Серпень. Хроніка подій: перший збір у 2020 році для національної та молодіжної збірних

У серпні у футбольному житті України, незважаючи на карантинні обмеження, відбулося чимало подій.

3 серпня. Молодіжна збірна України дізналася місце проведення виїзного матчу кваліфікаційного турніру Євро-2021 (U-21) проти команди Данії. Зустріч відбудеться в п'ятницю, 4 вересня, в Ольборзі на однойменному стадіоні.

5 серпня. Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, ухвалив кілька рішень щодо клубних турнірів під егідою організації.

Зокрема, зміни стосувалися обліку жовтих карток в матчах Ліги чемпіонів та Ліги Європи сезону-2019/2020, що залишилися. Також було введено в дію спеціальні правила щодо кваліфікації та раунду плей-офф сезону-2020/2021.

5 серпня. Розпочалося навчання другої групи арбітрів, які після завершення підготовки зможуть працювати на матчах чемпіонату та Кубку України з використанням системи VAR.

Фото Павла Кубанова

Курс навчання включав теоретичні та практичні заняття в різних форматах, у тому числі — із використанням системи VAR.

5 серпня. Дирекція ДЮФЛУ затвердила склад усіх ліг та відповідних груп змагань чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону 2020-2021 років.

Уперше 24 найкращі клуби змагатимуться в рамках Еліт-ліги в чотирьох вікових категоріях — U-17/U-15 та U-16/U-14.

7 серпня. Відбулася відеоконференція за участі керівництва УЄФА та генеральних секретарів 55-ти національних асоціацій. Обговорювалися питання, пов'язані з рестартом змагань, з огляду на поточну ситуацію. Від Української асоціації футболу в заході взяв участь генеральний секретар УАФ, віце-президент асоціації Юрій Запісоцький. Серед іншого, було підкреслено, що і УЄФА, і національні асоціації з розумінням ставляться до важливості повернення вболівальників на стадіони, але ситуація в європейських країнах дуже різна. 

10 серпня. У Будинку футболу відбулося жеребкування календаря ювілейного, 30-го чемпіонату України серед жіночих клубів вищої ліги.

Чемпіонат вищої ліги сезону-2020/2021 років проводитиметься у два етапи: спочатку всі команди грають матчі в одне коло; за підсумками першого етапу буде сформовано дві групи, які зіграють ще два ігрових кола (вдома й на виїзді).

Фото womensfootball.com.ua

11 серпня. Головний тренер національної команди України Андрій Шевченко оголосив розширений список гравців, викликаних для підготовки та участі у стартових матчах другого розіграшу Ліги націй УЄФА — зі Швейцарією у Львові (3 вересня) та з Іспанією в гостях (6 вересня).

У списку Андрія Шевченка значилися прізвища 36-ти гравців. Але було зазначено, що список зазнає корекції й скорочення ближче до початку збору головної команди.

12 серпня. Відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу шляхом використання засобів зв’язку, на якому було прийнято низку рішень. Зокрема, Виконком затвердив план-календар та Регламент УПЛ наступного сезону.

Стало відомо, що базовою датою 1-го туру чемпіонату Прем’єр-ліги сезону-2020/2021, в якому візьмуть участь 14 команд, визначено 22 серпня 2020 року, а завершального, 26-го туру — 15 травня 2021 року.

Також Виконком УАФ затвердив Регламент Кубку України-2020/2021. Турнір складатиметься із семи етапів, серед яких — два попередніх етапи, 1/16 фіналу (третій попередній етап), 1/8 фіналу, 1/4 фіналу, 1/2 фіналу та фінал.

Окрім того, на засіданні Виконкому було ухвалено рішення щодо чемпіонату України серед жіночих команд, зокрема затверджено підсумки сезону в першій лізі та порядок ротації між дивізіонами.

13 серпня. Виконавчий комітет УЄФА, членом якого є президент УАФ Андрій Павелко, вирішив перенести низку турнірів Євро за участю юнацьких та дівочих збірних із метою захисту учасників та зменшення навантаження на національні асоціації.

Зокрема, скасовані елітний раунд та фінальна частина Євро-2020 WU-17, визначені нові терміни елітного раунду й фінальної частини Євро-2020 U-19, а також призупинені до весни 2021 року зі скороченням кількості матчів відбірні поєдинки юнацьких турнірів сезону-2020/2021.  

