Травень. Хроніка подій: 100 днів роботи нової команди УАФ, золотий дубль «Шахтаря», трофей «Пічічі» Артема Довбика

У травні виповнилося 100 днів від початку роботи нової команди УАФ, донецький «Шахтар» став чемпіоном і володарем Vbet Кубка України, а Артем Довбик виборов титул найкращого бомбардира чемпіонату Іспанії-2023/2024.

1 травня. Ініціатива Української асоціації футболу та Асоціації футболу Полтавщини «Інклюзивні футбольні секції» була представлена в Полтавській області на базі полтавської спеціальної школи.

Із командою займалися тренер Дмитро Фоменко, який пройшов спеціальну підготовку УАФ, та вчитель фізкультури школи Олександр Чопівський.

2 травня. Школярів м. Сміла зібрав на стадіоні «Юність» фестиваль у межах соціального проєкту Української асоціації футболу та Черкаської обласної асоціації футболу «Відкриті уроки футболу».

У фестивалі взяли участь юні шанувальники футболу шкіл № 1, 11, 12, смілянської НВК-гімназії, ліцею-школи «Лідер». Долучилися до участі в заході й діти з особливими освітніми потребами.

Фото ЧОАФ

2 травня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів перенесених матчів 25-го та 26-го турів Vbet Ліги-2023/2024.

2 травня. Визначився перший суперник олімпійської збірної України на футбольному турнірі ОІ-2024. Згідно із жеребкуванням, опонентом нашої команди в поєдинку, який відбудеться 24 липня в Ліоні, стала третя команда АФК.

Вона визначилася в межах Кубку Азії-2024 серед команд U-23 в Катарі, коли в Досі розіграли бронзові медалі. Ірак переміг Індонезію в овертаймі (2:1) і матиме статус першого олімпійського суперника України у футбольній історії. 

2 травня. Група фахівців проєкту FIFA TDS завітала в містечко Вороновиця, що поруч із Вінницею. Завдяки наполегливій роботі голови територіальної громади Олександра Ковінька та людей, небайдужих до розвитку саме футболу, у громаді створено комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу, яку очолює молодий амбітний директор, Віталій Матвієнко, і в якій наразі працює лише відділення футболу.

Зважаючи на це, захід із пошуку та розвитку талантів УАФ у межах проєкту FIFA TDS був дуже корисним як для дітей самої громади, так і для тренерів новоствореної КДЮСШ із погляду визначення найбільш футбольних діточок серед 144-х протестованих.

3 травня. Виконавчий комітет УЄФА вирішив збільшити максимальний склад команд, які візьмуть участь у Євро-2024, із 23-х до 26-ти гравців. Збільшення не є обов'язковим для кожної збірної.

Відповідно до регламенту змагань, команди повинні надати УЄФА список із мінімум 23-х і максимум 26-ти гравців до 7 червня.

3 травня. У Ньйоні відбулося жеребкування кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи-2024/2025 (U-19). За його результатами юнацька збірна України (наразі U-18, гравці 2006 року народження), яку очолює Дмитро Михайленко, опинилася в групі 1 разом із Нідерландами, Словенією та Казахстаном.

3 травня. У Ньйоні відбулося жеребкування першого кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи-2024/2025 (U-17). За його результатами юнацька збірна України (наразі U-16, гравці 2008 року народження), яку очолює Юрій Мороз, опинилася в групі 4 разом із Бельгією, Косовом та Казахстаном. 

4 травня. У 34-му турі іспанської Ла Ліги «Жирона» футболістів збірної України Артема Довбика та Віктора Циганкова на своєму стадіоні билася в каталонському дербі з «Барселоною».

Обидва наші хлопці вийшли у стартовому складі господарів. Циганкова замінили на 64-й хвилині, а Довбик провів на полі весь ігровий час, відзначився забитим м’ячем та результативною передачею й допоміг команді здобути перемогу з рахунком 4:2.

4 травня. Воротар збірної України Андрій Лунін удруге у своїй кар’єрі виграв чемпіонат Іспанії у складі мадридського «Реалу». Команда українця достроково здобула титул після своєї перемоги над «Кадісом» (3:0) і виграшу «Жирони» Віктора Циганкова та Артема Довбика в «Барселони» (4:2).

Фото УАФ

5 травня. У фінальному поєдинку Vbet Кубку України з футзалу івано-франківський «Ураган» виявився сильнішим за київську Aurora. «Ураган» здобув перемогу в додатковий час (4:2), тож іванофранківці втретє в історії стали володарями Кубка України з футзалу.

6 травня. У Мукачевому на стадіоні ДЮСШ ім. В. Турянчика в межах проєкту Української асоціації футболу та Асоціації футболу Донецької області для психосоціальної підтримки дітей військових ЗСУ, дітей ВПО, дітей, постраждалих від війни, пройшли «Відкриті уроки футболу».

Учасниками дійства стали школярі із числа внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток на Закарпатті, та 43 дитини із Краматорська, Слов’янська, Дружківки та Добропілля — міст Донеччини, які знаходяться неподалік від зони активних бойових дій.

6 травня. Відбулися матчі 7-го туру другого етапу чемпіонату України серед жіночих команд вищої ліги сезону-2023/2024. Розгромивши криворізький «Кривбас» (6:0), полтавська «Ворскла» достроково здобула звання чемпіона.

7 травня. Керівництво Асоціації пляжного футболу України (АПФУ) провело зустріч із представниками збірної України для підбиття підсумків минулого сезону та обговорення планів на сезон-2024.

Під час зустрічі були оголошені структурні зміни в керівництві асоціації. До її структури введено посаду генерального менеджера, яку обійняв Володимир Кандиба. Андрій Кунцевич призначений спортивним директором АПФУ, а екстренер збірної України (2008—2014) Сергій Кучеренко — директором із розвитку АПФУ. 

7 травня. На Черкащині в місті Золотоноша розпочався табір для жінок з ампутацією нижніх та верхніх кінцівок MAXIMUM, який тривав до 11 травня.

Мета проєкту полягала в тому, щоб кожна учасниця мала можливість розкрити свою унікальність через творчі майстер-класи й командні та екстремальні види активностей, відновити сили для нових досягнень у житті та поділитися своєю історією натхнення.

Програму реалізовано за підтримки Української асоціації футболу людей з інвалідністю (УАФЛІ), Черкаської обласної військової адміністрації й американських організацій Shepherd's Foundation, USAFF та LimbFit.

Фото УАФЛІ

8 травня. Виповнилося рівно 100 днів від початку роботи нової команди УАФ. 25 січня делегати Конгресу Української асоціації футболу одноголосно обрали Андрія Шевченка президентом УАФ.

Під час конгресу Андрій Шевченко презентував присутнім і всій футбольній громадськості свою програму «9 кроків для розвитку українського футболу».

100 днів, які пройшли після конгресу, стали приводом поговорити про зроблене новою командою УАФ. До вашої уваги — звіт про перші кроки з реформування українського футболу.

8 травня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів матчів 27-го туру Vbet Ліги-2023/2024.

8 травня. Відбувся матч-відповідь фіналу Кубку України серед аматорів сезону-2023/2024 між ФК «Миколаїв» зі Львівщини та «Штурмом» із Київщини.

Перша гра, на полі «Штурму», завершилася нічиєю — 2:2, матч-відповідь на стадіоні «Миколаєва» —  також мировою з рахунком 1:1. Завдяки більшій кількості голів на виїзді перемогу у фіналі та свій перший Кубок України серед аматорів здобули представники Львівщини.

Фото ФК «Миколаїв»

9 травня. У півфінальному матчі-відповіді Ліги чемпіонів-2023/2024 іспанський «Реал» воротаря збірної України Андрія Луніна в Мадриді приймав німецьку «Баварію».

Наш футболіст відіграв повний поєдинок та допоміг мадридцям здобути перемогу — 2:1. Враховуючи, що в першому матчі, у Мюнхені, було зафіксовано нічию — 2:2, до фіналу пройшла саме команда українця.

9 травня. У Будинку футболу відбулося перше засідання нового складу Палати з вирішення спорів УАФ. Під час засідання члени палати обрали головою Олександра Волкова, а заступником голови — Романа Морозова.

10 травня. Для юних футболістів міста Красноград та селища Краснопавлівка, що на Харківщині, відбулися чергові футбольні тренінги. На них діти разом із тренерами вчилися правилам поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів та реалізації базових навичок через спортивні вправи. 

Мета, яку втілює проєкт Spirit of Soccer, залишається незмінною — навчити дітей триматися осторонь підозрілих предметів, не торкатися їх, комунікувати та повідомляти про потенційну небезпеку.

10 травня. На футбольному майданчику ладижинського міського стадіону «Авангард» відбувся фестиваль у межах соціального проєкту Української асоціації футболу та Вінницької обласної асоціації футболу «Відкриті уроки футболу».

Захід пройшов за підтримки та участі ладижинської ДЮСШ № 2, футбольного клубу «Авангард», відділу з питань фізичної культури і спорту, відділу культури й туризму Ладижинської міської ради.

11 травня. Офіційний сайт ФІФА опублікував світовий рейтинг тренерів із футзалу за кількістю матчів, проведених на чолі національних збірних на чемпіонатах світу.

До цього рейтингу потрапив і провідний український спеціаліст Геннадій Лисенчук. За даними міжнародної федерації футболу українець посідає друге місце в реєстрі, поступаючись лише іспанцю Хав'єру Лосано. 

11 травня. На Центральному стадіоні м. Ізмаїл у межах проєкту Української асоціації футболу та Одеської обласної футбольної асоціації «Відкриті уроки футболу» відбулося справжнє футбольне свято.

Лідер місцевих волонтерів, тренер ізмаїльської ДЮСШ Сергій Райлян, пройшов попереднє навчання на всеукраїнському семінарі УАФ і втілив отримані знання в життя з допомогою адміністрації школи (директорка — Олена Руденко), тренерів ФК «Ізмаїл» Юрія Бурлаки й Сергія Савелія, інших волонтерів і старших вихованців — молодих лідерів.

Організатори подякували УАФ, яка надала для реалізації проєкту й подальших занять футболом у громаді різноманітний спортивний інвентар: мʼячі, конуси, фішки, скакалки, барʼєри, манішки, обручі, розкладні ворота тощо.

Фото ООФА

11 травня. У Києві другий рік поспіль пройшов фестиваль із футболу серед дітей «Печерськ». Цього разу у змаганні взяли участь 12 колективів (діти 2016—2017 років народження).

За участь у фестивалі всі команди отримали пам’ятні кубки, медалі, подяку голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, а також футбольні м’ячі від Української асоціації футболу.

11 травня. Відбулися три матчі 28-го туру чемпіонату України, в одному з яких у Львові «Шахтар» приймав «Динамо».

Гірники завдяки реалізованому наприкінці першого тайму пенальті здобули мінімальну перемогу й достроково, за два тури до фінішу турніру, стали чемпіонами України сезону-2023/2024. Для «Шахтаря» цей титул став 15-м в історії.

12 травня. Уболівальники англійського «Борнмута» визнали захисника збірної України Іллю Забарного найкращим футболістом команди сезону-2023/2024. У ньому Забарний провів за «Вишневих» 41 поєдинок та відзначився одним забитим м’ячем.

Фото afcb.co.uk

12 травня. На міському стадіоні «Школяр» у Львові відбулися фінальні матчі Дівочої футбольної ліги України серед команд до 13-ти років сезону-2023/2024. У заключному протистоянні, між київськими командами, із рахунком 2:1 «ОФКІП-Динамо» обіграв ДЮСШ «Поділ».

13 травня. Комітет з етики та чесної гри УАФ розпочав службове розслідування щодо інцидентів після матчу 28-го туру чемпіонату України серед команд U-19 «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ).

13 травня. Завершився груповий етап чемпіонату України серед жіночих команд першої ліги сезону-2023/2024. За підсумками 14-ти зіграних турів на стадії групового етапу найкращими командами в групах стали «Минай», «Полісся» (Житомир), «Сістерс» (Одеса) та «Оболонь» (Київ).

15 травня. Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко та президент Французької футбольної федерації Філіп Діалло підписали меморандум про співпрацю.

Основні домовленості включають:

1) організацію просвітницьких спортивних заходів у партнерстві з регіональними органами ФФФ на користь молодих українських футболістів та тренерів, зазначених УАФ;

2) організацію благодійного футбольного заходу;

3) спільне використання освітніх програм ФФФ.

15 травня. У фінальному поєдинку Vbet Кубку України сезону-2023/2024 в Рівному на стадіоні «Авангард» донецький «Шахтар» обіграв полтавську «Ворсклу» (2:1) і став 14-разовим володарем трофея.

Фото прес-служби УАФ

16 травня. У місті Золотоноша завершився унікальний проєкт «Табір Можливостей» для жінок з ампутованими кінцівками. Цей захід став можливим завдяки партнерам зі США, зокрема Shepherd's Foundation та Limbit.

11 чарівних дівчат, які приїхали на Черкащину з усієї України, а одна з них, Олександра Золотухіна, добиралася з Нідерландів, мали змогу тренуватися під пильним наглядом президента USAFF, віцепрезидента Асоціації адаптивного футболу Lone Star Гілмора Макензі та тренера чоловічої збірної України серед осіб з ампутованими кінцівками Дмитра Ржондковського.

16 травня. У місті Шаргород, що на Вінничині, на місцевому стадіоні «Колос» було проведено черговий захід із реалізації проєкту FIFA TDS (FIFA Talent Development Scheme), до якої долучилася Українська асоціація футболу.

Під час підготовки було виявлено чималу зацікавленість дітей щодо участі в процесі тестувань. Тому захід проводився протягом двох днів.

16 травня. Головний тренер національної команди України Сергій Ребров оголосив склад, що візьме участь у підготовчому зборі перед фінальним турніром Євро-2024 в Німеччині, під час якого заплановано три товариські матчі.

17 травня. У Києві на базі Державного торговельно-економічного університету пройшов семінар у межах проєкту УАФ Open Fun Football Schools («Відкриті уроки футболу»), що реалізується за підтримки фонду «Нова демократія» та Асоціації кроскультурних проєктів (Данія).

У столиці зібралися представники 18-ти областей, які за підтримки регіональних асоціацій футболу створюють молодіжні хаби у своїх громадах для психосоціальної підтримки дітей, постраждалих від війни, через заняття футболом.

17 травня. Могилів-Подільський (Вінницька обл.) приймав цікавий спортивний івент у межах програми ФІФА з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme), реалізація якої триває на Вінниччині. Для участі в ньому зібралися близько 300 дівчат і хлопців із міської територіальної громади Могилева-Подільського. Захід провели на майданчику зі штучним покриттям ліцею № 4.

Фото прес-служби УАФ

17 травня. У столиці Таїланду, Бангкоку, відбувся 74-й Конгрес ФІФА, в якому взяли участь президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко та генеральний секретар організації Ігор Грищенко.

«День розпочали з підписання тристоронньої угоди про співпрацю між Україною, Норвегією та Румунією. У межах співпраці фокусуємося на розвитку масового футболу, а також дівочого та жіночого футболу. Зокрема, протягом 2024—2025 років у Норвегії проходитиме навчання тренерів-жінок з України та Румунії. Без кваліфікованих тренерів не буде розвитку масового футболу, а без нього не буде сильних національних збірних», — зазначив Андрій Шевченко.

Фото прес-служби УАФ

17 травня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів матчів 28-го туру Vbet Ліги-2023/2024.

17 травня. Іспанська Ла Ліга назвала команду найкращих футболістів сезону-2023/2024. До неї ввійшов і форвард «Жирони» та збірної України Артем Довбик. 

18 травня. На Львівщині відбулися перші цього року заняття в межах традиційного всеукраїнського соціально-спортивного проєкту «Відкриті уроки футболу», які за підтримки УЄФА під егідою УАФ провела Львівська асоціація футболу спільно з Асоціацією футболу Дрогобицького району.

