірі третє місце. 

10 вересня. Юнацька збірна України U-17 у черговому товариському поєдинку в Києві поступилася «Шахтарю» U-19 із рахунком 1:2. Єдиний м'яч у підопічних Володимира Єзерського забив Павлученко.

11 вересня. Проєкт «Інклюзивні футбольні секції» Української асоціації футболу завітав на Волинь, до Луцьку, на базу Луцького навчально-реабілітаційного центру.

Організували заняття для дітей координатор проєкту від Асоціації футболу Волині Василь Кохановський та тренер проєкту Ілля Пустовіт, який пройшов спеціальне навчання УАФ.

Фото АФВ

11 вересня. У Вроцлаві, де пройшов матч відбору Євро-2024 Україна — Англія (1:1), відбулася нарада, в якій узяли участь перші віце-президенти УАФ Олексій Михайличенко та Вадим Костюченко, а також фінансовий директор Футбольної асоціації Англії Марк Берроуз, делегат УЄФА Аміл Геріна, генеральний секретар Футбольної асоціації Англії Марк Буллінгем та радник у справах національних асоціацій Департаменту національних асоціацій УЄФА Йозеф Клімент.

Представники УЄФА запевнили керівників УАФ у подальшій підтримці, яка, зокрема, стосується національних збірних України та різноманітних соціальних проєктів, що проходять у нашій країні.

12 вересня. Юнацька збірна України U-17 провела четвертий спаринг на тренувальному зборі. Підопічні Володимира Єзерського зустрічалися з «Металістом 1925» U-19. Завдяки голу Павлученка на 67-й хвилині перемогла юнацька збірна України.

12 вересня. Українська асоціація футболу звернулася до УЄФА з офіційним листом, в якому просила розглянути ситуацію щодо призначення арбітрів із країни-агресора на матч під егідою європейського футбольного союзу.

«З офіційного веб-сайту УЄФА стало відомо, що на матч жіночої Ліги націй між збірними Вірменії та Казахстану, який відбудеться 26 вересня, було призначено російську бригаду арбітрів.

Як відомо, 28 лютого 2022 року Виконавчий комітет УЄФА ухвалив рішення про те, що всі російські команди, чи то національні, чи то клубні, будуть відсторонені від участі в змаганнях УЄФА до подальшого повідомлення. Це рішення всі ці півтора року поважали та виконували всі учасники змагань, а його законність успішно доведено в CAS.

З огляду на це Українська асоціація футболу висловлює свій протест на призначення російської бригади арбітрів на матч жіночої Ліги націй», — зокрема, йшлося в листі УАФ.  

12 вересня. Молодіжна збірна України провела свій стартовий поєдинок відбору Євро-2025 (U-21) — проти команди Північної Ірландії. Синьо-жовті розпочали з перемоги з рахунком 1:0. Переможний м'яч забив Віталій Роман. 

12 вересня. Збірна України в межах кваліфікації Євро-2024 провела виїзний поєдинок на міланському «Сан-Сіро» проти команди Італії. Підопічні Сергія Реброва поступилися з рахунком 1:2. Єдиним голом у складі синьо-жовтих відзначився Андрій Ярмоленко. 

Фото Павла Кубанова

13 вересня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу пояснив тлумачення ігрових епізодів поєдинків 6-го туру Vbet Ліги-2023/2024 «Полісся» — «Оболонь» та «Минай» — Шахтар». Головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі прокоментував епізоди суддівства в цих матчах. 

13 вересня. У Мілані, де відбувся кваліфікаційний матч Євро-2024 Італія — Україна, пройшла офіційна зустріч делегацій Української асоціації футболу та Італійської федерації футболу, в якій узяв участь Посол України в Італійській Республіці Ярослав Мельник.

Від УАФ участь у зустрічі взяли перші віце-президенти Олексій Михайличенко та Вадим Костюченко, а також заступник генерального секретаря Ігор Грищенко. Італійську делегацію очолювали президент ІФФ, віце-президент УЄФА Габрієле Гравіна та генеральний секретар ІФФ Марко Брунеллі.

15 вересня. Відбулося жеребкування другого раунду жіночої Ліги чемпіонів сезону-2023/2024. Ім'я свого суперника дізналася полтавська «Ворскла». Ним стала італійська «Рома». Матчі пройдуть 11-го та 18 жовтня.

15 вересня. Збірна України з футзалу стартувала в елітному раунді відбору чемпіонату світу 2024 року гостьовим поєдинком проти команди Бельгії, який проходив у Русдалі. Підсумковий результат — 10:2 на користь підопічних Олександра Косенка.

18 вересня. Жіноча збірна України зібралася в Києві, після чого вирушила до Польщі для підготовки й участі в перших двох поєдинках групового турніру дебютного розіграшу Ліги націй — проти Сербії та Польщі. 

Фото Павла Кубанова

18 вересня. У Будинку футболу завершився дводенний навчально-тренувальний збір для слухачів другого року навчання Національної школи футбольних арбітрів, якою за Конвенцією УЄФА опікується Комітет арбітрів УАФ.

Із початку до навчання у НШФА стали майже 100 найкращих молодих арбітрів з усієї України, але до даного семінару дійшла тільки третина суддів, яка успішно склала всі тестування протягом півроку — як теоретичні (включно з англійською мовою), так і різноманітні практичні (фітнес-тести ФІФА, проведення матчів аматорських змагань та ДЮФЛ).

19 вересня. У стартовому матчі групового етапу Юнацької ліги УЄФА команда донецького «Шахтаря» U-19 поступилася португальському «Порту». Гірники зазнали розгромної поразки — 1:4. Єдиний гол української команди наприкінці поєдинку оформив Олег Пушкарьов.

19 вересня. У першому турі групового раунду Ліги чемпіонів-2023/2024 донецький «Шахтар» протистояв португальському «Порту». На жаль, гірники стартували в турнірі з поразки — 1:3. Єдиний гол у складі помаранчево-чорних — на рахунку Келсі.

20 вересня. У Слобожанській громаді Дніпропетровської області на базі спортивного комплексу «Слобожанський» пройшов фестиваль «Відкриті уроки футболу», організований Українською асоціацією футболу, Асоціацією футболу Дніпропетровської області та Слобожанською громадою.

72 дитини, серед яких половину склали діти ВПО (як хлопці, так і дівчата), отримали змогу пограти у футбольні ігри з м'ячем, долучитися до занять із практичним психологом та представником ДСНС, позмагатися в естафетах, а також виконати найпростіші вправи з футбольними м'ячами.

Фото АФДО

20 вересня. Збірна України з футзалу продовжила виступ в елітному раунді відбору чемпіонату світу 2024 року поєдинком проти команди Польщі. Підопічні Олександра Косенка поступилися з рахунком 2:3.

21 вересня. Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Волині за підтримки УЄФА організували потужний проєкт допомоги дітям «Відкриті уроки футболу» у Рожищенській громаді Волинської області. 

У заходах у Рожищі було задіяно 72 дитини (хлопці та дівчата) із трьох громад Волині. Футбольний фестиваль відкрили рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук та регіональний координатор проєкту, заступник голови Асоціації футболу Волині Василь Кохановський.

21 вересня. ФІФА оновила рейтинг національних збірних, в якому Україна, як і раніше, посідає 24-те місце. Синьо-жовті мають 1538,42 бала. Серед представників УЄФА українська команда 13-та.

21 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу стартувала в Суперфіналі Євроліги-2023, що проходив в італійському Альгеро. Підопічні Юрія Клименка зустрілися зі збірною Нідерландів і програли з рахунком 2:3. 

21 вересня. Луганська «Зоря» в польському Любліні приймала бельгійський «Гент» у межах 1-го туру групового раунду Ліги конференцій. У матчі з фаворитом групи наша команда зуміла добитися нічиєї — 1:1. Єдиний гол у складі луганців на рахунку Герреро. 

22 вересня. У місті Дубно на стадіоні «Спартак» відбувся фестиваль «Відкриті уроки футболу». Участь у ньому взяли 72 дитини, серед яких були діти з особливими освітніми потребами та діти ВПО.

Протягом заходу, організованого Українською асоціацією футболу спільно з Рівненською обласною асоціацією футболу та Дубенською міською радою, діти грали в різноманітні ігри з м'ячем, змагалися в естафетах, отримали психологічну підтримку від фахових спеціалістів та знання з мінної безпеки від представників Нацполіції.

22 вересня. Жіноча збірна України розпочала боротьбу в груповому раунді першого в історії розіграшу Ліги націй. Поєдинок проти Сербії пройшов у польському містечку Старогард-Ґданський і завершився поразкою нашої команди — 1:2. М'яч у складі українок забила Ольга Овдійчук.

 

Фото Павла Кубанова

22 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу провела свій другий поєдинок у Суперфіналі Євроліги-2023. Синьо-жовті програли команді Португалії в додатковий час (2:3) і не змогли вийти в півфінал турніру. 

23 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу в півфінальному поєдинку плей-оф за 5—8-ме місця Євроліги-2023 зустрілася з командою Нідерландів. Підопічні Юрія Клименка здобули перемогу з рахунком 2:1 і вийшли у фінал втішних змагань.

24 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу в поєдинку плей-оф за 5—6-те місця Євроліги-2023 зустрілася з командою Італії. На жаль, вибороти п'яту позицію нашим дівчатам не вдалося. Вони поступилися з рахунком 2:6 і посіли шосте місце.  

25 вересня. На міському стадіоні м. Знам’янка відбулися «Відкриті уроки футболу», організовані Українською асоціацією футболу, Кіровоградською обласною асоціацією футболу та Знам’янською громадою.

72 дитини громади отримали змогу пограти у футбольні ігри з м’ячем, долучитися до занять із парамедиком та представником ДСНС, позмагатися в естафетах, а також виконати найпростіші вправи з футбольними м’ячами. 

