Травень. Хроніка подій: ХХІІ Конгрес ФФУ, фінал Кубку України та успішний старт збірної U-20 на чемпіонаті світу

У травні в Запоріжжі відбувся черговий XXII Конгрес ФФУ, одним із рішень якого стало перейменування Федерації футболу України в Українську асоціацію футболу. Там же, в місті за порогами, визначився володар Кубка України сезону-2018/2019. На запорізькій «Славутич-Арені» фінальний поєдинок приніс успіх «Шахтарю», який обіграв «Інгулець». Юнацька збірна України (U-20) успішно стартувала на ЧС-2019 у Польщі. Мало місце й чимало інших подій футбольного життя.

2 травня. Юнацька збірна України U-18 провела в Києві другий із двох запланованих товариських поєдинків проти однолітків із Туреччини. І якщо в першому господарі святкували перемогу — 1:0, то у другому з таким самим рахунком гору взяли їхні суперники.

3 травня. В Ізраїлі завершився розіграш Кубку розвитку УЄФА за участю української юнацької збірної U-16. У заключному поєдинку змагань підопічні Олександра Петракова обіграли ірландських однолітків із рахунком 2:1 та фінішували на третьому місці. 

8—12 травня. Наймолодша юнацька збірна України (U-15) успішно виступила на Турнірі розвитку УЄФА в Єревані, вигравши головний приз змагань. Підопічні Сергія Нагорняка перемогли однолітків з Кіпру (3:1), Білорусі (5:1) та Вірменії (3:1), фінішувавши у групі зі 100-відстоковим показником набраних очок.

9—12 травня. Збірна України з пляжного футболу змагалася в Іспанії у кваліфікаційному турнірі за перепустку на Всесвітні пляжні ігри. Першим суперником команди Євгена Варениці були азербайджанці, яких синьо-жовті перемогли в 1/4-й (6:4). Далі була поразка від росіян у півфіналі (2:7) та дві звитяги, над Португалією й Білоруссю (відповідно 5:3 та 5:2) у турнірі за 5—8 місця. Фінішувавши п’ятими, українці вибороли право розіграти останню перепустку на Ігри у стиковому поєдинку з представником Південної Америки.

15 травня. Фінальний матч Кубку України сезону-2018/2019 пройшов у Запоріжжі. Донецький «Шахтар» на «Славутич-Арені» впевнено обіграв першоліговий «Інгулець» із Петрового (4:0) і здобув 13-й Кубок України у своїй історії.

Перед фінальним поєдинком було презентовано обладнання, необхідне для налагодження роботи системи VAR в Україні. Його тестування й навчання арбітрів, які працюватимуть із системою на матчах, розпочнеться після погодження й підписання меморандуму з ФІФА та ІФАБ, — розповів президент Федерації футболу України Андрій Павелко.

13—17 травня. Дівоча збірна України WU-16 провела три зустрічі на товариському Турнірі розвитку у Фінляндії. Синьо-жовті поступилися командам Фінляндії (1:2), Швейцарії (0:1) та Латвії (1:1, по пенальті — 2:4) та посіли останнє місце у змаганнях.

17 травня. У Запоріжжі відбулося засідання Виконавчого комітету Федерації футболу України, на якому зокрема було визначено місця проведення кваліфікаційних матчів національної, молодіжної та національної жіночої збірних команд України у 2019 році.

17 травня. ХХІІ Конгрес Федерації футболу України пройшов у Запоріжжі. «Це перший виїзний форум футбольної спільноти нашої держави. У той же час започаткована практика організації роботи вищого органу управління ФФУ в регіонах є закономірним продовженням реалізації обраної нами стратегії футбольної децентралізації та приділення максимальної уваги розвитку улюбленої гри мільйонів у всіх куточках нашої країни», — відзначив президент федерації Андрій Павелко, виступаючи перед делегатами.

На конгресі було підтримано проект рішення про зміну назви організації. Делегати затвердили перейменування Федерації футболу України в Українську асоціацію футболу. Такий крок став другим етапом ребрендингу спілки, який розпочався три роки тому. За словами президента організації Андрія Павелка, вибір на користь нової назви є закономірним у контексті початку творення нової, європейської історії українського футболу.

19 травня. Визначився переможець чемпіонату України у вищій лізі серед жіночих команд. Харківський «Житлобуд-1» за два тури до фінішу турніру став недосяжними для переслідувачів та оформив дев’яте у своїй історії національне золото.

