Заява Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу щодо матчів-привидів

Незважаючи на заборону Кабінету Міністрів України на проведення будь-яких масових та спортивних заходів, протягом останнього місяця букмекерами з усього світу пропонувалися для розміщення ставок матчі за участю українських команд.

Комітетом з етики та чесної гри УАФ разом із регіональними асоціаціями та самими клубами було встановлено, що клуби із Запорізької, Кіровоградської та Одеської областей у дійності не грали та не збиралися проводити ці матчі. Таким чином, комітетом було виявлено незаконні дії злочинних угруповань, що використовували назви українських аматорських і професіональних клубів, а також несправжні оголошення про матчі з метою організації приймання ставок на них букмекерами. Як наслідок, букмекерські організації зазнали значних втрат від шахрайських дій злочинців.

Щодо цих та інших дій комітет здійснює перевірку та встановлює коло причетних осіб, а вся наявна інформація вже була передана до Національної поліції України із заявою про злочин. Також комітет відзначає співпрацю деяких із компаній-провайдерів, які підтвердили, що саме їхні працівники (скаути) здійснювали трансляцію події з «матчів», проте жоден із провайдерів не допомагав та не повідомляв про дійсніть або недійсність матчу.

Тим не менш, Комітет з етики та чесної гри УАФ вважає, що пропонування компаніями-провайдерами будь-яких матчів із футболу букмекерам без дозволу Української асоціації футболу порушує права останьої та має великі ризики чесності таких матчів. Так, відправляючи своїх працівників (скаутів) на стадіон, компанії не інформують комітет чи УАФ про те, що на матч робитимуться ставки, та не зупиняють такі трансляції даних букмекерам у випадку підозрілості ставок.

Комітету також відомі випадки використання недійсних посвідчень скаутами для виправдання свого візиту на стадіон, а також відправлення компаніями-провайдерами скаутів на матчі з високим ризиком маніпулювання навіть після прохання комітету утриматися від таких дій. Слід також підкреслити, що комітет прагнув до співпраці з провайдерами, та не отримав жодної позитивної відповіді. Зокрема, один із них відповів, що моніторинг ставок задля мети припинення передачі даних букмекерами не може здійснюватися УАФ, оскільки вона є третьою стороною, і тому вони не можуть зупиняти передачу на основі наших повідомлень.

Уже декілька років головною метою комітету в боротьбі з договірними матчами є укладання ексклюзивного договору з компанією-провайдером, за яким права на трансляції переходили б останній на умовах оплатності та зупинення трансляцій у випадку виникнення в комітету підозр щодо чесності матчу.

Комітет не поділяє думки про боротьбу з договірними матчами тих компаній, які не зупиняють передачу даних у разі ризику чесності матчу. Відсоток від обороту ставок букмекерів є їхнім джерелом доходу, і тому, на нашу думку, вони не можуть виступати радниками з питань доброчесності.

На період до укладення вищезазначеного договору (про що буде повідомлено найближчим часом) комітет звертається із проханням до компаній-провайдерів та їхніх скаутів утриматися від незаконного відвідування футбольних матчів на території України. Під час майбутніх матчів комітет діятиме жорсткіше та про кожен випадок здійснення трансляції даних із матчу повідомлятиме правоохоронні органи.

Комітет також встановлюватиме разом із букмекерами постачальника даних із матчів за участю українських команд, а будь-які виправдання необхідністю «перевірки чесності матчів» вважатимуться умисними та спрямованими на організацію маніпулювання результатами матчів.

Сподіваємося на розуміння та подальшу співпрацю.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.04.2022 19:07

Марина Стрілецька: «Наш народ — незламний. Це я бачу вже більше місяця. Хочу, щоб усі ми трималися»

Український асистент арбітра Марина Стрілецька розповіла про свою діял...

04.04.2022 17:01

Денис Шурман: «Керівництво УАФ та комітет арбітрів допомогли мені продовжити кар'єру»

Український арбітр Денис Шурман в інтерв'ю офіційному сайту УАФ розпов...

10.08.2021 13:00

FeedConstruct — офіційний партнер Комітету арбітрів Української асоціації футболу

Провідний постачальник спортивних даних, компанія FeedConstruct, розпо...

06.08.2021 19:01

Олімпіада-2020. Збірна Канади — переможець жіночого футбольного турніру

Переможцем жіночого футбольного турніру на Олімпійських іграх стала ко...

Підписатися на новини