Досвід реалізації УЄФА Grow в Україні: УАФ та регіональні асоціації поділилися результатами за півтора року реалізації проєкту

УЄФА, УАФ та три пілотні обласні асоціації футболу, які взялися на своєму досвіді адаптувати й реалізувати європейські підходи до стратегічного розвитку футболу, представили колегам з усіх регіональних асоціацій України свої напрацювання під час вебінару на тему «Досвід реалізації проєкту УЄФА Grow в Україні», який відбувся у вівторок, 26 січня, за участю представників національних асоціацій Естонії, Румунії, Польщі, Грузії, Молдови й Білорусі, Комітету фізичної культури і спорту Міністерства освіти і науки України та обласних підрозділів, Міністерства молоді та спорту України, органів місцевого самоврядування, Представництва офісу ООН в Україні, наукового партнера УАФ — Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інших партнерів і стейкхолдерів.

Фото Павла Кубанова

Проєкт Grow УАФ реалізує у співпраці з УЄФА в напрямку стратегічного розвитку національних асоціацій та розвитку масового футболу на регіональному рівні з метою збільшення кількості активних гравців різного віку і статі в регіоні, реєстрації гравців масового футболу, розбудови партнерства з місцевими зацікавленими сторонами, дослідження поточної ситуації та потенційних можливостей для розвитку клубної системи аматорського й масового сегментів, вивчення впливу розвитку масового футболу на суспільство та його цінності як соціального та економічного явища. Наразі до пілотного проєкту Grow долучені Дніпропетровська, Івано-Франківська та Київська області.

«Зважаючи на хід реалізації УЄФА Grow в Україні, можна сміливо сказати, що він є продуктивним, успішним і вже дав нам чимало важливих даних, які допоможуть розвивати та популяризувати футбол на регіональному рівні. Незважаючи на численні перешкоди, викликані пандемією COVID-19, наша команда виконала великий обсяг роботи, суттєво збільшивши в пілотних областях кількість активних гравців різного віку та статі, та напрацювала рішення, що стануть основою подальшого розвитку масового футболу в Україні. Одне з головних завдань Української асоціації футболу й проєкту УЄФА Grow  —  поширення переконання, що грати у футбол може кожен.  А наше завдання — створити можливості для гри та переконати місцеві еліти, а також нових потенційних партнерів у тому, що інвестиції в розвиток масового футболу — це престижно і це важливий внесок у здорове майбутнє України. Адже що більше гравців, то більше шансів виявити найталановитіших із них, які в майбутньому підсилять клуби УПЛ і ПФЛ, а також поповнять лави національних збірних команд України», — зазначив президент УАФ Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

За словами голови Департаменту бізнес-розвитку національних асоціацій УЄФА Ноеля Муні та менеджера Департаменту бізнес-розвитку національних асоціацій УЄФА і координатора проєкту Grow Ліама МакГроерті, ключовий виклик, що стоїть перед українськими футбольними органами у стратегічному й систематичному розвитку спорту, — сформувати широке коло залученості й прагнути до показника у 3,4% зареєстрованих футболістів від загальної кількості населення, що є середнім серед традиційно успішних у залученості до футболу країн Західної Європи: «УЄФА бачить великий потенціал в Україні, адже це країна з багатомільйонним населенням, і їй важливо мати розвинуту мережу регіональних асоціацій, футбольних клубів і надавати більше можливостей дівчатам і хлопцям щодо їхньої залученості в цей спорт».

Представники центрального офісу УАФ Grow розповіли про перебіг імплементації проєкту з 2019-го по 2021 рік, а саме — представили основні розроблені ініціативи, спрямовані на сталий розвиток і стратегічне планування діяльності обласних асоціацій з метою стабільного приросту нових гравців чоловічої та жіночої статі, які займаються футболом регулярно й, відповідно, можуть повноправно бути зареєстрованими. У результаті впровадження проєкту УАФ GRow в Україні з липня 2019 року шляхом роботи із «сірими зонами» й проєктами розвитку три пілотні області зареєстрували в Єдиній базі даних УАФ 15 332 гравці й загалом констатували збільшення реєстрацій на 27% порівняно з кількістю активних гравців у регіоні перед стартом проєкту.

Фото Павла Кубанова

Регіональні менеджери проєкту Grow із Дніпропетровської, Івано-Франківської та Київської областей у свою чергу розповіли про особливості його реалізації на місцях та поділилися успішними кейсами залучення дітей до різноманітних мікропроєктів.

Так, у Дніпропетровській області кількість зареєстрованих гравців масового футболу за півтора року збільшилася на 25%, а в Івано-Франківській — в 1,5 разу.

Найбільшого ж прориву в трьох регіонах, де УАФ впровадила проєкт УЄФА GROW, зазнав жіночий та дівочий футбол. За час реалізації проєкту популяризація масового футболу у Дніпропетровській та Івано-Франківській областях збільшила кількість зареєстрованих футболісток удвічі, а в Київській області було створено секції для дівчат від семи років з їхнім залученням до регулярних змагань.

Як наслідок, активне залучення хлопців та дівчат до футболу в рамках проєкту УАФ Grow призвело до того, що всі три вищезазначені області наразі лідирують за показником кількості зареєстрованих гравців у масовому футболі.

Окремий акцент було зроблено на використанні моделі SROI (соціального повернення від інвестицій), згідно з якою збільшення ступеню залученості дітей до футболу та їхньої реєстрації матиме позитивний економічний і соціальний ефект та покращить ситуацію в галузі охорони здоров’я. Партнерами УЄФА в рамках проєкту було проведено дослідження щодо української перспективи, результати якого буде представлено невдовзі, цій темі буде присвячено один із наступних вебінарів.

Онлайн-зустріч стала лише першим із п’яти епізодів дискусії щодо розвитку масового футболу в Україні за програмою УЄФА Grow, який включив у себе обговорення причетними сторонами досвіду реалізації програми за півтора року з моменту її запуску.

Наступний вебінар щодо розвитку пілотного проєкту УЄФА Grow в Україні відбудеться за місяць, 23 лютого, і матиме на меті обговорення розвитку місцевих футбольних клубів, враховуючи пропозиції УАФ та європейський досвід УЄФА на прикладі Естонії, Сербії, Польщі, Молдови, Грузії, Норвегії та Ірландії.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

13.03.2024 13:17

Комітет арбітрів УАФ проводить у Львові навчально-тренувальний збір для арбітрів-жінок

У Львові відбувається навчально-тренувальний збір арбітрів-жінок, який...

Підписатися на новини