Грудень. Хроніка подій: святкування 30-річчя УАФ та жеребкування Ліги націй-2022/2023

У грудні національна збірна України дізналася імена суперників у Лізі націй-2022/2023. Українська асоціація футболу відсвяткувала своє 30-річчя. Україну відвідав президент УЄФА Александер Чеферін.

1 грудня. У Дніпрі відбувся останній матч 1/8 фіналу розіграшу Vbet Кубка України-2021/2022. «Дніпро-1» виявився сильнішим за «ЛНЗ» (2:0). Стали відомі всі вісім учасників чвертьфіналів, які будуть зіграні 1—3 березня 2022 року.

2 грудня. У Києві в Будинку футболу відбулося засідання Комітету національних збірних команд Української асоціації футболу. Під час заходу за участю співголів комітету, Олега Блохіна й першого віце-президента УАФ Олексія Михайличенка, а також перших віце-президентів Анатолія Демяненка та Вадима Костюченка, тренери національної, молодіжної та юнацьких збірних України відзвітували про роботу, виконану 2021 року.

Фото прес-служби УАФ

3 грудня. Проєкт УАФ Grow Participation отримав нагороду для найкращих проєктів розвитку футболу УЄФА Grow Awards 2021.

Фото uefa.com

Церемонія нагородження найкращих європейських проєктів зі стратегічного розвитку футболу відбулася в штаб-квартирі УЄФА у форматі онлайн. Було відзначено вісім проєктів-переможців. Для України це перша нагорода, яку їй принесла успішна реалізація пілотного проєкту зі стратегічного розвитку футболу в регіонах та збільшення кількості гравців на регіональному рівні — UEFA Grow Participation.

«Ця відзнака підтверджує високу ефективність реалізації програми з розвитку дитячого й масового футболу Grow в Україні, що є заслугою команди, яка над нею працювала. Приємно, що нашими успіхами на цьому напрямку активно цікавляться асоціації інших країн, зокрема, Литви, Шотландії, Ірландії, Румунії, Грузії, Молдови, Естонії, Азербайджану й Казахстану, з якими ми вже провели низку спільних семінарів та конференцій, ділячись досвідом проведеної роботи. Позитивний ефект від реалізації проєкту в перших трьох регіонах України невдовзі зможуть відчути й інші обласні асоціації. Вітаю команду УЄФА Grow в Україні й бажаю нових успіхів у розвитку футболу!» — сказав президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

3 грудня. На полях НТК ім. В. Баннікова пройшли матчі футбольних змагань із нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю.

У поєдинках чемпіонату серед спортсменів з інвалідністю різних нозологій узяли участь шість команд.

У футбольних протистояннях зустрілися молодіжна збірна України серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, збірна Київської області серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, збірна м. Києва серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, молодіжна збірна України серед гравців із порушеннями слуху, збірна м. Києва серед гравців із порушеннями слуху та збірна ветеранів 40+ м. Києва з порушеннями слуху.

Перед початком ігор усіх учасників від імені президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка привітав перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко.

3 грудня. У Центрі ліцензування УАФ завершили свій курс тренери, які проходили навчання за програмою «А-диплома УЄФА тренера воротарів». Захист індивідуальної тренерської практики 16 слухачів курсу здійснили на базі ЦЛ УАФ.

Фото УАФ

Наставники, які працювали на курсі — Валерій Шамардін (директор ЦЛ УАФ, інструктор УЄФА з навчання тренерів), Віталій Рева (інструктор УЄФА з навчання тренерів), Богдан Хоркавий (інструктор УЄФА з навчання тренерів, відповідальний за програму «А-диплома УЄФА тренера воротарів») — вручили випускникам дипломи та ліцензії. 

Це був уже п’ятий випуск тренерів, які навчалися в Центрі ліцензування УАФ за програмою «А-диплома УЄФА тренера воротарів», і це досить вагомий показник серед багатьох країн, які входять в УЄФА.

4 грудня. Міжнародна організація футбольної історії і статистики (IFFHS) підбила підсумки року в жіночому футболі.

У номінації «Найкращий тренер клубних команд у світі» перемогу здобув нинішній наставник національної жіночої збірної України, іспанець Луїс Кортес (175 балів), який значно випередив своїх конкурентів.

4 грудня. Катерина Монзуль потрапила до топ-5 в опитуванні, що визначало найкращих рефері світу 2021 року серед жінок.

Участь у референдумі з визначення найкращого арбітра 2021 року серед жінок, що проводила IFFHS, узяли експерти та журналісти з усіх континентів.

8 грудня. Із нагоди 30-річчя Української асоціації футболу на особисте запрошення президента УАФ Андрія Павелка до Києва прибула делегація УЄФА на чолі з Александером Чеферіном.

Фото прес-служби УАФ

У перший день візиту президенти УАФ та УЄФА обговорили порядок денний запланованих зустрічей, а також провели робочу нараду за участі представників Української асоціації футболу.

8 грудня. У штаб-квартирі УЄФА у швейцарському Ньйоні відбулися чотири церемонії жеребкування Євро-2022 та Євро-2023 для юнацьких команд U-17 та U-19, за підсумками яких своїх суперників дізналися українські збірні.

У кваліфікаційному раунді Євро-2023 юнацька збірна України U-19 потрапила до групи 3 разом зі Швецією, Кіпром та Косовом, а команда U-17 — до групи 2 з Боснією і Герцеговиною, Азербайджаном та Ліхтенштейном.

В еліт-раунді Євро-2022 команда синьо-жовтих U-19 змагатиметься у групі 6 із Нідерландами, Норвегією та Сербією, а U-17 — також у групі під номером 6 з Італією, Косовом та Польщею.

9 грудня. Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Союзу європейських футбольних асоціацій Александером Чеферіном, який прибув до нашої країни з нагоди 30-річчя Української асоціації футболу. У зустрічі також узяв участь президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Фото president.gov.ua

Президент України подякував керманичу європейського футболу за реалізацію проєктів щодо розвитку футбольної інфраструктури в Україні. Він особливо відзначив, що УЄФА надає підтримку в реалізації програм для дітей переселенців із тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму.

За словами Глави Держави, Україна прагне проводити різні змагання під егідою УЄФА та інших спортивних організацій, але водночас дбає про те, щоб спорт був привабливим і доступним для кожного громадянина.

«Вдячний Главі Держави за його велику увагу до спорту номер один у нашій країні та підтримку ініціативи щодо подачі заявки УАФ на проведення в Україні Суперкубку УЄФА 2024-го або 2025 року й чемпіонату Європи з футболу серед жінок 2025 року. Також обговорили перспективу проведення в Україні чоловічого чемпіонату Європи з пляжного футболу, чемпіонату Європи U-21, чемпіонату Європи U-17, чемпіонату Європи з футзалу, фіналу Ліги конференцій УЄФА», — зазначив Андрій Павелко.

9 грудня. У Ньйоні відбулися церемонії жеребкування другого раунду відбору Євро-2022 серед дівочих та молодіжних жіночих збірних WU-17 та WU-19.

Команда WU-17 потрапила до групи А2, де зустрінеться з Іспанією, Чехією та Угорщиною, а WU-19 — до групи А4, де зіграє з Австрією, Норвегією та Болгарією.

9 грудня. У Києві відбувся круглий стіл на тему «Розвиток футболу в Європі». На заході, який мав на меті обмін думками щодо поточного стану справ і нагальних питань розвитку футболу, спікерами виступили президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, менеджер УЄФА зі стратегічного розвитку Олександр Кучерявий і члени Ради ФІФА Джордж Кумас та Амаджу Піннік, до яких долучилися з виступами про свій досвід і керівники європейських національних асоціацій.

Важливим питанням круглого столу стала дискусія щодо медіаправ у футболі, зокрема — проблеми відсутності єдиного пулу в українських змаганнях.

Олександр Кучерявий розповів про невтішну тенденцію зі зниженням доходів від внутрішніх трансляцій та спонсорства для українських клубів у період із 2015-го по 2020 рік і підкреслив, що лише централізація медіаправ може збільшити доходи ФК і, відповідно, зробити внутрішні змагання більш конкурентоспроможними.

Андрій Павелко підкреслив, що за 30 років жодна спроба централізувати медіаправа в українському футболі не була успішною, але висловив сподівання, що за тісної колаборації УЄФА, УАФ та УПЛ в Україні вже невдовзі з’явиться єдиний пул. Ця історична для вітчизняного футболу подія має обумовити збільшення доходної частини клубів та позитивно вплинути на їхню подальшу життєдіяльність.

9 грудня. У Національній опері України відбулася урочиста церемонія, присвячена 30-річчю Української асоціації футболу. Участь у заході взяли легенди вітчизняного спорту номер один, керівники держави, делегація УЄФА на чолі з президентом Александером Чеферіном, який приїхав в Україну на запрошення президента УАФ Андрія Павелка, представники ФІФА, керівники європейських футбольних асоціацій. 

Фото прес-служби УАФ

Розпочався захід із виступу президента УЄФА Александера Чеферіна, також було зачитано привітального листа від президента ФІФА Джанні Інфантіно. Далі на сцену з урочистою промовою вийшов президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. Керманич Української асоціації футболу також отримав почесну нагороду з рук Александера Чеферіна.

«30-річчя Української асоціації футболу — це свято великої футбольної родини нашої держави, яка всі ці роки розвиває наш улюблений футбол. Я дуже вдячний кожному з вас — ветеранам, тренерам, футболістам, управлінцям, уболівальникам і нашим закордонним партнерам. Усі президенти асоціації, які зараз присутні на святі, — я вдячний кожному з вас за те, що ви зробили свій внесок у розвиток футболу. Наші легенди, наші регіональні асоціації, які щодня працюють над тим, щоб розвивався наш футбол, наші клуби, президенти клубів і меценати, усі ті, хто зараз вкладає свою енергію й душу в майбутнє футболу України, — це наше спільне свято, адже для того, щоб у майбутньому мати перемоги наших національних збірних, сьогодні треба кожному працювати над тим, щоб розвивалася інфраструктура, дитячі та юнацькі школи, клуби. Це все дає право сподіватися на наші майбутні перемоги», — зазначив Андрій Павелко.

Фото прес-служби УАФ

Із вітальною промовою виступив Президент України Володимир Зеленський. 

«Сьогодні в нас в Україні присутні поважні гості з УЄФА та ФІФА. Я мав розмову з паном Чеферіном. Наша країна має позитивний досвід реалізації проєктів європейського рівня, зокрема, проведення фінальної частини Євро-2012, відбірних матчів чемпіонату Європи, Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

Скажу відверто, нині ми також дуже зацікавлені в можливості проведення в Україні матчу за Суперкубок УЄФА. Ми готові бути господарями фіналів Ліги Європи, Ліги конференцій, фіналу Ліги націй, жіночого чемпіонату Європи. Усе це не мрії, це наші плани та наша мета.

Я ще раз вітаю вас зі святом! Наостанок скажу так — нехай цифра 30 буде не про роки. Нехай вона означає 3:0. На вашу й нашу користь! На користь України!» — сказав Глава Держави. Також він анонсував будівництво в Княжичах, що під Києвом, першої в історії нашої країни навчально-тренувальної бази національних команд.

Фото прес-служби УАФ

10 грудня. Міжнародна федерація футбольних асоціацій оприлюднила оновлений рейтинг національних жіночих збірних, в якому українська команда посіла 35-у позицію. Це на чотири сходинки нижче, ніж у попередньому, серпневому реєстрі. Серед представників УЄФА Україна перебуває на 22-му місці.

10 грудня. У Всесвітній день футболу в Краматорську відкрили пам'ятник воротарю місцевого «Авангарду», Народному Герою України Степану Чубенку, який 2014 року загинув від рук бойовиків так званої «ДНР».

Фото УАФ

13 грудня. Виповнилося рівно 30 років, як українська футбольна спільнота розпочала свою незалежну історію, вийшовши 13 грудня 1991 року зі складу союзної федерації. 3 липня 1992 року Україна стала повноправним членом ФІФА, а 17 червня 1993 року — УЄФА. 

Із 30-річчям УАФ привітали міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт та президент НОК Сергій Бубка.

14 грудня. Офіційний сайт УЄФА привітав Українську асоціацію футболу з 30-річчям. «Заходи, присвячені ювілею організації, відвідав президент УЄФА Александер Чеферін, який провів перемовини з президентом УАФ Андрієм Павелком та іншими представниками асоціації, а також зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським», — йшлося в публікації УЄФА.

Фото прес-служби УАФ

«Озираючись на ці три десятиліття незалежності, ви повинні пишатися тим, що було зроблено, — сказав пан Чеферін у своїй промові на гала-заході. — Ви досягли того, чого багато хто не зробив би й за сто років».

15 грудня. У Києві в Будинку футболу відбулося жеребкування 1/4 фіналу розіграшу Vbet Кубка України-2021/2022. За його результатами «Дніпро-1» зустрінеться  з «Ворсклою», «Олександрія» — з «Динамо», «Металіст» — із «Зорею», а «Львів» — із «Шахтарем».

Фото прес-служби УАФ

16 грудня. У швейцарському Ньйоні відбулася церемонія жеребкування Ліги націй-2022/2023, за підсумками якої визначилися суперники національної збірної України.

Підопічні Олександра Петракова потрапили до групи В1 разом із Шотландією, Ірландією та Вірменією. Згодом визначився календар ігор збірної України. Наша команда розпочне турнір 4 червня виїзним поєдинком з Ірландією, а завершить 26 вересня домашнім матчем із Шотландією.

Фото uefa.com

16 грудня. Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, провів зустріч у режимі відеоконференції.

Виконком затвердив нову Стратегію стійкого розвитку футболу-2030 — «Сила через єдність». Вона являє собою довгострокове зобов'язання УЄФА, яке в тісній співпраці з усіма зацікавленими сторонами дозволить керівному органу європейського футболу надихнути, активувати й прискорити колективні дії стосовно соціально відповідальних і екологічно безпечних методів у контексті європейського футболу.

17 грудня. Збірна України з кіберфутболу в дисципліні FIFA розпочала свої виступи в першому кваліфікаційному раунді (play-in) чемпіонату світу серед електронних команд — FIFAe Nations Cup 2022. 

Ця стадія відбору триватиме з грудня 2021-го по квітень 2022 року. Вона включає чотири ігрові тижні, за підсумками яких визначаться володарі шести путівок на світову першість із FIFA.

18 грудня. Збірна України з футзалу перемогла в першому з двох товариських поєдинків із командою Азербайджану в Баку. Українці забили у ворота супротивника чотири сухі м’ячі. У синьо-жовтих відзначилися Шотурма, Зварич та Білоцерківець. Ще один м'яч у власні ворота спрямував Араужо.

19 грудня. Збірна України з футзалу перемогою завершила й другий товариський матч із командою Азербайджану — 5:1. Голами відзначилися Шотурма, Абакшин, Корсун та Сухов. Автогол у складі азербайджанців — на рахунку Галло.

21 грудня. Дирекція з проведення Vbet Кубку України визначила дати та час початку матчів 1/4 фіналу турніру. «Металіст» із «Зорею» зіграють 1 березня, «Олександрія» з «Динамо» та «Львів» із «Шахтарем» — 2-го числа, а  «Дніпро-1» із «Ворсклою» — 3-го.

22 грудня. У Будинку футболу відбулася зустріч президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка та Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Нідерландів в Україні Єннеса де Мола.

Фото прес-служби УАФ

Учасники розмови обговорили важливу роль футболу в сучасному світі, перспективи участі Королівства Нідерландів у футбольних соціальних проєктах в Україні, співробітництво в розвитку жіночого футболу та перспективи проведення товариських матчів за участю збірних двох країн.

На згадку про зустріч Андрій Павелко вручив Єннесу де Молу футболку збірної України з матчу з Нідерландами. «Вдячний пану послу за продуктивну розмову й готовність розвивати співпрацю заради поглиблення дружніх стосунків між Україною та Королівством Нідерландів», — відзначив Андрій Павелко.

22 грудня. Виконавчим комітетом УАФ ухвалено Політику Української асоціації футболу щодо захисту дітей (віком до 18-ти років). 

Ця політика підтверджує прагнення УАФ створити умови для безпечних занять футболом або участі в активностях, пов’язаних із футболом, дітей незалежно від їхнього віку, статі, етнічної приналежності, соціального походження, релігії, рівня здібностей або інвалідності тощо.

23 грудня. У Будинку футболу відбувся заключний семінар для суддів другого року навчання Національної школи футбольних арбітрів, яка за Конвенцією УЄФА керується Комітетом арбітрів УАФ.

Із початку навчання у НШФА стартували більше 100 найкращих молодих арбітрів з усієї України, але до заключного семінару дійшла тільки половина суддів, які успішно склали всі тести протягом року.

23 грудня. УЄФА оприлюднив підсумковий рейтинг національних збірних 2021 року. Збірна України завершила рік на 25-й позиції, що є шостим результатом за всю історію нашої національної команди.

27 грудня. Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу назвало імена найкращих фахівців 2021 року в кількох номінаціях.

Зокрема, найкращим тренером Vbet Ліги 2021 року став Мірча Луческу («Динамо» Київ), найкращим тренером першої ліги — Юрій Вірт («Верес» Рівне), а найкращим тренером другої ліги — Олександр Кучер («Металіст» Харків).

29 грудня. Харківська «ЗХО-Тесла» стала володарем Кубка України-2020/2021 з футзалу серед жінок. У фінальному поєдинку вона забила у ворота київського «Будстару-НПУ» шість сухих м'ячів. Харків’янки виграли Кубок України вперше в історії.

30 грудня. Одеський «Чорноморець» оголосив про підписання контракту на три роки з відомим українським тренером Романом Григорчуком, з яким пов'язані найгучніші здобутки моряків у сучасній історії, та про нову угоду про генеральне партнерство.

31 грудня. Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко привітав українську спільноту з Новим роком та Різдвом Христовим: «Справжнім подарунком до Нового року для всієї футбольної спільноти нашої держави стала презентація Президентом України Володимиром Зеленським під час церемонії з нагоди 30-річчя УАФ проєкту будівництва бази для всіх національних збірних України. Такий навчально-тренувальний центр є давньою мрією багатьох поколінь футболістів і тренерів, та лише зараз вона отримала реальний шанс на втілення в життя. Це надихає й додає нам віри в те, що попри всі негаразди і складнощі, пов’язані з пандемією Covid-19 та війною на Сході України, ми продовжимо успішний розвиток нашого футболу та досягатимемо нових переможних висот. 

Щиро вдячний кожному члену нашої команди, ветеранам футболу, усім регіональним асоціаціям, нашим колективним членам, клубам, уболівальникам, футболістам, тренерам, менеджерам і представникам влади за плідне партнерство та внесок у розвиток і популяризацію улюбленої гри! Від усього серця зичу вам миру, міцного здоров’я, достатку й успішного нового року!»

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

Підписатися на новини