Лютий. Хроніка подій: призначення Руслана Ротаня, практика Катерини Монзуль, єврокубковий успіх «Шахтаря»

У лютому Виконком УАФ призначив Руслана Ротаня виконувачем обов'язків головного тренера національної збірної України, донецький «Шахтар» вийшов в 1/8 фіналу Ліги Європи й відновилися змагання у Vbet Лізі першості країни.

2 лютого. За підсумками жеребкування відбору Євро-2025 (U-21) збірна України потрапила до групи F, де її суперниками будуть команди Англії, Сербії, Північної Ірландії, Азербайджану та Люксембургу.

2 лютого. Головний претендент на вихід до першої ліги, «Нива» з Бузової, уперше став переможцем меморіалу легендарного воротаря Олега Mакарова. Долю фіналу зі «Штурмом» (Іванків) вирішила серія післяматчевих пенальті. 

Фото koff.org.ua

Фото koff.org.ua

2 лютого. Українська асоціація футболу надіслала лист на адресу УЄФА та Турецької футбольної федерації, в якому висловила своє обурення тим фактом, що матчі за участю російських команд проводяться, незважаючи на рішення ФІФА та УЄФА. 

«У передсезонний підготовчий період у низці країн товариські матчі проводять клуби, серед яких є й представники росії. За інформацією з відкритих джерел і ЗМІ, останнім часом деякі із цих поєдинків відбулися в Туреччині. На жаль, такі матчі можуть мати місце й надалі.

Ми звертаємося до вас із проханням вжити заходів до всіх причетних, аби в подальшому уникнути повторних жестів неповаги й випадків порушення санкцій, справедливо накладених УЄФА на команди з країни-агресора, оскільки бездіяльність або відсутність реагування та покарання за їхні незаконні дії заохочує терористів продовжувати», — зокрема, йдеться в листі УАФ. 

3 лютого. Олімпійські чемпіони 1988 року з футболу Олексій Михайличенко, Олексій Чередник та Євген Яровенко надіслали лист на адресу президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, в якому засудили ідею допуску до участі в літніх Іграх-2024 спортсменів із росії.

3 лютого. Українські тренери, які проходять навчання за програмою PRO, провели сесію в Центрі ліцензування УАФ. Її особливістю було те, що на ній, окрім наших інструкторів, був присутній куратор від УЄФА Даріуш Пасєка — польський тренер і екс-гравець, який свого часу виступав у першій німецькій бундеслізі.

 

6 лютого. Гравці національної збірної України з футзалу під час спеціального заходу під назвою «Євро-2022: рік по тому» отримали звання майстрів спорту міжнародного класу.

7 лютого. Українська асоціація футболу надіслала лист на адресу президента Королівської іспанської футбольної федерації Луїса Рубіалеса з проханням провести розслідування інциденту, що стався в матчі між ФК «Депортіво» і ФК «Райо Махадаонда», та вжити заходів.

«Ми стурбовані інцидентом, який стався в Прімера Дивізіон РФЕФ (матч 20-го туру між ФК «Депортіво» і ФК «Райо Махадаонда»), а саме — образливими вигуками не тільки з боку фан-сектору, а й від звичайних уболівальників, на кшталт «Путін вас переможе!», «Ми за Путіна!», «Зозуля — нацист!» (мається на увазі нападник «Райо Махадаонда» українського походження Роман Зозуля), що призвели до зупинки гри на півтори хвилини головним арбітром матчу.

Ми доводимо цей випадок до вашого відома з наполегливим проханням провести розслідування та вжити заходів, таких, як дисциплінарні санкції — настільки суворі, наскільки передбачають відповідні положення регламентів», — зокрема, ішлося в листі.

7 лютого. Визначилося місце проведення товариського матчу молодіжної збірної України проти Італії в межах підготовки до Євро-2023 (U-21). Ним 27 березня стане стадіон «Оресте Гранніло» в місті Реджо-ді-Калабрія.

8 лютого. Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень щодо довічної заборони здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом (адміністративну, спортивну тощо), на території України особам, які співпрацюють з окупаційною владою на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, таку санкцію було застосовано до президента СК «Таврія» (Сімферополь) Е. В. Репілевського, тренера С. В. Шевченка, спостерігачів арбітражу С. І. Толмачова й О. В. Муравйова.

8 лютого. У розіграші Юнацької ліги УЄФА сезону-2022/2023 львівський «Рух» U-19 здобув перемогу над міланським «Інтером» (1:1, по пенальті — 4:3). Жовто-чорні пробилися до 1/8 фіналу турніру.

Фото fcrukh.com

8 лютого. У стиковому поєдинку Юнацької ліги УЄФА сезону-2022/2023 «Шахтар» U-19 поступився хорватському «Гайдуку» (0:1). На цьому підопічні Оскара Ратулутри завершили свій єврокубковий шлях.

9 лютого. Одного з лідерів збірної України Олександра Зінченка визнано найкращим футболістом січня 2023 року в лондонському «Арсеналі». У відкритому голосуванні наш гравець набрав 48 % голосів респондентів, випередивши Едді Нкетія та Мартіна Едегора.

11 лютого. Голкіпер збірної України Андрій Лунін разом із «Реалом» виграв клубний чемпіонат світу-2023. Українець провів на полі весь фінальний поєдинок проти саудівського «Аль-Хіляля», що закінчився перемогою його команди з рахунком 5:3.

13 лютого. Дівоча збірна України WU-17 дізналася дати та місце проведення матчів другого раунду відбору Євро-2023. Синьо-жовті виступлять у групі 6 Ліги В разом із командами Болгарії та Латвії. Турнір пройде в Болгарії в період із 3-го до 9 березня.

14 лютого. Юнацька збірна України U-17 отримала календар матчів еліт-раунду відбору Євро-2023. Синьо-жовті зустрінуться з командами Італії, Кіпру та Ірландії. Поєдинки проходитимуть із 7-го до 13 березня в кіпрському місті Пафос на стадіонах «Муніципал Героскіпу» та ім. Стеліоса Кіріакідеса.

Фото прес-служби УАФ

15 лютого. Юнацька збірна України з футзалу U-19 провела перший товариський матч проти угорських однолітків у межах підготовки до основного раунду відбору Євро-2023. Поєдинок проходив у Дебрецені на «Фенікс-Арені». Синьо-жовті перемогли з рахунком 5:0.

16 лютого. Стали відомі місце й час початку матчу відбірного турніру Євро-2024 Північна Македонія — Україна, який пройде 16 червня поточного року. Поєдинок відбудеться в Скоп’є на Національній арені «Тоше Проеський» (вміщує близько 33,5 тис. глядачів) і розпочнеться о 21.45 за київським часом.

16 лютого. Союз європейських футбольних асоціацій оголосив остаточний список кандидатів на посади президента та членів Виконавчого комітету УЄФА. Серед претендентів — президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. Вибори відбудуться в межах 47-го чергового Конгресу УЄФА в Лісабоні 5 квітня поточного року.

16 лютого. Донецький «Шахтар» стартував у першому раунді плей-оф Ліги Європи домашнім поєдинком проти французького «Ренна», який проходив у Варшаві. Підопічні Ігора Йовічевича здобули перемогу з рахунком 2:1.

16 лютого. Юнацька збірна України з футзалу U-19 у межах підготовки до основного раунду відбору Євро-2023 провела другий товариський матч проти угорських однолітків. Він завершився з нічийним результатом — 3:3.

16 лютого. Український «Дніпро-1» у першому раунді плей-оф Ліги конференцій у гостях поступився кіпрському АЕКу — 0:1.

18 лютого. Національна збірна України з футзалу в межах підготовки до відбірного матчу чемпіонату світу-2024 запланувала товариський поєдинок проти Польщі. Спаринг відбудеться 3 березня в місті Колобжег і розпочнеться о 20.00 за Києвом.

20 лютого. Українська асоціація футболу передала військовому госпіталю нову партію гуманітарної допомоги для підтримки поранених захисників України. Гуманітарний вантаж, до якого ввійшли лікарські засоби, медичні препарати, перев’язувальні матеріали та медичне обладнання, раніше надійшов до УАФ у межах співпраці з благодійним фондом URGENT-Ukraine Relief and Giving Effort Nonprofit Together, Асамблеєю діаспор світу та футбольним клубом «Тризуб» (Чикаго, США).

Фото прес-служби УАФ

20 лютого. На Житомирщині завершився перший цикл із 20-ти занять інклюзивних футбольних секцій за проєктом Української асоціації футболу. Заняття проведено в Романові, на базі ліцею № 1 (тренерка — Галина Кроткевич). Перед стартом проєкту тренери пройшли спеціальне навчання на семінарі УАФ.

21 лютого. У межах підготовки до відновлення матчів чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги сезону-2022/2023 відбувся навчальний семінар для делегатів УАФ. У заході взяли участь перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, голова Комітету УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Геннадій Прокопович, директор департаменту УПЛ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Сергій Бухаленков, а також, із використанням засобів відеозв'язку, делегати УАФ, атестовані на футбольну кампанію-2022/2023.

Фото прес-служби УАФ

21 лютого. У межах підготовки до Євро-2023 жіноча збірна України з футзалу провела перший спаринг із командою Словаччини. У матчі, який проходив у місті Бардіїв, підопічні Олега Шайтанова перемогли з рахунком 3:2.

22 лютого. Жіноча збірна України з футзалу в межах підготовки до Євро-2023 провела другий спаринг із командою Словаччини. У цій зустрічі українки здобули переконливу перемогу — 6:2.

23 лютого. Український «Дніпро-1» у матчі-відповіді стикового раунду плей-оф Ліги конференцій зіграв унічию з кіпрським АЕКом (0:0) і завершив свій шлях у дебютному для себе єврокубковому сезоні.

23 лютого. Донецький «Шахтар» у матчі-відповіді стикового раунду плей-оф Ліги Європи в серії 11-метрових переграв французький «Ренн» (1:2, по пенальті — 5:4)  і пробився до 1/8 фіналу.

24 лютого. Українки Катерина Монзуль та Марина Стрілецька, які ввійшли до списку арбітрів матчів фінальної стадії жіночого чемпіонату світу-2023, днями відпрацювали на поєдинках міжконтинентального плей-оф кваліфікації.

Монзуль у ролі головного арбітра та Стрілецька як асистент арбітра у складі інтернаціональних бригад відсудили матчі Сенегал — Гаїті (0:4) та Парагвай — Панама (0:1), що відбулися в новозеландських Окленді та Гамільтоні.

Фото прес-служби УАФ

24 лютого. У швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги Європи-2022/2023, в якому взяв участь єдиний представник України, що залишився цього сезону на євроарені, донецький «Шахтар». За підсумками жеребкування наша команда боротиметься за путівку до чвертьфіналу з нідерландським «Феєнордом».

25 лютого. В Ужгороді відбувся навчально-тренувальний збір арбітрів та асистентів арбітра. У НТЗ взяли участь 22 арбітри та 48 асистентів, а інструкторами виступили члени Комітету арбітрів Української асоціації футболу, групу яких очолили голова комітету Лучано Лучі та головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі.

«Для арбітрів та асистентів арбітра УПЛ проведені на Закарпатті збори — це додатковий стимул перейняти максимум знань і успішного досвіду від топ-арбітра ФІФА Нікола Ріццолі, який довів, що є справжнім другом України. Сподіваюся, це надихне наших спеціалістів на нові високі досягнення, якими сьогодні може пишатися їхня колега — Катерина Монзуль. Сама Катя зараз перебуває в Новій Зеландії, де працювала на матчах плей-оф кваліфікації жіночого ЧС-2023 та проходить підготовку для роботи на поєдинках фінальної частини світової першості, яка відбудеться в липні—серпні в Австралії та Новій Зеландії», — зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

27 лютого. Перенесеним матчем 6-го туру між «Олександрією» та «Металістом 1925» відновилися змагання в чемпіонаті України сезону-2022/2023. «Олександрія», яку очолює Руслан Ротань, поступаючись по ходу зустрічі у два м'ячі, зуміла врятуватися від поразки — 3:3.

28 лютого. Виконком Української асоціації футболу на пропозицію Комітету національних збірних команд УАФ затвердив Руслана Ротаня виконувачем обов’язків головного тренера національної збірної України. Угода з Русланом Ротанем, який наразі виконує функції головного тренера молодіжної збірної України, буде чинною до моменту набуття чинності контракту із Сергієм Ребровим, перемовини з яким за дорученням виконкому проводить адміністрація УАФ.

Фото прес-служби УАФ

28 лютого. Виконком УАФ затвердив оновлені списки стадіонів для проведення матчів серед професіональних футбольних клубів у сезоні-2022/2023.

28 лютого. Виконавчий комітет УАФ затвердив порядок розподілу коштів платежів солідарності УЄФА 2023 року, спрямованих на розвиток дитячо-юнацького футболу, між клубами УПЛ та ПФЛ за результатами спортивного сезону-2021/2022.

28 лютого. У матчі 1/8 фіналу Юнацької ліги УЄФА львівський «Рух» U-19 поступився італійському «Мілану» — 0:1. Таким чином, підопічні Віталія Пономарьова завершили виступи в турнірі. 

28 лютого. Розпочався збір юнацької збірної України (футболісти не старші 2006 року народження) у межах підготовки до виступу в еліт-раунді відбору Євро-2023 (U-17), де окрім господарів турніру, кіпріотів, суперниками синьо-жовтих стануть збірні Італії та Ірландії.

28 лютого. Збірна України з пляжного футболу провела перший товариський поєдинок у межах підготовки до нового сезону. Підопічні Миколи Костенка та Олександра Корнійчука зустрілися в Маскаті зі збірною Оману й поступилися — 5:6.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини