Коментар Комітету арбітрів УАФ щодо трактування арбітрами окремих ігрових епізодів перенесених матчів 15-го та 16-го турів Vbet Ліги-2023/2024

Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів перенесених матчів 15-го та 16-го турів Vbet Ліги-2023/2024.

15 тур

«Олександрія» — «Оболонь». Арбітр — Ярослав Козик. ВАА — Дмитро Кубряк.

40 хв.

Гравець № 26 («Олександрія») бореться з гравцем № 25 («Оболонь») за верховий м'яч, рухаючись на траєкторію його польоту на високій швидкості, у той час як суперник вистрибує догори, намагаючись зіграти головою в м'яч.

Враховуючи високу швидкість та перебування ліктя гравця № 26 у такому положенні, що призводить до влучання в обличчя суперника при веденні боротьби за м'яч, це визначається як порушення, що становить загрозу для здоров’я опонента; це є фол у нерозважливій манері (неправомірне використання рук), за який має бути винесена жовта картка.

Оскільки такі динамічні дії є порушенням, що карається жовтою карткою, ВАА правильно не втручається, тому що таке порушення не є підставою для втручання ВАА.

42 хв.

Гравець № 30 («Олександрія») починає падати в момент торкання м'яча (при цьому права нога починає підкошуватися одразу після цього), щоб заробити «легкий» пенальті. Такі типи контактів під час ведення єдиноборств є частиною футболу й не вважаються фолами. Із цієї причини правильним рішенням було б продовження гри.

Хоча це не можна вважати пенальті, на відеозображенні ВАА видно чіткий контакт між правою рукою захисника та тілом нападника. При такому типі контакту для системи ВАА (і повторів) важко зрозуміти силу поштовху (або затримання), за якого правильно буде не втручатися в цей епізод (незалежно від того, призначає арбітр пенальті чи ні).

75 хв.

Гравець № 8 («Оболонь»), намагаючись обіграти воротаря, витягує праву ногу, щоб зіграти в м'яч. Воротар, що виходить із воріт, у падінні намагається також відбити м'яч правою ногою, при цьому обидва грають у м'яч правильно, за звичайних ігрових рухів. У цьому випадку жоден із гравців не порушує правил.

У цій ситуації ВАА припускається помилки, не беручи до уваги всю повноту ігрових дій, зосереджуючись (помилково) лише на контакті між воротарем і нападником і оцінюючи його як небезпечний. Ця динаміка ігрового епізоду на нормальній швидкості, а не в сповільненій зйомці чітко показує, що це не є ситуацією для втручання з метою призначення пенальті. Враховуючи всі обставини, після перегляду відео арбітр також повинен був поновити гру, призначивши кутовий.

90 хв.

Гравець № 14 («Оболонь»), намагаючись відібрати м'яч у нападника № 22 («Олександрія»), який його контролював, вдарив його правою ногою по лівому коліну. Враховуючи такі обставини, дії гравця № 14 є порушенням та мали б бути покарані.

З огляду на вищезазначені причини та чіткі відеозображення повтору, які були в розпорядженні ВАА, слід було б рекомендувати перегляд на полі (ПНП).

90+1 хв.

Гравець № 34 («Оболонь»), виконуючи удар головою, випередив суперника, який зайняв позицію й намагався контролювати м'яч, вдаривши його лівою рукою по потилиці, перш ніж той встиг зіграти головою в м'яч. Правильне рішення щодо призначення пенальті та жовтої картки для гравця № 34 (ситуація дуже схожа на ту, що сталася на 40-й хвилині цього матчу).

ВАА перевірив і підтвердив правильність призначення пенальті, маючи можливість підтвердити, що контакт між рукою захисника й головою нападника відбувся до того, як захисник зміг вдарити по м'ячу.

16 тур

«Минай» — «Динамо». Арбітр — Олександр Шандор. ВАА — Денис Шурман.

64 хв.

Гравець № 99 («Минай») випереджає нападника № 9 («Динамо»), який намагається пробити по воротах правою ногою. Гравець № 99 чітко грає ногою в м'яч і не зачіпає суперника (отже, це не є фолом). Нападник, виконуючи свій звичайний/природний рух при спробі удару, влучає ногою супернику в тулуб, тому це не більше ніж звичайний ігровий фол (необачність) без будь-яких додаткових санкцій.

Саме з такої причини ВАА обмежився здійсненням мовчазної перевірки.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
01.05.2024 13:22

Жереб допоміг призначити арбітрів на матчі 27-го туру Vbet Ліги сезону-2023/2024

У Будинку футболу відбулося жеребкування, за допомогою якого було приз...

30.04.2024 13:50

Призначено офіційних осіб на перенесені матчі 5-го та 12-го турів Vbet Ліги-2023/2024

Комітети Української асоціації футболу призначили офіційних осіб ...

24.04.2024 12:01

Арбітрів на матчі 26-го туру Vbet Ліги сезону-2023/2024 призначили за допомогою жеребкування

У Будинку футболу відбулося жеребкування, за допомогою якого було приз...

Підписатися на новини