13 серпня. Відбулося останнє перед початком сезону-2020/2021 засідання Комітету з атестування УАФ, на якому розглядалися питання щодо атестації футбольних клубів. Зі підсумками засідання сім претендентів на вихід до Прем’єр-ліги були названі такими, що відповідають критеріям атестації для виступу у вищому дивізіоні. Серед них, зокрема, були «Рух» (Львів), «Минай» (Минай) та «Інгулець» (Петрове), які завоювали право виступити у Прем’єр-лізі.

16 серпня. Завершився розіграш чемпіонату України сезону-2019/2020 серед аматорських колективів. У Суперфіналі турніру на НТК ім. Баннікова «Вікторія» із Сумщини з рахунком 3:1 в серії 11-метрових (ігровий час — 4:4) перемогла «Епіцентр», що представляє Хмельницьку область, та стала чемпіоном України.

Привітали переможців та вручили їм заслужені нагороди перший віце-президент УАФ Анатолій Дем’яненко, перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко та віце-президент ААФУ, легендарний український футболіст Андрій Біба.

17 серпня. У Будинку футболу відбувся семінар для делегатів та офіцерів безпеки Української асоціації футболу сезону-2020/2021.

Офіційних осіб матчів на початку заходу привітав перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, який побажав здоров’я присутнім, зважаючи на динаміку поширення епідемії COVID-19, і висловив сподівання, що сезон-2020/2021 в Україні розпочнеться й завершиться виключно за спортивним принципом. «Усі знають, якою складною була ситуація із завершенням сезону в чемпіонатах Прем’єр-ліги та першої ліги. Низка ігор була під питаннями, адже деякі команди просто не могли грати через захворювання гравців, тренерів та персоналу на COVID-19.

Звертаюся до вас як до керівних офіційних осіб матчів: дотримання вимог медичного протоколу УАФ усіма учасниками футбольного дійства є критично важливим, аби епідемія коронавірусу не завадила поверненню на стадіони повноцінного футбольного свята та справжніх емоцій пристрасті та спортивної боротьби», — сказав Вадим Костюченко.

Фото Павла Кубанова

17 серпня. Головний тренер молодіжної збірної команди України U-21 Руслан Ротань оголосив список гравців, викликаних на збір для підготовки та участі у кваліфікаційних виїзних матчах чемпіонату Європи-2021 з Данією (4 вересня) та Фінляндією (8 вересня).

17 серпня. У Запоріжжі стартувало навчання волонтерів соціального проекту УАФ «Відкриті уроки футболу», що допомагає дітям переселенців з Донбасу і Криму за підтримки Європейського Союзу.

На трьох семінарах, що проходили із 17-го по 23 серпня для представників Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Київської областей волонтери проекту підготувалися до нового формату проведення заходів, адаптованого до всіх санітарних та протиепідемічних норм.

Фото прес-служби УАФ

17 серпня. Донецький «Шахтар» поступився в Дюссельдорфі італійському «Інтеру» (0:5) та не зумів пробитися до фіналу Ліги Європи сезону-2019/2020. Ти не менш вихід гірників до півфіналу єврокубку став загалом 10-м для українських клубів за історію та першим із 2016 року. А очковий доробок помаранчево-чорних у поточному сезоні на міжнародній арені дозволив Україні закріпитися на 9-му місці в таблиці коефіцієнтів УЄФА.

18 серпня. Стало відомо, на якому стадіоні збірна Іспанії прийматиме українську національну команду в розіграші Ліги націй сезону-2020/2021 у групі А4. Офіційно оголошено, що зустріч відбудеться 6 вересня в Мадриді на стадіоні «Альфредо ді Стефано» й розпочнеться о 21.45 за київським часом.

18 серпня. Визначилися пари півфінальної стадії розіграшу Кубка України сезону-2019/2020 серед жіночих команд та господар фінального матчу. Церемонія жеребкування пройшла в Києві в Будинку футболу

18 серпня. У Будинку футболу відбулися чергові загальні збори учасників української Прем’єр-ліги. На заході були присутні: Євген Дикий — виконавчий директор УПЛ, Дирекція УПЛ, представники всіх клубів ліги, від Української асоціації футболу — перший віце-президент Вадим Костюченко, від профспілки «Футбол України» — голова Ігор Гатауллін.

Фото upl.ua

На загальних зборах ухвалено рішення про виключення ФК «Карпати» зі складу учасників УПЛ та включення ФК «Минай», ФК «Рух», ФК «Інгулець» до складу учасників УПЛ на сезон-2020/2021. Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко вручив усім трьом клубам-новачкам відповідні атестати.

Також учасники УПЛ затвердили підсумки Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів УПЛ сезону-2019/2020; щорічний звіт щодо фінансово-господарської діяльності УПЛ у сезоні-2019/2020; склад учасників УПЛ на сезон-2020/2021; фінансовий план УПЛ на сезон-2020/2021.

19 серпня. Відбулася відеоконференція, в якій узяли участь керівники УЄФА та генеральні секретарі всіх 55-ти асоціацій-членів організації. У заході взяв участь і генеральний секретар Української асоціації футболу, віце-президент УАФ Юрій Запісоцький. На зустрічі обговорювали, зокрема, можливе поступове повернення вболівальників на матчі під егідою УЄФА.  

УЄФА запропонував використати матч за Суперкубок УЄФА, який відбудеться 24 вересня в Будапешті, в якості пілотного поєдинку, на якому може бути присутня мінімальна кількість глядачів.

Обговорювалося також питання про карантин для футболістів, зокрема для зустрічей національних збірних, коли гравці закордонних клубів можуть ризикувати опинитися в карантині після повернення до країни, де вони проживають.

20 серпня. Визначився володар Кубка України з футзалу. У фінальному поєдинку івано-франківський «Ураган» у серії пенальті виявився сильнішим за київський «ХІТ».

Фото прес-служби АФУ

21 серпня. Визначилося місце проведення кваліфікаційного поєдинку Євро-2022 серед жіночих збірних Чорногорія — Україна. Стало відомо, що виїзний матч проти команди Чорногорії у відборі Євро-2022 жіноча збірна України проведе в передмісті Подогориці на місцевому стадіоні «ДГ Арена».

21 серпня. У Києві в Будинку футболу відбулося жеребкування стартового раунду розіграшу Кубка України сезону-2020/2021. Імена своїх суперників дізналися 13 команд першої ліги, 23 команди другої ліги та два аматорські колективи. 

21 серпня. У Києві на полях зі штучним покриттям НТК ім. В. Баннікова відбувся четвертий за ліком щорічний турнір «Кубок Незалежності», який був присвячений 29-й річниці незалежності України.

Фото Володимира Раснера

В урочистостях цьогорічного Кубку Незалежності взяли участь перші віце-президенти УАФ Вадим Костюченко, Олег Протасов та Анатолій Дем’яненко. Вадим Костюченко побажав усім учасникам яскравих перемог на кшталт тієї, що минулої осені на НСК «Олімпійський» у Києві здобула національна збірна команда України у рамках відбору Євро-2020 над чинним чемпіоном континенту — збірною Португалії.

Перемогу в турнірі здобула команда Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

21 серпня. Розпочався 30-й за ліком розіграш чемпіонату України в елітному дивізіоні. На старт у сезоні-2020/2021 вийшли 14 команд Прем’єр-ліги.

22 серпня. Відбувся поєдинок 1/4 фіналу Кубку України серед жіночих команд, який став єдиним на цій стадії. «Житлобуд-1» переміг «Маріуполь» — 5:0. Решта зустрічей не була зіграна через відмову одного з учасників.

22 серпня. Бригада арбітрів з України на чолі з Катериною Монзуль відпрацювала на чвертьфінальному поєдинку жіночої Ліги чемпіонів, в якому французький «Ліон» переміг німецьку «Баварію» (2:1). Згодом Монзуль отримала призначення в якості четвертого арбітра й на півфінальну гру, а Олександра Ардашева та Марина Стрілецька — на фінал в якості асистента резервного асистента відповідно.

25 серпня. УЄФА затвердив нове місце проведення поєдинку Євро-2022 серед жінок у кваліфікаційній групі І Україна — Греція, що відбудеться 22 вересня 2020 року. Гра пройде в Києві на стадіоні «Оболонь-Арена».

25 серпня. У Києві на НСК «Олімпійський» відбувся матч за Суперкубок України-2020. Київське «Динамо» обіграло «Шахтар» (3:1) та вибороло перший трофей нового сезону.

Фото Павла Кубанова

26 серпня. На київській «Гідропарк-Арені» відбувся фінальний турнір чемпіонату України з пляжного футболу. Перемогу в ньому здобула столична команда «ВІТ», для якої чемпіонський титул став першим в історії. 

26 серпня. Розпочався перший у 2020 році збір національної команди України, яка готується до старту в Лізі націй-2020/2021. Перед початком тренування до гравців звернувся головний тренер збірної України Андрій Шевченко, який охарактеризував напрямок сьогоднішньої роботи та розповів хлопцям, що на них очікує найближчими днями.

Фото Павла Кубанова

27 серпня. Стало відомо місце проведення поєдинку відбірного турніру чемпіонату Європи-2019/2021 серед молодіжних збірних Фінляндія — Україна.