25 вересня. В селі Вишеньки Бориспільського району Київської області відбувся футбольний турнір пам'яті загиблого на війні з рф Віктора Ярмоли.

У змаганнях узяли участь чотири команди, які провели між собою матчі по 20 хвилин. Передувала турніру урочиста церемонія з виконанням Гімну України, хвилиною мовчання та відкриттям нового спортивного майданчика. 

У церемонії взяли участь мати загиблого героя Оксана Ярмола, яка зробила значний фінансовий внесок в облаштування цього майданчика, діти загиблих героїв війни, перші віце-президенти УАФ Анатолій Демяненко та Вадим Костюченко й голова Золочівської громади Олександр Лазаренко.

Фото Володимира Стрижаченка

25 вересня. Головний тренер збірної України Сергій Ребров оголосив склад, який візьме участь у підготовчому зборі та кваліфікаційних матчах Євро-2024 проти Північної Македонії (14 жовтня в Празі) та Мальти (17 жовтня на Мальті). В оголошеному переліку — 25 гравців. Ще троє виконавців увійшли до резервного списку.

26 вересня. За сприяння Асоціації ветеранів футболу України та Європейської ліги ветеранів відбувся футбольний турнір серед ветеранів «Суперліга 40+» на підтримку Гвардії наступу «Буревій». У заході взяв участь перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов.

У турнірі зіграли шість команд, які були розділені на дві групи по три команди в кожній. Абсолютним переможцем турніру стала команда «ЛСТМ N 536» із Луцька.

26 вересня. Штаб-квартира Союзу європейських футбольних асоціацій у Ньйоні приймала учасників XIV Тренерської конференції УЄФА. Від Української асоціації футболу в цьому заході брав участь директор Центру ліцензування УАФ Валерій Шамардін.

Темою цьогорічної конференції була філософія навчання тренерів, що базується на принципах розширення можливостей, інновацій, поваги до національної футбольної культури та історії, а також цілеспрямованої співпраці.

26 вересня. Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Тернопільщини за підтримки УЄФА продовжили реалізацію потужного проєкту допомоги дітям «Відкриті уроки футболу».

Захід, що відбувся на стадіоні села Котів Саранчуківської громади Тернопільської області, мав на меті через футбол надати психосоціальну підтримку дітям в умовах війни, допомогти дітям-переселенцям адаптуватися й потоваришувати з однолітками з приймаючої громади.

26 вересня. Жіноча збірна України матчем із Польщею продовжила боротьбу в груповому раунді першого в історії розіграшу Ліги націй. Підопічні Володимира Пятенка поступилися з рахунком 1:2. Єдиний м'яч за синьо-жовтих забила Любов Шматко.

26 вересня. УАФ оприлюднила свою офіційну позицію щодо рішення УЄФА про повернення до міжнародних змагань команд U-17 із рф.

УАФ наполягає на збереженні попередніх рішень УЄФА та ФІФА щодо недопущення всіх російських команд до участі в міжнародних змаганнях під егідою даних організацій і рішуче закликає УЄФА переглянути дане рішення та залишити чинним попереднє — про повне відсторонення будь-яких команд із рф від участі в міжнародних змаганнях.

28 вересня. Сумщина долучилася до проєкту «Відкриті уроки футболу», організованого Українською асоціацією футболу разом з Асоціацією футболу Сумської області.

Степанівка, що знаходиться в Сумському районі, відкрила на цьому заході свої двері для малечі з Краснопільської, Бездрицької, Хотінської, Білопільської, Ворожбянської та Степанівської громад Сумщини, постраждалої від війни.

29 вересня. Соціальний проєкт Української асоціації футболу «Відкриті уроки футболу» завітав у Черкаси. Фестиваль відбувся на майданчику Муніципального спортивного клубу «Дніпро» для учнів Вільшанської спеціальної школи.

Захід був організований та проведений Черкаською обласною асоціацією футболу та МСК «Дніпро» за підтримки Черкаського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та представників Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

29 вересня. Спільно з Харківською обласною асоціацією футболу та Благодійним фондом «Ангел ЮА» Координаційним штабом УАФ було надано гуманітарну допомогу найбільш постраждалим мешканцям Куп’янського району Харківської області.

Особи, що терміново виїхали з найбільш небезпечних громад району та опинилися в дуже скрутній життєвій ситуації, навіть без самих необхідних речей, отримали одяг та взуття, а діти, крім цього, — футбольну форму й м’ячі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
26.09.2024 16:00

У Києві пройшов проміжний семінар арбітрів VBET Української Премʼєр-Ліги

24—25 вересня в Києві в Будинку футболу відбувся проміжний семін...

12.09.2024 10:00

Українська арбітриня Світлана Грушко відпрацювала на матчі 1/8 фіналу ЧС-2024 (WU-20)

Однією з учасниць молодіжного жіночого чемпіонату світу-2024, який про...

04.09.2024 20:17

У Києві відбулося вручення тренерських PRO-дипломів УЄФА

У Києві відбулося вручення тренерських PRO-дипломів УЄФА цілій групі с...

Підписатися на новини