30 років УАФ. У Національній опері України відбулася урочиста церемонія, присвячена ювілею

Із нагоди 30-річчя Української асоціації футболу в Національній опері України відбулася урочиста церемонія, участь у якій узяли легенди вітчизняного спорту номер один.

У заході взяли участь керівники держави, делегація УЄФА на чолі з президентом Александером Чеферіном, який приїхав в Україну на запрошення президента УАФ Андрія Павелка, представники ФІФА, керівники європейських футбольних асоціацій. 

Фото Володимира Раснера

Під час церемонії присутні згадали найяскравіші моменти з історії українського футболу, відзначили легенд та тих, хто писав футбольний літопис незалежної України. Ведучими заходу стали Тимур Мірошниченко, Артем Гагарін і Влада Седан. Початку церемонії передувало виконання Гімну України співаком Михайлом Хомою.

Розпочався захід із виступу президента УЄФА Александера Чеферіна, також було зачитано привітального листа від президента ФІФА Джанні Інфантіно. Далі на сцену з урочистою промовою вийшов президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. Керманич Української асоціації футболу також отримав почесну нагороду з рук Александера Чеферіна.

Фото Володимира Раснера

Упродовж церемонії ведучі згадували найвизначніші миттєвості в історії українського футболу, зокрема, перший поєдинок та перший гол національної команди. «Це був історичний матч, я вже потім зрозумів, що мій гол увійшов в історію. Було приємно стати його автором. Був неймовірний ажіотаж, перша гра за збірну надавала натхнення», — сказав автор того самого дебютного гола синьо-жовтих Іван Гецко.

Надалі в Національній опері згадали найкращі голи в історії збірної України, а до призової трійки в підсумку ввійшли результативні удари Андрія Шевченка у ворота Росії в 1999-му, Сергія Реброва — Саудівській Аравії на ЧС-2006 та Андрія Ярмоленка — Нідерландам на Євро-2020. Саме останній м’яч глядачі обрали найкращим в історії національної команди.

Фото Володимира Раснера

«Висловлюю велику подяку всім, хто вітає нас, хто прикладає свої знання, уміння й фінанси для розвитку футболу. Ми прагнемо, щоб у майбутньому в нас було ще більше досягнень», — сказав перший віце-президент УАФ Олег Протасов, який активно долучився до вибору найкращого гола.

Не оминули увагою під час церемонії й перші кроки українського футболу, старт чемпіонату України, початок виступів наших клубів у єврокубках. Окремо пригадали шлях «Динамо» до півфіналу ЛЧ-1998/1999, участь «Дніпра» у фіналі ЛЄ-2014/2015 і, звичайно, перемогу «Шахтаря» в Кубку УЄФА-2008/2009.

Фото Володимира Раснера

«Ці спогади назавжди залишаються в нашому житті. І кожного разу, коли ми передивляємося матчі, це зворушує до такої глибини, що мурашки бігають по шкірі», — зазначив легендарний гравець, а нині — асистент головного тренера збірної України Олександр Шовковський.

Візитівками українського футболу можна вважати чемпіонати ДЮФЛУ, а також турніри на честь видатних гравців. Робота з молоддю є запорукою успіху наших юнацьких та молодіжних збірних. Зокрема, 2006 року команда U-21 виборола срібні нагороди на чемпіонаті Європи.

«Зараз важко сказати, чого не вистачило для перемоги. Мабуть, трохи фарту, трохи гри. Але коли в тебе є перемога — тобі всього вистачає. Я дуже вдячний тій команді, тренерам та гравцям, з якими довелося працювати. Хочу привітати нас із цим святом. Дуже приємно побачити людей, з якими я грав, тренував, працюю й буду працювати в майбутньому», — сказав тренер тієї збірної, а нині — перший віце-президент УАФ та співголова Комітету національних збірних команд УАФ Олексій Михайличенко.

Фото Володимира Раснера

Однією з найвизначніших сторінок в історії нашого футболу був вихід збірної України у чвертьфінал чемпіонату світу 2006 року. Головним тренером тієї команди був легендарний Олег Блохін, володар «Золотого м’яча»-1975, нині — співголова Ради стратегічного розвитку професіонального футболу УАФ, співголова Комітету національних збірних команд УАФ. «Коли я сказав, що збірна України вийде на чемпіонат світу з першого місця, ніхто не вірив. Але ми пробилися на турнір», — розповів Олег Блохін.

«Хочу подякувати президенту УЄФА, усім, хто прийшов на це свято. І, звичайно, дякую моєму другові, володарю «Золотого м’яча» Ігорю Бєланову, завдяки йому я сюди прийшов. Хочу подякувати президенту УАФ за те, що запросив нас працювати в Українській асоціації футболу. Він зробив значний крок, об’єднавши під егідою однієї організації одразу трьох володарів «Золотого м’яча», — додав Блохін.

Ще одним володарем цього трофея є Андрій Шевченко, у послужному списку якого чимало досягнень, зокрема, 100 матчів у складі збірної України. Тому під час церемонії було озвучено ініціативу щодо створення «Клубу Андрія Шевченка» для гвардійців національної команди, які підкорили цю планку.

Під час урочистостей згадали легенд українського футболу, які вже нас залишили. Їхні світлини з’являлися на екрані під час пронизливих композицій у виконанні італійського оперного співака Алессандро Сафіни.

Фото Володимира Раснера

Важко було оминути успіхи юнацьких команд. На домашньому Євро-2009, матчі якого приймали Маріуполь і Донецьк, збірна України U-19 під орудою Юрія Калитвинцева здобула золоті нагороди. Як і команда U-20, яка виборола історичну перемогу на юнацькому чемпіонаті світу 2019 року в Польщі. Під час церемонії на сцену вийшли головний тренер тієї команди Олександр Петраков та її капітан Валерій Бондар. «Хочу привітати всіх із 30-річчям, побажати здоров’я, терпіння та везіння», — сказав тепер уже керманич національної збірної Олександр Петраков.

Фото Володимира Раснера

За часи існування УАФ наша країна приймала визначні футбольні події, зокрема, Євро-2012 та фінали Ліги чемпіонів 2018 року. Окрему подяку отримав Польський футбольний союз, який зіграв важливу роль у проведенні чемпіонату Європи на території двох країн.

Фото Володимира Раснера

На окрему увагу заслуговує розвиток футбольного арбітражу та дотримання принципів Fair Play. Так, в Україні над цим активно працюють голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка, нещодавно призначений куратор підготовки українських арбітрів Нікола Ріццолі. У внутрішніх змаганнях успішно впроваджена система VAR, українські арбітри регулярно отримують міжнародні призначення, окремою є заслуга одного з кращих рефері світу Катерини Монзуль.

«Хочу привітати всіх із 30-річчям. Із цих 30-ти років 11 я провів в Україні. Можу зазначити, що я люблю цю країну. За часів президентства Андрія Павелка дуже багато уваги було приділено арбітражу. Дуже рідко на своєму досвіді я зустрічав президента, для якого команда арбітрів має таке ж велике значення, як і національні збірні», — заявив Лучано Лучі.

Фото Володимира Раснера

Під час церемонії пригадали успіхи вітчизняних гравців та тренерів за кордоном. Одним із прикладів таких успіхів є Роман Григорчук — спеціаліст здобував чемпіонство в трьох різних країнах. Фахівець долучився до привітань: «Щасливий бути тут, де зібралася велика кількість неймовірно заслужених людей, які дуже багато зробили для розвитку футболу. Величезна подяка їм. Також хочеться, щоб потенціал, який має Україна, реалізувався, наші збірні та клуби досягали найкращих результатів».

Не міг не з’явитися на сцені володар «Золотого м’яча»-1986 Ігор Бєланов, який не забув згадати добрим словом свого друга Олега Блохіна та висловити свою пошану учасникам церемонії. «Стою на цій сцені — і мурашки по тілу. Хотів би в першу чергу подякувати керівникам, зокрема Андрію Павелку, за те, що ви продовжуєте наше життя. Ви пам’ятаєте історію, що дуже важливо.

Мій «Золотий м’яч», як і Блохіна, їздить по всій Україні. Я дуже хотів би, щоб наші діти бачили, що це все реально, і Бєланов також був простим хлопчиком, який хотів чогось досягти. Мені приємно, що наші дітки торкаються цього трофея, фотографуються з ним.

Хотів би звернутися до президента УЄФА Александера Чеферіна. Дякую вам за повагу та таке відношення до нашої країни. Думаю, що наша молодь доведе, що наша країна гідна поваги. Хочу подякувати хлопцям, які сидять поруч із нами, Валерію Лобановському, який зробив із мене людину, що чогось досягнула. Міцно всіх обіймаю», — сказав Ігор Бєланов.

Фото Володимира Раснера

Окремої уваги удостоїлися захисники України та футбольні фанати, внесок яких у незалежність нашої держави важко переоцінити. Проведення заходів на кшталт Кубку Героїв АТО та Кубку Нескорених є одним із прикладів прояву шани до наших мужніх оборонців.

Кожен із регіонів України дав нашому футболу чимало видатних представників. Розвиток спорту номер один на обласному рівні — один із пріоритетів УАФ. Так само значна увага приділяється футбольній інфраструктурі, про що свідчить невпинна побудова полів по всій країні.

Гравці національної збірної України долучилися до святкування й записали окреме відеопривітання до 30-річчя. Присутній у залі Тарас Степаненко зазначив, що хлопці, тренерський штаб та персонал роблять усе можливе для виконання цілей та завдань, що перед ними стоять. «Хочу побажати нам удачі та великих перемог у майбутньому», — сказав півзахисник.

Фото Володимира Раснера

Однак окрім головної збірної України, здобутками можуть похвалитися й інші національні команди, яких під егідою УАФ зібралося більше 20-ти. І на перелічення всіх їхніх досягнень ведучим вечора довелося витратити чимало часу.

Останніми роками активно розвивається жіночий футбол. Наприклад, нещодавно жіночу збірну України очолив відомий іспанський спеціаліст Луїс Кортес, визнаний найкращим тренером 2021 року. «Хочу привітати пана Павелка, пана Чеферіна, усіх, хто приїхав, усіх представників федерацій та асоціацій. Я обов’язково хотів би розвитку як українського футболу в цілому, так і жіночого зокрема», — заявив Кортес.

Наприкінці церемонії з вітальною промовою виступив Президент України Володимир Зеленський. Глава Держави анонсував будівництво в Княжичах, що під Києвом, першої в історії нашої країни навчально-тренувальної бази національних команд.

Фото Володимира Раснера

Наостанок учасники заходу пригадали Євро-2020, на якому збірна України з ініціативи Андрія Павелка виступила в спеціальній формі з гаслами «Слава Україні! Героям слава!», а також картою нашої держави. Завершилася церемонія виконанням знаменитої «Червоної рути» — піснею, яка є візитівкою українських вболівальників.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.03.2024 12:00

Завершено навчальний курс за програмою С-ліцензії УЄФА

7 березня 2024 року в приміщенні УАФ відбувся заключний день за програ...

04.03.2024 19:38

У березні заплановано заходи Комітету арбітрів УАФ

Визначено дати заходів для українських арбітрів, які відбудуться найбл...

22.02.2024 16:00

Затверджено дату проведення звітно-виборної конференції Всеукраїнської асоціації жіночого футболу

Відбулося засідання президії Всеукраїнської асоціації жіночого футболу...

19.02.2024 11:00

Єдиний календар заходів із жіночого футболу на 2024 рік: події за участю українських команд

Виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив Єдиний кале...

Підписатися на новини