Червень. Хроніка подій: XXIII Конгрес УАФ, рішення щодо контракту Андрія Шевченка та новий розклад турнірів від УЄФА

У червні відбувся XXIII черговий Конгрес Української асоціації футболу. Виконавчий комітет УАФ ухвалив рішення щодо нового контракту з головним тренером національної збірної Андрієм Шевченком, а Виконком УЄФА визначив терміни та формат відновлення міжнародних турнірів.

4 червня. У матчі 1/4-ї турніру European Nations Cup збірна України з кіберфутболу в дисципліні PES перемогла команду Північної Македонії — 2:1. Збірна України вийшла до півфіналу онлайн-турніру European Nations Cup, де її суперником стала Португалія, яка перемогла Бельгію (2:1).

7 червня. У Львові за кілька годин до початку роботи XXIII Конгресу УАФ відбулося засідання Виконавчого комітету асоціації. Виконком ухвалив рішення, зокрема, щодо змагань ПФЛ, ДЮФЛУ та турнірів з футзалу, а також стосовно змін у складі колективних членів УАФ, річного звіту про діяльність асоціації та нової редакції Статуту УАФ.

Фото Павла Кубанова

Виконком рекомендував ПФЛ України невідкладно скликати позачергову конференцію для вирішення питання про догравання змагань ПФЛ сезону-2019/2020; затвердив рішення Виконкому ДЮФЛУ та Виконкому АФУ щодо дострокового зупинення змагань ДЮФЛУ та з футзалу; підтримав надання громадській організації «Українська асоціація електронного футболу» асоційованого членства в УАФ та схвалив у цілому нову редакцію Статуту УАФ.

7 червня. У Львові на стадіоні «Арена Львів» із дотриманням передбачених законодавством санітарних та протиепідемічних заходів пройшов XXIII черговий Конгрес Української асоціації футболу. Виступаючи з докладом перед делегатами конгресу, президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко зупинився, зокрема, на досягненнях українського футболу за час роботи нинішньої команди УАФ, відзначив важливість впровадження технології VAR для сьогодення та майбутнього українського футболу, нагадав про успіхи в боротьбі з договірними матчами, також окреслив стратегію та головні цілі на майбутнє.

Фото Євгена Кравса

Серед іншого, на XXIII Конгресі було внесено зміни до складу керівних органів асоціації, а також відзначено кращі за підсумками року міську та районну федерації. 

Фото Павла Кубанова

7 червня. За підсумками роботи XXIII Конгресу УАФ було проведено брифінг, на якому Андрій Павелко повідомив про рішення Виконкому УАФ щодо нового контракту з головним тренером національної збірної України Андрієм Шевченком.

«Хочу повідомити, що Виконком УАФ щойно проголосував за продовження контракту з головним тренером збірної України Андрієм Шевченком та його штабом до 31 грудня 2022 року», — сказав Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

Також президент УАФ висловив власну позицію щодо завершення сезону в першій лізі: «Ми вже повернули футбол в УПЛ, дозволили регіональним асоціаціям відновити змагання. Зараз дуже важливо, щоб перша та друга ліги прийняли відповідне рішення. Моя особиста позиція полягає в тому, що ми вже зробили — доручили Комітету арбітрів УАФ готуватися до обслуговування матчів першої та другої ліг поточного сезону. Також на Виконкомі УАФ сьогодні ми проголосували за те, щоб рекомендувати зібрати Конференцію ПФЛ, яка має ухвалити рішення щодо всіх питань стосовно можливого поновлення сезону».

«Хочу подякувати за підтримку та теплий прийом, — сказав, виступаючи на брифінгу, Андрій Шевченко. — Мені дуже приємно, що Виконком УАФ дав можливість мені та членам мого штабу ще на два з половиною роки продовжити роботу в національній збірній України. Домовленості досягнуто, найближчим часом ми владнаємо всі юридичні моменти».

7 червня. У межах брифінгу, що відбувся за підсумками ХXIII Конгресу Української асоціації футболу, було підписано меморандум про співпрацю між головним тренером збірної України з футболу Андрієм Шевченком та національною мережею торговельних центрів «Епіцентр».

Метою меморандуму є взаємодія та координація діяльності Андрія Шевченка та ТОВ «Епіцентр К» у популяризації та розвитку футболу в Україні, спрямування спільних зусиль на зростання інтересу до футбольних подій у регіонах країни та за її межами.

Фото Павла Кубанова

10 червня. Збірна України з кіберфутболу у півфінальному поєдинку міжнародних онлайн-змагань #StayHome European Nations Cup поступилася Португалії — 0:2.

11 червня. Комітет жіночого футболу УАФ на своєму засіданні, проведеному з використанням сучасних засобів телекомунікаційних технологій, вирішив звернутися до Виконкому УАФ із клопотанням прийняти рішення щодо продовження/припинення чемпіонату України серед жіночих команд вищої ліги сезону-2019/2020 після закінчення періоду дії Постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392, або прийняття органами державної влади інших нормативно-правових актів у цей період.

12 червня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив рішення щодо поновлення турніру в першій лізі та дострокового завершення чемпіонату серед команд другої ліги.

Виконком УАФ підтримав рішення Конференції ПФЛ від 11 червня щодо дострокового завершення турніру у другій лізі та поновлення чемпіонату першої ліги, а також щодо внесення змін до Регламенту змагань ПФЛ та затвердження плану-календаря догравання першої ліги.

12 червня. У Києві в Будинку футболу відбулася зустріч представників команд Ліги учасників АТО з першим віце-президентом Української асоціації футболу Олегом Протасовим. Один із керівників УАФ поспілкувався з військовослужбовцями й передав їм футбольні м’ячі для тренувань та поєдинків.

Фото Павла Кубанова

«Новий сезон Кубку Героїв АТО надзвичайно важливий і для його учасників, і для Української асоціації футболу. Ми завжди раді підтримати й допомогти нашим захисникам. Сьогодні ми розпочали видачу м’ячів, які отримають усі команди турніру. Дуже сподіваємося, що пандемія, яка все ще триває, не завадить військовослужбовцям провести змагання», — відзначив Олег Протасов.

16 червня. У Києві в PM Hall відбулося перше у 2020 році засідання експерт-клубу Parimatch, яке провели Українська асоціація футболу та офіційний партнер національної збірної України Parimatch.

Учасники клубу, віце-президент та генеральний секретар Української асоціації футболу Юрій Запісоцький, асистент головного тренера національної збірної України Олександр Шовковський, захисник національної збірної України Сергій Кривцов, головний тренер юнацької збірної України U-16 Cергій Нагорняк, директор зі зв'язків із громадськістю ТОВ «Парі-Матч» Вадим Місюра та голова національної асоціації електронного футболу Владислав Шовковський обговорювали актуальні теми — призупинення внутрішніх турнірів, зміну дат та локацій проведення Ліги чемпіонів та Ліги Європи, перенесення Євро-2020 на 2021 рік, поступове відновлення змагань та стрімку популярізацію кіберфутболу.

Фото прес-служби УАФ

17—18 червня. У режимі відеоконференції відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, у роботі якого взяв участь президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. Вищий оперативний орган управління європейським футболом прийняв низку доленосних рішень. Зокрема, було затверджено новий розклад матчів фінального турніру Євро-2020, що відбудеться у 2021 році за участю збірної України, визначено терміни та формат догравання Ліги чемпіонів та Ліги Європи поточного сезону та календар наступного єврокубкового сезону. Крім того, стали відомі місця проведення поєдинків за Суперкубок УЄФА до 2023 року включно, формат та дати матчів жіночої Ліги чемпіонів у сезонах 2019/2020 та 2020/2021.

Фото Павла Кубанова

Також рішення Виконкому УЄФА стосувалися турнірів за участю збірних команд. Зокрема, молодіжна збірна України U-21  дізналася терміни завершення кваліфікації Євро-2021 та новий формат фінального турніру. Юнацька збірна України U-19 та дівоча WU-17 також довідалися про строки та умови проведення чемпіонатів Європи, в яких вони беруть участь.

Окрім того, УЄФА затвердив вікна для поєдинків Ліги націй-2020/2021, плей-офф відбору Євро-2020 та визначив дати для товариських матчів національних збірних.

Як розповів президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, підсумовуючи результати роботи першого дня засідання Виконавчого комітету Європейського футбольного союзу, усі члени виконкому, і насамперед — президент УЄФА Александер Чеферін, налаштовані позитивно й готуються до поетапного відродження європейського футболу найближчим часом. «В організації всіх турнірів, які проходять під егідою УЄФА, діятиме чіткий медичний протокол, який мінімізує ризики, пов’язані з пандемією COVID-19.

Починаючи із серпня футбольне життя континенту завирує на повну. Завдяки безперервній роботі й співпраці навіть під час жорстких карантинних обмежень керівництво й адміністрація УЄФА — з усіма національними асоціаціями», — зазначив президент УАФ.

Фото Павла Кубанова

Також під час засідання Виконавчого комітету УЄФА було оголошено про низку рішень щодо нового розкладу турнірів клубів та збірних команд. Затверджено процедуру жеребкування відбірного турніру ЧС-2022 в європейській зоні, змінено дати проведення поєдинків плей-офф кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи з футзалу-2022, ухвалено рішення щодо проведення кваліфікації та фінального турніру чемпіонату Європи з футзалу серед жінок та щодо дат проведення чемпіонату Європи з футзалу серед юнацьких збірних U-19, схвалено новий формат Євро серед дівочих збірних WU-17 та WU-19, визначено формат чемпіонату Європи-2020/2022 серед юнаків до 19-ти років та скасовано розіграш Кубка регіонів сезону-2020/2021.

Таким чином, став відомий оновлений календар усіх турнірів УЄФА за участю збірних та клубів.

20 червня. Перемігши «Олександрію» (3:2) в матчі 27-го туру Прем’єр-ліги, «Шахтар» достроково, за п’ять турів до фінішу регулярної першості, забезпечив собі 13-й загалом та четвертий поспіль комплект золотих нагород чемпіонату України.

Фото shakhtar.com

22 червня. Виконавчий комітет Асоціації аматорського футболу України ухвалив рішення про подальше проведення матчів чемпіонату та Кубку України сезону-2019/2020. Матчі аматорського чемпіонату України-2019/2020 розпочнуться 27 червня, завершаться не пізніше 5 серпня, а фінальний етап та фінальний матч відбудуться в термін до 16 серпня. Півфінали Кубку України з футболу серед аматорських команд сезону-2019/2020 відбудуться 8-го та 15 липня. Поєдинки фіналу турніру пройдуть 22-го та 29 липня.

24 червня. Згідно з рішенням Виконкому УАФ, який затвердив рішення Конференції ПФЛ, поновився турнір у першій лізі чемпіонату України. Відбулося п’ять поєдинків 20-го туру.

25 червня. Оголошено про підписання ексклюзивної угоди між Українською асоціацією футболу та компанією FeedСonstruct (IT Technology Solution Limited).

Українська асоціація футболу надає компанії FeedConstruct, постачальнику спортивних даних, ексклюзивні права на збір та розповсюдження інтернет-відеотрансляцій та оперативних букмекерських даних із матчів, що проводяться під егідою УАФ.

 

25 червня. Рада ФІФА оголосила імена господарів чемпіонату світу серед жінок 2023 року. Турнір прийматимуть дві країни — Австралія та Нова Зеландія.

Матчі кваліфікації стартують у 2021-му, а фінішують у 2022 році. Фінальний турнір заплановано на період із 10 липня до 20 серпня 2023 року.

Фото fifa.com

26 червня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив харківський ОСК «Металіст» місцем проведення фіналу Кубку України, який пройде 8 липня 2020 року. Рішення було прийнято на підставі листа МОЗ із рекомендацією розглянути питання щодо перенесення фіналу зі Львова до регіону з більш стабільною епідемічною ситуацією.

26 червня. Національна збірна України дізналася новий календар матчів у Лізі націй-2020/2021, де вона виступатиме разом із командами Швейцарії, Німеччини та Іспанії. У групі А4 відбулися зміни в термінах 5-го й 6-го турів. Це пов'язано з тим, що в цей період з'явилися додаткові дати для плей-офф Євро-2020 та товариських матчів — 11—12 листопада.

26 червня. У Києві в Будинку футболу відбулося засідання Комітету жіночого футболу УАФ, за участі представники жіночих футбольних клубів вищої ліги, на якому розглядалося питання поновлення чемпіонату серед жіночих команд вищої ліги.

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, який також брав участь у засіданні, зазначив, що Українська асоціація футболу здійснює постійний моніторинг ситуації у футбольному житті України після відновлення змагань серед професіональних футбольних клубів, та звернувся до клубів із проханням щодо неухильного дотримання й виконання всіх норм та протоколів. Вадим Костюченко зауважив, що ми всі маємо бути готовими до різних ситуацій, з якими можемо зіштовхнутися, й усі клуби мають підійти до цього з розумінням і відповідальністю.

Фото Павла Кубанова

За результатами засідання комітет виніс на голосування й ухвалив рішення: звернутися до Виконкому УАФ із пропозицією поновити чемпіонат України з футболу серед жіночих команд вищої ліги сезону-2019/2020.

30 червня. У Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань проведення реорганізації системи змагань у чемпіонаті України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2020/2021.

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко наголосив на тому, що зараз в Україні складна епідеміологічна ситуація, викликана COVID-19, але, відреагувавши вчасно й припинивши всі дитячо-юнацькі змагання, ми маємо надію на те, що наступний сезон у секторі наймасовішого футболу розпочнеться із дотриманням запланованого графіка вже у вересні поточного року, звичайно, якщо не буде ніяких ускладнень у нашій державі, викликаних коронавірусом. І розпочнуться змагання у трьох лігах, а саме — в Еліт-лізі, вищій та першій лігах чемпіонату України серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів.

Також протягом усього місяця Українська асоціація футболу та регіональні асоціації продовжували реалізацію ініціативи щодо допомоги в боротьбі з поширенням коронавірусу. Підтримка надавалася ветеранам футболу, медикам, військовим та іншим категоріям громадян, які потребували допомоги. Зокрема, в рамках співпраці між УАФ та Головним військовим клінічним госпіталем у медичному закладі побували президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко разом із головним тренером національної збірної Андрієм Шевченком, головним санітарним лікарем України Віктором Ляшком і представником компанії «Епіцентр» Тарасом Герегою. Гості відвідали наших військових-захисників України, які відновлюються після отриманих поранень, та передали госпіталю апарат ШВЛ і засоби індивідуального захисту для лікарів та учасників бойових дій, які перебувають тут на лікуванні.

Фото Володимира Раснера

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.12.2022 18:30

Офіційно. Щодо проведення позачергового Конгресу УАФ

До Української асоціації футболу стали надходити пропозиції щодо прове...

Підписатися на новини