Квітень. Хроніка подій: перше засідання Асамблеї регіонів УАФ, перемоги дівочої та юнацької збірних на Турнірах розвитку УЄФА

У квітні дівоча (WU-16) та юнацька (U-16) збірні України виграли Турніри розвитку УЄФА, відбулося засідання Асамблеї регіонів УАФ, «Рух» став лауреатом премії UEFA Grassroots Awards.

1 квітня. Найкращих юних футболістів Великоберезнянської, Ставненської та Костринської громад протестували в межах проєкту FIFA TDS Talent Development Scheme. На штучному майданчику смт Великий Березний фахівці УАФ разом із місцевими тренерами провели тестування 80-ти дітей віком від восьми до 12-ти років.

Відзначимо, що проєкт із пошуку юних талантів реалізується у співпраці з Інститутом футболу Національного університету фізичного виховання і спорту України.

2 квітня. У Будинку футболу з ініціативи Української асоціації футболу відбулася робоча нарада за участі керівництва УАФ та УПЛ і представників футбольних клубів УПЛ. У нараді взяли участь віцепрезидент УАФ Олександр Шевченко, генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко, голова комітету арбітрів Катерина Монзуль, голова комітету професіонального футболу Олег Лужний, керівник УПЛ Євген Дикий та представники клубів УПЛ.

Під час засідання були обговорені нововведення в системі українського арбітражу.

3 квітня. 25 тренерів продовжили навчання в Житомирі за програмою С-диплому УАФ, яке складається із трьох сесій — лекційних, методичних, семінарських і практичних занять. Теоретичні заняття проводили завідувач кафедри спортивних ігор Вінницького державного педагогічного університету, професор Віктор Костюкевич, аналітик ФК «Звягель» Антон Філінський, аналітик ФК «Полісся» U-19 Юрій Соболенко, а також тренер воротарів ФК «Звягель» Сергій Сарана, який має воротарський А-диплом УЄФА.

3 квітня. У чеському Хомутові молодіжна жіноча збірна України WU-19 матчем проти француженок стартувала в другому раунді відбору Євро-2024 в Лізі А. Підопічні Наталії Ігнатович поступилися з рахунком 0:2.

Фото womensfootball.com.ua

3 квітня. У півфінальному поєдинку Vbet Кубку України сезону-2023/2024 у Львові донецький «Шахтар» переграв одеський «Чорноморець» (4:1) і став першим фіналістом турніру.

4 квітня. Українська асоціація футболу створила Службу внутрішніх розслідувань протиправної поведінки учасників футбольних змагань. Її очолив Андрій Давиденко. Цей 38-річний фахівець багато років працював у правоохоронних органах та має досвід співпраці з УАФ у питаннях боротьби з впливом на результати футбольних матчів.

4 квітня. У півфінальному поєдинку Vbet Кубку України сезону-2023/2024 в Житомирі полтавська «Ворскла» обіграла місцеве «Полісся» (1:0) і стала другим фіналістом турніру.

5 квітня. Національна жіноча збірна України розпочала кваліфікаційний турнір Євро-2025 поєдинком проти команди Косова. Підопічні Володимира Пятенка здобули перемогу з рахунком 2:0.

6 квітня. У чеських Блшанах молодіжна жіноча збірна України WU-19 матчем проти господарок продовжила боротьбу в другому раунді відбору Євро-2024 в Лізі А. Більшу частину поєдинку команди провели на рівних, однак наші дівчата пропустили один м'яч і програли — 0:1.

9 квітня. Юнацька збірна України U-17 провела в гостях перший товариський матч з однолітками з Кіпру. Синьо-жовті здобули перемогу з рахунком 2:0 завдяки влучним ударам Микити Шелекети й Івана Денисова.

9 квітня. Молодіжна жіноча збірна України WU-19 матчем проти Норвегії завершила виступ у другому раунді відбору Євро-2024 в Лізі А. Підопічні Наталії Ігнатович поступилися — 0:5, посіли четверте місце в групі А4 й вибули до Ліги В у циклі Євро-2025.

9 квітня. Національна жіноча збірна України продовжила кваліфікаційний турнір Євро-2025 виїзним поєдинком проти команди Хорватії. Незважаючи на всі зусилля, українкам так і не вдалося забити бодай гол, тож це була перша поразка підопічних Володимира Пятенка у відборі — 0:1.

Фото womensfootball.com.ua

10 квітня. У двоматчевих півфінальних протистояннях Кубку України серед аматорів-2023/2024 представники Київщини здолали «Олімпію» із Савинців, що на Полтавщині (1:1, 2:0), а команда зі Львівщини вибила «Blago-Юність» із Верхньої, що на Івано-Франківщині (0:1, 2:0). Тож у вирішальному протистоянні зійдуться «Штурм» та ФК «Миколаїв».

11 квітня. Іспанська «Жирона» оголосила переможця голосування серед уболівальників команди з визначення найкращого футболіста місяця за підсумками березня 2024 року. Це почесне звання вчетверте в сезоні здобув нападник збірної України Артем Довбик.

11 квітня. Юнацька збірна України U-17 провела другий виїзний товариський матч із командою Кіпру. Цього разу українці поступилися з рахунком 1:2. На початку другого тайму кіпріоти відзначилися двічі та не реалізували пенальті, а єдиний гол гостей наприкінці поєдинку оформив Іван Андрейко.

12 квітня. Шляхом відкритого голосування вболівальники англійського «Борнмута» визначили, що найкращим футболістом «Вишень» у березні 2024 року був захисник національної збірної України Ілля Забарний. Наш хлопець набрав 64% голосів респондентів і вперше виграв подібний трофей в англійському клубі.

Фото afcb.co.uk

12 квітня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів матчів Vbet Ліги-2023/2024 та Vbet Кубку України-2023/2024.

13 квітня. У Будинку футболу завершився семінар арбітрів та асистентів арбітра НШФА України, який складався з теоретичних занять та педагогічних тестувань. Першого дня проходили теоретичні заняття, другого — педагогічні тестування.

13 квітня. Збірна України з футзалу стартувала на міжнародному турнірі в Литві поєдинком із господарями. Підопічні Олександра Косенка здобули перемогу — 5:2.

15 квітня. Збірна України з футзалу продовжила виступ на міжнародному турнірі в Литві матчем із бразильцями. Синьо-жовті поступилися з рахунком 2:7.

Фото lff.lt

16 квітня. Громадська організація «Табір Максимум» та Українська асоціація футболу людей з інвалідністю запросили жінок з ампутацією до участі в спортивній програмі «Табір Можливостей». Табір MAXIMUM працюватиме з 5-го до 11 травня в Черкаській області, у місті Золотоноша. Участь у програмі беруть Українська асоціація футболу людей з інвалідністю (УАФЛІ), Черкаська обласна військова адміністрація, американські організації Shepherd's Foundation, USAFF та LimbFit.

16 квітня. Керівництво Української асоціації футболу, Національного олімпійського комітету України та Національного антидопінгового центру обговорило основні питання підготовки олімпійської збірної України з футболу до Ігор-2024. 

Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт організував важливу зустріч щодо підготовки до ОІ-2024. У ній узяли участь президент УАФ Андрій Шевченко, віцепрезидент УАФ Олександр Шевченко та генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко.

Фото Дмитра Байди, прес-служба НОК

16 квітня. Збірна України з футзалу завершила виступ на міжнародному турнірі в Литві поєдинком із французами. Матч завершився результативною нічиєю (4:4), а наша команда із чотирма очками посіла на цих змаганнях третє місце. 

17 квітня. Стало відомо, що під час фінального турніру Євро-2024 збірна України базуватиметься в містечку Вісбаден із населенням у менш як 300 тисяч мешканців, що є столицею федеральної землі Гессен. Найбільше місто цієї землі — Франкфурт, розташований усього лиш за 30 км від адміністративного центру. 

17 квітня. Відбулося жеребкування фінального турніру чемпіонату Європи 2024 року серед гравців до 19-ти років. Своїх суперників дізналася юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження). Українці потрапили до групи А, де їхніми суперниками будуть Північна Ірландія, Норвегія та Італія.

17 квітня. У Будинку футболу відбулося засідання Асамблеї регіонів УАФ, створення якої ініціював президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко.

Під час засідання присутні, зокрема, обговорили формат, терміни та положення проведення Кубку чемпіонів України, в якому мають брати участь переможці регіональних змагань. Також присутні говорили про принципи формування списків дітей, які постраждали від військових дій, для відпочинку у спортивних таборах за кордоном.

18 квітня. Чернівецька команда тренерів Spirit of Soccer Ukraine стала співорганізатором масштабного проєкту, присвяченого навчанню дітей уникненню вибухонебезпечних предметів та мін.

На базі гімназії № 15 у Чернівцях у межах Дня волонтера тренери провели футбольний фестиваль, активну участь у якому взяли діти різних вікових категорій. Адже саме в цьому навчальному закладі є велика кількість учнів із сімей ТПО (тимчасово переміщених особ. — Прим. ред.), які в майбутньому планують повернутися до рідних домівок на Сході та Півдні України.

18 квітня. Українська асоціація футболу оприлюднила попередні результати перевірки її діяльності за 2015—2023 роки, яку проводить незалежна аудиторська компанія AC Crowe Ukraine.

На даному етапі AC Crowe Ukraine виявила відтік активів УАФ у розмірі 1 млрд 342 млн 900 тис. грн. Основні збитки спричинено операціями з офшорними компаніями, втратами коштів через використання депозитів, витратами, пов'язаними із завищенням вартості придбаних товарів/робіт/ послуг.  

18 квітня. Дівоча збірна України WU-16 стартувала на Турнірі розвитку УЄФА в Боснії і Герцеговині з перемоги над однолітками зі Словенії. Підопічні Сергія Сапронова святкували успіх із рахунком 3:1.

Фото womensfootball.com.ua

18 квітня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів матчів 24-го туру Vbet Ліги-2023/2024.

20 квітня. Дівоча збірна України WU-16 продовжила виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Боснії і Герцеговині перемогою над однолітками з Північної Македонії. Українки довели свою безперечну перевагу — 4:0.

20 квітня. У межах підготовки до відбору Євро-2025 (U-19) із футзалу юнацька збірна України провела спаринг з угорськими однолітками. У місті Ньїредьгаза синьо-жовті виявилися сильнішими за господарів — 5:1.

21 квітня. Жіночий чемпіонат України з футзалу сезону-2023/2024 завершився, визначивши призерів першості. У фінальній серії київський ЖФК «Будстар» двічі переміг МСК «Дніпро» (5:0 та 4:2) і став чемпіоном. Срібло дісталося команді із Черкас, бронзові медалі вибороли футзалістки «Лідера» з Полтавської області. 

21 квітня. У межах підготовки до відбору Євро-2025 (U-19) із футзалу юнацька збірна України провела другий спаринг з угорськими однолітками. Підопічні Ігоря Москвичова в місті Ньїредьгаза виявилися сильнішими за господарів — 5:3.

22 квітня. У Києві відбулося засідання Виконавчого комітету Асоціації футболу АР Крим та м. Севастополя. На заході були присутні голова асоціації Сергій Куніцин, заступники голови Микола Паламарчук і Олег Комуняр та інші члени виконкому.

На засіданні було ухвалено рішення щодо заміни виконавчого директора. Віталій Данильченко залишив посаду, і її обійняв Ігор Жарук. Крім того, було обговорено плани та перспективи співпраці з іншими футбольними організаціями.

22 квітня. Дівоча збірна України WU-16 завершила виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Боснії і Герцеговині перемогою над господарками. Наші дівчата святкували успіх із рахунком 3:2. Здобувши три вікторії у трьох поєдинках, українки стали переможницями змагань.

22 квітня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів перенесених матчів 15-го та 16-го турів Vbet Ліги-2023/2024.

23 квітня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) стартувала на Турнірі розвитку УЄФА в Естонії поєдинком з однолітками з Північної Ірландії. Підопічні Юрія Мороза завершили основний час унічию — 2:2, а в серії пенальті поступилися — 6:7.

23 квітня. УАФ узяла участь у другому саміті УЄФА з питань захисту дітей та молоді. Нашу країну представляла менеджерка із соціальної відповідальності Ірина Макаревич.

Захід став унікальною можливістю для національних футбольних асоціацій Європи, представлених менеджерами із захисту дітей та молоді й менеджерами зі сталого розвитку футболу, поділитися своїми напрацюваннями в цій галузі, а також отримати нову інформацію від запрошених експертів та підтримку від колег з УЄФА.

24 квітня. На Рівненщину з проєктом «Україна — єдина. Луганщина — це Україна» завітав голова Луганської обласної асоціації футболу Ігор Шопін. Спільно з Олегом Кучером, головою Рівненської обласної асоціації футболу, і тренерами Євгеном Колесніком та Ігорем Косенком для дітей-переселенців та дітей з інвалідністю було організовано футбольний фестиваль. 

24 квітня. Дівоча збірна України WU-16 повернулася з Боснії і Герцеговини, де стала переможцем Турніру розвитку УЄФА, узявши гору над футболістками Словенії й Північної Македонії та господарками. На Закарпатті на наших дівчат чекала тепла зустріч і привітання з визначним для українського футболу досягненням.

Фото Асоціації жіночого футболу Закарпаття

24 квітня. У Будинку футболу та на полях НТК ім. В. Баннікова відбувся семінар арбітрів та асистентів арбітра змагань ПФЛ України (перша ліга), який складався з теоретичних занять та фітнес-тестів. У семінарі взяли участь 25 арбітрів Першої ліги ПФЛ України та 39 асистентів арбітра Першої ліги ПФЛ України.

24 квітня. За повідомленням голови Служби внутрішніх розслідувань протиправної поведінки учасників футбольних змагань УАФ Андрія Давиденка, згідно з Кодексом етики та чесної гри 16 квітня 2024 року було розпочато службове розслідування за фактом можливого впливу (маніпулювання) на результат матчу 16-го туру Vbet Ліги сезону-2023/2024 «Минай» — «Динамо», що відбувся 17 квітня. Превентивними заходами було попереджено вплив (маніпулювання) на результат матчу.

25 квітня. Львівський «Рух» опинився серед лауреатів сезону-2023/2024 щорічної премії Союзу європейських футбольних асоціацій UEFA Grassroots Awards.

За повідомленням офіційного сайту УЄФА, «Рух» став бронзовим лауреатом премії UEFA Grassroots Awards у нинішньому сезоні. Це щорічна нагорода, яка присуджується футбольним клубам і проєктам, які зробили видатний внесок у футбол в Європі.

25 квітня. Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проєкту УАФ у межах програми ФІФА з пошуку та розвитку юних футбольних талантів. Відповідні заходи пройшли в усіх районах області. У перегляді було задіяно всіх бажаючих дітей із початкової школи.

25 квітня. У Міністерстві молоді та спорту України відбулася робоча зустріч, в якій узяли участь очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний, президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко та директор державної установи «Спорт для всіх» Андрій Ребрина. 

Під час зустрічі учасники обговорили розвиток футболу в Україні та підписали документи, які допоможуть зробити спорт масовішим та чеснішим.

Зокрема, Матвій Бідний та Андрій Шевченко підписали договір про співпрацю між Мінмолодьспорту та УАФ, а також ⁠меморандум про співпрацю та обмін інформацією між Мінмолодьспорту та УАФ.

