Діти Донеччини — на «Відкритих уроках футболу» на Закарпатті та Львівщині

У Мукачевому на стадіоні ДЮСШ ім. В. Турянчика в межах проєкту Української асоціації футболу та Асоціації футболу Донецької області для психосоціальної підтримки дітей військових ЗСУ, дітей ВПО, дітей, постраждалих від війни, пройшли «Відкриті уроки футболу».

День 1

Учасниками дійства стали школярі із числа внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток на Закарпатті, та 43 дитини із Краматорська, Слов’янська, Дружківки та Добропілля — міст Донеччини, які знаходяться неподалік від зони активних бойових дій. Усього участь у проєкті взяли 75 школярів різного віку. Це футбольне свято стало можливим завдяки тісному партнерству Асоціації футболу Донецької області, управління фізичної культури та спорту Донецької обласної військово-цивільної адміністрації й обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» за підтримки та сприяння мукачівського міського управління освіти, культури, молоді та спорту та Закарпатської асоціації футболу.

Фото АФДО

«Для дітей, у чиє дитинство увірвалася війна, — каже перший заступник голови Асоціації футболу Донецької області Олександр Косевич, — які не з кінофільмів та книжок знають, що таке втрачати рідних, близьких, друзів та домівку, як краще рятуватися при бомбардуваннях та артобстрілах, саме футбол, тренування та змагання різного рівня є розрадою в нелегкі будні воєнного лихоліття. І хай би як складно було нам, дорослим, організувати цей виїзд, але завдяки небайдужим людям усі проблеми вдалося вирішити, і мандрівка зі Сходу на Захід України заради футболу стала можливою. Наша подорож триватиме три дні. І вони будуть насичені футбольними подіями».

Слід зазначити, що дітлахи, які нині мешкають на Закарпатті, та гості з Донеччини швидко перезнайомилися, знайшли спільну мову та створили шість команд, які потім почали займатися різними футбольними вправами та активностями, що підготували для них волонтери та тренери.

Фото АФДО

«Так сталося, що ми не маємо можливості проводити спортивні змагання на території нашої області, — підкреслив, відкриваючи дійство, начальник управління фізичної культури та спорту Донецької обласної адміністрації Володимир Мицик. — Але ми віримо, що завдяки мужності та сміливості воїнів Збройних сил України й незламності нашого народу ми виборемо перемогу, і футбол, як і інші види спорту, повернеться на стадіони Донеччини».

До речі, на стадіон ім. В. Турянчика завітав один із гвардійців донецького футболу, колишній капітан «Шахтаря» (444 матчі у складі цієї команди), володар Кубка та Суперкубка СРСР, володар Кубка України Сергій Ященко разом із вихованцем академії донецького «Металурга» та колишнім тренером академії краматорського «Авангарду» Миколою Пушкаруком. Ці фахівці зараз працюють на Закарпатті, тож не могли не приїхати на побачення із земляками. І, звичайно ж, відразу стали до роботи, пояснюючи юним футболістам, як треба виконувати той чи інший футбольний прийом.

Працівники міського управління поліції на майданчику безпеки розповіли про правила поведінки під час повітряних тривог, про мінну безпеку, моделювали різні ситуації, які виникають під час активних бойових дій, допомагали дітям відшукати правильні рішення під час будь-якої надзвичайної ситуації. Волонтери-психологи вчили основам комунікації в різних колективах та групах, робили вправи, які дозволяють дитині швидко адаптуватися до нових умов життя, сприяють налагодженню дружніх стосунків. На інших майданчиках грали з м’ячами, проводили естафети та змагання на спритність, відточували технічні навички із дриблінгу та ударів по воротах. При цьому все робилося весело, завзято та з піднесенням.

Фото АФДО

Поки тривали «Відкриті уроки футболу», на майданчику відчувалася атмосфера безтурботності, довіри та взаємоповаги. На обличчях дітей та волонтерів були посмішки, усі отримали заряд позитивної енергії. А це в наші часи важить дуже багато.

День 2

Другий день перебування делегації юних футболістів Донеччини на Закарпатті було присвячено власне самій грі. Спочатку дітям потрібно було дістатися «Минай-Арени», де працівники місцевого клубу запропонували їм подивитися календарний матч чемпіонату України між командами «Минай» та «Чорноморець» (Одеса). Звичайно ж, спостерігати за грою майстрів шкіряного м’яча із трибун стадіону значно цікавіше, ніж по телевізору чи Інтернету. Ти відчуваєш емоції футболістів, їхній запал та зарядженість на боротьбу, поступово проникаєшся духом гри. А неперевершену атмосферу трибун не передати словами. Слід зазначити, що у складах обох команд були гравці, які свої перші кроки у футболі робили саме на Донеччині. А тому хлопці зі Слов’янська та Краматорська вболівали за команду господарів, де грали Віталій Вітенчук (колишній футболіст СК «Краматорськ») та Єгор Гунічев (вихованець КДЮСШ «Словхліб»). А ось дівчатам із Добропілля до вподоби був «Чорноморець», де у складі з’явилися колишні маріупольці Ілля Путря та Артур Авагімян, а також Віталій Єрмаков, що великий відрізок свого ігрового шляху провів у краматорському «Авангарді».

Фото АФДО

Після гри її учасники поспілкувалися з юними футболістами та зробили спільне фото на згадку. А головний тренер команди господарів Желько Любенович подякував представникам Донеччини за підтримку його клубу, побажав усім міцного здоров’я, успіхів у засвоєнні нелегкої футбольної науки і, звичайно ж, перемоги в боротьбі з окупантами.

А завершився день на штучному полі мукачівського спортивного комплексу ім. В. Турянчика, де було проведено розіграш Кубка миру. У молодшій віковій групі до команд із Донеччини долучилися вихованці місцевої ДЮСШ. У старшій віковій групі на майданчик разом із представниками Донеччини виходили вихованці місцевої спортивної школи, серед яких були й діти внутрішньо переміщених осіб із регіонів України, де тривають бойові дії, а також команда Луганської області, складена із хлопчиків та дівчаток, які разом із батьками знайшли прихисток у Мукачівській територіальній громаді. У фінальному поєдинку старшої вікової групи грали збірна команда Слов’янська й Краматорська та дівчата з Добропілля. Матч завершився бойовою нічиєю — 2:2. А в серії пенальті точнішими були дівчата.

Фото АФДО

Після завершення змагань усі учасники турніру отримали м’ячі та комплекти ігрової форми. Сувенірні м’ячі з підписами гравців «Миная» дісталися представникам Мукачевого, Добропілля та Слов’янська.

Організатори висловили подяку голові Закарпатської асоціації футболу Івану Дурану, президенту клубу «Минай» Валерію Пересоляку, головному тренеру цієї команди Желько Любеновичу й заступнику начальника управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради Ярославу Козику за допомогу в організації та проведенні свята футболу для дітей Донеччини.

День 3

Заключний день футбольного марафону для школярів Краматорська, Слов’янcька та Добропілля розпочався з вокзалу в Мукачевому. Саме звідти делегація рушила до Львова, де із залізничного вокзалу комфортабельний автобус ФК «Рух» домчав малечу до Винників. У цьому приміському селищі розташована тренувальна база професіонального футбольного клубу та академії футболу «Рух» (Львів).

Спортивно-оздоровчий комплекс неподалік Винниківського озера складається з восьми тренувальних полів останнього покоління (три поля зі штучним покриттям, п’ять — із гібридним), а також спортзалу. Уся необхідна інфраструктура, як стверджує офіційний сайт клубу, фактично працює 24 години на добу. Тут усе робиться для пошуку та підтримки футбольних талантів, їхньої подальшої підготовки та всебічного розвитку. У цьому представники Донеччини, як дорослі, так і діти, могли переконатися.

Дітей зустрів заступник директора академії футболу «Рух» (Львів) Павло Пронь.

«Ми не вперше працюємо з дітьми з територій, на яких проходять бойові дії, — розповів Павло. — Завжди їм раді. Ми знаємо, який стрес вони пережили та переживають. Ті кілька годин, упродовж яких вони будуть у нас у гостях — тренування, ігри, екскурсія, — їм запам’ятаються надовго. Це дуже сильні діти. І повірте, що за такими дітьми — майбутнє України, майбутнє нашої нації. Це саме ті діти, які будуть відбудовувати сильну Україну».

Програма передбачала невелике тренування, яке складалося з рухливих вправ на уважність та розвиток футбольного інтелекту і двосторонки на половину стандартного ігрового поля. І, звичайно ж, обід у їдальні спортивного комплексу.

Фото АФДО

І поки школярі відточували свої футбольні навички, мами, які супроводжували їх у цій подорожі, ділилися своїми думками з приводу побаченого на заході нашої країни.

Син Людмили Г. уже сім років займається футболом у Слов’янську. Щоправда, майже на рік через війну тренування довелося перервати.

«Ми ніколи не були в таких далеких поїздках, — каже пані Людмила. — Не передати словами, який син задоволений тим, що відбувалося. Сподобалися й «Відкриті уроки футболу», і гра професіональних команд, атмосфера на стадіоні. І тренування на такій прекрасній сучасній базі у Львові».

До розмови долучається Юлія К., чий син лише перший рік займається в КДЮСШ Слов’янська.

«Дуже сподобалося все побачене та пережите, — захоплено розповідає вона. — Цікава та корисна подорож. І тренування, й ігри. А головне — атмосфера футбольного матчу на стадіоні. Це такі емоції…»

«Така база — просто космос, — не приховує свого захоплення тренерка команди Добропілля Аліна Сологуб. — Будемо працювати, щоб наші вихованці в майбутньому змогли потрапити сюди та навчатися футбольній науці на найвищому рівні. Сподобався й матч «Минай» — «Чорноморець». Ми вже забули, коли були на такій грі на стадіоні. Емоції — через край. Хотілося б подякувати Асоціації футболу Донецької області, усім, хто був дотичний до організації такої поїздки, і, звичайно ж, тим, хто нас гостинно приймав».

А підсумок поїздки підбив перший заступник голови Асоціації футболу Донецької області Олександр Косевич: «Ми намагалися спланувати поїздку таким чином, аби діти мали насичену та цікаву програму. Аби вони відволіклися від того страху й стресу, в якому проходять останні два роки їхнього життя, аби отримали задоволення від своєї улюбленої гри. І велике спасибі нашим колегам із футбольних асоціацій Закарпаття та Львівщини, панам Івану Дурану та Олександру Шевченку, президентам футбольних клубів «Минай» та «Рух», Валерію Пересоляку та Григорію Козловському, за гостинність та допомогу у вирішенні організаційних питань. І, звичайно ж, нашим землякам з управління фізичної культури та спорту Донецької обласної адміністрації та Донецького обласного центру «Спорт для всіх», які зробили все належне, аби така подорож для дітей відбулася. Наші діти того варті».

Проєкт Української асоціації футболу та обласних асоціацій футболу «Відкриті уроки футболу» за підтримки УЄФА — це:

  • психосоціальна підтримка дітей військових ЗСУ, дітей ВПО, дітей, постраждалих від війни;
  • об’єднання й дружба дітей ВПО з місцевими дітьми, соціальна інтеграція;
  • інклюзивне середовище, учасники незалежно від рівня здібностей, статі, а також участь дітей з особливими освітніми потребами;
  • знання з безпеки в умовах війни;
  • філософія масового футболу — радість від гри замість результату за всяку ціну;
  • виховання здорового способу життя;
  • розвиток волонтерства;
  • активізація місцевих громад через міжсекторні мережі (учителі, тренери, психологи, фахівці з безпеки, батьки, молодіжні лідери, місцева влада, меценати тощо).

Усі заходи проєкту проводяться в регіонах за погодженням з обласними військовими адміністраціями.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.05.2024 17:19

Обрано голову Палати з вирішення спорів УАФ

9 травня в Будинку футболу відбулося перше засідання нового склад...

30.04.2024 10:00

Керецьківських дітей протестували в пілотному проєкті УАФ у межах програми FIFA Talent Development Scheme

Четвертим пунктом пошуку юних футбольних талантів стала Кушниця Керець...

29.04.2024 12:00

Пілотний проєкт УАФ із пошуку юних футбольних талантів стартував на Закарпатті

На тересвянському стадіоні «Авангард» близько 180-ти хлопц...

Підписатися на новини