На НТК ім. В. Баннікова пройшли змагання з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю

У п’ятницю, 3 грудня, на полях НТК ім. В. Баннікова пройшли матчі футбольних змагань із нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю.

У поєдинках чемпіонату серед спортсменів з інвалідністю різних нозологій, який триває цими тижнями у столиці України, узяли участь шість команд.

Фото Володимира Раснера

У футбольних протистояннях зустрілися молодіжна збірна України серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, збірна Київської області серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, збірна м. Києва серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату, молодіжна збірна України серед гравців із порушеннями слуху, збірна м. Києва серед гравців із порушеннями слуху та збірна ветеранів 40+ м. Києва з порушеннями слуху.

Фото Володимира Раснера

Перед початком ігор усіх учасників від імені президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка привітав перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко.

«Ми вдячні вам за те, що ви обрали футбол. Завдяки футболу ви можете спілкуватися, зустрічатися й підтримувати спортивну форму. Ми будемо робити все, щоб ви мали таку можливість і надалі — зокрема, на футбольних майданчиках бази для національних збірних команд України, що будується на Київщині. Також вважаю, що футбольних змагань серед людей з інвалідністю має ставати все більше й на усіх рівнях — ідеться про чемпіонати міст, областей та країни. Усі разом ми над цим працюватимемо», — сказав у своїй промові Вадим Костюченко.

Фото Володимира Раснера

Головний спеціаліст КМЦ «Інваспорт» Олександр Покусай подякував УАФ за можливість проведення матчів на НТК ім. В. Баннікова й побажав командам регулярних футбольних зустрічей у майбутньому.

Дмитро Українець (багаторічний воротар та капітан Дефлімпійської збірної України)

Фото Володимира Раснера

— Що люди повинні знати про футбол як гру серед футболістів з інвалідністю?

— Футбол дає нам можливість почуватися людиною, забути про те, що ти — особа з інвалідністю, і жити повноцінним життям.

— Що асоціації вболівальників, парафан-клуби, інші футбольні організації можуть зробити для того, щоб футбол був більш доступним як для спортсменів, так і для вболівальників з інвалідністю?

— Не можу зараз сказати щось конкретне, але дуже хотілося б, щоб коли-небудь на телебаченні або в медіапросторі футболісти національної збірної запросили вболівальників на гру жестовою мовою! Дуже приємно, коли вболівальників, які не чують, футболісти національної збірної запрошують їхньою рідною мовою!

Дмитро Сабуров (тренер-викладач футболу для хлопців з ураженням опорно-рухового апарату, із 2021 року — головний тренер юнацької збірної України серед гравців з ураженням опорно-рухового апарату U-19)

Фото Володимира Раснера

— Що люди повинні знати про футбол як гру серед футболістів з інвалідністю?

— Перш за все потрібно розуміти, що таке враження опорно-рухового апарату. Хлопцям з ураженням опорно-рухового апарату складно під час ходьби, бігу, у повсякденному житті, але це не впливає на їхню пристрасть та бажання займатися спортом, зокрема футболом. Ураження опорно-рухового апарату може бути різним за важкістю. Тому перш за все люди повинні розуміти, що в цих хлопців футбол у серці, але вони, на превеликий жаль, не наділені тими можливостями, які є в здорової людини.

— Що асоціації вболівальників, парафан-клуби, інші футбольні організації можуть зробити для того, щоб футбол був більш доступним як для спортсменів, так і для вболівальників з інвалідністю?

— Перш за все для змагань, які проводяться серед здорових спортсменів, це, безумовно, організація доступності місць на трибунах спортивних арен та більш комфортного розташування, оскільки є глядачі, наприклад, із порушенням зору, і для більш повної картини повинна бути безпосередня наближеність до спортивного дійства. Тому під час організації таких переглядів футбольних матчів, безперечно, це треба брати до уваги.

А що стосується безпосередньо роботи в клубах чи організації змагань для футболістів з інвалідністю, то, на мій погляд, дуже вдалим є досвід та напрацювання в європейських чемпіонатах. В Іспанії, Англії, Німеччині, Нідерландах працюють безпосередньо відомі клуби, такі, як «Барселона», «Реал», «Манчестер Юнайтед», «Баварія» тощо. На їхній базі є дитячо-юнацький футбол, жіночий футбол, футбол для гравців з інвалідністю. Вважаю, що такий досвід нам потрібно застосувати в Україні в наших топ-клубах. Це б дало поштовх розвивати футбол серед осіб з інвалідністю надалі в усіх регіонах, тому що на сьогоднішній день у країні є лише вісім збірних команд.

Цього року в Україні вперше створено юнацьку збірну U-19, яка має на меті підготовку майбутніх гравців з ураженням опорно-рухового апарату для національної збірної України.

Сергій Бабій (дворазовий чемпіон світу, дворазовий чемпіон Європи, срібний призер Паралімпійських ігор у Сіднеї та чемпіон Паралімпійських ігор 2004 року в Афінах)

Фото Володимира Раснера

— Яке значення для вас має участь у футболі, можливість грати у футбол?

— Футбол має велике значення. Насамперед це здоров’я, це заняття улюбленою справою, це змагальний процес, досягнення, участь у турнірах, поїздки на міжнародному рівні. Загалом, те, що дає футбол, охоплює весь спектр цікавих дій, які допомагають розвиватися та грати.

— Який спогад за всю вашу кар’єру є найбільш радісним?

— У мене було багато приємних моментів. Найголовніший, напевно, це все-таки те, як ми вперше взяли участь у чемпіонаті світу в Бразилії та обіграли команду господарів у додатковий час, а у фіналі здолали Росію з рахунком 3:1 та стали чемпіонами. Саме тому це найбільш яскраве враження, яке є на сьогодні.

— Чи було місце для футболу і чи мав він позитивний вплив під час пандемії COVID-19?

— Пандемія, я вважаю, не повинна заважати проведенню змагань. Навпаки, футбол допомагає укріпити здоров’я, розвиває наші легені. Звісно, що є обмеження, але можна виходити із цієї ситуації. Потрібно займатися футболом, спортом загалом, побільше рухатися, тому що сидіти вдома шкідливо й точно нікому не допоможе.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 12:00

В Івано-Франківській області продовжили реалізацію проєкту УАФ

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проє...

10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

Підписатися на новини