Лютий. Хроніка подій: нагороди для футбольних зірок, турецьке турне жіночої збірної та єврокубкові успіхи клубів

Останнього зимового місяця відновився розіграш чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги, причому вболівальники отримали можливість повернутися на трибуни. Розпочала підготовку до поєдинків плей-офф чемпіонату Європи жіноча збірна. Знаковою подією стало проведення церемонії «Футбольні зірки України», у рамках якої були оголошені лауреати в низці номінацій за підсумками 2020 року.  

1 лютого. Заслуженому тренеру України, голові Комітету національних збірних команд УАФ Мирону Маркевичу виповнилося 70 років.

Фото Павла Кубанова

Мирона Богдановича тепло привітали з ювілеєм колеги з дружньої родини Української асоціації футболу.

3 лютого. Офіційно оголошено про виїзний товариський поєдинок, який 8 вересня поточного року національна збірна України проведе проти команди Чехії.

Ця гра відбудеться після двох офіційних зустрічей у рамках відбору ЧС-2022. 1 вересня наша команда в гостях зійдеться з Казахстаном, а 4-го — удома прийме Францію.

4 лютого. Відбулося жеребкування календаря у відбірній групі H Євро-2023 (U-21), у якій разом із молодіжною збірною України виступатимуть команди Франції, Сербії, Північної Македонії, Фарерських островів та Вірменії.

Відбірний цикл синьо-жовті розпочнуть у Сербії 3 вересня 2021 року, а завершать домашнім матчем із Північною Македонією 7 червня 2022 року.

4 лютого. Стало відомо, що Українська асоціація електронного футболу, яка є асоційованим членом УАФ, згідно з рішенням Міністерства юстиції України отримала статус всеукраїнського об’єднання.

Отримання всеукраїнського статусу означає, що УАЕФ розвиватиме кіберфутбол не лише на національному, але й на регіональному рівні.

8 лютого. Відбулося жеребкування кваліфікації чемпіонату Європи з кіберфутболу — eEuro-2021. Онлайн-церемонія дала старт другому розіграшу найбільших змагань під егідою УЄФА серед електронних збірних команд у дисципліні Pro Evolution Soccer.

Збірна України, представлена двома кіберфутболістами — Сергієм Sergobibika Марченком та Ігорем ighor_8 Любчаком, — за вихід на континентальну першість позмагається у групі А зі збірними Іспанії, Фінляндії, Північної Македонії та Естонії.

9 лютого. Став відомий список гравців жіночої збірної України, викликаних на навчально-тренувальний збір для підготовки до матчів плей-офф Євро-2022. Головний тренер синьо-жовтих Наталія Зінченко зупинила вибір на 24-х футболістках.

9 лютого. У Київській області завершився 26-й за ліком розіграш Меморіалу Олега Макарова — найпопулярнішого зимового турніру в Україні. Цього року перемогу у змаганнях здобув футбольний клуб «Джуніорс» (Шпитьки).

Фото Галини Криворучко

Призи тріумфаторам, фіналістам та переможцям індивідуальних номінацій вручили перші віце-президенти Української асоціації футболу Вадим Костюченко та Анатолій Дем’яненко, а також голова Київської обласної асоціації футболу Андрій Засуха.

Фото Галини Криворучко

12 лютого. Відбулося жеребкування фіналу зимової кваліфікації ESportsBattle LEAGUE | 2020-2021, першої національної кіберфутбольної ліги за підтримки Української асоціації електронного футболу (УАЕФ), для професіональних гравців (PRO Division) і аматорів (AMATEUR Division).

15 лютого. Визначилися термін і місце проведення турніру у кваліфікаційному раунді відбору Євро-2022 за участі юнацької збірної України U-19. Поєдинки у групі 5, де синьо-жовті зіграють зі збірними Польщі, Фінляндії та Мальти, відбудуться 6—12 жовтня 2021 року в Польщі.

15 лютого. Відбулася п’ята традиційна щорічна святкова церемонія «Футбольні зірки України» — спільна ініціатива Української асоціації футболу та Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів.

