Січень. Хроніка подій: новий національний спонсор збірної України та урочиста церемонія для кращих арбітрів

У першому місяці 2021-го національна збірна України не тільки отримала нового спонсора, а й дізналася про чотири товариські матчі, які проведе поточного року.

3 січня. Двоє українських футболістів увійшли до списку УЄФА 50-х найбільш талановитих гравців, які 2021 року можуть стати справжніми зірками світового футболу. Місце серед найперспективніших молодих талантів Європи посіли захисник київського «Динамо» й збірної України Ілля Забарний, а також воротар донецького «Шахтаря» Анатолій Трубін.

6 січня. Українська асоціація футболу вшанувала пам’ять видатного тренера, Героя України, кавалера Рубінового ордена УЄФА «За заслуги» та ордена ФІФА «За заслуги» Валерія Васильовича Лобановського, 82 роки з дня народження якого виповнилося цього дня.

Фото Павла Кубанова

Перший віце-президент Української асоціації футболу Анатолій Дем’яненко та віце-президент УАФ, генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький поклали квіти до пам’ятника та могили легендарного тренера на Байковому цвинтарі.

«Валерій Васильович був для нас не тільки тренером, він був для нас як батько, — розповів Анатолій Дем'яненко, значна частина ігрової кар’єри якого пройшла під керівництвом Валерія Лобановського. — Ми, гравці, навіть між собою інколи так його називали. Він запам’ятався мені чудовим спеціалістом та чудовою людиною. Водночас він був у міру жорстким, але й справедливим.

Під час тренувального процесу він завжди намагався донести нам, що життя не стоїть на місці, й футбол так само, тому треба постійно слідкувати й бути в курсі усіх останніх тенденцій у розвитку гри».

8 січня. УЄФА оприлюднив клубний рейтинг серед жіночих команд за підсумками 2020 року. До топ-50 увійшли двоє представників України — «Житлобуд-2» (48-ма позиція, +29 місць за рік) та «Житлобуд-1» (49-та, +1).

11 січня. Головна команда країни отримала нового спонсора. Оголошено, що із січня 2021 року бренд «Львівське» став національним спонсором збірної команди України, підписавши чотирирічну угоду з Українською асоціацією футболу.

Фото Павла Кубанова

Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко так прокоментував цю подію: «Зараз Україна та весь світ зіткнулися із серйозними випробуваннями, і в такий час дуже важливо заручитися підтримкою надійного партнера. Ми раді початку співпраці з брендом «Львівське». 2021 рік — це важливий рік для нашої команди, адже збірна буде грати у фінальній частині Євро-2020. Це повинна бути потужна співпраця. Ми готові до активної роботи та перебуваємо в очікуванні реалізації спільних масштабних проєктів».

11 січня. Суддівська колегія ФІФА оприлюднила список арбітрів, які були затверджені Суддівським комітетом ФІФА для роботи на офіційних поєдинках у 2021 році. Серед них виявилося й чимало представників України — арбітрів, асистентів арбітра, арбітрів з футзалу та пляжного футболу.

12 січня. Катерина Монзуль посіла третє місце в рейтингу найкращих арбітрів-жінок останнього десятиріччя у світі за версією IFFHS.

Фото Павла Кубнова

Рейтинг складався за результатами виборів найкращих арбітрів-жінок у період із 2011-го по 2020 рік. До реєстру ввійшли лише рефері, що хоча б раз потрапляли до топ-20 відповідного голосування. Перемогу здобула німкеня Бібіана Штайнхаус (171 очко). Друге місце посіла швейцарка Естер Штаублі (135), а на третьому місці зі 124-ма балами розташувалася українка Катерина Монзуль.

14 січня. Офіційний сайт Всесвітньої організації пляжного футболу (BSWW), проаналізувавши останній розіграш Кубка європейських чемпіонів із пляжного футболу серед жінок, переможцем якого вперше в історїї стала українська команда, «Мрія-2006» з Ананьєва Одеської області, назвав імена п'яти найкращих гравців Кубку європейських чемпіонів. До списку ввійшли дві українки зі складу «Мрії-2006» — Анастасія Терех та Мирослава Випасняк. 

Фото beachsoccer.com

16 січня. Міжнародна федерація футбольної історії та статистики (IFFHS) оприлюднила рейтинг найкращих у світі тренерів національних збірних останнього десятиріччя (2011—2020).

Фото Павла Кубанова

На 17-му місці рейтингу розташувався головний тренер збірної України Андрій Шевченко.

16 січня. В 1/16 фіналу футзальної Ліги чемпіонів УЄФА представник України, херсонський «Продексім», здобув упевнену перемогу над «Шкупі-1927» із Північної Македонії — 5:1. Херсонці пробилися до 1/8 фіналу турніру.

18 січня. Стала відомою дата розгляду апеляційної скарги УАФ на рішення УЄФА стосовно зарахування збірній України з футболу технічної поразки в матчі Ліги націй проти збірної Швейцарії, який мав відбутися 17 листопада 2020 року в Люцерні. Спортивний арбітражний суд м. Лозанни (CAS) призначив розгляд справи на 16 лютого 2021 року.

19 січня. Стало відомо про три товариські матчі, які проведе національна збірна України перед Євро-2020. Про це розповів президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко у програмі «Головна команда. Різдвяні підсумки» у прямому ефірі телеканалу «Футбол 1».

«23 травня збірна України зіграє з Бахрейном, 3 червня — з Північною Ірландією та 7 червня — з Кіпром. Ці спаринги відбудуться в різних містах України й стануть частиною програми підготовки до Євро-2020», — зазначив голова УАФ. 

19 січня. Також Андрій Павелко повідомив, що тренерський штаб національної команди України поповнився ще одним фахівцем. УАФ підписала угоду про співпрацю із 32-річним італійцем Луїджі Ночентіні.

Фото Павла Кубанова

Серед обов’язків фахівця буде спостереження та збір інформації про кандидатів до національної та молодіжної збірних, а також координація підготовки всіх юнацьких збірних України.

20 січня. У Будинку футболу відбулася церемонія нагородження найкращих арбітрів УПЛ і ПФЛ за підсумками 2020 року. Також у рамках заходу було вручено спеціальні відзнаки Fair Play командам, які відзначилися найбільш коректною поведінкою на полі в сезоні-2019/2020 у кожній із професіональних ліг.

Особисті відзнаки під час церемонії отримали: 

  • «Кращий арбітр УПЛ» — Катерина Монзуль (Харківська обл.); 
  • «Кращий арбітр-дебютант УПЛ» — Олександр Шандор (Львівська обл.);
  • «Кращий арбітр першої ліги» — Анастасія Романюк (Івано-Франківська обл.);
  • «Кращий арбітр другої ліги» — Дмитро Євтухов (Дніпропетровська обл.).

Фото Володимира Раснера

Під час церемонії було презентовано нову форму від Української асоціації футболу та технічного партнера національної збірної команди України з футболу — торговельної марки Joma.

Фото Павла Кубанова

У церемонії нагородження взяли участь президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перший віце-президент УАФ Олег Протасов, голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий та президент ПФЛ Олександр Каденко.

Голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі у своєму слові зазначив: «Ми відчуваємо, що ми є однією з національних команд у структурі Української асоціації футболу. Хочемо подякувати за ті чудові умови, які було створено для комітету арбітрів.

Ми перебуваємо в топі країн Європи за застосуванням системи VAR. Зараз у нас є 300 кандидатів для арбітражу. Є небагато асоціацій, які роблять подібне. Ми повинні гідно відплатити за довіру, нам не залишається нічого, окрім того, щоб добре судити». 

21 січня. Відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів із футзалу, за результатами якого в суперники херсонському «Продексіму» дістався іспанський «Інтер», матч проти якого херсонці проведуть на виїзді 19 лютого. 

22 січня. Делегація Української асоціації футболу на чолі з президентом, членом Виконкому УЄФА Андрієм Павелком узяла участь у конгресі Федерації футболу Молдови.

Гостями форуму від України також були перші віце-президенти УАФ Олег Протасов, Анатолій Дем’яненко та віце-президент, генеральний секретар асоціації Юрій Запісоцький.

Фото Федерації футболу Молдови

«Від імені УЄФА вдячний вам за вже проведену роботу і відчутний прогрес футболу Молдови. Ваша робота з розвитку дитячо-юнацького футболу, футбольної інфраструктури, прогрес в організації чемпіонату Молдови й впровадженні цифрових технологій заслуговують найвищих оцінок. Окремо варто відзначити ваш успіх у боротьбі з договірними матчами. Знаю, про що кажу, адже в Україні ми досягли серйозних результатів у цьому питанні й готові поділитися з вами нашим досвідом і напрацюваннями», — зазначив Андрій Павелко.

23 січня. Асоціація футзалу України отримала лист від УЄФА, в якому повідомляється про те, що поєдинок групового етапу відбору Євро-2022 між національними чоловічими збірними України та Данії з футзалу, який мав відбутися 27 січня в Запоріжжі, скасовано.

Причиною цього стало розширення переліку обмежень, пов'язаних із пандемією коронавірусу, у Данії. Через це влада країни не надала дозволу на виїзд своєї національної збірної до України.

24 січня. Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко відвідав із робочим візитом Рівне.

Під час поїздки керівник УАФ разом із головою ОДА Віталієм Ковалем, мером Рівного Олександром Третяком, головою обласної ради Сергієм Кондрачуком, генеральним секретарем та віце-президентом УАФ Юрієм Запісоцьким, керівником обласної футбольної асоціації Олексієм Хахльовим і президентом ФК «Верес» Іваном Надєїним проінспектував хід реконструкції рівненського міського стадіону «Авангард» та взяв участь у нараді, присвяченій реалізації цього важливого проєкту. 

Фото прес-служби УАФ

«Зараз ФК «Верес» проводить свої поєдинки на стадіоні «Колос» у смт Млинів, але клуб і його віддані вболівальники мріють повернутися на рідний «Авангард», який після завершення реконструкції має всі шанси відновити реноме одного з найкращих стадіонів України та отримати право приймати матчі національних збірних. Ми домовилися з представниками влади Рівненщини об’єднати зусилля і зробити все можливе, щоб це сталося якнайшвидше», — зазначив Андрій Павелко.

25 січня. Оголошено, що п’ята традиційна церемонія «Футбольні зірки України» відбудеться 15 лютого.

 

Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко зазначив: «На превеликий жаль, пандемія COVID-19 та тривалий карантин завадили провести святкову церемонію «Футбольні зірки України»-2020 у звичному форматі. У той же час я був категорично проти повного скасування заходу. Адже нам вдалося 2020 року завершити чемпіонат України й Кубок України за спортивним принципом. Тому головні герої змагань — кращі футболісти та їхні тренери — заслуговують на почесні відзнаки. Упевнений, що п’ята церемонія стане гарним продовженням традиції вшанування кращих футбольних виконавців і приємним початком нового футбольного року».

26 січня. У Житомирі в залі ФОК стартував чемпіонат України з футзалу серед підрозділів Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Фото zhoff.org.ua

У турнірі змагаються дев’ять команд з усіх куточків нашої країни, зокрема й зі Сходу. Серед гравців — хлопці, які боронили нашу державу в окопах, виконували важкі та небезпечні бойові завдання.

