2018: головні події року в українському футболі

Рік, що минає, залишив в історії українського футболу помітний слід. Уперше наша країна приймала вирішальні поєдинки Ліги чемпіонів, національна збірна чудово виступила в новому турнірі, Лізі націй, а юніорська команда U-19 пробилася до фінальної частини чемпіонату Європи, де ввійшла до числа призерів.

Пропонуємо пригадати найважливіші події 2018-го.

24 травня у Будинку футболу пройшов XXI Конгрес Федерації футболу України. У роботі конгресу взяли участь представники регіональних федерацій футболу, делегати від колективних членів ФФУ, запрошені гості та ЗМІ. Захід відвідав президент УЄФА Александер Чеферін. Виступаючи перед аудиторією конгресу, високий гість відзначив якість роботи, яку провела Федерація футболу України в рамках підготовки до фінальних поєдинків Ліги чемпіонів УЄФА.

Фото uefa.com

Свято Ліги чемпіонів у Києві

26 травня у Києві на НСК «Олімпійський» відбулося головне дійство європейського клубного сезону-2017/2018 — фінал Ліги чемпіонів. Погляди з усього світу були прикуті в цей день до столиці України, а 61,5 тис. глядачів на власні очі побачили захоплюючий поєдинок, в якому мадридський «Реал» переміг «Ліверпуль» із рахунком 3:1 та виборов найпрестижніший трофей клубного футболу.

Фото Павла Кубанова

Фінальному матчу передувала насичена програма. За два дні до нього, 24 травня, на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбувся фінал жіночої Ліги чемпіонів, в якому французький «Ліон» у додатковий час здобув перемогу над німецьким «Вольфсбургом» — 4:1. Окрім того, цими травневими днями в Києві відбувався «Фестиваль чемпіонів», до якого долучилися тисячі киян та гостей міста.

Фото Павла Кубанова

Рівень організації події гідно оцінили поважні іноземні гості. Зокрема, президент УЄФА Александер Чеферін неодноразово висловлював своє захоплення чудовою організацією фіналів Ліги чемпіонів УЄФА, називаючи проведену президентом ФФУ Андрієм Павелком та Федерацією футболу України роботу «зразковою настільки, наскільки це взагалі було можливо». Підтвердженням цього став лист, який Александер Чеферін надіслав Андрію Павелку після повернення до Ньйона. «Перебувати в Києві під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА-2018 було величезним задоволенням для нас. НСК «Олімпійський» є одним із найвеличніших стадіонів у Європі, і він велично прийняв фінал Ліги чемпіонів», — написав очільник європейського футболу.

Фото Павла Кубанова

Півфінал Євро для команди Петракова

У липні збірна України U-19 чудово виступила у фінальному турнірі чемпіонату Європи у Фінляндії, зупинившись тільки в півфіналі після поразки (0:5) від майбутнього чемпіона — Португалії. Команда Олександра Петракова на груповому етапі перемогла Францію (2:1) і Туреччину (1:0), розійшлася миром з Англією (1:1) і в підсумку виконала головне завдання — здобула путівку на чемпіонат світу U-20, який відбудеться наступного року в Польщі.

Юнацька команда синьо-жовтих уп’яте у своїй історії посіла призове місце на Євро. «Ми навіть трохи перевиконали завдання, пробившись до півфіналу Євро», — підсумував виступ своїх підопічних у Фінляндії Олександр Петраков.

Фото Павла Кубанова

А президент ФФУ Андрій Павелко, вітаючи колектив збірної в Будинку футболу після повернення додому, зазначив: «Ви для нас справжні герої. Ви ввійшли до четвірки кращих збірних Європи та отримали дуже гарний досвід на цьому футбольному форумі. Упевнений, що до старту на чемпіонаті світу ви підійдете в бойовому складі, а тренерський штаб врахує досвід виступів на Євро-2018. Ми ж зі свого боку створимо всі необхідні умови для того, щоб збірна ефективно підготувалася до мундіалю, який відбудеться в Польщі».

Історичний успіх національної збірної

Восени національна збірна України провела чотири поєдинки в рамках нового турніру — Ліги націй УЄФА. Розпочали синьо-жовті з виїзної вольової перемоги над Чехією (2:1), продовжили виступ звитягою над Словаччиною у Львові за порожніх трибун (1:0), а потім ще раз здолали Чехію — цього разу в Харкові (1:0).

Фото Павла Кубанова

Максимальний показник у трьох перших матчах дозволив команді Андрія Шевченка достроково забезпечити собі перемогу у групі B1 та путівку до дивізіону A наступного розіграшу Ліги націй. В останньому поєдинку, в якому тренерський штаб вдався до кадрових та тактичних експериментів, українці поступилися в гостях Словаччині — 1:4, але ця невдача не вплинула на їхнє турнірне становище. До речі, поразка у Трнаві стала єдиною для синьо-жовтих у 2018 році в 10-ти матчах.

У зустрічах Ліги націй збірна України продемонструвала не тільки гідний результат, але й чудову атакувальну гру, дозволивши вболівальникам з оптимізмом дивитися в найближче майбутнє колективу.

«Дуже важливо, що збірна перебуває на правильному шляху. Підростають молоді гравці, є взаєморозуміння, гарна атмосфера. Перед цим колективом можна ставити певні завдання», — сказав Андрій Шевченко на одній із прес-конференцій, оцінюючи поточний стан своєї команди.

А головним завданням для національної збірної є вихід до Євро-2020, жеребкування відбірного турніру якого відбулося наприкінці року.  

Фото Павла Кубанова

Міжнародний форум із протидії договірним матчам

У грудні в Будинку футболу пройшов І Міжнародний форум із протидії договірним матчам. У заході взяли участь представники ФІФА, УЄФА, ФФУ, Міністерства молоді і спорту України, футбольних асоціацій Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Грузії та Азербайджану, а також співробітники Національної поліції і прокуратури України.

Фото Павла Кубанова

Під час заходу учасники обговорили ключові механізми та інструменти виявлення та боротьби з організацією матчів із наперед визначеним результатом, поділилися досвідом роботи на цьому напрямку футбольних асоціацій різних країн Європи та успішними прикладами співпраці з правоохоронними органами.

«Договірні матчі є головною загрозою сучасного футболу, оскільки руйнують ключову ідею й філософію цієї прекрасної гри — чесну спортивну боротьбу, якою захоплюються мільйони вболівальників в усьому світі, тому важливо, що цей форум зібрав спеціалістів, які мріють очистити футбол від такого ганебного явища», — зазначив президент ФФУ Андрій Павелко, відкриваючи форум.

Окрім цього, у році, що минає, збірні U-17, U-19 та WU-19 пробилися до еліт-раундів Євро-2019, футзальна збірна на Євро-2018 вийшла до чвертьфіналу, а жіноча національна команда з футзалу здобула путівку на чемпіонат Європи 2019 року.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
26.03.2024 22:52

Ліга націй-2024/2025. Суперник збірної України переграв команду Олександра Петракова

Суперник збірної України у групі В1 розіграшу Ліги націй сезону-2024/2...

25.03.2024 22:00

Ліга націй-2024/2025. Суперник збірної України поступився в контрольному матчі

Суперник збірної України у групі В1 розіграшу Ліги націй сезону-2024/2...

22.03.2024 23:44

Ліга націй-2024/2025. Суперники збірної України зіграли товариські поєдинки

Суперники збірної України у групі В1 розіграшу Ліги націй сезону-2024/...

09.02.2024 13:55

Ліга націй-2024/2025. Календар матчів у групі збірної України

У четвер, 8 лютого в Парижі відбулася церемонія жеребкування Ліги...

Підписатися на новини