Фото Павла Кубанова

У рамках церемонії, яка цього разу, зважаючи на об’єктивні обставини, проходила в онлайн-форматі, були оголошені лауреати в низці номінацій за підсумками 2020 року. Також було вручено спеціальні відзнаки за особливий внесок у розвиток футболу в нашій державі.

Фото Павла Кубанова

«Ми бачили, як самовіддано билася в кожному поєдинку національна збірна України, і ми з оптимізмом очікуємо завтрашнього розгляду справи щодо матчу Швейцарія — Україна в CAS.

Ми були свідками, як до останнього викладалася на полі молодіжна збірна, а жіноча збірна виборола право позмагатися в плей-офф за путівку до фінальної частини Євро-2022.

Саме тому наші футбольні герої заслуговують на святкове підбиття підсумків 2020 року й нагороди та відзнаки. Традиційно в рамках підготовки до церемонії кращих із кращих визначали їхні колеги — представники професіональних клубів. Це принциповий підхід, який є ключовим правилом підбиття підсумків футбольного року», — зазначив у своєму слові президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, який став почесним гостем церемонії.

16 лютого. Жіноча збірна України прибула до Туреччини на навчально-тренувальний збір, у програмі якого було заплановано два товариські поєдинки. Через позитивні тести на COVID-19 із командою не полетіли голкіпер Ірина Саніна та захисник Любов Шматко. Через позитивний результат тесту на коронавірус до лав збірної не змогла прибути Надія Куніна. Тож головний тренер синьо-жовтих Наталія Зінченко в останню мить вирішила надати шанс 19-річній дебютантці головної команди країни — півзахиснику «Житлобуду-2» Ірині Котяш.

15 лютого. У Київському військовому ліцеї ім. Івана Богуна відбулися заходи, приурочені до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Фото прес-служби УАФ

За участі начальника ліцею, Героя України Ігоря Гордійчука, першого віце-президента Української асоціації футболу Анатолія Дем’яненка та радника президента УАФ Валентина Латипова на території навчального закладу було відкрито спортивний комплекс та проведено турнір із футзалу, учасниками якого стали вихованці ліцею.

Анатолій Дем’яненко та Валентин Латипов привітали учасників змагань, передали вітання від національної збірної України та президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка й побажали успіхів у навчанні.

16 лютого. Спортивний арбітражний суд м. Лозанни в онлайн-режимі провів засідання у справі за апеляційною скаргою УАФ на рішення Апеляційного комітету УЄФА стосовно зарахування збірній України технічної поразки в матчі Ліги націй проти збірної Швейцарії, що мав відбутися 17 листопада 2020 року.

Фото Павла Кубанова

Представники УАФ в особі президента Андрія Павелка, віце-президента й генерального секретаря Юрія Запісоцького, юридичних радників з Асоціації правників України та авторитетних спортивних юридичних компаній з Іспанії та Швейцарії надали численні докази для перегляду рішення Апеляційного комітету УЄФА.

17 лютого. Виконавчий комітет УЄФА, членом якого є президент УАФ Андрій Павелко, вирішив скасувати розіграш Юнацької ліги УЄФА сезону-2020/2021 через пандемію COVID-19 та її вплив на проведення змагань.

18 лютого. ФІФА опублікувала черговий рейтинг національних збірних, в якому Україна посідає 24-е місце. Порівняно з попереднім рейтингом Україна зберегла позицію. 

19 лютого. Українська суддівська бригада відпрацювала на матчі відбірного турніру Євро-2022 серед жінок Фінляндія — Португалія, який відбувся у Гельсінкі. Головним арбітром виступила Катерина Монзуль. На лініях їй допомагали Марина Стрілецька та Світлана Грушко. Обов'язки четвертого арбітра виконувала Анастасія Романюк.

19 лютого. Збірна України з кіберфутболу дізналася графік матчів у кваліфікації чемпіонату Європи серед електронних збірних команд eEuro-2021. Свої вісім поєдинків синьо-жовті проведуть за два ігрові дні — 15 березня та 12 квітня.

19 лютого. Представники УАФ вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, які під час Революції гідності віддали своє життя за свободу й незалежність України.

Фото Павла Кубанова

Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перші віце-президенти УАФ Олег Протасов, Анатолій Дем’яненко, Назар Холодницький і асистент головного тренера національної збірної України Олександр Шовковський відвідали в Києві Алею Героїв Небесної Сотні, поклали квіти до меморіалу й помолилися за полеглих патріотів.

19 лютого. Представник України у футзальній Лізі чемпіонів УЄФА, херсонський «Продексім», поступився на виїзді іспанському «Інтеру» на стадії 1/8 фіналу.

Херсонці дали бій грізному супернику, але, пропустивши двічі на останніх хвилинах, зазнали поразки — 2:4 та вибули з турніру.

20 лютого. Відбулися три матчі 15-го туру української Прем’єр-ліги. Один із них, «Львів» — «Колос», який було зіграно на «Арені Львів», став першим поєдинком внутрішніх змагань 2021 року, який змогли відвідати вболівальники. Допуск глядачів здійснювався у відповідності з тимчасовим протоколом, розробленим Українською асоціацією футболу спільно з українською Прем’єр-лігою та адміністрацією Професіональної футбольної ліги.

20 лютого. Національна жіноча збірна України на зборі в Туреччині провела перший із двох запланованих товариських матчів. Поєдинок із командою Сербії приніс нічийний результат — 1:1.

Фото прес-служби УАФ

Ольга Овдійчук відкрила рахунок на 44-й хвилині, а у другому таймі суперниці відігралися.

21 лютого. Стало відомо, що товариські матчі юнацької збірної України з футзалу проти команди Іспанії, заплановані на лютий, не відбудуться. Скасовано й збір команди Віталія Одегова.

«Спаринги скасовано через те, що юнацькій команді Іспанії заборонили виїзд. Нам надіслали офіційного листа із цього приводу», — розповів у коментарі офіційному сайту УАФ Віталій Одегов.

21 лютого. Завершилася зимова кваліфікація ESportsBattle LEAGUE | 2020-2021. Стали відомі імена переможців двох дивізіонів — PRO Division та AMATEUR Division.

22 лютого. Стали відомі термін і місце проведення турніру у кваліфікаційному раунді відбору Євро-2022 за участі юнацької збірної України U-17. Поєдинки у групі 11, де синьо-жовті зіграють зі збірними Португалії, Уельсу та Казахстану, відбудуться 10—16 листопада поточного року в Португалії.

22 лютого. Офіційно оголошено, що XXIV Конгрес Української асоціації футболу відбудеться 24 травня 2021 року в Харкові. Таке рішення ухвалив Виконком УАФ, розглянувши звернення Харківської обласної асоціації футболу з відповідною пропозицією.

23 лютого. Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко за дорученням президента УЄФА Александера Чеферіна вручив генеральному директору ФК «Шахтар» (Донецьк) Сергію Палкіну почесну відзнаку.

Фото прес-служби УАФ

Український фонд Shakhtar Social Foundation отримав срібну нагороду UEFA Grassroots Awards за роботу в напрямку розвитку масового футболу в номінації «Кращий професіональний клуб 2020 року».

«Дякую ФК «Шахтар», його керівництву за плідну роботу! Приємно, що зусилля клубу спрямовані не лише на вдалі виступи в українських та міжнародних змаганнях, підготовку гравців для різних збірних України. Важливо, що в наші непрості для всього світового футболу часи «Шахтар» є лідером серед європейських клубів за розвитком масового футболу і впровадженням соціальних проєктів», — зазначив Андрій Павелко.

23 лютого. На зборі в Туреччині другий і останній товариський поєдинок зіграла національна жіноча збірна України. Синьо-жовті здобули вольову перемогу над командою Індії — 3:2. У складі підопічних Наталії Зінченко відзначилися голами Козлова (42 хвилина) та Апанащенко (62, з пенальті, 90+3). 

Фото прес-служби УАФ

Турецький збір було присвячено підготовці до поєдинків плей-офф кваліфікації Євро-2022, суперник українок в яких визначиться 5 березня.

23 лютого. Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко оголосив склад своєї команди на два поєдинки проти Хорватії в рамках групового етапу відбору Євро-2022.

Виїзний поєдинок проти збірної Хорватії наша команда проведе 3 березня в Осієку. Домашній матч відбудеться 7 березня в запорізькому Палаці спорту «Юність».

23 лютого. Відбувся другий вебінар з розвитку масового футболу в регіонах у межах пілотного проєкту UEFA Grow в Україні. Експерти з УЄФА та національних асоціацій і футбольних клубів поділилися своїми успішними практиками й досвідом із гостями вебінару з національних асоціацій Румунії, Грузії, Білорусі, представниками усіх регіональних асоціацій футболу України, наших місцевих клубів, а також органів виконавчої влади, місцевої влади й громад, міжнародних організацій.

Фото Павла Кубанова

«Футбол має бути доступним для максимально широкого кола українців, і саме в цій філософії закладено успіх і якість професіонального футболу на національному рівні. Наша місія — щоденно втілювати цю філософію в життя, щоб досягти мінімального стандарту УЄФА із залученості населення держави до футболу, що становить 3%, або щонайменше 1 млн громадян, й у цьому контексті важлива робота кожної області», — зазначив у своєму виступі під час вебінару президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

24 лютого. Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, скасував проведення чемпіонату Європи-2021 серед молодіжних жіночих збірних та чемпіонату Європи-2021 серед юнацьких збірних U-19. У кваліфікації обох турнірів повинні булі взяти участь і збірні України відповідних категорій.

Рішення про скасування ухвалили через пандемію COVID-19 і її вплив на проведення змагань.

24 лютого. Президент Української асоціації футболу, член Виконавчого комітету УЄФА Андрій Павелко підтримав ініціативу Олександра Ярославського, який висловив бажання відродити харківський ФК «Металіст».

«Дуже вдячний Олександру Ярославському за таку ініціативу! Як член Виконкому УЄФА й президент УАФ буду всіляко сприяти її реалізації. Вірю, що вже в найближчому майбутньому харківський клуб, заснований ще 1925 року, клуб із такою славною історією знову буде зачаровувати нас своєю грою в УПЛ, Кубку України й єврокубках — і, зокрема, в Лізі чемпіонів!» — зазначив Андрій Павелко.

25 лютого. Два українські клуби вдало провели матчі-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи та пробилися до наступної стадії. «Шахтар», який пройшов ізраїльський «Маккабі» Т-А, наступного дня на жеребкуванні отримав у суперники італійську «Рому». «Динамо», здолавши бельгійський «Брюгге», в 1/8-й зійдеться з іспанським «Вільярреалом».

Фото uefa.com

26 лютого. У Будинку футболу пройшла церемонія жеребкування 1/4 фіналу розіграшу Кубка України з футболу серед жіночих команд сезону-2020/2021.

28 лютого. У Києві в манежах Rejo відбулася фінальна частина чемпіонату Київської області серед дівочих команд із футболу, організованого Київською обласною асоціацією футболу в рамках проєкту UEFA Grow. Проєкт реалізує Українська асоціація футболу спільно з пілотними обласними асоціаціями футболу.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.02.2021 00:35

«Футбольні зірки України»-2020. На урочистій церемонії оголошено переможців у номінаціях

Відбулася п’ята традиційна щорічна святкова церемонія «Фут...

16.02.2021 00:05

«Футбольні зірки України»-2020. Автором найкращого голу року став Геннадій Пасіч

Сьогодні в онлайн-форматі відбулася традиційна щорічна святкова церемо...

15.02.2021 22:30

«Футбольні зірки України»-2020. Автора найкращого голу року визначать уболівальники

Сьогодні в онлайн-форматі проходить традиційна щорічна святкова церемо...

15.02.2021 11:00

«Футбольні зірки України»-2020. Сьогодні буде оголошено переможців у номінаціях (наживо — на YouTube)

Традиційна щорічна святкова церемонія «Футбольні зірки України&r...

Підписатися на новини