Матч кваліфікації Євро-2021 (U-21) між збірними Фінляндії та України відбудеться у вівторок, 8 вересня, на Олімпійському стадіоні в Гельсінкі,

27 серпня. У Харкові пройшло відкрите тренування національної збірної України, у межах якого головний тренер синьо-жовтих Андрій Шевченко дав прес-конференцію. Зокрема наставник збірної сказав: «Ми розглядаємо Лігу націй як дуже важливий турнір. Для багатьох гравців відкривається можливість поборотися за місце в основному складі. Ми створюємо конкуренцію. Після Ліги націй починається кваліфікація чемпіонату світу, тому в цьому турнірі ми зможемо поекспериментувати, дати можливість молодим виконавцям проявити себе. Можливо, хтось із них допоможе нам на Євро чи у кваліфікації чемпіонату світу. Тому ми створюємо таку конкуренцію, тому викликали таку кількість молодих гравців».

Фото Павла Кубанова

28 серпня. Молодіжна збірна України провела перше тренування в межах навчально-тренувального збору напередодні двох виїзних матчів кваліфікації чемпіонату Європи-2021 (U-21) із командами Данії та Фінляндії.

Заняття стало першим для синьо-жовтих із листопаду 2019 року. У тренуванні, що проходило на НТК ім. В. Баннікова в Києві й тривало більше години, узяли участь 22 гравці, викликані наставником синьо-жовтих Русланом Ротанем на збір.

Фото Володимира Раснера

29 серпня. Збірну України з пляжного футболу, яка готується до Суперфіналу Євроліги, що відбудеться на початку вересня в португальському Назаре, очолив новий тренер — Микола Костенко. Він змінив на цьому посту колишнього наставника команди Євгена Вареницю.

Уже 30 серпня синьо-жовті вирушили до Португалії на Суперфінал, який  проходитиме 2—6 вересня.

30 серпня. Молодіжна збірна України в рамках підготовки до матчів відбірного турніру Євро-2021 (U-21) провела на НТК ім. В. Баннікова контрольний поєдинок із колективом Прем'єр-ліги — «Олімпіком».

Фото Володимира Раснера

Гра закінчилася з рахунком 5:1 на користь «молодіжки».

26—30 серпня. Відбулися матчі першого попереднього етапу розіграшу Кубка України сезону-2020/2021. На старт змагань вийшли команди першої та другої ліг, а також два кращі аматорські колективи.

На матчі «Кривбас» — «Черкащина», який відбувся у Кривому Розі й став першим офіційним поєдинком для відродженого клубу, побували Президент України Володимир Зеленський та президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. Під час візиту до Кривого Рогу високі гості також поспілкувалися з футболістами й тренерами «Кривбасу» перед відповідальним матчем, відвідали стадіон «Металург», де відбулася презентація проекту комплексної реконструкції цієї футбольної арени. Також Глава Держави та президент УАФ обговорили ситуацію, в якій опинилася низка великих футбольних клубів України, зокрема, ФК «Металіст» Харків, ФК «Чорноморець» Одеса, ФК «Карпати» Львів, ФК «Таврія» Сімферополь та інші.

Фото прес-служби УАФ

За словами Андрія Павелка, проект реконструкції рідного для «Кривбасу» стадіону «Металург» у Кривому Розі буде реалізовуватися відповідно до стандартів УЄФА й передбачає, що після її завершення арена зможе приймати матчі рівня фіналу Кубку України та поєдинки національних збірних.

«Насамперед заради цих майбутніх чемпіонів, яким ми подарували новенькі м’ячі і які світилися цього дня від радості, варто було зберегти й відродити велике ім’я футбольного клубу «Кривбас»! І тим, що ця ініціатива була реалізована, футбольна спільнота міста й всієї країни завдячує Президенту України Володимиру Зеленському. Кривий Ріг має всі шанси знову стати одним із футбольних центрів нашої країни!» — розповів про візит до Кривого Рогу Андрій Павелко.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.09.2024 20:47

Максим Таловєров допоміг ЛАСКу пробитися до 1/8 фіналу Кубку Австрії

У матчі 1/16 фіналу Кубку Австрії ЛАСК захисника збірної України Макси...

21.09.2024 20:34

Максим Таловєров допоміг своєму ЛАСКу здобути перемогу в матчі чемпіонату Австрії

У 7-му турі австрійської бундесліги ЛАСК захисника збірної України Мак...

20.09.2024 12:00

Вік-енд для легіонерів збірної України: домашні матчі чекають лише на Таловєрова, Сидорчука, Луніна та Довбика

Прийдешній ігровий клубний вік-енд для легіонерів збірної України, яки...

Підписатися на новини