Олександр Косенко: «Уже десь зачіпає той факт, що ми ніяк не можемо подолати 1/4 фіналу...»

Сьогодні в Будинку футболу відбулася прес-конференція, в якій узяв участь головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко.

Наставник синьо-жовтих підбив підсумки виступу національної збірної з футзалу на Євро-2018 (нагадаємо, українці у групі C обіграли Румунію (3:2) й поступилися Португалії (3:5), а у чвертьфіналі не встояли перед Іспанією (0:1)):

— Усі знають, що Україна в черговий раз зупинилася на стадії 1/4 фіналу. Ми ставили перед собою завдання потрапити у призи, але мали в суперниках такі команди, як Іспанія, Португалія, Італія, Казахстан… Ціль може сприйматися як належне, а може — як бажане. Ми прагнули потрапити до числа призерів, оскільки в іншому разі немає сенсу їхати на подібні форуми.

Не вийшло, але до хлопців жодних претензій не маю — вони показали все, що могли на сьогоднішній день. Ми побачили, в якому напрямку розвивається футзал у Європі, тому потрібно ще більш скрупульозно підходити до підбору гравців. Щоб розраховувати на хорошу командну гру, потрібні індивідуально сильні виконавці, які гарно працюють із м'ячем, швидко приймають рішення. Гадаю, всі звернули увагу на те, що футзал прогресує у плані динаміки, роботи з м'ячем. Підбиваючи підсумки, скажу, що вище голови ми не стрибнули, виконали задачу-мінімум, вийшовши з групи.

«Давайте будемо дивитися на речі об'єктивно»

 Проте були поєдинки, в яких Україна відігравалася з рахунку 0:2…

— Команда проявляла характер — у цьому плані жодних претензій немає. Високий рівень майстерності в наших виконавців є, але хотілося б більшої конкуренції, щоб у чемпіонаті приділяли увагу більш атакувальній, комбінаційній грі, відбувався прогрес у цих компонентах. Потрібно добре вміти як оборонятися, так і наступати.

 Із чим пов'язаний слабкий початок матчів на чемпіонаті Європи у виконанні збірної України?

— Я б не сказав, що він був слабким. Коли ми створювали план на гру, то просили виконавців із перших хвилин тиснути, пресингувати. Розуміли, що можемо пропустити першими від Румунії, — це не стало для нас несподіванкою. Ми знали, що в румунів досвідчена й майстерна команда, яка здорово працює з м'ячем, наявні три бразильці. Тому ми намагалися тиснути із самого початку, щоб наприкінці матчу розраховувати на позитивний результат. Так, пропустили два голи, але це не вибило нас із колії. Дякую хлопцям, які проявили характер і забили гарні м'ячі.

Перед чвертьфіналом була присутня боязнь цієї стадії?

— Уже десь зачіпає той факт, що ми ніяк не можемо подолати 1/4 фіналу, це неначе якийсь камінь спотикання. Але давайте будемо дивитися на речі об'єктивно. Ми ж не програємо у чвертьфіналі невідь-яким збірним — виходимо на поле проти серйозних команд. От і цього разу — хоч і поступилися, проте віддали всі сили, тому не можу кинути камінь у город гравців. Після гри ми спокійно поговорили з підочіними, вказали, кому над чим слід працювати, подякували за самовіддачу. Не думаю, що якийсь психологічний фактор мав місце.

«Комусь не вдалося впоратися із хвилюванням...»

Чи є якась конкретна причина поразки від Іспанії?

— В окремому матчі можна обіграти будь-кого. Історія знає багато випадків, коли більш слабкі команди перемагали сильніші за них колективи. Коли ми ставили перед собою цілі на чемпіонат Європи, то розраховували на те, що зможемо здолати суперника в окремому поєдинку. А щоб вийти до півфіналу, обов'язково треба взяти гору над однією з топових збірних. Ми розраховували обіграти Португалію або Іспанію, та не вийшло…

Хоча б трішки приємно, що Україна поступилася двом майбутнім фіналістам?

— Хіба що для самозаспокоєння. Різниці немає — ми все одно вилетіли у чвертьфіналі.

У матчі з Іспанією ви не використовували запасних. Були прорахунки при визначенні складу?

— Одразу п'ятеро гравців уперше поїхали на подібний турнір. Можу сказати, що на зборах більше розраховували на одних виконавців, але дехто почав випадати. Це звичний процес, людський фактор — комусь не вдалося впоратися із хвилюванням. По ходу чемпіонату розбирали матчі і зробили певні висновки. Це не говорить про якісь остаточні зміни — просто на даному етапі вибрали таку варіацію.

 Котра зі збірних на Євро-2018 здивувала своїм прогресом?

— Чесно кажучи, жодна. У колишні часи, коли було менше інформації про суперників, збірна могла приїхати на турнір та здивувати чимось. Тепер же важко знайти подібні моменти. Казахстан ще раз підтвердив свій рівень, та й ми нещодавно грали з ним. Це сильна команда з якісними виконавцями й досвідченим тренером. Не скажу, що здивувала Франція. Ті, хто слідкує за виступами всіх команд, бачили, що вона прогресує. Просто так хорватів у відборі не обіграєш. У товариських матчах навіть топові збірні мучаться з французами. Команда граюча, оснащена технічними футзалістами. Португалія показала агресивну гру й заслужено перемогла...

«Будемо акцентувати увагу на товариських іграх»

Ряд команд виїжджає за рахунок натуралізації бразильців. Ви замислювалися над подібним кроком?

— Цим шляхом, принаймні зараз, ми рухатися не будемо. Поки що для натуралізації немає можливостей та бажання. Ми хочемо виховувати власних футзалістів, відкривати школи — у нас у країні населення більше 40 мільйонів осіб...

Я розумію, що Казахстан чи Азербайджан за наявності фінансової складової мають бажання боротися за медалі — це їхній шлях розвитку. Дійсно, таким чином можна показати результат одразу. Питання в тому, коли вони знайдуть нових Дугласа чи Ігіту. Той же Азербайджан зіграв не найкращим чином (поступився Португалії в 1/4 фіналу з рахунком 1:8. — Прим. ред.). Тому немає панацеї ні від чого, потрібно розвиватися та виховувати власних гравців.

Говорячи про підбір виконавців — не шкодуєте, що не взяли когось на Євро?

— Ні, я мав на увазі інше. Ми будемо акцентувати увагу на товариських іграх, спробуємо заповнити ними всі вікна УЄФА. Матчі чемпіонату — це одне, а виступи на міжнародній арені — геть інше. Ми пересвідчилися в тому, що потрібні гравці, які добре працюють із м'ячем, не намагаються його швидше позбутися, мають певний рівень майстерності та запас міцності. Стиль збірної, командний дух та самовіддача — основа всіх основ, без цього не можна перемогти. Якщо ми залишимо ці якості та будемо знаходити кваліфікованих виконавців, то рухатимемося вперед.

Ви говорили, що пріоритетним щодо виклику до збірної є український чемпіонат. Як змінився рівень гри братів Грицин після переїзду до білоруської «Сталіци»?

— Я мав на увазі пріоритет української першості перед чемпіонатами Польщі чи Білорусі. Якщо хлопці переїжджатимуть до Іспанії чи Італії, то нічого не матиму проти. Чим вищий рівень чемпіонату, тим швидше гравець прогресує, стає більш майстерним. У ході гри виникає більше сприятливих для цього ситуацій. Щодо свого переходу до чемпіонату Білорусі краще скажуть самі брати Грицини. Як на мене, то вони все ж трохи втратили в певних якостях.

Ви вмовили Євгена Іваняка залишитися у збірній?

— Повинен пройти час, щоб це питання вирішилося. Він має сам це осмислити, за місяць-другий. Я попросив Женю, щоб він поки що не робив заяв. Яким буде його рішення — залежить лише від нього.

Можна говорити, що у збірній відбувається зміна поколінь?

— Це звичний процес для будь-якої команди. Наприклад, одна збірна виграла декілька крупних турнірів, і тренер не бажає щось змінювати, довіряючи одним і тим же гравцям. Але настає час, коли все одно потрібно оновлювати склад. Ми вводимо нових футзалістів, але глобальної зміни поколінь немає. Дехто, як Дмитро Бондар, закінчує виступи, дехто, як Дмитро Сорокін, травмується…

«За самовіддачею, бажанням, пресингом ми не поступаємося жодній із команд»

Чи відбудеться ротація у складі збірної на новий цикл?

— Поки що не хотів би про це говорити. Можливо, у когось розпочнеться друга молодість. Звичайно, в першу чергу будемо спостерігати за молодими гравцями, новими кандидатами, даватимемо їм шанс проявити себе. Але не забуваймо, що є товариські ігри, а є офіційні, в яких потрібно показувати результат. Як би ми не прокладали свій шлях розвитку — у таких матчах важливий підсумковий рахунок. Ближче до офіційних зустрічей будемо підбирати оптимальний склад, а у спарингах дамо шанс тим, хто проявлятиме себе в чемпіонаті.

Зараз такий період, коли з'являється чимало молодих виконавців, а досвідчені кадри їдуть за кордон. Як має розвиватися чемпіонат — питання до президентів клубів. Їх можна зрозуміти, адже вони вкладають кошти й хочуть отримувати результат. Якщо команда добилася його, то виділяються нові ресурси… Але не треба забувати про гру та глядачів — цьому також треба приділяти увагу.

Ви бачите в найближчій перспективі технічно оснащених та індивідуально сильних українських футзалістів?

— Ми хочемо мати в розпорядженні таких гравців — чим більше, тим краще. Звичайно, все одно будемо використовувати наші сильні якості. Можливо, колись зможемо працювати з м'ячем так, як бразильці, але в першу чергу слід робити акцент на власних особливостях. Для того, щоб усе це втілити в життя, потрібен достатній рівень майстерності. Щоб обігрувати Іспанію та Португалію, потрібно вміти працювати з м'ячем, не боятися його обробляти. Щоб підвищувати загальнокомандний рівень, потрібні відмінні індивідуальні характеристики.

Коли на полі знаходяться гравці з одного клубу, вони краще розуміють один одного. На даному етапі ми відштовхуємося від умінь футзалістів. Хотілося б більшої конкуренції, щоб додавати в технічному плані. А за самовіддачею, бажанням, пресингом ми не поступаємося жодній із команд. Тому якщо хоч трохи додамо у цьому компоненті, то зможемо обігрувати провідні збірні. Хлопці повинні щоденно працювати з м'ячем. Не одну-дві години на тренуваннях, а й після. Це піде на користь — їм у першу чергу, вони зможуть себе проявити.

Після ЧС-2016 ви говорили, що збірна працюватиме на майбутнє. Підіб'єте підсумки циклу, що завершився?

— Подивилися нових гравців, молодь, дали можливість себе проявити. Задіяли їх настільки, наскільки це було можливим. Чим вищим буде рівень чемпіонату в ігровому плані та в плані конкуренції, тим простіше буде і нам. Хотілося б мати приємний головний біль, коли на одну позицію наявні два сильні гравці. Є над чим працювати не лише тренерам, а й самим футзалістам. Меж досконалості немає, і чим більшим буде бажання займатися на тренуваннях та щось доводити, тим вищим буде рівень гри.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.02.2018 21:18

Президент АФУ Сергій Владико: «Домовилися про матчі з новоспеченими чемпіонами Європи з Португалії»

Президент Асоціації футзалу України Сергій Владико підбив підсумки вис...

13.02.2018 15:55

Запрошуємо представників ЗМІ на прес-конференцію за підсумками Євро-2018 з футзалу!

15 лютого у конференц-залі Будинку футболу (4-й поверх) відбудеться пр...

11.02.2018 14:05

Уперше в історії чемпіоном Європи з футзалу стала збірна Португалії

У фінальному поєдинку континентальної першості в Любляні португальці в...

10.02.2018 11:30

Олександр Косенко: «Домовилися грати до останнього за будь-якого рахунку»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко підбив під...

Підписатися на новини