Травень. Хроніка подій: підготовка збірної до Євро-2020, кубковий фінал та XXIV Конгрес УАФ

У травні національна збірна України розпочала збір, присвячений підготовці до Євро-2020. У рамках збору був проведений товариський матч із командою Бахрейну. Також цього місяця «Динамо» перемогло у фіналі Кубку України-2020/2021, а в Харкові відбувся черговий Конгрес Української асоціації футболу.

5 травня. Став відомий повний склад суперників жіночої збірної України з футзалу в основному раунді відбору чемпіонату Європи-2022. Збірна Бельгії у своїй групі попереднього раунду відбору в серії пенальті обіграла Гібралтар — 5:4 та долучилася до Фінляндії та Чехії, які раніше внаслідок жеребкування потрапили до групи 3 основного раунду.

Господарем квартету, поєдинки в якому мають пройти 19—24 жовтня 2021 року у Львові на паркеті Палацу спорту «Галичина»​​​, буде збірна України.

6 травня. Оголошено, що на матч чемпіонату Греції «Панатінаїкос» — АЕК, який мав вирішити долю місця в зоні єврокубків, запрошена українська бригада арбітрів. Головним арбітром зустрічі призначено Євгена Арановського, а його асистентами — Олександра Жукова та Валентина Куцева. Такої домовленості було досягнуто внаслідок звернення до УАФ колег із грецької асоціації.

«Такі запрошення — найкращий доказ професіоналізму наших рефері та якості їхньої підготовки Комітетом арбітрів УАФ, за що дуже вдячний його команді на чолі з Лучано Лучі», — зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

6 травня. Жіноча збірна України дізналася календар своїх матчів у кваліфікаційному турнірі чемпіонату світу 2023 року. Перший матч синьо-жовтих, які будуть виступати у групі В разом із командами Іспанії, Шотландії, Угорщини та Фарерських островів, відбудеться 21 жовтня 2021 року. У домашній грі українки приймуть команду з Фарерів. Завершить кваліфікацію збірна України виїзним поєдинком 6 вересня 2022 року із Іспанією.

7 травня. Головний тренер молодіжної збірної України Руслан Ротань оприлюднив склад команди на черговий збір, який передбачав участь команди в Турнірі Лобановського та спаринг із турецькими однолітками.

До основного списку ввійшло 24 футболісти, ще 13 — до резервного.

7 травня. Українська асоціація футболу оголосила про запуск нового футбольного проєкту для школярів молодших класів. Перші після тривалого карантину заняття з футболу для школярів Києва відбулися на нових футбольних майданчиках міста, які побудовані з ініціативи Української асоціації футболу. Заняття передбачають ознайомлення дітей з основами гри у футбол на якісному штучному покритті нових майданчиків, яких загалом у Києві вже близько 100.

Фото Павла Кубанова

Перші тренування, яку відбулися в школі ім. В. Лобановського, а також в школах № 309 та 228, відвідали перші віце-президенти УАФ Анатолій Демяненко та Вадим Костюченко.

7 травня. У Києві у PMHUB відбулася церемонія нагородження лауреатів премії Асоціації спортивних журналістів України «Найкращі спортивні медіа України-2020». Переможців визначали у 22-х номінаціях, розподілених за різними жанрами спортивної журналістики та видами ЗМІ.

Фото УАФ

Головну нагороду в номінації «Найкраща спортивна прес-служба (федерації видів спорту)» отримала прес-служба Української асоціації футболу. Також премію за перемогу в номінації «Найкращий фоторепортер» отримав фотожурналіст УАФ Павло Кубанов.

9 травня. Були зіграні поєдинки останнього, 26-го туру чемпіонату України серед команд клубів Прем’єр-ліги. Золоті нагороди заздалегідь вибороло київське «Динамо».

10 травня. Збірна України з кіберфутболу в дисципліні Pro Evolution Soccer зіграла матчі першого ігрового дня в плей-офф кваліфікації eEuro-2021.

Українська команда, представлена двома кіберфутболістами (Сергій Sergobibika Марченко та Ігор Ighor_8 Любчак), перемогла Італію (2:1) та Туреччину (3:2) і поступилася Австрії (2:4) та Бельгії (3:6).

12 травня. Відбулося онлайн-жеребкування кваліфікаційного раунду чемпіонату світу з електронного футболу в дисципліні FIFA — FIFAe Nations Cup 2021.

За результатами жеребкування збірна України потрапила до групи А, де отримала в суперники Норвегію, Швецію, Швейцарію, Угорщину, Словаччину, Туреччину та Францію.

13 травня. Виповнилося 19 років із дня смерті Валерія Лобановського. У день пам’яті Метра представники УАФ віддали пошану легендарному тренеру.

Фото Володимира Раснера

Головний тренер юнацької збірної України U-16 Олег Кузнецов, головний тренер юнацької збірної України U-19 Володимир Єзерський, тренери молодіжної збірної України U-21 Василь Кардаш та Віталій Рева, а також відомий екс-футболіст Владислав Ващук поклали квіти до могили наставника на Байковому кладовищі та до пам’ятника поблизу стадіону ФК «Динамо» (Київ).

Олег Кузнецов, який виступав під керівництвом Валерія Лобановського у складі «Динамо» в 1984—1990 роках та у збірній СРСР у 1986—1990 роках, згадуючи наставника, сказав: «Валерій Васильович був не тільки великим тренером, а й людиною з великої літери. Він вирішив мою футбольну долю, запросивши до «Динамо». Я б навіть назвав його своїм другим батьком.

1982 року я приїхав до Києва зі своїм батьком. Тоді все було швидко, п'ять хвилин спілкування — і все закрутилося. Васильович сказав, щоб я переїжджав до столиці, мовляв, попрацюєш із дублем, а взимку полетиш на збори з першою командою.

Уже будучи гравцем «Динамо», я дуже мало спілкувався з Лобановським тет-а-тет, напевно, його влаштовувала моя гра. Хоча якщо й припускався помилки, то досить було одного погляду наставника, щоб зрозуміти свою провину. Сам по собі Валерій Васильович був небагатослівний.

Що стосується пам'ятних матчів під керівництвом Валерія Лобановського, то, напевно, це фінальний поєдинок Кубку СРСР 1987 року проти мінського «Динамо». Тоді матч почався для нас погано. Два м'ячі ми пропустили, по суті, через мої помилки й поступалися — 1:3. У другому таймі в мене вийшов результативний постріл зі штрафного метрів із 30-ти, а на останній хвилині Олександр Заваров перевів гру в додатковий час. У підсумку ми перемогли в серії пенальті».

13 травня. У Тернополі відбувся фінальний поєдинок розіграшу Кубка України сезону-2021/2021. Київське «Динамо» в додатковий час перемогло луганську «Зорю» — 1:0 та стало 13-разовим володарем трофея. Почесний приз переможцям вручив президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

15 травня. У Харкові розпочався збір національної збірної України, присвячений підготовці до Євро-2020.

Фото Павла Кубанова

У перший день збору чартерним рейсом із Києва разом із тренерським штабом, медичним та адміністративним персоналом вилетіли 25 виконавців — майже всі викликані гравці клубів УПЛ, а також два легіонери — Євген Макаренко та Олександр Зубков, чиї клуби вже завершили свій сезон.

16 травня. Став відомий переможець чемпіонату України серед жіночих команд сезону-2020/2021. Харківський «Житлобуд-1», перемігши на виїзді «Ладомир» (6:2), за два тури до фінішу став недосяжним для конкурентів із «Житлобуду-2» та оформив чергове, 10-е чемпіонство в історії клубу.

Фото fczh1.com

Окрім золотих нагород, підопічні Валентини Котик вибороли перепустку до жіночої Ліги чемпіонів наступного сезону. 

17 травня. Збірна України з кіберфутболу в дисципліні Pro Evolution Soccer, вигравши всі чотири ігрові серії другого дня плей-офф кваліфікації UEFA eEuro 2021, пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи серед електронних команд. 16 кращих команд Старого Світу 9—10 липня позмагаються за статус чемпіона Європи з кіберфутболу.

18 травня. Переможцем Екстра-ліги-2020/2021 із футзалу івано-франківський «Ураган», який у фінальній серії до трьох перемог виявився сильнішим за херсонський «Продексім» — 3:1.

Фото uragan.if.ua

Івано-франківці представлятимуть Україну в наступному розіграші Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу.

19 травня. Відбулися півфінальні поєдинки розіграшу Кубка України-2020/2021 серед жіночих команд. Харківські «Житлобуд-1» та «Житлобуд-2» перемогли своїх суперників, відповідно «Маріуполь» (4:1) та «Ладомир» (2:0), та зустрінуться 5 червня у фінальному протистоянні в Києві.

20 травня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив місце проведення товариських матчів національної збірної України з командами Північної Ірландії та Кіпру. Гра Україна — Північна Ірландія відбудеться 3 червня в Дніпрі на стадіоні «Дніпро-Арена», а матч Україна — Кіпр пройде 7 червня в Харкові на ОСК «Металіст».

20 травня. Володарем Кубка України серед аматорів-2020/2021 став ЛНЗ (Лебедин), який двічі переміг у фінальному протистоянні «Олімпію» (Савинці, Полтавська обл.) — 4:0 та 2:0.

18—21 травня. Заходи в межах проєкту «Відкриті уроки футболу» пройшли у трьох областях: Київській, Херсонській та Тернопільській.

22 травня. Збірна України з кіберфутболу завершила свої виступи у кваліфікаційному раунді чемпіонату світу серед електронних команд — FIFAe Nations Cup 2021. Загалом за підсумками двох ігрових днів синьо-жовті посіли сьоме місце у відбірній групі «А» та не пробилися до плей-офф чемпіонату світу з FIFA.

22 травня. Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко представив УЄФА на Конгресі Естонської футбольної асоціації. Захід, в якому також узяв участь віце-президент і генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький, відбувся на «А. Ле Кок Арені» в Таллінні.

Фото Liisi Troska/Estonian FA

У своєму виступі перед Конгресом ЕФА Андрій Павелко передав вітання від президента УЄФА Александера Чеферіна та відзначив успіхи естонської асоціації. «Дружна футбольна сім’я УЄФА під керівництвом Александера Чеферіна долає кризу, викликану пандемією Covid-19. Зараз ми на шляху до повноцінного відродження футболу і в Естонії, і в Україні, і в Європі в цілому», — зазначив очільник Української асоціації футболу.  

23 травня. Перший товариський матч збірної України під час підготовки до Євро-2020, із командою Бахрейну, завершився внічию — 1:1. Гості відкрили рахунок на ОСК «Металіст» із пенальті, а в компенсований час м’яч у відповідь забив Віктор Циганков.

Фото Павла Кубанова

Приз «Лев матчу» за підсумками голосування вболівальників отримав захисник Віталій Миколенко.

Фото Павла Кубанова

Головний тренер синьо-жовтих Андрій Шевченко сказав на післяматчевій прес-конференції: «Я розглядаю сьогоднішню гру як підготовку до Євро. Команда була під навантаженнями, ми не готувалися безпосередньо до цього матчу, ми готуємося до фінального турніру чемпіонату Європи.

Загалом я задоволений грою, задоволений діями молодих футболістів, вони сприймають наші вимоги. Тижневий цикл тренувань був дуже продуктивним, у футболі дуже важлива саме підготовка».

24 травня. У Харкові відбувся XXIV черговий Конгрес Української асоціації футболу, в якому взяли участь 96 із 98-ми делегатів, обраних від усіх колективних членів УАФ.

У своєму виступі президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко серед іншого зазначив, що в період карантинних обмежень використання IT-технологій допомагає долати негативні наслідки пандемії COVID-19. «У часи карантинних обмежень увесь світ учиться жити по-новому. Ми відчули реальну допомогу новітніх ІТ-технологій, прийняли нову культуру онлайн-комунікацій як у спілкуванні, так і в адміністративній діяльності. Сьогодні ми багато уваги приділяємо модернізації Інформаційно-аналітичної системи УАФ, і поточного року її інтегровано до платформи FIFA Connect», — заначив президент асоціації.

Фото Павла Кубанова

Андрій Павелко також підкреслив, що станом на зараз уже 112 тис. українських футболістів отримали міжнародний унікальний номер FIFA ID, необхідний для отримання коштів за механізмом солідарності та компенсацій за підготовку гравців.

Делегати Конгресу УАФ отримали привітали від ФІФА та УЄФА. Зокрема, у ФІФА відзначили успіхи України в розвитку футбольної інфраструктури. «Ми хочемо особливо виділити ваші успіхи в розвитку футбольної інфраструктури, будівництві нових футбольних полів та реконструкції тих, що вже існують. Виконано плідну та дуже високоякісну роботу, яка принесла чудовий результат і ще кращі перспективи на майбутнє», — йшлося у привітанні.

24 травня. На XXIV Конгресі УАФ на посаду першого віце-президента Української асоціації футболу була одностайно підтримана кандидатура Олексія Михайличенка.

Фото Павла Кубанова

«Олексій Олександрович, серед іншого, буде опікуватися й нашими олімпійськими збірними. Ми ставимо за мету вперше потрапити на Олімпійські ігри, і досвід олімпійського чемпіона з футболу має нам у цьому допомогти. Наразі ми маємо в країні чемпіонів світу та Європи з футболу, але не маємо переможців Олімпійських ігор.

Я маю велику надію на знання та досвід Олексія Михайличенка з огляду на його легендарне минуле. Серед іншого, він має передати свій досвід гравцям збірних і підсилити нашу управлінську команду», — прокоментував це призначення Андрій Павелко.

25 травня. Офіційно оголошено, що жіноча збірна України проведе товариський матч із командою Японії. Поєдинок відбудеться 10 червня в місті Хіросіма на арені Edion Stadium Hiroshima та пройде в рамках святкування 100-річчя Японської асоціації футболу.

26 травня. Відбулося жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи серед електронних команд — UEFA eEuro 2021.

Збірна України з кіберфутболу в дисципліні Pro Evolution Soccer потрапила до групи D. За вихід до плей-офф змагань вона посперечається зі збірними Франції, Ізраїлю та Італії.

26 травня. У Києві стартував традиційний міжнародний Турнір Валерія Лобановського. Уранці відбулася символічна церемонія відкриття турніру: представники Української асоціації футболу та команд-учасниць вшанували пам'ять славетного тренера, поклавши квіти до пам'ятника Метру біля столичного стадіону «Динамо», що вже багато років носить його ім’я.

Фото Павла Кубанова

Увечері пройшов перший матч, у якому молодіжна збірна України поступилася азербайджанським одноліткам — 0:1.

Фото Павла Кубанова

«На жаль,  від своєї команди я сьогодні не побачив найголовнішого — структури гри, контролю м’яча. Ми чомусь це все розгубили. Зрозуміло, що цьому є якесь пояснення. Неможливо, мабуть, перебувати в найкращих кондиціях після двох тижнів відпочинку. Позавчора ми тільки зібралися», — сказав після матчу головний тренер синьо-жовтих Руслан Ротань.

26 травня. На НСК «Олімпійський» відбулася восьма звітно-виборча конференція Асоціації футзалу України. На посаду президента АФУ був переобраний Сергій Владико.

27 травня. Відбулося друге засідання робочої групи з розробки концепції та впровадження Національної платформи проти маніпулювання спортивними змаганнями. 

Участь у засіданні взяли члени робочої групи, до складу якої входять представники Української асоціації футболу — члени Комітету з етики та чесної гри, а також Міністерства молоді та спорту України, Національної поліції України, Українського бюро Інтерполу, Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей та Національного олімпійського комітету. 

23—28 травня. У Броварах Київської області пройшов НТЗ жіночої збірної України з футзалу, який був присвячений підготовці до матчів основного раунду відбору чемпіонату Європи.

Фото прес-служби АФУ

28 травня. У Києві завершився Турнір Валерія Лобановського-2021. Молодіжна збірна Узбекистану обіграла українських однолітків (2:0) та стала переможцем турніру. Синьо-жовті фінішували третіми.

28 травня. У Харкові стартував заключний етап підготовки національної збірної України до Євро-2020. Після кількох днів перепочинку команда зібралася в повному складі, уже з легіонерами (за виключенням Олександра Зінченка, який у складі «Манчестер Сіті» готувався до фіналу Ліги чемпіонів).

Фото Павла Кубанова

На жаль, не обійшлося без втрат. Стало відомо, що Євген Коноплянка та Віктор Коваленко не встигають відновитися після травм до початку фінального турніру.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.09.2024 20:47

Максим Таловєров допоміг ЛАСКу пробитися до 1/8 фіналу Кубку Австрії

У матчі 1/16 фіналу Кубку Австрії ЛАСК захисника збірної України Макси...

21.09.2024 20:34

Максим Таловєров допоміг своєму ЛАСКу здобути перемогу в матчі чемпіонату Австрії

У 7-му турі австрійської бундесліги ЛАСК захисника збірної України Мак...

20.09.2024 12:00

Вік-енд для легіонерів збірної України: домашні матчі чекають лише на Таловєрова, Сидорчука, Луніна та Довбика

Прийдешній ігровий клубний вік-енд для легіонерів збірної України, яки...

Підписатися на новини