Квітень. Хроніка подій: перевибори Андрія Павелка до Виконкому УЄФА, перемога жіночої збірної, успіх української команди з електронного футболу

У квітні Андрія Павелка було переобрано до Виконкому УЄФА, національна жіноча команда синьо-жовтих виграла товариський матч, а збірна України з FIFA вперше в історії пробилася до плей-оф відбору чемпіонату світу.

2 квітня. Затверджено календар матчів весняної частини чемпіонату України серед жіночих команд першої ліги. Вони розпочалися 21 квітня й триватимуть до 28 травня. Таким є рішення відділу жіночого та дівочого футболу УАФ після опрацювання всіх пропозицій від клубів.

3 квітня. Чоловіча й жіноча збірні України з пляжного футболу змінили свої позиції у світовом рейтингу BSWW. Жіноча команда вперше в історії увійшла до топ-4 збірних планети, а чоловіча посіла 13-ту сходинку.

4 квітня. Національна жіноча збірна України в польському містечку Сувалки розпочала перший цього року навчально-тренувальний збір в рамках підготовки до контрольного поєдинку з командою Естонії. 

Фото прес-служби УАФ

4 квітня. Виконавчий комітет УЄФА, членом якого є Андрій Павелко, на засіданні в Лісабоні визначив організатора чемпіонату Європи 2025 року серед жінок. Господарем Євро-2025 стала Швейцарія. Турнір, у якому візьмуть участь 16 збірних, відбудеться влітку 2025 року у восьми містах цієї альпійської країни.

4 квітня. Захисник збірної України Ілля Забарний дебютував в англійській Прем'єр-лізі. Українець вийшов на заміну на 85-й хвилині в матчі «Борнмут» — «Брайтон» (0:2). 

5 квітня. В Лісабоні відбувся 47-й черговий Конгрес Союзу європейських футбольних асоціацій, одним із питань порядку денного якого були чергові вибори президента та членів Виконавчого комітету УЄФА. За підсумками голосування конгрес одноголосно переобрав Александера Чеферіна президентом УЄФА на період 2023—2027 років. Андрія Павелка було переобрано до Виконкому УЄФА.

«Продовження мандату члена Виконкому УЄФА на наступні чотири роки — це велика честь і відповідальність для мене. І це спільна заслуга всіх наших уболівальників, футболістів, тренерів, арбітрів, футбольних менеджерів, регіональних асоціацій, клубів та їхніх керівників. Це заслуга Президента України Володимира Зеленського, з ініціативи й за підтримки якого було відроджено футбольне життя країни й розпочато особливий чемпіонат-2022/2023 у восьми різних лігах, серед чоловічих і жіночих команд. Це заслуга наших героїв зі Збройних сил України, які щодня незламно захищають незалежність і майбутнє нашої держави», — зазначив Андрій Павелко.

5 квітня. В Данії молодіжна жіноча збірна України WU-19 матчем проти Швеції стартувала в другому раунді відбору Євро-2023. Старт вийшов невдалим — наша команда поступилася з рахунком 0:5.

6 квітня. ФІФА опублікувала черговий рейтинг національних збірних — перший 2023 року. У ньому Україна посідає 30-те місце, втративши порівняно з минулим, грудневим реєстром чотири позиції.

Фото прес-служби УАФ

6 квітня. Всесвітня організація з пляжного футболу (BSWW) визначилася з місцем та датами проведення європейської кваліфікації чемпіонату світу 2023 року. Відбірний турнір ЧС-2023, в якому візьме участь і збірна України, в європейській зоні відбудеться в Азербайджані. Змагання проходитимуть із 2-го до 9 липня на Олімпійському стадіоні в Баку.

7 квітня. Визначилися призери чемпіонату України з футзалу серед жіночих команд. Перше місце посів володимирський «Ладомир», який за підсумками 10-ти поєдинків здобув 27 очок. Для волинян це перше чемпіонство в історії. Другим став київський «Будстар», а замкнув трійку кобеляцький «Лідер», який виборов перші медалі вищої ліги у своїй футзальній історії.

