Квітень. Хроніка подій: вимушена пауза у змаганнях, рішення Виконкому УЄФА та благодійна діяльність УАФ

Протягом квітня через призупинення всіх футбольних змагань у зв’язку з пандемією COVID-19 матчів на українських стадіонах не відбувалося. Проте футбольне життя тривало.

1 квітня. У рамках відеоконференції, що УЄФА провів із генеральними секретарями всіх 55-ти національних асоціацій, що входять до Європейського футбольного союзу, було прийнято низку важливих рішень. Зокрема, скасовано або перенесено матчі та турніри за участю збірних, що були заплановані на травень—липень 2020 року.

Фото uefa.com

4 квітня. Спеціальна робоча група ФІФА, яку було створено з метою пошуку шляхів подолання проблем, спричинених пандемією вірусу COVID-19, оприлюднила свої рекомендації щодо міжнародних турнірів та інших актуальних питань. У документі, крім іншого, йдеться про перенесення матчів у рамках міжнародних змагань, які мали бути зіграні протягом 2020 року.

6 квітня. У зв’язку з пандемією вірусу COVID-19 керівники Української асоціації футболу, гравці, тренери й персонал національної, молодіжної, юнацької, жіночої, футзальної та кіберфутбольної збірних країни звернулися до вболівальників. У зверненні наголошувалося на необхідності дотримуватися рекомендацій під час карантину та звучала впевненість, що завдяки спільним зусиллям вдасться перемогли епідемію.

8 квітня. Перший віце-президент УАФ Олег Протасов висловив позицію Української асоціації футболу щодо закінчення клубних турнірів поточного сезону. «Ми не планували й зараз не розглядаємо варіант дострокового зупинення чемпіонату. У нас є впевненість, що на цьому етапі, з урахуванням рішень УЄФА, сезон буде продовжено до серпня, а отже, є можливість закінчити чемпіонат і зіграти вирішальні матчі Кубку України», — зазначив один із керівників національної асоціації.

9 квітня. ФІФА виступила з повідомленням, в якому зазначалася відсутність у зв'язку з пандемією міжнародних матчів і, відповідно, руху в рейтингу федерації, за винятком мінімальних змін у нижній частині реєстру. 

Фото fifa.com

Україна, як і раніше, в рейтингу розташовується на 24-й сходинці.

10 квітня. Відбулося онлайн-спілкування журналістів та вболівальників із гравцями національної збірної України Андрієм Пятовим та Олександром Караваєвим в рамках проекту Breakfast with Champions від TM Parimatch та Української асоціації футболу.

Футболісти відповідали на запитання у прямому ефірі. Пятов та Караваєв розповіли про своє ставлення до карантину та перенесення Євро, свої життєві вподобання та згадали найпам'ятніші моменти у спортивній кар'єрі.

12 квітня. Волонтери проекту УАФ «Відкриті уроки футболу» розпочали проведення занять в онлайн-режимі. Поки футбольні змагання зупинені через карантин, проект, завдяки якому величезна кількість дітей долучається до гри у футбол, триватиме дистанційно. 

14 квітня. Оприлюднено рішення Спортивного арбітражного суду м. Лозанни (CAS) у справі за апеляційною скаргою п’яти колишніх футболістів молодіжних команд ФК «Олімпік» Донецьк, які оскаржували рішення УАФ щодо свого відсторонення від будь-якої діяльності, пов’язаної з футболом, строком на два роки за маніпуляцію результатами матчів. CAS повністю відмовив гравцям у задоволенні апеляційних вимог, а рішення УАФ залишив у силі без змін.

Фото CAS

13—14 квітня. Проведено чергову відеоконференцію за участю арбітрів та спостерігачів арбітражу змагань УПЛ та ПФЛ України. Захід відбувся в рамках програми дистанційного навчання фахівців арбітражу УАФ, яку розробили та запровадили Комітет арбітрів Української асоціації футболу та відділ забезпечення арбітражу.

14 квітня. У двоматчевому кіберфутбольному протистоянні FIFA20 національна збірна України обіграла команду Польщі з рахунком 8:6. Синьо-жовтих представляли Євген Коноплянка та Олександр Зінченко, які змагалися із представниками польської «репрезентації» Матеушем Кліхом та Мацеєм Рибусом.

«Я дотримувався атакувального стилю, як і наша національна збірна. Загалом же я грав лише останні три дні. Але, може, правильно вловив та зрозумів цю гру»— прокоментував успіх збірної України у FIFA20 Євген Коноплянка.

16 квітня. У рамках реалізації ініціативи Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі з поширенням коронавірусу радник президента УАФ Валентин Латипов передав Національному військово-медичному клінічному центру «Головний військовий клінічний госпіталь» 500 експрес-тестів для виявлення захворювання, які були придбані за кошти компанії City One Development та БО «Час дій».

Фото Павла Кубанова

Раніше представники асоціації з ініціативи президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка відвідали госпіталь та передали пораненим бійцям засоби індивідуального медичного захисту, посуд, подарунки, сувеніри, продукти харчування, ласощі, а також необхідні побутові речі щоденного вжитку.

Також представники УАФ передали засоби індивідуального захисту, зокрема маски та рукавички, медикам госпіталю, з якими асоціація та керівництво УАФ уже протягом багатьох років підтримують тісну співпрацю.

16 квітня. Оприлюднено офіційну заяву Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу щодо матчів-привидів.

«Комітетом з етики та чесної гри УАФ було виявлено незаконні дії злочинних угруповань, що використовували назви українських аматорських і професіональних клубів, а також несправжні оголошення про матчі з метою організації приймання ставок на них букмекерами. Як наслідок, букмекерські організації зазнали значних втрат від шахрайських дій злочинців», — йшлося зокрема в документі.

17 квітня. Напередодні Великодня Українська асоціація футболу спільно з Асоціацією ветеранів футболу України, благодійною організацією «Час дій» та компанією «Олів лайн» провела передсвяткову акцію. Представники організацій навідалися до Головного військового клінічного госпіталю та передали медикам і пораненим захисникам нашої країни паски й продуктові набори.

«Українські медики зараз перебувають в особливо складних умовах, тому підтримка для них надзвичайно важлива, і лікарі Головного військового клінічного госпіталю завжди можуть розраховувати на допомогу УАФ», — зазначив президент УАФ Андрій Павелко.

21 квітня. Офіційно оголошено про перенесення Турніру Валерія Лобановського на 2021 рік. Змагання за участю молодіжних збірних України, Португалії, Словенії та Болгарії мало пройти на українських полях 29—31 травня. Тепер же, через пандемію й вердикт Виконкому УАФ про призупинення всіх футбольних заходів до додаткового рішення УЄФА, турнір відбудеться наступного року. Орієнтовні дати залишаються тими самими.

Фото прес-служби УАФ

21 квітня. Відбулася інформаційна нарада УЄФА з генеральними секретарями всіх 55-ти національних асоціацій. Обговорювалися різноманітні проекти календарів змагань, що стосуються як національних, так і клубних команд. Було розглянуто фінансування національних асоціацій через програму Hat Trick. Також УЄФА наполегливо рекомендував завершити національні чемпіонати у вищих дивізіонах та розіграш національних кубків.

23 квітня. У рамках проекту BreakfastwithChampions відбулася онлайн-конференція із гравцями національної збірної України Олександром Зінченком та Русланом Маліновським. У прямому ефірі футболісти відповіли на актуальні запитання журналістів та вболівальників щодо карантину, перенесення Євро, завершення нинішнього сезону, розповіли про свої життєві вподобання та згадали пам'ятні моменти у спортивній кар'єрі.

23 квітня. Виконавчий комітет УЄФА, у роботі якого взяв участь президент УАФ Андрій Павелко, ухвалив низку важливих рішень. Зокрема, перенесено на 2022 рік фінальний турнір чемпіонату Європи серед жіночих збірних, що мав пройти у 2021-му. З огляду на те, що доходи клубів через світову кризу знижуються, вирішено негайно зробити виплати клубам за внесок у змагання національних збірних під егідою УЄФА. Також оголошено, що Євро-2020, перенесений на 2021 рік, збереже свою назву.

Крім того, Виконком УЄФА прийняв рішення щодо турнірів збірних та клубних команд у 2020 році. Ідеальним названо сценарій, за яким, якщо це дозволить пандемічна ситуація, будуть  завершені призупинені національні змагання. Водночас названі випадки, у яких національні асоціації та/або ліги, докладаючи максимум зусиль для завершення національних змагань, усе ж матимуть законні підстави для дострокового припинення своїх турнірів. Окремо наголошено, що УЄФА вимагатиме від національних асоціацій обирати клуби для участі у клубних змаганнях наступного сезону на підставі спортивних результатів.

«Чемпіонат України й Кубок України мають бути дограні, як мають бути дограні всі матчі чемпіонатів інших європейських асоціацій. Такою була й є позиція Виконкому УЄФА», — зазначив президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

23 квітня. Перенесено на 2021 рік 17-й за ліком міжнародний турнір пам'яті першого президента національної федерації футболу Віктора Баннікова, який мав проходити в період із 25-го по 31 серпня поточного року.

28 квітня. Під час робочої наради, що пройшла за ініціативою Української асоціації футболу, було проаналізовано варіанти поновлення турнірів професіональних команд в Україні. У нараді взяли участь перший віце-президент УАФ Олег Протасов, представники юридичного департаменту УАФ, Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів, Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України», а також керівники УПЛ та ПФЛ.

28 квітня. Євген Коноплянка приніс перемогу збірній України в кіберфутбольному протистоянні у FIFA 20 з командою Румунії, яку представляв Резван Марін.

29 квітня. У форматі відеоконференцій відбулося спілкування функціонерів УАФ, УПЛ, ПФЛ та Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» з представниками всіх трьох професіональних ліг. Обговорювалися питання поновлення футбольних змагань в Україні.

Як  зазначив перший віце-президент УАФ Олег Протасов, «остаточно всі дати — початку відновлення змагань, календар матчів у всіх лігах після відновлення турніру, дати півфіналів і фіналу Кубку України — Виконком УАФ затверджуватиме лише після відповідних розпоряджень уряду України щодо пом'якшення або скасування карантину».

30 квітня. Під час робочої наради із застосуванням засобів відеозв’язку під керівництвом президента УАФ Андрія Павелка за участю керівників регіональних асоціацій було обговорено низку питань, пов’язаних із варіантами виходу українського футболу з карантину. «Зараз пріоритетом номер один є збереження здоров’я всієї України, тому ми разом чекаємо на добрі новини й можливість відродження футбольного життя в Україні», — зауважив Андрій Павелко.

Також під час наради була проаналізована ситуація з підготовкою до проведення фінального матчу розіграшу Кубка України в Тернополі.

Фото Павла Кубанова

Після завершення робочої наради президент УАФ дав відповідь на запитання, яке цікавить футбольну громадськість, — щодо нового контракту головного тренера національної збірної Андрія Шевченка. «Ми всі не уявляємо збірної України на Євро у 2021 році без тренерського штабу на чолі з Андрієм Шевченком, — сказав Андрій Павелко. — Але треба запастися терпінням. Ми будемо готувати відповідне рішення до чергового засідання Виконавчого комітету УАФ. Саме виконком ухвалюватиме це рішення та визначатиме, на який термін буде укладено новий контракт».

Крім того, протягом квітня продовжувалася щоденна робота в рамках ініціативи УАФ щодо допомоги в боротьбі з поширенням вірусу COVID-19, яку підтримали регіональні асоціації та інші суб’єкти футбольного життя України. У рамках ініціативи допомогу отримують працівники медичних установ, ветерани спорту та інші категорії громадян, які потребують підтримки. Чимало медичних закладів отримали обладнання та необхідний інвентар та мають змогу користуватися наданим автотранспортом для перевезення працівників.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.04.2024 13:25

У Будинку футболу відбулися семінари арбітрів та асистентів арбітра

9 квітня в Будинку футболу відбувся семінар арбітрів та асистентів арб...

12.03.2024 12:00

Завершено навчальний курс за програмою С-ліцензії УЄФА

7 березня 2024 року в приміщенні УАФ відбувся заключний день за програ...

04.03.2024 19:38

У березні заплановано заходи Комітету арбітрів УАФ

Визначено дати заходів для українських арбітрів, які відбудуться найбл...

22.02.2024 16:00

Затверджено дату проведення звітно-виборної конференції Всеукраїнської асоціації жіночого футболу

Відбулося засідання президії Всеукраїнської асоціації жіночого футболу...

Підписатися на новини