Червень. Хроніка подій: національна збірна України виступила на Євро-2024, олімпійська команда виграла турнір у Франції

У червні національна збірна України взяла участь у Євро-2024, олімпійська збірна виграла престижний турнір Tournoi Maurice Revello у Франції, а Артема Довбика було визнано найкращим футболістом іспанської «Жирони» сезону-2023/2024.

1 червня. У селі Мамаївці Чернівецької області відбувся спортивний захід у межах соціального проєкту Української асоціації футболу за підтримки Асоціації футболу Чернівецької області «Відкриті уроки футболу». У заході взяли участь 72 юні шанувальники футболу, зокрема — діти з особливими освітніми потребами.

1 червня. Українська асоціація футболу продовжила пошук юних футбольних талантів у межах пілотного проєкту FIFA Talent Development Scheme у районах Вінниччини. Цього разу захід відбувся в селі Вербка (Чечельницька територіальна громада, Гайсинський район).

Загалом у івенті взяли участь учні чотирьох загальноосвітніх шкіл Чечельницької громади. Фахівці протестували близько 150-ти дітей.

Фото ВОАФ

1 червня. До Міжнародного дня захисту дітей Українська асоціація футболу організувала для дітлахів «Відкриті уроки футболу».

Команда УАФ створила цей проєкт із метою психосоціальної підтримки дітей, постраждалих від війни, дітей військових ЗСУ та дітей, вимушено переміщених із регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Цього дня понад 100 діток зібралися на одному зі стадіонів Будинку футболу, щоб весело провести час за футбольними активностями.

1 червня. Збірна України в першому для себе матчі чемпіонату Європи серед гравців з ампутацією кінцівок поступилася у групі А Франції — 0:1.

2 червня. На стадіоні ім. Р. Шухевича в Тернополі відбулися фінальні матчі Дівочої футбольної ліги України серед команд до 15-ти років сезону-2023/2024. У поєдинку за бронзові нагороди костопільський «Ліцей» здолав збірну Харківської області — 3:0. У фінальному протистоянні криворізький «Кривбас» виявився сильнішим за володимирський «Ладомир» — 3:2.

Фото fckryvbas.com

2 червня. У Винниках на тренувальній базі ФК «Рух» 27—29 травня пройшла 17-та сесія PRO-диплому УЄФА, учасниками якої стали 19 спеціалістів — представників українських клубів.  

У заході взяли участь Олексій Антонов, Імад Ашур, Анатолій Біляй, Владислав Бурлака, Ярослав Вишняк, Олексій Гай, Тарас Гвоздик, Денис Колчін, Ігор Єрмаков, Віталій Костишин, Сергій Кравченко, Олександр Кучер, Віталій Пономарьов, Володимир Попов, Оскар Ратулутра, Віталій Розгон, Сергій Симоненко, Денис Хомутов та Іван Шуга.

2 червня. Відбулися матчі-відповіді плей-оф за місця в еліті між представниками Vbet Ліги та першої ліги. У підсумку «Оболонь» і «Верес» уникнули вильоту з елітного дивізіону.

3 червня. На чемпіонаті Європи серед гравців з ампутацією кінцівок збірна України в другому для себе матчі в групі А поступилася команді Іспанії — 0:3.

3 червня. Національна збірна України в межах підготовки до Євро-2024 провела товариський матч у Нюрнберзі проти господаря фінального турніру, команди Німеччини. Поєдинок завершився внічию — 0:0.

3 червня. Перед товариським матчем національних збірних Німеччини та України в Нюрнберзі між футбольними асоціаціями двох країн в особі їхніх президентів, Бернда Нойндорфа та Андрія Шевченка, було підписано меморандум про співпрацю.

«Україна грає другий за рік товариський матч із Німеччиною. Для мене це підтвердження солідарності та добрих відносин між нашими двома країнами. Також сьогодні німецька та українська асоціації зробили ще один крок уперед і підписали меморандум про співпрацю. Наш перший спільний проєкт буде зосереджений на організації літніх таборів для оздоровлення дітей із гарячих регіонів України — Харківської, Запорізької та інших областей, а також на підтримці дитячих тренерів у процесі навчання», — сказав, зокрема, президент УАФ Андрій Шевченко.

Фото прес-служби УАФ

4 червня. На чемпіонаті Європи серед гравців з ампутацією кінцівок збірна України в третьому для себе матчі в групі А здолала команду Бельгії — 3:1. Синьо-жовті посіли третє місце в групі й вступили в боротьбу за 9—16-те місця.

4 червня. У місті Вижниця, що в Чернівецькій області, завершився дитячий турнір із дворового футболу «Кубок Карітасу-2024». У змаганнях брали участь вісім команд, які були розподілені на дві групи по чотири в кожній.

Переможцем змагань став клуб «Карітас» (Броди), який у фіналі в серії пенальті здолав «Карітас» (Тернопіль). Усі команди були нагороджені футбольними м’ячами, дипломами, сувенірами від Української асоціації футболу, а призери отримали кубки та медалі.

4 червня. Олімпійська збірна України розпочала свій виступ на міжнародному турнірі у Франції Tournoi Maurice Revello поєдинком із командою Індонезії. Підопічні Руслана Ротаня здобули перемогу з рахунком 3:0.

4 червня. Національна жіноча збірна України продовжила кваліфікаційний турнір Євро-2025 другим поспіль поєдинком проти команди Уельсу. Матч завершився внічию — 2:2.

5 червня. Соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу», який реалізується Українською асоціацією футболу, завітав до Рогатина. Чудовий футбольний захід для спілкування та встановлення дружніх зв'язків між дітьми відбувся на місцевому стадіоні «Центральний» за підтримки Івано-Франківської обласної асоціації футболу та Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Учасниками проєкту стали 72 дитини, серед яких були учні калуського ліцею № 3 з особливими освітніми потребами, діти внутрішньо переміщених осіб, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти військовослужбовців.

Фото ІФОАФ

5 червня. На НТК ім. В. Баннікова в Києві відбувся вирішальний поєдинок чемпіонату України серед студентських команд закладів вищої освіти сезону-2023/2024.

У фіналі збірна Державного торговельно-економічного університету з рахунком 1:0 здолала збірну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Бронзові нагороди в боротьбі із Чернівецьким національним університетом виборола команда Національної академії внутрішніх справ.

6 червня. На чемпіонаті Європи серед гравців з ампутацією кінцівок збірна України в четвертому для себе матчі на турнірі здолала команду Грузії — 3:1. 

6 червня. Олімпійська збірна України поєдинком із командою Італії продовжила свій виступ на міжнародному турнірі у Франції Tournoi Maurice Revello. Підопічні Руслана Ротаня впевнено перемогли — 4:0.

6 червня. У Будинку футболу було укладено угоду про співпрацю між Українською асоціацією футболу та Національним антидопінговим центром.

Метою угоди є обʼєднання зусиль для планомірного здійснення заходів із профілактики, запобігання застосуванню й розповсюдженню допінгу в професіональному футболі.

7 червня. Українська асоціація футболу та ФК «Манчестер Сіті» (Англія) уклали угоду про навчання та стажування українських тренерів у футбольній системі «Манчестер Сіті».

УАФ формує команду тренерів та однодумців (25 осіб), що підтримують філософію УАФ, мета та завдання якої — якісне виховання юних футболістів через сучасні методики тренувального процесу задля виведення українського футболу на найвищий міжнародний рівень через підготовку висококласних гравців як для клубних команд, так і для юнацьких, молодіжної та національної збірних України.

7 червня. У швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування першого раунду відбору чемпіонату Європи-2024/2025 серед молодіжних жіночих збірних WU-19. За його підсумками підопічні Наталії Ігнатович потрапили до групи В6, де зіграють із командами Ізраїлю та Вірменії.

7 червня. У Ньйоні відбулося жеребкування першого раунду відбору чемпіонату Європи-2024/2025 серед дівочих збірних WU-17. У підсумку підопічні Сергія Сапронова потрапили до групи В2, де зіграють із командами Румунії, Мальти й Молдови.

7 червня. Євгена Дикого було обрано президентом Української Прем'єр-ліги. Відповідне рішення одноголосно було ухвалено на Звітно-виборчих загальних зборах клубів Української Прем'єр-ліги, які відбулися в Будинку футболу.

7 червня. На чемпіонаті Європи серед гравців з ампутацією кінцівок збірна України в п’ятому для себе матчі на турнірі поступилася команді Нідерландів — 2:3. 

7 червня. Національна збірна України в межах підготовки до Євро-2024 провела товариський матч у Варшаві проти команди Польщі. У підсумку наша команда поступилася — 1:3. Єдиний м'яч у складі синьо-жовтих забив Артем Довбик.

Фото Дана Балашова

8 червня. На чемпіонаті Європи серед гравців з ампутацією кінцівок збірна України в шостому для себе матчі на турнірі розгромила команду Шотландії — 4:0. Наша збірна фінішувала 11-ю із 16-ти учасників.

8 червня. Відбулися матчі-відповіді плей-оф за місця в першій лізі між представниками першої й другої ліг. «ЮКСА» та «Звягель» добилися підвищення в класі.

8 червня. Олімпійська збірна України поєдинком із командою Панами продовжила свій виступ на міжнародному турнірі у Франції Tournoi Maurice Revello. Наші хлопці здобули третю перемогу поспіль — 2:0.

9 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 в першій лізі в категорії U-19. Переможцем першості стало київське «Динамо», яке у фіналі здолало вінницьку «Ниву» (2:0).

10 червня. Компанія АВТ Баварія, офіційний імпортер BMW Group, автомобілів Aston Martin, Alpina, INEOS в Україні, та Українська асоціація футболу оголосили про старт чотирирічного партнерства. Окрім організаційної та маркетингової співпраці, ключовим аспектом даного партнерства стає соціальна складова.

Тож співпраця АВТ Баварія та Української асоціації футболу дозволить закрити логістичні питання в підготовці національної збірної України до відповідальних матчів, а також реалізувати ряд соціальних ініціатив, які сприятимуть залученню коштів на благодійність та підтримці України на шляху до перемоги.

10 червня. У китайському Шанхаї стартував чемпіонат світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Чоловіча збірна України розгромила Нову Зеландію (9:1), а жіноча зіграла внічию з Німеччиною (2:2).

10 червня. Олімпійська збірна України поєдинком із командою Японії продовжила свій виступ на міжнародному турнірі у Франції Tournoi Maurice Revello. Синьо-жовті здолали суперника з рахунком 2:1.

Здобувши перемоги в усіх чотирьох матчах, українці посіли перше місце в групі. Таким чином, підопічні Руслана Ротаня вийшли у фінал турніру.

11 червня. У Шанхаї продовжився чемпіонат світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Чоловіча збірна України розгромила Хорватію (9:1), а жіноча поступилася Китаю (1:2).

11 червня. Напередодні Євро-2024 на Netflix вийшов документальний фільм «ЕПІЗОДИ: Україна на мундіалі», який є частиною серіалу «ЕПІЗОДИ» від студії KNIFE! Films.

Це наснажлива історія про безпрецедентну участь України в чемпіонаті світу з футболу 2006 року, важкий шлях команди на чолі з Олегом Блохіним, сильних противників та вирішальний матч проти Швейцарії.

11 червня. Національна збірна України в межах підготовки до Євро-2024 зіграла товариський матч у Кишиневі проти команди Молдови. Синьо-жовті здобули переконливу перемогу — 4:0.

Фото Дана Балашова

12 червня. У Соколівському, що на Кіровоградщині, відбувся фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та Кіровоградської обласної асоціації футболу «Відкриті уроки футболу» для психосоціальної підтримки дітей, постраждалих від війни.

У заході взяли участь 72 дитини, що проживають у місцевій громаді, а саме — учні соколівського, карлівського, миколаївського, івано-благодатненського та вільненського ліцеїв.

12 червня. У китайському Шанхаї продовжився чемпіонат світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Відбулися заключні матчі групового етапу. Чоловіча збірна України розгромила Монголію (8:1), а жіноча поступилася Бразилії (2:6).

12 червня. За підсумками відкритого голосування нападника збірної України Артема Довбика було визнано найкращим футболістом іспанської «Жирони» сезону-2023/2024.

13 червня. У Турійську, що на Волині, уперше відбувся фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та Асоціації футболу Волині для підтримки дітей, постраждалих від війни, під назвою «Відкриті уроки футболу».

Це спортивне дійство зібрало на стадіоні турійської ДЮСШ понад сім десятків дітлахів — учнів купичівського, соловичівського, боблівського, кульчинського, новодвірського, маковичівського та турійського ліцеїв, також до свята долучилися вихованці луцької інклюзивної футбольної секції.

13 червня. Захід у межах проєкту Української асоціації футболу «Відкриті уроки футболу», що підтримує дітей, постраждалих від війни, пройшов у Дніпрі.

Фестиваль на стадіоні «Олімпійські резерви» організувала Асоціація футболу Дніпропетровської області. Цей масштабний захід зібрав 72 дитини, серед яких були учні різних шкіл міста Дніпро та діти внутрішньо переміщених осіб із Харківської, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Фото АФДО

13 червня. У Будинку футболу відбулася VI Звітно-виборча конференція Професіональної футбольної ліги України (ПФЛ). 

Клуби-члени ПФЛ одноголосно переобрали на посаду президента Професіональної футбольної ліги України Олександра Каденка. 

Затверджено також нову редакцію Статуту Професіональної футбольної ліги України, Положення та Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед клубів Професіональної футбольної ліги сезону-2024/2025, кошторис надходжень та витрат ПФЛ на сезон-2024/2025, план-календар Всеукраїнських змагань з футболу серед клубів першої та другої ліги сезону-2024/2025.

14 червня. Відбулися перші матчі плей-оф чемпіонату світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Чоловіча збірна України у чвертьфіналі зустрілася з Марокко й вирвала перемогу на останній хвилині — 4:3, а жіноча в турнірі за 5—7-ме місця обіграла Польщу — 6:2.

15 червня. Учасники проєкту УАФ та обласних асоціацій футболу «Відкриті уроки футболу» на підтримку національної збірної України організували футбольні заходи, присвячені матчам синьо-жовтих на Євро-2024, у 18-ти регіонах України.

У межах проєкту, що підтримується фондом «Нова демократія» (NDF) та Асоціацією кроскультурних проєктів (CCPA) із Данії, у 18-ти областях України були створені молодіжні хаби для психосоціальної підтримки дітей, постраждалих від війни, через заняття футболом.

15 червня. У китайському Шанхаї продовжився чемпіонат світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Чоловіча збірна України в півфіналі програла команді Хорватії — 2:4. Своєю чергою наша жіноча команда поступилася Німеччині — 0:1.

15 червня. У фінальному протистоянні у футзальній Vbet Екстра-лізі сезону-2023/2024 київський «ХІТ» виявився сильнішим за львівську «Енергію». У третьому поєдинку золотої серії «ХІТ» знову переграв суперника (5:0) і захистив звання чемпіона Vbet Екстра-ліги.

Фото прес-служби АФУ

16 червня. У китайському Шанхаї завершився чемпіонат світу з футзалу серед жіночих та чоловічих студентських команд. Чоловіча збірна України в матчі за бронзові нагороди поступилася Франції (1:2), тож у підсумку посіла четверте місце. Своєю чергою жіноча збірна України за підсумками турніру фінішувала шостою.

16 червня. Олімпійська збірна України фінальним поєдинком із командою Кот-д’Івуару завершила свій виступ на міжнародному турнірі у Франції Tournoi Maurice Revello. Основний час закінчився нічиєю — 2:2, а в серії пенальті сильнішою виявилася збірна України — 5:4. Тож синьо-жовті здобули перше місце на цьому престижному турнірі.

17 червня. Дівоча збірна України WU-15 розпочала навчально-тренувальний збір у Тернополі та провела перший спаринг, в якому обіграла футболісток львівського «Руху» — 4:2. 

17 червня. Національна збірна України розпочала виступ на Євро-2024 в Німеччині поєдинком у Мюнхені проти Румунії. Наші хлопці поступилися з рахунком 0:3.

17 червня. За сприяння УАФ одразу на двох локаціях за стартовим поєдинком збірної України на Євро-2024, проти Румунії, мали змогу спостерігати діти.

Так, у Будинку футболу зібралися 100 учнів загальноосвітніх шкіл та ДЮСШ Києва, а в Міжнародному дитячому центрі «Артек», який зараз функціонує в Пущі-Водиці під Києвом, за матчем спостерігали близько 150-ти дітей пільгових категорій (сироти, ВПО, діти загиблих військовослужбовців, діти учасників бойових дій, діти з малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування). 

18 червня. У межах підготовки до відбору Євро-2025 (U-19) із футзалу підопічні Ігоря Москвичова розпочали виступ на літньому турнірі Summer Cup, який приймав хорватський Пореч. У своєму першому поєдинку на турнірі юнацька збірна України обіграла однолітків із Фінляндії — 4:1.

19 червня. На столичному НТК ім. В. Баннікова за підтримки УАФ пройшли фінали київської WhiteBIT Superleague. 228 найкрутіших команд і понад 2 000 найталановитіших гравців протягом двох місяців змагалися за вихід у фінал WhiteBIT Superleague. Участь у фіналах узяли дітлахи 2010—2018 років народження, які провели 24 матчі й виявили переможців у форматах «4+1», «6+1» і «8+1».

Фото прес-служби УАФ

19 червня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) розпочала виступ на турнірі Dream Cup 2024, який приймала Японія. Підопічні Юрія Мороза стартували поєдинком проти господарів, в якому поступилися з рахунком 0:6.

19 червня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-2024/2025. Згідно з його результатами київське «Динамо» протистоятиме сербському «Партизану». 

19 червня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування другого кваліфікаційного раунду Ліги конференцій-2024/2025. Згідно з його результатами «Дніпро-1» зустрінеться з угорським ФК «Академія Пушкаша», а «Полісся» на цій стадії протистоятиме словенській «Олімпії».

19 червня. Підопічні Ігоря Москвичова продовжили виступ на літньому турнірі Summer Cup, який приймав хорватський Пореч. У другому матчі в групі В юнацька збірна України з футзалу U-19 поступилася команді Іспанії — 0:5.

20 червня. Дівоча збірна України WU-15 провела другий спаринг під час навчально-тренувального збору в Тернополі. Команда здолала «Прикарпаття-ДЮСШ № 3» (Івано-Франківськ) — 4:1.

21 червня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) продовжила виступ на турнірі Dream Cup 2024, який приймала Японія. Підопічні Юрія Мороза поступилися суперникам із Сенегалу — 0:1.

21 червня. Національна збірна України продовжила виступ на Євро-2024 в Німеччині поєдинком у Дюссельдорфі проти Словаччини. Синьо-жовті здобули свою першу перемогу на турнірі — 2:1. Голами відзначилися Шапаренко та Яремчук.

Фото Андрія Ющака

21 червня. Перед матчем Євро-2024 зі Словаччиною, в якому збірна України здобула вольову перемогу з рахунком 2:1, Президент України Володимир Зеленський провів Zoom-конференцію з президентом УАФ Андрієм Шевченком, головним тренером синьо-жовтих Сергієм Ребровим та гравцями нашої національної команди.

«Ви — наша національна збірна. Я хочу побажати вам перемоги. Ви — зіркова збірна, а не збірна зірок. Коли ви б’єтеся на полі, як справжні воїни, ми всі на вас розраховуємо. Очікуємо на сьогоднішню битву, тому що кожна ваша перемога на полі наближає нашу головну перемогу, яка точно буде», — сказав Володимир Зеленський.

22 червня. За сприяння УАФ одразу на двох локаціях за стартовим поєдинком збірної України на Євро-2024, проти Румунії, мали змогу спостерігати діти. З огляду на їхній інтерес до такої події на матч зі Словаччиною цю практику вирішили повторити.

Так, у Будинку футболу знову зібралися 100 учнів загальноосвітніх шкіл та ДЮСШ Києва, а в Міжнародному дитячому центрі «Артек», який зараз функціонує в Пущі-Водиці під Києвом, за грою спостерігали близько 80-ти дітей пільгових категорій (сироти, ВПО, діти загиблих військовослужбовців, діти учасників бойових дій, діти з малозабезпечених сімей, діти, позбавлені батьківського піклування), до яких приєдналися діти, запрошені з міста-героя Буча.

22 червня. У межах підготовки до відбору Євро-2025 (U-19) із футзалу підопічні Ігоря Москвичова завершили виступ на літньому турнірі Summer Cup у хорватському Поречі. Наші хлопці перемогли Сербію — 3:1. У підсумку Україна посіла на турнірі п'яте місце, а переможцем стала Іспанія. 

23 червня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2008 року народження) продовжила виступ на турнірі Dream Cup 2024, який приймала Японія. Українці програли одноліткам із Венесуели — 1:4.

23 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 у вищій лізі в категорії U-15. Із 21-го до 23 червня у Львові проходили фінальні турніри Дитячо-юнацької футбольної ліги України у вищій (об’єднаній) лізі. Футболісти донецького «Шахтаря» були сильнішими за своїх опонентів і заслужено стали чемпіонами України.

23 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 у вищій лізі в категорії U-17. Переможцем стали львівські «УФК-Карпати», срібло виборов донецький «Шахтар», бронзу — ДЮСШ ФА «Кривбас» (Кривий Ріг).

23 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 в першій лізі в категорії U-17. Переможцем стало «Вишневе» (Вишневе), яке у фіналі в серії пенальті здолало рівненький ФА «Верес».

25 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 в першій лізі в категорії U-15. Переможцем стала ВОДЮСШ «Нива-2» (Вінниця), яка у фінальному матчі перемогла КОДЮСШ «Рось» (Біла Церква) із рахунком 2:0.

25 червня. Національна збірна України завершила виступ на Євро-2024 в Німеччині поєдинком у Штутгарті проти Бельгії. У підсумку в матчі так і не було забитих голів. Зважаючи на нічию — 1:1 у паралельній грі Словаччина — Румунія, збірна України із чотирма очками фінішувала на останній сходинці в групі.

Фото Андрія Ющака

27 червня. Президент України Володимир Зеленський розмістив допис у своєму акаунті в соцмережах, відреагувавши на виступ національної збірної України на Євро-2024:

«Сильна нація — та, яка зберігає єдність і підтримує одне одного завжди. І в часи поразок, і в часи перемог. Сьогодні ми дякуємо збірній України з футболу. Попри невтішний результат, ви билися за нашу країну. Наші великі перемоги попереду! Слава Україні!» 

27 червня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 у вищій лізі в категорії U-14. Переможцем став донецький «Шахтар», срібло взяло київське «Динамо», бронзу — львівський «Рух».

28 червня. У Києві на НТК ім. В. Баннікова відбувся фінальний поєдинок чемпіонату України серед аматорів сезону-2023/2024. У вирішальному протистоянні гору взяв «Агротех» (Тишківка, Кіровоградська обл.), який із рахунком 2:0 переміг «Пробій» (Городенка, Івано-Франківська обл.).

Фото ФК «Агротех»

28 червня. Прем’єр-ліга оприлюднила базові дати турів чемпіонату УПЛ сезону-2024/2025. Турнір стартує 3 серпня, а базова дата останнього, 30-го, туру — 24 травня 2025 року. Перша частина змагань завершиться матчами 17-го туру 14 грудня, а друга розпочнеться поєдинками 18-го туру 22 лютого 2025 року.

28 червня. Українська асоціація футболу надіслала УЄФА офіційного листа, в якому вказала на неприйнятну помилку на офіційній веб-сторінці УЄФА Євро-2024.

«Звертаємося до вас із приводу прикрої помилки, яка, на жаль, була виявлена на офіційній сторінці УЄФА Євро-2024, а саме — того факту, що у візитівці футболіста збірної України Максима Таловєрова вказано, що країною його народження є росія, хоча насправді Максим Таловєров народився в Донецьку 2000 року.

Із 2014 року місто Донецьк тимчасово окуповане росією та входить до складу так званої донецької народної республіки (днр), яку не визнали міжнародні організації (ЄС, ООН, НАТО, ОБСЄ), переважна більшість держав-членів ООН та країни, що не входять до ООН. Крім того, позиція УЄФА щодо окупованих українських територій із 2014 року й до цього часу є так само однозначною й незмінною», — зокрема йдеться в листі.

Варто зауважити, що УЄФА продемонстрував швидку реакцію на це звернення УАФ, виправивши непорозуміння. 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини