Донецький «Шахтар» — володар Кубка України сезону-2018/2019!

Донецький «Шахтар» у Запоріжжі впевнено обіграв «Інгулець» із Петрового і здобув 13-й Кубок України у своїй історії.

Гірники дісталися до вирішальної стадії турніру в 19-й раз, тоді як їхні опоненти — уперше. Крім того, «Інгулець» виявився першим представником неелітного дивізіону, який пробився до фіналу Кубку України. «Шахтар» на шляху до вирішального поєдинку пройшов донецький «Олімпік» (3:2), київське «Динамо» (1:1, по пен. 4:3) та «Дніпро-1» (2:0). Петрівці ж вибили ковалівський «Колос» (1:0), горностаївський «Мир» (3:0), «Маріуполь» (3:1), львівські «Карпати» (1:1, по пен. 5:4) та луганську «Зорю» (2:1).

Фото Павла Кубанова

Незважаючи на значну різницю у класі виконавців, про яку говорив Сергій Лавриненко, представники першої ліги на початку зустрічі трималися гідно. «Шахтар» володів ініціативою, однак небезпечних моментів біля воріт Ситникова не виникало довго. Можна відзначити хіба що закидання донеччанами м’яча у чужий штрафний майданчик, коли кіпер ледь не травмував Мораеса. Утім, варто було «Інгульцю» вперше надати простір донецьким бразильцям, як посипалися голи…

На 27-й хвилині Ісмаїлі зачепився за м’яч у чужому штрафному, а Тете після пасу-удару Тайсона забив свій дебютний м'яч у футболці «Шахтаря». Незабаром легіонер оформив і свій перший дубль в Україні, завершивши комбінацію за участю тих самих Тайсона та Ісмаїлі. 2:0.

Ситников парирував небезпечні удари Тайсона й Алана Патріка, однак самотужки впоратися зі шквальними атаками гірників він не міг. У підсумку в доданий до першого тайму час Тайсон по ходу контратаки вивів сам на сам із воротарем Мораеса, і нападник збірної України зробив рахунок розгромним. 3:0.

Фото Павла Кубанова

У другому таймі ситуація на полі практично не змінилася, і головним питанням було те, скільки м'ячів іще заб’ють представники Прем’єр-ліги. На 54-й хвилині Ситников врятував команду після удару Мораеса з близької відстані. Однак наступний небезпечний момент біля воріт «Інгульця» призвів до четвертого голу: після контратаки Тете віддав пас на Соломона, а джокер Паулу Фонсеки влучно пробив у дальній кут. Для ізраїльського новачка це також був перший гол у складі «Шахтаря».

Далі в помаранчево-чорних було ще кілька шансів збільшити перевагу. Ситников упорався з пострілом Алана Патріка, Ісмаїлі забив, але не уникнув при цьому мінімального офсайду, а Веллінгтон Нем із гострого кута поцілив у стійку. «Інгулець» знайшов у собі сили на відповідь у вигляді удару Щедрого у площину воріт Шевченка та небезпечного пострілу Іллі Коваленка зі стандарту.

У підсумку «Шахтар» оновив свій рекорд за кількістю перемог у Кубку України, здобувши 13-й за ліком та четвертий поспіль трофей. А в неділю в гірників у матчі Прем’єр-ліги проти «Зорі» буде можливість оформити «золотий дубль».

Зазначимо, що у складі донеччан на поле виходили футболісти, що були включені до списку Андрія Шевченка на березневий збір національної команди: Болбат, Кривцов, Матвієнко, Коваленко (жовта картка, замінений на 61-й хвилині).

Фото Павла Кубанова

Кубок України. Фінал

«Шахтар» (Донецьк) — «Інгулець» (Петрове) — 4:0 (3:0)

Голи: Тете (27, 39), Мораес (45+1), Соломон (64).

«Шахтар»: Шевченко, Болбат, Кривцов, Матвієнко, Ісмаїлі, Алан Патрік, Маркос Антоніо, Тайсон (к), Тете (Веллінгтон Нем, 72), В. Коваленко (Соломон, 61), Мораес (Кайоде, 61). Запасні: Пятов, Хочолава, Степаненко, Дентіньо. Тренер: Паулу Фонсека.

«Інгулець»: Ситников, Запорожець, Клименко (Кучеренко, 67), Мішуренко (Січінава, 34), І. Коваленко, Павлов, Балан, Щедрий (Козак, 83), Ковальов, Лупашко (к), Синьогуб. Запасні: Шухман, Сула, Передистий, Акименко. Тренер: Сергій Лавриненко.

15 травня. Запоріжжя. Стадіон «Славутич-Арена». 11 100 глядачів. Арбітр — Арановський Є. А. (Київ), асистенти арбітра — Приступа С. А. (Київ), Петраков Є. О. (Київ), четвертий арбітр — Козиряцький М. С. (Запоріжжя), резервний асистент арбітра — Висоцький В. О. (Запоріжжя), спостерігач арбітражу — Шандор А. А. (Львів). Попередження: В. Коваленко (48), Веллінгтон Нем (89) — Лупашко (45+1), Клименко (57).

Фото Павла Кубанова

НОВИНИ ПО ТЕМІ
20.02.2024 16:55

Фінал Vbet Кубку України-2023/2024 відбудеться 15 травня в Рівному на стадіоні «Авангард»

Сьогодні, 20 лютого в столичному Будинку футболу відбулося засідання В...

02.11.2023 18:53

Vbet Кубок України-2023/2024. 1/4 фіналу: офіційні дані

Сьогодні, 2 листопада відбулися два чвертьфінальні матчі розіграш...

25.09.2023 14:00

Vbet Кубок України-2023/2024: призначено офіційних осіб на матчі 1/8 фіналу

Комітети Української асоціації футболу призначили офіційних осіб на&nb...

15.12.2021 15:18

Vbet Кубок України-2021/2022. Визначилися пари суперників в 1/4 фіналу

Сьогодні в Києві в Будинку футболу відбулося жеребкування 1/4 фіналу р...

Підписатися на новини