Уперше в історії чемпіоном Європи з футзалу стала збірна Португалії

У фінальному поєдинку континентальної першості в Любляні португальці в додатковий час вирвали перемогу в іспанців 3:2.

10 лютого в драматичному фінальному поєдинку чемпіонату Європи в словенській Любляні у додатковий час збірна Португалії перемогла команду Іспанії — 3:2. Португальці відкрили рахунок вже на 1-й хвилині матчу. Рікардіньо перехопив м'яч після помилки Мігеліна й потужним ударом вразив ворота Пако Седано — 1:0. Однак за хвилину до свистка на перерву Марк Тольра відправив м'яч повз воротаря португальців і зрівняв шанси суперників на перемогу — 1:1.

Початок другої половини гри пройшов у обопільних атаках. Дуже небезпечний момент був у португальця Бруну Коелью, удар якого на 25-й хвилині струснув поперечину іспанських воріт. А на 32-й хвилині іспанці заробили небезпечний стандарт майже на лінії штрафного майданчика суперника й відмінно його розіграли. Мігелін точним пасом знайшов на дальній штанзі Ліна, і останній вразив порожні ворота — 2:1 на користь підопічних Хосе Лопеса. За три хвилини Мігелін і Рікардіньо обмінялися гострими моментами, але перший влучив у поперечину, а другий не зумів перекинути м'яч через іспанського голкіпера. Але на 39-й хвилині португальці вміло використали п'ятого польового гравця, і Бруну Коелью відновив паритет у матчі — 2:2.  Гра перейшла в екстратайм.

Все вирішилося за 55 секунд

Перший тайм додаткового часу пройшов у рівній жорсткій боротьбі, а на самому початку другого травму ноги отримав провідний гравець збірної Португалії — Рікардіньо. Без своєї головної зірки підопічні Жорже Браза трохи «просіли», і Солано з Ліном мали дві чудові нагоди вивести збірну Іспанії вперед, проте їхнім ударам не вистачило влучності. А за 55 секунд до кінця додаткового часу суддя призначив стандарт в 10-ти метрах від воріт іспанців, і Бруну Коелью відмінним ударом забив переможний для португальців м'яч — 3:2.

Португалія вперше у своїй історії стала чемпіоном Європи. Срібні медалі здобула Іспанія. Бронза — у збірної Росії, яка в поєдинку за третє місце з мінімальним рахунком переграла Казахстан — 1:0.

Найкращим гравцем і бомбардиром першості континенту став португалець Рікардіньо, на рахунку якого — сім м'ячів. Фото uefa.com

Нагадаємо, збірна України на європейській першості у Словенії у груповому турнірі здолала команду Румунії — 3:2 й поступилася майбутнім чемпіонам з Португалії — 3:5. Синьо-жовті посіли друге місце в групі С і вийшли до чвертьфіналу, де програли на той момент чинним володарям титулу — іспанцям (0:1).

Отже, рекордсменом чемпіонатів Європи залишилася збірна Іспанії, на рахунку якої — сім золотих нагород, два срібла і дві бронзи. В італійців — два золота, одне срібло і три бронзи. Росія тріумфувала одного разу, п’ять разів ставала другою й чотири рази — третьою. Португальці здобули цьогорічне чемпіонство і ще одне срібло. Двічі ставали бронзовими призерами чехи, по разу — Казахстан та Бельгія.

Доробок збірної України на чемпіонатах Європи такий:

1996 — груповий етап;

1999 — не потрапила до фінальної стадії;

2001 — друге місце;

2003 — друге місце;

2005 — четверте місце;

2007 — груповий етап;

2010 — 1/4 фіналу;

2012 — 1/4 фіналу;

2014 — 1/4 фіналу;

2016 — 1/4 фіналу;

2018 — 1/4  фіналу.

Загалом у фінальній частині європейської першості збірна України провела 36 поєдинків, здобула 12 перемог, шість разів зіграла внічию і у 18-ти поєдинках зазнала поразки. Різниця м’ячів — 88—96.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.02.2018 21:18

Президент АФУ Сергій Владико: «Домовилися про матчі з новоспеченими чемпіонами Європи з Португалії»

Президент Асоціації футзалу України Сергій Владико підбив підсумки вис...

15.02.2018 19:45

Олександр Косенко: «Уже десь зачіпає той факт, що ми ніяк не можемо подолати 1/4 фіналу...»

Сьогодні в Будинку футболу відбулася прес-конференція, в якій узя...

13.02.2018 15:55

Запрошуємо представників ЗМІ на прес-конференцію за підсумками Євро-2018 з футзалу!

15 лютого у конференц-залі Будинку футболу (4-й поверх) відбудеться пр...

10.02.2018 11:30

Олександр Косенко: «Домовилися грати до останнього за будь-якого рахунку»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко підбив під...

Підписатися на новини