Олександр Петраков: «Ми навіть трохи перевиконали завдання, пробившись до півфіналу Євро»

Головний тренер юнацької збірної України U-19 Олександр Петраков розповів про виступ на Євро-2018 і поділився найближчими планами.

Учора в Будинку футболу вітали юнацьку збірну України U-19, яка на минулому чемпіонаті Європи пробилася до півфіналу турніру та здобула путівку на чемпіонат світу, що проходитиме наступного року на полях Польщі. Після офіційної частини заходу наставник синьо-жовтих Олександр Петраков відповів на питання журналістів.

— Олександре Васильовичу, що ви зараз відчуваєте?

— Утому. Найбільша радість була після матчу з Туреччиною, коли з’ясувалося, що збірна України вийшла до півфіналу Євро. А от поразка на цій стадії від португальців трохи зіпсувала враження від перебування у Фінляндії. Нашим хлопцям просто не вистачило сил. Футболісти, які були в запасі, теж кваліфіковані, але їхній час, мабуть, ще не настав.

— У чому була головна запорука успіху на груповій стадії змагань?

— У згуртованості, ігровій дисципліні, самовіддачі та функціональній готовності команди.

— І головної мети, потрапляння на чемпіонат світу U-20, який наступного року проходитиме в Польщі, команда досягла…

— Саме так. Ми навіть трохи перевиконали завдання, пробившись до півфіналу Євро. Але нехай ніхто не думає, що на гру проти Португалії команда вийшла не налаштованою належним чином. Не варто забувати, що піренейська збірна — чемпіон Європи серед 17-річних. Це дуже сильна команда. До того ж позначився один зайвий день відпочинку в суперника. Із подібною проблемою зіткнулися й англійці, програвши норвежцям стиковий матч за путівку на чемпіонат світу. Та й французи виглядали не так, як зазвичай, у півфінальному поєдинку з італійцями.

— Ви казали, що якщо збірна України потрапить на чемпіонат світу, то ви всією родиною поїдете до Польщі...

— Так. Організую цю поїздку за власні кошти. Думаю, і багато батьків моїх футболістів також будуть присутні на мундіалі.

— Коли відбудеться перший збір після чемпіонату Європи?

— Планується, що в листопаді ми зіграємо товариський матч зі збірною Узбекистану. А наступного року я проситиму керівництво Федерації футболу України, щоб нам організували спаринги з неєвропейськими командами. Це можуть бути США, Японія, Китай, Катар. Можливо, завдяки своїм зв’язкам вийде домовитися з Уругваєм, якщо, звичайно, латиноамериканці потраплять на світову першість.

Постараємося підготуватися до поїздки до Польщі якнайкраще. Президент ФФУ Андрій Павелко сказав, що для нашої збірної він зробить усе можливе, що ми ні в чому не матимемо потреби.

— Яку мету ставитимете перед командою на чемпіонаті світу?

— Мінімальне завдання — це вихід із групи. А там життя покаже. Я намагаюся все робити поступово

— На той час в Україні можуть зявитися таланти, на які ви звернете увагу?

— Дуже хочеться в це вірити, але я сильно в цьому сумніваюся. Утім, не забувайте, що з основи в нас ще є травмований на даний момент Тимофій Сухар і Олексій Кащук, який не встиг відновитися до початку Євро. Також я хочу бачити Андрія Луніна. На цю тему я вже говорив із президентом ФФУ. Наприкінці травня чемпіонат Іспанії завершується. Цей воротар нам дуже допоможе.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.01.2023 17:00

УАФ та Олександр Петраков: взаємна подяка за роботу

Українська асоціація футболу припиняє співпрацю з головним тренером на...

09.10.2022 15:24

Олександр Петраков: «Боятися нікого не треба. Боротьба попереду, мотивація буде на найвищому рівні»

Головний тренер збірної України Олександр Петраков прокоментував підсу...

28.09.2022 01:42

Олександр Петраков: «Не вистачило реалізації. Коли є моменти, треба забивати...»

У заключному матчі Ліги націй-2022/2023 збірна України зіграла внічию...

26.09.2022 13:21

Олександр Петраков: «Ми дуже хочемо завтра реабілітуватися й піднятися в Лігу А»

Напередодні матчу Ліги націй із Шотландією головний тренер національно...

Підписатися на новини