Фото прес-служби Міністерства молоді та спорту України

25 квітня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) продовжила виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Естонії поєдинком із господарями. Синьо-жовті перемогли з рахунком 3:1.

26 квітня. Проєкт Української асоціації футболу «Відкриті уроки футболу», що підтримує дітей, постраждалих від війни, стартував із Рівненщини.

Чудовий футбольний захід для спілкування та встановлення дружніх зв'язків між дітьми відбувся в Острожці Дубенського району на місцевому стадіоні «Колос». Учасниками проєкту стали 72 дитини, серед яких були діти з особливими освітніми потребами, діти внутрішньо переміщених осіб, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти військовослужбовців ЗСУ.

26 квітня. На підставі пропозицій Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України», Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів, УПЛ, ПФЛ та Асоціації футзалу України Виконком Української асоціації футболу затвердив персональний склад членів Палати з вирішення спорів УАФ.

26 квітня. У звʼязку зі значними кадровими змінами в низці національних асоціацій УЄФА надав можливість національним асоціаціям оновити членство в комітетах та панелях УЄФА з метою оптимізації відповідного представництва та підтримки актуальної співпраці з питань, які мають вирішальне значення для діяльності та розвитку футболу. УАФ здійснила ротацію своїх представників.

26 квітня. Під час засідання Виконкому УАФ у Будинку футболу було розглянуто питання щодо здійснення попереднім президентом УАФ Андрієм Павелком повноважень члена Виконавчого комітету УЄФА.

Після обговорення члени Виконкому УАФ ухвалили рішення звернутися до УЄФА щодо відкликання Андрія Павелка з посади члена Виконавчого комітету УЄФА відповідно до ч. 3 ст. 21 Статуту УЄФА у зв’язку із втратою ним посади президента УАФ.

Дане рішення та відповідне звернення було надіслано до УЄФА.

26 квітня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу на своєму засіданні 26 квітня ухвалив рішення щодо припинення повноважень усього складу Комітету з етики та чесної гри УАФ, який очолював Франческо Баранка.

Новим головою Комітету з етики та чесної гри УАФ було призначено Андрія Давиденка, якому було доручено підготувати та надати президенту УАФ пропозиції щодо кількісного та персонального складу, повноважень, обов’язків та функцій комітету.

26 квітня. Головою Комітету з етики та чесної гри УАФ Андрієм Давиденком розпочато перевірку за фактом можливого впливу (маніпулювання) на результат офіційного спортивного змагання.

Ідеться про матч 6-го туру Першої ліги ПФЛ сезону-2023/2024 (група вибування) між командами ФК «Металіст» та ФК «Кремінь», що розпочався 26 квітня о 12:30 на стадіоні «Авангард» у м. Ужгород. Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь команди «Металіст».

26 квітня. У роковини Чорнобильської трагедії відбувся вже 32-й за ліком турнір «Дзвони Чорнобиля». Цього разу в ньому взяли участь футболісти 2012 року народження.

Учасниками змагань-2024 стали вісім команд. Так, ФК «Вигурівщина» посів восьме місце, ФК «Чернігів» — сьоме, ФК «Троєщина» — шосте, КДЮСШ-14 — п'яте, КДЮСШ «Козак» — четверте та ДЮСШ «Бородянка» — третє.

Переможцем же турніру стала бучанська команда «Академія Алієва», яка у фінальній зустрічі в серії післяматчевих пенальті здолала ФК «Мал» із міста Коростень, що посів, відповідно, друге місце.

Фото прес-служби УАФ

27 квітня. У Пасічнянській громаді, що на Івано-Франківщині, у присутності її голови Андрія Гунди відбувся черговий захід із реалізації проєкту УАФ у межах програми FIFA Talent Development Scheme із пошуку та розвитку юних футбольних талантів.

Тестування пройшли 135 діточок, які отримали чудовий футбольний інвентар, а також персональні нагороди у вигляді памʼятних медалей та свідоцтв про участь у проєкті.

28 квітня. Президент УАФ Андрій Шевченко взяв участь у нагородженні призерів всеукраїнського турніру серед військових ліцеїв. Цього року у «Кубку пам’яті Героя України Андрія Кизила» змагалися одразу дев’ять команд.

У вирішальному матчі збірна Київського військового ліцею імені Івана Богуна перемогла команду Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут — 5:0.

УАФ передала м’ячі та сувеніри всім учасникам змагань, а команда Київського військового ліцею імені Івана Богуна отримала від неї комплект форми. Також учасники в перший день турніру відвідали офіс Української асоціації футболу, де зустрілися з президентом УАФ Андрієм Шевченком, який згодом узяв участь і в церемонії нагородження призерів та найкращих гравців турніру.

«Передусім я хотів би подякувати Збройним силам України, які зараз виборюють нашу свободу та незалежність. Я вітаю учасників турніру, ви — майбутнє України. У непростий для країни час ви зробили гідний вибір, обравши для себе дуже важливий та важкий шлях. А що стосується футболу, то це гра, яку шанують мільйони на планеті. Ця гра об’єднує людей, робить їх щасливішими. Любіть цю гру, віддавайтеся їй і, найголовніше, любіть свою країну. Слава Україні!» — сказав президент УАФ на церемонії нагородження.

Фото прес-служби УАФ

28 квітня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) завершила виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Естонії поєдинком з однолітками з Люксембургу. Синьо-жовті перемогли з рахунком 3:1 і посіли на змаганнях перше місце.

29 квітня. На 76-му році життя помер заслужений тренер України Михайло Іванович Фоменко. Українська асоціація футболу висловила щирі співчуття його рідним, близьким та друзям. Футбольна спільнота втратила легендарного футболіста, мудрого тренера, скромну та принципову людину, особистість, справжнього патріота України…

29 квітня. На тересвянському стадіоні «Авангард» близько 180-ти хлопців та дівчат узяли участь у пілотному проєкті УАФ у межах програми FIFA Talent Development Scheme. У проєкті були задіяні хлопці та дівчата (8—12 років) із бедевлянського ліцею, тересвянського ліцею ім. В. Бенчака, грушівського ліцею, кривської гімназії, а також вихованці спортивного клубу «Авангард Тересва».

30 квітня. Четвертим пунктом пошуку юних футбольних талантів стала Кушниця Керецьківської громади, що на Хустщині. Як заведено, урочисте відкриття розпочали з виконання Гімну України та вшанування хвилиною мовчання пам'яті загиблих воїнів ЗСУ.

Усіх діток як майбутніх чемпіонів нагородили медалями та сертифікатами, а заклади освіти отримали футбольний інвентар та м’ячі. Традиційно Валерій Золотухін, начальник відділу юнацького футболу УАФ, ознайомив учасників із метою пілотного проєкту УАФ у межах програми FIFA Talent Development Scheme, висловивши сподівання, що футбольні таланти буде знайдено й на Хустщині.

30 квітня. Під час домашнього тренувального збору юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження), яка готується до фінальної частини Євро-2024 (U-19), провела контрольний поєдинок із «Діназом», який виступає в першій лізі. Зустріч завершилася нульовою нічиєю.

Фото Дана Балашова

НОВИНИ ПО ТЕМІ
08.05.2024 14:00

Воєнний стан в Україні подовжено до 11 серпня 2024 року

Сьогодні, 8 травня Верховна Рада України ухвалила рішення про подовжен...

26.04.2024 18:52

Виконком УАФ затвердив склад Палати з вирішення спорів

На підставі пропозицій Всеукраїнської професійної спілки «Футбол...

15.02.2024 18:07

Відбувся навчальний семінар для делегатів та асистентів делегатів УАФ

Сьогодні відбувся навчальний семінар для делегатів та асистентів делег...

25.07.2023 13:00

Офіційно. Рішення Виконкому Української асоціації футболу

Відбулося засідання Виконкому Української асоціації футболу, який розг...

Підписатися на новини