26 січня. Відбувся вебінар на тему «Досвід реалізації проєкту УЄФА Grow в Україні» за участю представників національних асоціацій Естонії, Румунії, Польщі, Грузії, Молдови й Білорусі, Комітету фізичної культури і спорту Міністерства освіти і науки України та обласних підрозділів, Міністерства молоді та спорту України, органів місцевого самоврядування, Представництва офісу ООН в Україні, наукового партнера УАФ — Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інших партнерів і стейкхолдерів.

Фото Павла Кубанова

Свої напрацювання колегам з усіх регіональних асоціацій України представили УЄФА, УАФ та три пілотні обласні асоціації футболу, які взялися на своєму досвіді адаптувати й реалізувати європейські підходи до стратегічного розвитку футболу (Дніпропетровська, Івано-Франківська та Київська).

27 січня. Відбулося жеребкування першого раунду Юнацької ліги УЄФА сезону-2020/2021. У 1/32 фіналу «Шахтар» удома зіграє з португальським «Порту», а «Динамо» на власному полі прийме іспанську «Барселону». Матчі цієї стадії відбудуться 2—3 березня поточного року.

27 січня. Стало відомо, що Українська асоціація футболу досягла домовленості щодо проведення 11 листопада поточного року на території нашої країни товариського матчу між національними збірними України та Болгарії.

«Ця товариська зустріч передуватиме матчу синьо-жовтих у рамках відбору ЧС-2022 проти збірної Боснії і Герцеговини і стане вже 15-м поєдинком із тих, які заплановані на 2021 рік, разом з офіційними матчами Євро-2020, відбору ЧС-2022 та товариськими зустрічами з Бахрейном, Північною Ірландією та Кіпром. Як відомо, ці контрольні поєдинки також пройдуть в Україні, і ми плануємо провести їх у різних містах, адже збірна України — це команда, що об’єднує країну! Кількість товариських матчів нашої головної команди цього року ще може збільшитися — УАФ виконує всі побажання тренерського штабу, але перемовини ще тривають. Та головне, аби максимальну кількість поєдинків ми провели на Євро-2020!» — прокоментував новину щодо матчу з Болгарією президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

28 січня. У Ньйоні відбулася церемонія жеребкування відбірного турніру Євро-2023 (U-21). Молодіжна збірна України потрапила до групи H, де її суперниками стали команди Франції, Сербії, Північної Македонії, Фарерських островів та Вірменії.

Фото uefa.com

«Ми розуміємо, що в нас складна група, в якій фаворит — Франція, — сказав головний тренер синьо-жовтих Руслан Ротань, коментуючи підсумки жеребкування. — Із балканськими командами завжди було непросто. Фарерські острови й Вірменію ми теж не списуємо з рахунків. У матчах із ними викладатися доведеться не менше, ніж у поєдинках із французами. У сучасному футболі немає слабких суперників, це вже доведено. Утім, усе залежатиме тільки від нас. Молодіжна збірна України буде прагнути показувати той футбол, який тренерський штаб прищеплює своїм підопічним, і, безумовно, постарається домогтися потрібного результату. Тим паче УАФ створює всі умови для якісної й плідної роботи».

29 січня. Розпочався традиційний щорічний зимовий навчально-тренувальний збір українських арбітрів у Туреччині, де вони протягом тижня будуть готуватися до другої частини футбольного сезону.

Фото Андрія Майорова

29 січня. Відбулося засідання Виконавчого комітету УАФ, на якому було затверджено Єдиний календар заходів із жіночого футболу УАФ на 2021 рік. Також були Виконком ухвалив рішення стосовно порядку розподілу платежів солідарності УЄФА 2021 року, допомоги регіональним асоціаціям тощо.

31 січня. У своєму першому поєдинку групового раунду кваліфікації футзального Євро-2022 збірна України на виїзді впевнено обіграла команду Албанії — 10:3.

Фото прес-служби АФУ

Хет-трик Зварича, дубль Фаренюка та м’ячі Шотурми, Білоцерківця, Грицини, Єрьоміна та Малишка забезпечили синьо-жовтим переконливу перемогу на старті відбірного турніру.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини