Андрій Павелко: «Коаліція ФФУ проти договірних матчів об’єднала кращих спеціалістів, і нам вже вдалося досягнути серйозних результатів»

Сьогодні, 11 грудня в Будинку футболу розпочав свою роботу I Міжнародний форум із протидії договірним матчам, організований Федерацією футболу України. У заході беруть участь представники ФІФА, УЄФА, федерацій футболу Словаччини, Польщі, Чехії, Литви, Латвії, Грузії, Азербайджану, а також Міністерства молоді та спорту України і правоохоронних органів нашої держави.

«Договірні матчі є головною загрозою сучасного футболу, оскільки руйнують ключову ідею й філософію цієї прекрасної гри — чесну спортивну боротьбу, якою захоплюються мільйони вболівальників в усьому світі, тому важливо, що цей форум зібрав спеціалістів, які мріють очистити футбол від такого ганебного явища», — зазначив президент ФФУ Андрій Павелко, відкриваючи форум.

Андрій Павелко нагадав, що ФФУ оголосила війну договірним матчам три роки тому. «Усе почалося з розробленої нами й затвердженої Верховною Радою України законодавчої ініціативи, яка дозволила створити ефективний механізм виявлення фактів match fixing, визначила суб’єктів протидії корупційним правопорушенням у спорті і встановила відповідальність за корупційний вплив на результати змагань. Далі відбулося формування команди досвідчених спеціалістів, які ввійшли до складу Комітету з етики та чесної гри ФФУ, футбольної прокуратури, та налагодження тісної співпраці з правоохоронними органами. Уперше в історії органи футбольного правосуддя ФФУ отримали доступ до матеріалів поліції про договірні матчі й офіційні докази, які можна використовувати у виявленні й розслідуванні договірних матчів», — розповів керівник ФФУ.

Фото Павла Кубанова

Також Андрій Павелко зазначив, що під час інформаційної кампанії, яку протягом усього цього часу проводила ФФУ серед футболістів, арбітрів, власників і керівників клубів, вдалося заручитися підтримкою багатьох чесних людей футболу. «Загалом коаліція ФФУ проти договірних матчів об’єднала кращих спеціалістів і людей футболу, що й допомогло правоохоронцям провести вже дві масштабні спецоперації з виявлення та обшуків підозрюваних в організації та участі в договірних матчах. Ми чудово розуміємо, що це лише початок довгого шляху очищення футболу від корупції, яка його руйнує. Однак ми вже маємо серйозні позитивні результати. Наприклад, зараз органи футбольного правосуддя не акцентують увагу лише на одному окремому матчі, який потрапив під підозру, а розслідують одразу по 20—30 поєдинків, в яких були задіяні ті самі організатори чи учасники корупційних схем. Це значно спрощує хід слідства, економить час і дозволяє знайти комплексне вирішення проблеми», — переконаний Андрій Павелко.

Позитивним досягненням президент ФФУ вважає й те, що Комітету з етики та чесної гри ФФУ спільно з Дитячо-юнацькою футбольною лігою України вдалося заблокувати передачу статистики онлайн зі змагань клубів ліги, в яких беруть участь футболісти до 18-ти років. «Це дуже важливий момент у рамках загальної стратегії боротьби з договірними матчами, оскільки це дозволяє локалізувати розростання пухлини договірних матчів на ранній стадії та захистити молоде покоління футболістів від цієї біди. Вдячний усім, хто допомагає нам у цій важливій місії! ФФУ готова до співпраці з усіма, хто, як і ми, мріє очистити футбол від договірних матчів і забезпечити новим поколінням гравців дійсно чесні й конкурентні умови для досягнення футбольних вершин», — підкреслив Андрій Павелко.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини