Жовтень. Хроніка подій: здобуття підопічними Андрія Шевченка путівки на Євро-2020, успіхи дівочої збірної та національної команди з футзалу

У жовтні подарунок усім українським уболівальникам зробила національна збірна країни. Команда Андрія Шевченка в чудовому стилі виборола право взяти участь у Євро-2020, обігравши в Києві чинного чемпіона Європи — Португалію. 

1—2 жовтня. Жіноча збірна України з футзалу провела два спаринги в Белграді та Лазареваці проти сербської національної команди. Обидві зустрічі завершилися впевненими перемогами підопічних Олега Шайтанова — 7:0 та 5:0

5 жовтня. Національна жіноча збірна зіграла свій другий матч у відбірному турнірі Євро-2021. Суперницями знову були німкені — одна з кращих команд світу. Як і місяцем раніше у Львові, в Ахені перевага дворазового чемпіона світу над командою Наталії Зінченко знайшла відображення у восьми «сухих» м’ячах.  

5—6 жовтня. У Вишневому на стадіоні «Центральний» відбулися матчі фінального етапу всеукраїнського ветеранського чемпіонату у віковій категорії 45+, присвяченого пам’яті видатного футболіста Віктора Каневського. Переможцем престижного змагання вдруге поспіль стала команда «Буковина-Ретро» із Чернівців.

2—8 жовтня. Молодіжна жіноча збірна України WU-19 у Нідерландах узяла участь у кваліфікаційному раунді відбору до Євро-2020. Синьо-жовті поступилися Ірландії — 0:2, команді господарів — 1:4 та в останньому матчі перемогли Чорногорію — 3:2. Підопічні Валерія Паламарчука фінішували третіми у своїй групі та в заочному конкурсі третіх місць виявилися п’ятими, що не дозволило їм кваліфікуватися до еліт-раунду відбору.

8 жовтня. Головна жіноча збірна країни програла й у своєму третьому матчі відбору до Євро-2021. Цього разу суперник був нашого рівня — національна команда Ірландії. Гра проходила в Дубліні й завершилася перемогою господарів із рахунком 3:2. «Тепер ми вже не маємо права на помилку», — оцінила Наталія Зінченко турнірне становище своєї команди після такого результату.

9 жовтня. До Будинку футболу на запрошення президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка завітав відомий громадський активіст, кінорежисер, письменник, сценарист і відданий уболівальник національної збірної України Олег Сенцов. У розмові з президентом УАФ Сенцов розповів про патріотичних ультрас із рідного Криму, про те, як уболівав за головну команду України в російській в’язниці та чиєю футбольною майстерністю захоплювався в дитинстві.

«Для мене особисто та Української асоціації футболу велика честь запросити вас та всіх звільнених Героїв України на матчі національної збірної України. Також ми підтримуємо добру традицію запрошення на такі поєдинки ветеранів бойових дій. Ми пишаємося вами!» — наголосив Андрій Павелко в спілкуванні з почесним гостем.

8—10 жовтня. У Бучі та Києві юнацька збірна України U-19, яка готується до кваліфікаційного раунду Євро-2020 (U-19), зіграла два товариські матчі з однолітками з Греції. У першому з цих спарингів підопічні Олега Кузнецова перемогли — 2:1, а у другому зіграли внічию — 0:0.

10 жовтня. Молодіжна збірна України в Румунії у своєму третьому матчі в рамках відбірного турніру Євро-2021 (U-21) зазнала другої поразки. Рахунок зустрічі — 3:0 на користь румунської «молодіжки». Таку перевагу господарі забезпечили собі наприкінці зустрічі, забивши три м’ячі, починаючи з 75-ї хвилини.

11 жовтня. Національна збірна України обіграла в Харкові команду Литви — 2:0. По голу в кожному з таймів виявилося на рахунку Руслана Маліновського. Ця перемога стала для синьо-жовтих п’ятою поспіль у відбірному циклі Євро-2020 та ще на крок наблизила команду Андрія Шевченка до мети — завоювання путівки на чемпіонат Європи.

11—13 жовтня. Два товариські матчі з вірменськими однолітками зіграла юнацька збірна України U-17, які невдовзі належить стартувати у кваліфікації Євро-2020. Команда Олександра Петракова не залишила  суперникам шансів у Бучі — 5:0 та Києві — 2:0.

11—13 жовтня. Паралельно зі збірною на рік молодшою двічі зустрілися з вірменськими хлопцями й українські збірники з команди U-18, які задля цього відправилися в гості до суперника. І тут українці двічі виявилися сильнішими — 5:1 та 1:0 на користь підопічних Володимира Єзерського.  

11—14 жовтня. Збірна України з пляжного футболу виступила на Всесвітніх пляжних іграх, де програла всі свої три матчі у групі — командам Ірану (4:5), Парагваю (4:5) та Сенегалу (5:7). Підопічні Євгена Варениці посіли останнє місце у квартеті С групового етапу змагань у Катарі.

14 жовтня. Товариський поєдинок молодіжних збірних (U-21) Греції та України завершився виїзною перемогою синьо-жовтих — 2:0. Забиті м’ячі на рахунку Шапаренка та Русина.

14 жовтня. У День захисника України в Києві на НТК ім. В. Баннікова відбулися фінальні матчі II Відкритого чемпіонату України Героїв АТО. Чотири кращі команди з 35-ти, що брали участь у турнірі цього року, здобули право розіграти чемпіонський титул. Квартет лауреатів склали ФК «Кропивницький», «Гепард» (Запоріжжя), ГУНП (Житомир) та «Зеніт» (Золотоноша).

У поєдинку за бронзові нагороди успіх відсвяткував минулорічний переможець чемпіонату — ФК «Кропивницький», який обіграв «Зеніт» із Золотоноші — 7:4. У грі за перше місце запорізький «Гепард» переміг ГУНП (Житомир) — 3:0 та вперше став тріумфатором Відкритого чемпіонату України Героїв АТО.

14 жовтня. До Будинку футболу завітали в гості члени команд БК «Нікополь» і РБ «Яни Капу», які були атаковані й захоплені в полон російськими військовими в листопаді 2018 року — матрос Володимир Варимез, старші матроси В’ячеслав Зінченко й Андрій Оприско. Ці та інші моряки на запрошення президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка того ж дня підтримували національну збірну на матчі проти Португалії.

«Це надзвичайно цікаві люди із сильним характером! Ми пишаємося нашими сміливими моряками. Завжди раді бачити вас у Будинку футболу й на матчах національної збірної», — зазначив Андрій Павелко. 

14 жовтня. У Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу. Серед інших питань було визначено основного кандидата на проведення фінального матчу Кубку України сезону-2019/2020, який попередньо заплановано на 13 травня 2020 року. Члени виконкому попередньо підтримали кандидатуру Тернополя, на Міському стадіоні якого на високому організаційному рівні було проведено матч відбору жіночого чемпіонату світу Україна — Угорщина (2:0).

Але було ухвалено рішення сформувати комісію УАФ, яка вивчатиме всі деталі щодо організації матчу. І лише після її звіту буде затверджено остаточне рішення.

14 жовтня. Головний матч осені для українського футболу відбувся на НСК «Олімпійський». Національна збірна України грала проти чинних чемпіонів Європи, португальців, у відбірному турнірі чергового Євро. Після першого тайму господарі вели в рахунку — 2:0 завдяки м’ячам Яремчука та Ярмоленка. У другій 45-хвилинці гості скоротили відставання після голу Кріштіану Роналду з 11-метрового. До того ж синьо-жовті проводили останні 20 хвилин у меншості через вилучення Степаненка. Однак фінальний свисток рефері зафіксував історичну перемогу української збірної — 2:1. Команда Андрія Шевченка заздалегідь гарантувала собі перше місце у групі та перепустку на Євро-2020!

«Я побачив на полі справжніх левів. Оцінюючи цей відбірний цикл, який ми пройшли разом, я можу подякувати футболістам за віддачу та за гру, які вони показували», — підбив підсумки виступу своїх підопічних Андрій Шевченко.

А президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, коментуючи успіх збірної у відборі, сказав: «Звичайно, хлопці й тренерський штаб — молодці. Важливо було в такий день, День захисника України, віддати данину нашим загиблим воїнам і тим, хто був на стадіоні. Це ветерани бойових дій, родини героїв, звільнені з полону моряки й активісти, зокрема Олег Сенцов. Гадаю, їхня сильна енергетика передавалася нашим футболістам й додавала сил.

Перед початком кваліфікації на УАФ здійснювався потужний тиск. Багато хто не вірив у тренерський талант Андрія Шевченка. Але результат засвідчив, що все було зроблено правильно. Я знав і був упевнений, що в Шевченка все вийде».

19—21 жовтня. Юнацька збірна України U-16 зіграла в Тбілісі два товариські матчі з місцевими однолітками. Підопічні Сергія Нагорняка двічі були сильнішими — 2:1 та 3:0.   

20—26 жовтня. Дівоча збірна України WU-17 у Сербії брала участь у кваліфікаційному турнірі Євро-2020. У першому матчі підопічні Сергія Сапронова поступилися команді господарок (2:4), у другому — зіграли внічию зі збірною Чехії (1:1), а в третьому — розійшлися миром із Грузією (1:1). Українські дівчата фінішували у своєму квартеті третіми та ввійшли до числа чотирьох кращих третіх команд 11-ти груп. Це дозволило синьо-жовтим здобути путівку до еліт-раунду, матчі якого відбудуться навесні наступного року, а жеребкування — 29 листопада цього року. 

24—27 жовтня. Збірна України з футзалу в Північній Македонії взяла участь в основному раунді відбору до чемпіонату світу 2020 року. Після перемоги над Косовом (7:1) та нічиєї зі Словенією (2:2) підопічні Олександра Косенка обіграли господарів групи (5:1) та, посівши друге місце у групі, здобули путівку до еліт-раунду, жеребкування якого відбудеться 7 листопада.

30 жовтня. Були зіграні поєдинки 1/8 фіналу Кубку України-2019/2020. Окрасою цієї стадії турніру стало протистояння «Динамо» й «Шахтаря», яке завершилося на користь киян у додатковий час — 2:1.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини