Програма ФІФА з розвитку талантів — тепер в Україні

Українська асоціація футболу, попри період найскладнішого випробування для нашої держави, стала однією з асоціацій-членів ФІФА, які долучилися до реалізації нової Програми ФІФА з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme).

«Для ФІФА одна з головних цілей — дати шанс кожному таланту. І запуск цієї програми є одним із ключів до досягнення цієї мети», — такий зміст нової програми за словами президента ФІФА Джанні Інфантіно.

Автором та головним координатором програми є Арсен Венгер, керівник напряму глобального розвитку футболу у ФІФА, який наполягає на тому, що надання шансу кожному таланту, незалежно від того, де чи коли він/вона народилися, має бути стратегічною діяльністю і відповідальністю кожної національної асоціації у світі за централізованої підтримки та керівництва на глобальному рівні з боку ФІФА.

Одним із ключових принципів ФІФА на 2020—2023 роки є підвищення глобальної конкурентоспроможності та збільшення кількості національних збірних і клубів, які реально змагатимуться на найвищому рівні за найвищі нагороди. Отже, необхідно розвивати таланти, поважаючи місцеве середовище на кожному етапі цього процесу. Нова програма пропонує індивідуальну допомогу асоціаціям-членам, щоб допомогти їм повністю розкрити свій потенціал і зрештою покращити глобальну конкурентоспроможність для майбутнього футболу.

Запуску програми передував тривалий глобальний процес дослідження середовища в кожній з 211 асоціацій-членів ФІФА. Протягом 2020—2021 років у кожній країні був здійснений аналіз футбольної екосистеми в контексті залучення нових гравців та організації системи молодіжного футболу, що дало чітке уявлення про глобальний дисбаланс, який існує у футболі, і водночас потенціал для подолання цього дисбалансу.

Відтак протягом 2023—2026 років кожна національна асоціація, що долучилася до аналізу футбольної екосистеми та попередньо задекларувала інтерес до участі у програмі, запропонувавши своє бачення та власний пілотний проєкт, працюватиме з ментором, призначеним ФІФА для побудови покрокового і стратегічного шляху у виявленні й підтримці своїх молодих талантів. Таким чином, з початку 2023 року УАФ співпрацює з фінським експертом Ханну Тіхіненом . Координатор програми в УАФ — перший віце-президент Олег Протасов.

 

Українська асоціація футболу усвідомлює, що саме виявлення, підтримка й розвиток молодих талантів є ключовим пріоритетом для збереження і розвитку українського футболу загалом, але особливо в умовах війни та на етапі майбутнього періоду післявоєнного відновлення. Безумовно, робота з талантами починається з масового футболу як ключового інструменту першого залучення дітей до футболу, навчання тренерів на всіх рівнях, що є надзвичайно важливим елементом як розвитку, так і утримання гравців у футболі, управління базою даних та обліку своїх молодих гравців. Це все однаково стосується і чоловічого, і жіночого футболу.

У рамках пілотного проєкту з реалізації Програми розвитку талантів ФІФА УАФ зробила акцент на виявленні молодих талантів шляхом тестування їхніх природних фізичних здібностей та подальшої організаційної підтримки розвитку ідентифікованих потенційних талантів. Цей процес, безперечно, має бути загальнонаціональним, але наразі у фокусі — регіональний рівень, а саме — ОТГ, містечка та села, діти з яких ніколи не були охоплені подібним тестуванням та здебільшого й організованим футбольним процесом. Саме цей підхід дозволить максимально виявити та підтримати всіх талановитих гравців, поінформувавши про їхній потенціал найближчі дитячі футбольні академії та ДЮСШ.

Основним інструментом проєкту є аналітична система, розроблена спеціально для тестування дітей 8—12 років для оцінки фізичних здібностей і потенціалу для їхнього розвитку в разі залучення до фахово організованого тренувального процесу. До процесу долучені як хлопчикі, так і дівчата.

 

Аналітична система має онлайн-платформу з унікальним масивом інформації з результатами тестувань та відео дітей, що дозволяє дітям моніторити й покращувати свої результати, батькам та тренерам — слідкувати за динамікою, а також, звісно, сприяти розвитку скаутської системи в дитячо-юнацькому футболі. На європейському рівні прикладів, коли таку систему координує саме національна асоціація, досить мало, тож своїм досвідом ми також створюємо позитивний прецедент і потенційний кейс. Платформа та система постійно оновлюються та покращуються.

УАФ є дуже активною в навчанні тренерів, постійно запроваджуючи нові курси та ліцензії для нових категорій тренерів, сприяючи навчанню тренерів для масового футболу, щоб забезпечити кращий шлях гравця та його футбольний досвід із самого початку його/її залучення до гри. У рамках проєкту розвитку талантів до навчального процесу будуть залучені всі тренери та викладачі з ОТГ, у яких проходитимуть заходи проєкту, які навряд чи були б охоплені навчанням за інших обставин. Також випускники курсів рівнів ліценції «Д» УАФ та «С» УЄФА, які проходили навчання раніше, мають змогу пройти практику, відвідавши заходи з тестування.

У рамках першої фази пілотного проєкту запланована низка заходів з тестування в ОТГ у нефронтових областях (з максимальним дотриманням всіх безпекових вимог та заходів) та навчання тренерів. Загалом активностями цього пілотного проєкту планується охопити до 3 000 дітей та понад 200 тренерів із сільської місцевості.

Проєкт реалізується у співпраці з Інститутом футболу Національного університету фізичного виховання і спорту України.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.01.2024 23:18

The Best FIFA: ФІФА оголосила лауреатів 2023 року

Сьогодні в Лондоні відбулася церемонія нагородження The Best FIFA Foot...

24.06.2023 10:34

Рішення Ради ФІФА щодо проведення міжнародних турнірів

Рада ФІФА на своєму засіданні ухвалила низку рішень стосовно термінів...

25.04.2023 16:07

Визначилися чотири претенденти на проведення жіночого ЧС-2027

Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) отримала чотири заявк...

14.03.2023 18:41

Рада ФІФА затвердила міжнародний календар для збірних та формат ЧС-2026

Напередодні Конгресу Міжнародної федерації футбольних асоціацій у Руан...

Підписатися на новини