20 травня. У Києві на НТК ім. В. Баннікова під патронатом президента Федерації футболу України Андрія Павелка та за підтримки голови Федерації футболу Донецької області Максима Єфімова відбувся традиційний благодійний матч «Парламентський кубок».

У четвертому за ліком розіграші зустрілися збірна народних депутатів та збірна журналістів України. Працівники ЗМІ виявилися сильнішими — 4:1, але головним підсумком матчу став збір коштів для допомоги дітям-переселенцям зі Сходу України та Криму.

Нагороджували учасників перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко та асистент головного тренера молодіжної збірної України Василь Кардаш. Вадим Костюченко висловив подяку командам за участь у благодійному матчі: «Футбол насправді об’єднує між собою політиків, журналістів. І найголовніше, що цим традиційним матчем ми підтримуємо наших дітей-переселенців. Участь у такому поєдинку є частиною допомоги дітям, які потребують нашої підтримки».  

20—24 травня. Юнацька збірна України (U-18) посіла четверте місце на турнірі «Кубок Словаччини». Підопічні Олега Кузнецова на груповій стадії перемогли Чехію (2:0), програли Іспанії (1:2) та зіграли внічию з Хорватією (0:0). У стиковому матчі за 3-є місце синьо-жовті поступилися росіянам (0:1).

24 травня. Юнацька збірна України (U-20) успішно стартувала на чемпіонаті світу в Польщі. У своєму першому матчі команда Олександра Петракова перемогла представників США (2:1) — чемпіонів своєї конфедерації.

На післяматчевій прес-конференції Олександр Петраков зазначив: «У нас не вийшов перший тайм взагалі. У перерві поговорили з хлопцями. Вийшли на другий тайм уже у кращому стані… Розмова була на підвищених тонах. На жаль, довелося розмовляти жорстко. Якщо нам із помічниками вдалося донести до хлопців ці слова, виходить, ми свою роботу зробили правильно».

25 травня. Другий розіграш турніру «Кубок нескорених» відбувся на НТК ім. В. Баннікова. Матчі відвідали почесні гості — президент Української асоціації футболу Андрій Павелко, перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, генеральный секретар організації Юрій Запісоцький, заступник міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко, уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко.

«Низький вам уклін від усієї футбольної спільноти нашої держави за ваші патріотизм, незламність, силу духу та яскравий приклад, який ви демонструєте всій Україні. Бажаю вам футбольних перемог та миру», — сказав учасникам турніру та його переможцям Андрій Павелко.

У турнірі взяли участь п’ять команд із різних регіонів країни, сформованих із ветеранів АТО, які отримали серйозні поранення, захищаючи нашу державу на Сході.

27 травня. Свій другий матч на ЧС-2019 (U-20) у Польщі провела збірна Україна. Синьо-жовті обіграли Катар — 1:0 та гарантували собі участь у плей-офф мундіалю.

28—30 травня. Збірна України серед студентів перемогла на турнірі «Карпатський простір» в Ужгороді. Команда Анатолія Бузніка, яка готується до Універсіади в Італії, обіграла вузівську збірну Ужгорода — 4:0 та студентську збірну Молдови — 7:0.  

30 травня. На ЧС-2019 збірна України U-20 провела завершальний матч групового турніру, зігравши внічию (1:1) із Нігерією. Українці кваліфікувалися до 1/8 фіналу чемпіонату світу з першого місця у групі D.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.05.2019 14:15

Ігор Бєланов: «УАФ сьогодні пише нову європейську історію українського футболу»

Володар «Золотого м’яча», співголова Комітету профес...

14.05.2019 14:03

Розвиток футбольної інфраструктури в Одеській області: 17 об’єктів за рік

У рамках підготовки до проведення XXII Конгресу ФФУ, що відбудеться 17...

13.05.2019 14:10

Розвиток футбольної інфраструктури у Львівській області: 30 об’єктів за рік

У рамках підготовки до проведення XXII Конгресу ФФУ, що відбудеться 17...

12.05.2019 16:05

Розвиток футбольної інфраструктури в Миколаївській області: 15 об’єктів за рік

У рамках підготовки до проведення XXII Конгресу ФФУ, що відбудеться 17...

Підписатися на новини