Цей масовий захід зібрав на стадіоні дитячо-юнацької спортивної школи імені Івана Боберського в Дрогобичі понад сім десятків дітлахів — учнів Дрогобицької територіальної громади (ліцею № 1 ім. Івана Франка, ліцею № 2, ліцею № 3 ім. В'ячеслава Чорновола, ліцею № 4 ім. Лесі Українки, гімназії № 10 ім. Євгена Коновальця, гімназії № 17, ліцею № 16 ім. Юрія Дрогобича, стебницького ліцею № 7, дережицької гімназії, лішнянського навчально-виховного комплексу І—ІІІ ступенів, медвежанської гімназії ім. Михайла Біласа) і дітей вимушених переселенців із Харківської, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

19 травня. У Житомирській області в межах проєкту «Відкриті уроки футболу» пройшов фестиваль для дітей, що мешкають у Пулинській громаді. До участі в проєкті були залучені учні шкіл Пулинського краю, які під час фестивалю навчалися основним елементам гри у футбол. Дітей делегували пулинський ліцей, вацлавпільський ліцей, новозаводський ліцей, староолександрівська гімназія, пулинська ДЮСШ та ІРЦ № 3 м. Житомира.

20 травня. Свій перший матч на чемпіонаті Європи провела юнацька збірна України U-17 (футболісти не старші 2007 року народження). Підопічні Юрія Мороза розпочали свій шлях у фінальному турнірі на Кіпрі поєдинком у Паралімні проти суперника по групі — команди Сербії. На жаль, українці поступилися — 0:1.

21 травня. У Києві та Київській області пройшли конкурси серед шкільних учителів фізичної культури на найкращий урок футболу, переможці яких потенційно можуть стати учасниками національного фіналу за спільною програмою УАФ та Міністерства освіти і науки України.

Педагогічну майстерність під час проведення уроків демонстрували Тетяна Лісова (ірпінський ліцей № 3), Максим Мірошніченко (березанський ліцей № 3), Олександр Шипулов (бабинецька школа № 13 Бучанської міськради). За рішенням журі переможцем було визнано Максима Мірошніченка.

22 травня. У Конотопі, що на Сумщині, Асоціація футболу Сумської області та конотопська ДЮСШ провели для дітей, постраждалих від війни, спортивний фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу «Відкриті уроки футболу».

Окрім суто футбольних ігор і вправ, які є розрадою для учасників, проєкт передбачає компонент психологічної підтримки дітей, а також надання їм актуальних знань із мінної безпеки та алгоритму дій під час різних надзвичайних ситуацій, пов’язаних із війною.

Фото АФСО

22 травня. Жіноча збірна Литви офіційно скасувала матчі проти посібників терористів — збірної білорусі, які мали відбутися в межах відбірного турніру Євро-2025 31 травня та 4 червня. УАФ направила офіційного листа керівникам ЛФФ за підписами президента Андрія Шевченка та генерального секретаря Ігоря Грищенка.

«Від імені колективу Української асоціації футболу дозвольте нам скористатися ще однією можливістю й висловити нашу щиру повагу та вдячність за вашу постійну, надійну й сильну підтримку України, — зокрема йшлося в листі. — Крім того, ми дуже цінуємо публічну позицію та коментарі керівництва ЛФФ, які нагадують світові, що жорстока війна в Україні ще не закінчилася, і футбольна родина не має це забувати й мовчки терпіти».

22 травня. В ірландському Дубліні відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, на якому було ухвалено низку рішень із важливих питань. Зокрема, були визначені господарі майбутніх фіналів клубних змагань УЄФА.

22 травня. До Калуської громади на Івано-Франківщині з метою тестування дітей, щоб виявити їхній футбольний потенціал, завітала програма з пошуку юних талантів FIFA Talent Development Scheme.

Захід відбувся на спортивному майданчику в голинському ліцеї. Участь у тестах узяли учнівські команди із сівка-калуської гімназії та з тужилівського, боднарівського, пійлівського й голинського ліцеїв. Залучені були і хлопці, і дівчата.

22 травня. У Будинку футболу було укладено угоду про співпрацю між Українською асоціацією футболу та Всеукраїнською асоціацією футболістів-професіоналів.

Дану угоду укладено за аналогією до угоди між ФІФА та ФІФПро на заміну попереднього договору від 2019 року. Її метою є сприяння покращенню умов праці, захисту прав та інтересів професіональних футболістів в Україні.

Угоду підписали президент УАФ Андрій Шевченко та президент ВАФП Ірек Гатауллін. Під час підписання угоди представники УАФ та ВАФП обговорили поглиблення співпраці та домовилися про майбутні спільні заходи.

Фото прес-служби УАФ

23 травня. Свій другий матч на чемпіонаті Європи провела юнацька збірна України U-17 (футболісти не старші 2007 року народження). Зазнавши другої поразки поспіль, цього разу від Чехії (1:3), підопічні Юрія Мороза втратили шанси на вихід із групи. 

24 травня. У столичному Будинку футболу відбулася зустріч президента УАФ Андрія Шевченка та генерального секретаря УАФ Ігоря Грищенка з представниками футбольних ЗМІ, футбольними журналістами та блогерами.

Представники ЗМІ та керівники УАФ понад дві години обговорювали актуальні футбольні питання.

Чимало запитань, зокрема, стосувалося бюджету УАФ на 2024 рік, який журналісти отримали безпосередньо на заході. Уперше за час свого існування національна футбольна асоціація поділилася своїми фінансовими планами на рік, які були затверджені Виконкомом УАФ.

25 травня. У заключному, 38-му, турі іспанської Ла Ліги «Жирона» футболістів збірної України Віктора Циганкова та Артема Довбика приймала «Гранаду». Обидва наші хлопці вийшли у стартовому складі і стали справжніми героями зустрічі. Довбик забив три м’ячі та віддав одну гольову передачу, а Циганков відзначився двома голами та одним результативним пасом у матчі, що закінчився перемогою господарів із рахунком 7:0.

25 травня. На фініші суперництва в першій лізі чемпіонату України не обійшлося без інтриги. Футболісти «Карпат», які вважалися фаворитами в боротьбі за перше місце, примудрилися розтринькати велику перевагу в очках і, програвши в Петровому в «золотому» матчі «Інгульцю», змушені були обмежитися другою позицією в таблиці.

Фото УАФ

26 травня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом з арбітражу Ніколою Ріццолі пояснив тлумачення окремих ігрових епізодів матчів 29-го туру Vbet Ліги-2023/2024.

26 травня. У Києві на полях НТК ім. В. Баннікова відбувся благодійний футбольний турнір «ПравоЗАХИСНИКИ» серед команд працівників правоохоронних органів та суду. У змаганні взяли участь вісім колективів. 

Переможці квартетів зійшлися у фіналі, де команда Прокуратури м. Києва перемогла команду Офісу Генерального прокурора з рахунком 7:1. У матчі за третє місце зіграли колективи, що посіли в групах другі місця: команда ГСУ СБУ обіграла команду НАЗК — 7:1.

26 травня. В Узбекистані, на головній площі міста Самарканд — Регістані, відбулося жеребкування фінального турніру ЧС-2024 з футзалу за участі збірної України. Наша команда потрапила до групи С, де зустрінеться з командами Аргентини, Афганістану й Анголи.

26 травня. Свій третій матч на чемпіонаті Європи провела юнацька збірна України U-17 (футболісти не старші 2007 року народження). Наша команда перемогла Кіпр — 2:0, завершивши турнір на третій сходинці в групі.

27 травня. Нападник «Жирони» та національної збірної України Артем Довбик став найкращим бомбардиром сезону в іспанській Ла Лізі. Наш футболіст забив 24 голи в 36-ти матчах елітного дивізіону чемпіонату Іспанії.

Фото прес-служби УАФ

27 травня. На полях столичного НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу серед ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок війни та діючих військовослужбовців, приурочений до Дня Києва. У змаганні взяли участь вісім колективів. 

Переможці квартетів зійшлися у фіналі, де команда «Бронто» перемогла команду «Друзі та побратими» з рахунком 3:2. У матчі за третє місце зіграли колективи, що посіли в групах другі місця: команда 27-ї бригади Національної гвардії України обіграла команду «Вовкулаки» — 4:4, п. п. 6:5.

27 травня. У Косові, що на Івано-Франківщині, було проведено черговий захід у межах проєкту з пошуку та розвитку юних футбольних талантів FIFA TDS. 152 юні спортсмени 2007—2011 років народження пройшли повний курс запланованих тестів та отримали від організаторів відповідні відзнаки у вигляді памʼятних медалей та свідоцтв учасників тестування за програмою FIFA TDS.

28 травня. Дитячий фестиваль «Відкриті уроки футболу» завітав до Бахмацької громади, у село Курінь, що на Чернігівщині.

Фахівці Чернігівської обласної асоціації футболу разом із місцевим лідером проєкту Євгенієм Бебою, тренерами та волонтерами подарували свято футболу учням місцевих загальноосвітніх шкіл.

72 учасники, серед яких були як хлопчики, так і дівчата, із великою зацікавленістю та блиском в очах із перших хвилин долучилися до участі в цьому святі.

28 травня. Українська асоціація футболу передала на реабілітацію військових у національній мережі Recovery 1,4 млн грн, зібраних на фіналі Кубку України.

28 травня. Гравці збірної України напередодні від'їзду на підготовчий збір перед Євро-2024 провели зустріч з уболівальниками. Микола Матвієнко, Георгій Судаков, Юхим Конопля, Володимир Бражко та Валерій Бондар у дружній атмосфері поспілкувалися з прихильниками нашої збірної у столичному ТРЦ Blockbuster Mall.

Захід було організовано за сприяння Української асоціації футболу та національного спонсора української збірної — бренду «Львівське». Зустріч об’єднала понад 500 фанатів, у яких була можливість поставити питання своїм футбольним кумирам.

Фото Андрія Ющака

29 травня. У Коломиї та Галичі, що на Івано-Франківщині, відбулися чергові заходи з реалізації проєкту з пошуку та розвитку юних футбольних талантів FIFA TDS. У межах цих заходів було протестовано 145 дітей із Коломийської ТГ і 150 хлопчиків та дівчат із Галицької ТГ.

29 травня. На базі НТК ім. В. Баннікова відбувся щорічній футбольний турнір, приурочений до дня народження фахівця у сфері зв'язку, кандидата технічних наук, доцента, начальника кафедри тактико-спеціальної підготовки полковника Ігоря Павлова, який героїчно загинув у лютому 2015 року, захищаючи незалежність України в зоні проведення антитерористичної операції.

Турнір було організовано за підтримки Української асоціації футболу, Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут. 

Командні місця розподілилися наступним чином:

— четверте місце — ВІКНУ ім. Т. Шевченка;

— третє місце — НАУ;

— друге місце — ІСЗЗІ ім. І. Сікорського;

— перше місце — ВІТІ ім. Героїв Крут.

Команди було нагороджено кубками, медалями, грамотами, м'ячами з автографами президента УАФ Андрія Шевченка, футболками збірної України та календарями.

29 травня. Напередодні старту чемпіонату Європи серед гравців з ампутацією кінцівок до табору нашої збірної прибув легендарний український футболіст, голова Комітету професіонального футболу УАФ Олег Лужний.

«Ви розумієте, що іншої мети, ніж перемогти, бути не може, адже ви представляєте Україну в такий нелегкий для нашої країни час. Гадаю, головне для перемоги — це віра в себе. Думаю, що всі ви в чудовій формі. Але група нелегка. Проте тренер говорить, що ми можемо перемагати. Повірте, ми зробимо все, аби ви були задоволені. Бажаю вам перемоги, успіхів, удачі та здоров'я!» — сказав Олег Лужний.

29 травня. У Шумській територіальній громаді Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Тернопільщини за підтримки УЄФА провели «Відкриті уроки футболу». Участь у заході взяли 72 учні з андрушівського ЗЗСО І—ІІІ ст., шумського ліцею, шумського ОЗЗСО, биковецької, бірківської та бриківської гімназій.

29 травня. За сприяння посольства ФРН в Україні колишній захисник національної збірної Німеччини та футбольний амбасадор Євро-2024 Арне Фрідріх відвідав нашу країну з нагоди проведення фінальної частини чемпіонату континенту в Німеччині та участі в ній збірної України.

Метою візиту стала не лише промоція чемпіонату, але й підтримка українських гравців та вболівальників. З Арне в Будинку футболу зустрівся генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко. Для асоціації важливо підтримувати звʼязок із представниками європейської футбольної спільноти, щоб інформувати міжнародну аудиторію про спортивне життя України в умовах війни й про те, з якими викликами та проблемами українці стикаються щодня.

Фото Олександра Пілюгіна

29 травня. Національна команда України вирушила на підготовчий збір перед Євро-2024. Потягом із Києва поїхали 10 гравців, медичний та адміністративний персонал синьо-жовтих.

Зі столиці відправилися Олександр Зінченко, Микола Матвієнко, Георгій Судаков, Юхим Конопля, Володимир Бражко, Олександр Зубков, Олександр Тимчик, Валерій Бондар, Богдан Михайліченко та Олександр Сваток. Частина хлопців приєдналася до команди у Львові та Жешуві, легіонери прибули до першого розташування синьо-жовтих на зборі — у німецький Герцогенаурах.

30 травня. Відбулося жеребкування основного раунду відбору Євро-2026 із футзалу. За його підсумками збірна України потрапила до групи 1, де їй протистоятимуть команди Румунії, Німеччини та Кіпру.

30 травня. Збірна України прибула до свого першого підготовчого табору перед Євро-2024. Наша делегація розташувалася в готелі в містечку Герцогенаурах, що за 25 км від Нюрнберга.

Фото прес-служби УАФ

30 травня. Відбулося жеребкування основного раунду європейської кваліфікації ЧС-2025 із футзалу серед жінок. Синьо-жовті потрапили до групи 3, де протистоятимуть командам Чехії (господар мінітурніру), Північної Ірландії та Франції.

31 травня. Олімпійська збірна України вирушила до Марселя для участі в престижному турнірі Tournoi Maurice Revello. Через різні причини склад команди оновивися, і на турнірі тренерський штаб може розраховувати на 26-х виконавців. 

31 травня. У районах Вінниччини продовжили пошук юних футбольних талантів у ході реалізації пілотного проєкту Української асоціації футболу в межах програми FIFA Talent Development Scheme.

Нагадаємо, УАФ робить акцент на виявленні молодих талантів шляхом тестування їхніх природних фізичних здібностей та подальшій організаційній підтримці розвитку.

У Тульчині в івенті загалом узяли участь 290 дітей 2012—2015 років народження з різних навчальних закладів. Вони пробували свої сили в різнопланових спортивних тестах на стадіоні місцевої ДЮСШ. Були представлені дев'ять громад району (Брацлавська, Піщанська, Крижопільська, Тульчинська тощо).

31 травня. Національна жіноча збірна України продовжила кваліфікаційний турнір Євро-2025 виїзним поєдинком проти команди Уельсу. Матч завершився внічию — 1:1.

Фото прес-служби УАФ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.09.2024 20:47

Максим Таловєров допоміг ЛАСКу пробитися до 1/8 фіналу Кубку Австрії

У матчі 1/16 фіналу Кубку Австрії ЛАСК захисника збірної України Макси...

21.09.2024 20:34

Максим Таловєров допоміг своєму ЛАСКу здобути перемогу в матчі чемпіонату Австрії

У 7-му турі австрійської бундесліги ЛАСК захисника збірної України Мак...

20.09.2024 12:00

Вік-енд для легіонерів збірної України: домашні матчі чекають лише на Таловєрова, Сидорчука, Луніна та Довбика

Прийдешній ігровий клубний вік-енд для легіонерів збірної України, яки...

Підписатися на новини