7 квітня. УЄФА визначив дату жеребкування фінального турніру чемпіонату Європи 2024 року в Німеччині. Церемонія пройде 2 грудня в Ельбській філармонії в Гамбурзі. Відомо, що збірна Німеччини посяде першу позицію в групі А й візьме участь у матчі-відкритті на «Арені Мюнхен» 14 червня 2024 року. У підсумку жеребкування 24 найкращі європейські збірні будуть розподілені по шести групах.

8 квітня. Молодіжна жіноча збірна України WU-19 матчем проти Данії продовжила свій виступ у другому раунді відбору Євро-2023. Підопічні Валерія Паламарчука зазнали поразки з рахунком 1:5. Єдиний м'яч у складі синьо-жовтих забила Ліліана Сербук.

9 квітня. ХОАФ продовжила акції підтримки ветеранів спорту області. З ініціативи голови Харківської обласної асоціації футболу Віктора Коваленка гуманітарну допомогу отримали ветерани футболу міста Харків, Сахновщинської громади та ветерани ВПО Дворічанської громади.

Фото прес-служби УАФ

11 квітня. УАФ провела вебінар для волонтерів «Відкритих уроків футболу». Цього разу було навчено та створено мережу волонтерів із Вінницької (Демківка Тростянецької громади та Северинівська громада), Житомирської (Любарська та Коростенська громади), Кіровоградської (Первозванівська та Олександрівська громади) та Черкаської (Золотоніська та Кам’янська громади) областей.

11 квітня. Молодіжна жіноча збірна України WU-19 поєдинком проти Ісландії завершила свій виступ у другому раунді відбору Євро-2023. Наша команда у Брондбю зіграла внічию — 2:2. Дубль в складі синьо-жовтих на рахунку Єлизавети Молодюк. Наша збірна, на жаль, втратила прописку в Лізі А і в наступному сезоні виступатиме в Лізі В.

11 квітня. Національна жіноча збірна України у виїзному товариському поєдинку в Таллінні здолала команду Естонії. Це був перший поєдинок синьо-жовтих за понад півроку, і він ознаменував старт підготовки до офіційних ігор Ліги націй. Підопічні Луїса Кортеса взяли гору над суперником — 1:0, а єдиний м'яч на рахунку Ольги Овдійчук.

Фото прес-служби УАФ

12 квітня. До проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції» долучилася Київщина. Проведено перший цикл із 20-ти занять. Заняття організовано в Білій Церкві, на базі школи № 19 (тренер — Віталій Меркушев). Регіональним координатором проєкту від Київського об’єднання асоціацій футболу виступив Володимир Маслов.

12 квітня. У Будинку футболу відбулося засідання Дирекції з проведення Кубку України, на якому обговорювалася можливість проведення турніру в сезоні-2023/2024. Під час наради було заслухано інформацію про формування проєкту календаря змагань серед професіональних команд на наступний сезон, в якому передбачені дати для розіграшу Кубка України.

12 квітня. Збірна України з пляжного футболу провела перший контрольний поєдинок на навчально-тренувальному зборі в Португалії. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука в Бразі зіграли товариський матч з господарями майданчика й поступилися — 4:7. 

13 квітня. Координаційний центр Української асоціації футболу, який працює починаючи з 24 лютого 2022 року, передав кілька партій гуманітарної допомоги обласним асоціаціям футболу. Регіональні гуманітарні хаби, своєю чергою, передали отримані набори, а це предмети особистої гігієни, медичні засоби, дитячий одяг та інші необхідні речі, місцевим медикам, юним вихованцям ДЮСШ, а також родинам вимушених переселенців.

Фото прес-служби УАФ

13 квітня. Збірна України з пляжного футболу провела другий контрольний поєдинок на навчально-тренувальному зборі в Португалії. Наша команда знову зіграла з португальцями і знову поступилася — 3:7.

15 квітня. На Буковині завершився другий цикл (40 занять) проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції». Проєкт реалізується на базі чернівецького ліцею № 7 (тренерка Марія Сас-Батрак).

15 квітня. У 31-му турі англійської Прем’єр-ліги «Челсі» півзахисника збірної України Михайла Мудрика на власному стадіоні приймав «Брайтон». Українець вийшов у стартовому складі та відзначився своєю другою гольовою передачею за «Синіх», яка не допомогла його команді уникнути поразки з рахунком 1:2.

15 квітня. Збірна України з FIFA зіграла матчі другого ігрового дня в онлайн-кваліфікації чемпіонату світу з електронного футболу — FIFAe Nations Cup 2023. У поєдинках із Туреччиною (2:0), Угорщиною (4:2), Боснією і Герцеговиною (4:3), Хорватією (3:0) та Латвією (4:2) синьо-жовті забили 17 м’ячів, що допомогло їм із 26-ма балами посісти друге підсумкове місце у групі B та вийти до верхньої сітки плей-оф.

16 квітня. Представники Української асоціації футболу навідалися до одного з військових госпіталів Києва, де проходять лікування поранені воїни. Андрій Павелко, Анатолій Демяненко, Олексій Михайличенко, Олег Протасов та Вадим Костюченко поспілкувалися з військовими, побажали їм якнайшвидшого одужання та передали захисникам України традиційні великодні паски, спортивні костюми, футболки національної збірної України з автографами гравців та інші подарунки. 

Фото прес-служби УАФ

16 квітня. Збірна України з пляжного футболу провела третій товариський поєдинок на навчально-тренувальному зборі в Португалії. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука у Великдень порадували своїх прихильників перемогою над місцевим ФК «Назаре» з рахунком 4:2. М'ячі у складі українців забивали Андрій Пашко, Дмитро Войтенко, Андрій Борсук та Олег Зборовський.

16 квітня. Збірна України з FIFA вперше в історії пробилася до плей-оф відбору чемпіонату світу з електронного футболу — FIFAe Nations Cup 2023. За сумою двох матчів українці здолали бельгійців — 4:3 і завоювали путівку до наступної стадії турніру, приєднавшись до топ-20 європейських збірних із FIFA.

17 квітня. CAS (Спортивний арбітражний суд у Лозанні) залишив без змін рішення Апеляційного комітету Української асоціації футболу стосовно тренера Олександра Севідова у справі ФК «Суми». Тренеру заборонено здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом, довічно.

18 квітня. Українська асоціація футболу, попри період найскладнішого випробування для нашої держави, стала однією з асоціацій-членів ФІФА, які долучилися до реалізації нової Програми ФІФА з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme). Автором та головним координатором програми є Арсен Венгер, керівник напряму глобального розвитку футболу у ФІФА, який наполягає на тому, що надання шансу кожному таланту, незалежно від того, де чи коли він/вона народилися, має бути стратегічною діяльністю і відповідальністю кожної національної асоціації у світі за централізованої підтримки та керівництва на глобальному рівні з боку ФІФА.

18 квітня. Збірна України з пляжного футболу перемогою завершила навчально-тренувальний збір у Португалії. В останньому спарингу проти ФК «Назаре» синьо-жовті святкували успіх — 6:5. Хет-триком у складі українців відзначився Андрій Пашко, дублем — Ярослав Заворотний, ще один гол — на рахунку нашого голкіпера Олександра Пославського.

Фото прес-служби АПФУ

19 квітня. В межах психосоціальної допомоги дітям ВПО, дітям військових ЗСУ, дітям, постраждалим від війни, Українська асоціація футболу за підтримки Common Goal та Асоціації крос-культурних проєктів (Данія) навесні продовжила проєкт «Відкриті уроки футболу». За попередньою інформацією від обласних асоціацій футболу, навесні 2023 року проєкт приймуть громади семи регіонів країни.

19 квітня. Гравці молодіжної збірної та юнацької збірної U-19 зібрали кошти на придбання необхідного обладнання для військовослужбовців Збройних сил України, що захищають нашу країну від російських окупантів. Зокрема, футболісти придбали чотири 3d-принтери для підрозділу аерозвідки «Птахи Мадяра».

19 квітня. CAS поставив крапку у справах про договірні матчі ФК «Суми» (Суми), залишивши апеляційну скаргу футболіста Тараса Дурая без задоволення, а рішення Апеляційного комітету УАФ від 1 грудня 2020 року без змін. КДК УАФ заборонив футболісту Тарасу Дураю здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом (адміністративну, спортивну та ін.), строком на три роки.

«УАФ продовжує системно та успішно боротися з таким ганебним явищем у футболі, як договірні матчі. Головним критерієм безкомпромісної позиції, яку в цьому питанні займає УАФ, є нещодавні рішення Спортивного арбітражного суду Лозанни. У підсумку всі санкції щодо організаторів і учасників договірних матчів, які застосовували дисциплінарні органи УАФ, залишені в силі рішеннями CAS. Це результат багаторічної професійної роботи Комітету етики і чесної гри на чолі з Франческо Баранкою, який, незважаючи на повномасштабну війну, залишається вірним Україні і продовжує працювати в нашій команді», — сказав Андрій Павелко.

20 квітня. Президент ФІФА Джанні Інфантіно в листі на ім’я президента УАФ Андрія Павелка висловив співчуття у зв’язку з нещодавньою передчасною смертю відомого українського футболіста Павла Шкапенка. 

«Шановний президенте! Я хотів би висловити свої найщиріші та найсердечніші співчуття з приводу смерті колишнього футболіста Павла Шкапенка, — зокрема йдеться в листі. — Здається, що слів недостатньо, щоб висловити сум, який ми відчуваємо через цю втрату. 

Від імені членів міжнародної футбольної спільноти я хочу висловити наше щире співчуття Українській асоціації футболу, а головне — родині, друзям, близьким Павла», — написав Джанні Інфантіно.

20 квітня. Визначилося місце проведення поєдинку відбору Євро-2024 Україна — Мальта, який заплановано на 19 червня поточного року. Він відбудеться у словацькому місті Трнава на стадіоні Антона Малатинського.

23 квітня. Дівоча збірна України WU-17 стартувала на Турнірі розвитку УЄФА в Румунії з перемоги над однолітками з Азербайджану. Підопічні Сергія Сапронова перемогли з рахунком 4:0, забивши всі чотири м'ячі в першому таймі. Дублем відзначилася Олена Марценюк, по голу оформили Евеліна Купцова та Діана Ткачук.

Фото прес-служби УАФ

24 квітня. Стало відомо, що національна збірна України проведе товариський поєдинок зі збірною Німеччини. Матч, який стане для німецької команди 1000-м в історії й буде благодійним, відбудеться у Бремені на «Везерштадіоні». Цією грою збірна Німеччини продовжить соціальну місію підтримки з боку Німецького футбольного союзу (DFB) людей та організацій України, які постраждали від російської загарбницької війни.

25 квітня. Дівоча збірна України WU-17 продовжила свій виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Румунії поєдинком з однолітками із Греції. Основний час матчу пройшов без голів, а в серії пенальті сильнішими виявилися еллінки — 7:6.

25 квітня. Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) отримала чотири заявки на проведення чемпіонату світу 2027 року серед жінок. Було подано дві спільні заявки — від Бельгії, Нідерландів і Німеччини та від США й Мексики, а також окремо зацікавленість у проведенні турніру виявили дві асоціації — Бразилія та Південно-Африканська Республіка. Визначення переможця тендеру на проведення жіночого ЧС-2027 відбудеться на Конгресі ФІФА 17 травня 2024 року.

25 квітня. В Золотоноші відбувся спортивний захід «Відкриті уроки футболу», який реалізується Українською асоціацією футболу за підтримки Common Goal та Асоціації кроскультурних проєктів (Данія). Участь у ньому взяли більше 60 дітей із Золотоніського району та з усієї України, які через війну були вимушені переїхати до інших міст нашої країни.

26 квітня. Керівники УАФ вшанували пам'ять героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. У Києві відбувся традиційний, 31-й за ліком турнір із футболу «Дзвони Чорнобиля», присвячений пам’яті жертв трагедії. Після його завершення очільники Української асоціації футболу, почесні гості та представники команд поклали квіти до меморіального комплексу «Героям Чорнобиля».

Фото прес-служби УАФ

26 квітня. В Києві завершився дводенний збір для перспективних вітчизняних арбітрів та асистентів рефері, які проходять навчання в Школі молодого арбітра УАФ. Захід проходив у Будинку футболу та на прилеглих до нього футбольних полях. У відкритті семінару взяли участь заступник голови Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, керівник національної школи Сергій Лисенчук, члени комітету та працівники відділу арбітражу.

28 квітня. Дівоча збірна України WU-17 завершила свій виступ на Турнірі розвитку УЄФА в Румунії. У фінальному поєдинку наші дівчата здолали господарок змагань — 3:2. М'ячі у складі синьо-жовтих забивали Марія Ігнатенко, Вікторія Савкіна та Аліна Савка.

29 квітня. Виповнився 31 рік із того дня, як національна збірна України з футболу провела перший матч у своїй історії. Наша команда поступилася в Ужгороді збірній Угорщині — 1:3. Єдиний м'яч у складі синьо-жовтих забив Іван Гецко. 

29 квітня. У Всеукраїнський день футболу на НТК ім. В. Баннікова відбувся відкритий турнір серед команд, сформованих із маріупольських гравців-аматорів, — «Турнір незламних». Змагання, в яких узяли участь чотири колективи — ФК «Меотида», ФК «Азовчани», ФК «Мрія» та ФК «Козаки Приазов’я», — пройшли за підтримки Української асоціації футболу, міської ради Маріуполя й Центру допомоги та підтримки переселенців «ЯМаріуполь. Київ». У результаті матчів, які проходили у два тайми по 10 хвилин за коловою системою, переможцем змагань стала команда «Азовчани».

29 квітня. Будинок футболу відчинив свої двері для маленьких прихильників гри мільйонів. До нього завітали діти з родин, які постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Андрій Павелко привітав дітей із Всеукраїнським днем футболу та побажав їм реалізувати свої мрії й стати майбутніми футбольними зірками. Разом з Олегом Протасовим, Анатолієм Демяненком та Вадимом Костюченком він вручив дітлахам м’ячі та інші сувеніри. 

Фото прес-служби УАФ

30 квітня. У спорткомплексі Київського військового ліцею ім. Івана Богуна завершився шостий за ліком турнір із футболу на Кубок пам’яті Героя України Андрія Кизила. На урочистості, що передували вирішальним матчам, завітали Андрій Павелко, Олег Протасов, Анатолій Демяненко та Вадим Костюченко. У фіналі, в якому зустрілися команди Київського військового ліцею ім. Івана Богуна та Волинського обласного ліцею ім. Героїв Небесної Сотні, долю поєдинку вирішили післяматчеві пенальті, майстернішими в яких виявилися кияни (0:0 в ігровий час, 3:2 по пен.).

30 квітня. Рівненський «Кардинал-Рівнестандарт» уперше в історії виграв Кубок України з футзалу. У фінальному поєдинку він виявився сильнішим за київський «ХІТ». Основний та додатковий час зустрічі завершилися внічию 1:1, а от у серії пенальті перемогу здобули саме рівняни — 5:4.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

13.03.2024 13:17

Комітет арбітрів УАФ проводить у Львові навчально-тренувальний збір для арбітрів-жінок

У Львові відбувається навчально-тренувальний збір арбітрів-жінок, який...

Підписатися на новини