Офіційно. Рішення Виконкому УЄФА щодо турнірів збірних та клубних команд у 2020 році

Сьогодні у форматі відеоконференції відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, в якому взяв участь президент Української асоціації футболу Андрій Павелко.

Виконком отримав оновлену інформацію від робочих груп, що були створені в партнерстві з Асоціацією європейских клубів (ECA), європейськими лігами та FIFPRO Europe, повідомляє офіційний сайт організації.

Обидва сценарії щодо календаря, розглянуті робочою групою, передбачають поновлення внутрішніх змагань і проведення клубних турнірів УЄФА. Причому один варіант розрахований на проведення змагань паралельно, а другий — на завершення внутрішніх турнірів перед поновленням єврокубків у серпні.

Комітет заслухав інформацію новоствореної медичної підгрупи під головуванням професора Тіма Маєра, що вивчає проблеми охорони здоров’я, пов'язані з поверненням до футболу, та працює разом з ECA та європейськими лігами, щоб виробити єдині інструкції. Комітет висловив вдячність європейському футболу за єдність та акцентував увагу на пріоритеті здоров'я під час розробки шляхів повернення до футболу.

Після заяв представників футбольної влади Бельгії та Шотландії виконком затвердив директиви щодо принципів допуску до клубних змагань УЄФА сезону-2020/2021. Директиви передбачають, що путівки до клубних змагань УЄФА розподілятимуться за спортивним принципом. Тому УЄФА закликає національні асоціації та ліги вивчити всі можливі варіанти завершення всіх національних турнірів та делегування представників до клубних змагань УЄФА після їхнього завершення. Однак УЄФА наголошує, що здоров'я гравців, глядачів та всіх, хто займається футболом, а також суспільства в цілому, має залишатися головним питанням на даний момент.

Ідеальний сценарій, якщо це дозволить пандемічна ситуація, полягає в тому, щоб завершити призупинені національні змагання. Це надасть змогу ФК кваліфікуватися до клубних змагань УЄФА за спортивним принципом у звичному форматі. Якщо такий результат не буде можливим, зокрема, через проблеми з календарем, бажано, щоб припинені національні змагання відновлювалися в іншому форматі таким чином, щоб клуби все-таки поділилися за спортивним принципом.

Національні асоціації та/або ліги, докладаючи максимум зусиль для завершення національних змагань, водночас можуть мати законні підстави для дострокового припинення своїх національних турнірів, зокрема, у таких випадках:

— існування офіційного наказу про заборону спортивних змагань, що унеможливлює їхнє завершення до дати, яка дозволила б закінчити поточний сезон вчасно до початку наступного сезону;

— непереборні економічні проблеми, які унеможливлюють завершення сезону, оскільки це загрожує довгостроковій фінансовій стабільності національної асоціації та/або клубів.

Якщо внутрішні змагання передчасно припиняються на законних підставах відповідно до вищезазначених умов, УЄФА вимагатиме від відповідної національної асоціації обрати клуби для участі у клубних змаганнях УЄФА-2020/2021 на підставі спортивних результатів у внутрішніх змаганнях-2019/2020:

— процедура вибору клубів повинна базуватися на об'єктивних, прозорих та недискримінаційних принципах. Національні асоціації та ліги повинні мати можливість визначати остаточні позиції у своїх внутрішніх змаганнях, беручи до уваги конкретні обставини кожного турніру;

— остаточне визначення місць для участі у клубних змаганнях УЄФА має бути підтверджено відповідними компетентними органами на внутрішньому рівні.

УЄФА залишає за собою право відмовити в допуску або самостійно визначити можливий допуск для будь-якого клубу, запропонованого національною асоціацією, із передчасно припинених внутрішніх змагань, зокрема якщо:

— внутрішні змагання були достроково припинені не з причин, наведених у цих рекомендаціях УЄФА, або не на підставі інших законних причин, які стосуються охорони здоров'я;

— клуби були відібрані за процедурою, яка не була об'єктивною, прозорою та недискримінаційною, тобто обрані клуби не можуть вважатися такими, що кваліфікувалися за спортивним принципом;

— існує суспільна думка, що клуб обрано несправедливо.

«Чемпіонат України й Кубок України мають бути дограні, як мають бути дограні всі матчі чемпіонатів інших європейських асоціацій. Такою була й є позиція Виконкому УЄФА, — зазначив президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Тож переможці національних клубних змагань і учасники єврокубків від України визначатимуться за спортивним принципом — це пріоритет номер один! Завадити завершенню чемпіонату УПЛ і розіграшу Кубка України може лише продовження дії рішення уряду про неможливість проведення футбольних змагань чи непереборні економічні труднощі. Але, як і вся футбольна родина нашої країни, я дуже сподіваюся, що цього не станеться — пандемія піде на спад, і в життя мільйонів уболівальників нарешті знову повернеться улюблений футбол.

УЄФА ретельно моніторить ситуацію з COVID-19 у всіх країнах Європи, на основі отриманих даних розробляються різні варіанти проведення змагань залежно від можливого подальшого розвитку подій. Наступне засідання Виконкому УЄФА заплановано на 27 травня. До того часу всі національні асоціації мають подати пропозиції щодо свого бачення варіантів завершення внутрішніх змагань».

Євро-2020

Після перенесення Євро-2020 на літо 2021 року та ретельного внутрішнього моніторингу, а також обговорення з партнерами Виконавчий комітет УЄФА сьогодні вирішив, що турнір усе-таки буде називатися Євро-2020.

Це рішення дозволяє УЄФА зберегти оригінальне бачення турніру для святкування 60-річчя чемпіонату Європи з футболу (1960—2020).

Окрім того, це допоможе згадати, як уся футбольна родина об'єдналася, щоб реагувати на надзвичайні обставини пандемії COVID-19 та важкі часи, які Європі та світу довелося пережити у 2020 році.

Цей вибір відповідає зобов'язанням УЄФА зробити Євро-2020 сталим та не створювати додаткових варіантів трактування. До моменту відтермінування турніру вже було створено багато фірмових матеріалів. Зміна назви події означала б необхідність перевипуску такої продукції.

Євро-2021 (U-21)

Виконавчий комітет повідомив, що варіанти скасування або перенесення Євро-2021 (U-21) будуть представлені та проаналізовані комітетом зі змагань національних команд 11 травня. Остаточне рішення із цього питання буде ухвалено Виконавчим комітетом УЄФА на наступному засіданні — 27 травня.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
02.12.2023 15:03

Офіційно. Виконком УЄФА ухвалив у Гамбурзі кілька важливих рішень

Сьогодні в Гамбурзі Виконавчий комітет УЄФА затвердив систему розподіл...

12.07.2021 21:32

Виконком УЄФА посилює протидію договірним матчам в європейському футболі

Перед фіналом Євро-2020 у Лондоні відбулося засідання Виконкому УЄФА,...

19.04.2021 20:00

Офіційно. УЄФА затвердив новий формат європейських клубних турнірів із сезону-2024/2025

Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент У...

Підписатися на новини