Президент АФУ Сергій Владико: «Домовилися про матчі з новоспеченими чемпіонами Європи з Португалії»

Президент Асоціації футзалу України Сергій Владико підбив підсумки виступу збірної на чемпіонаті Європи та розповів про організацію континентального форуму в Словенії:

— На турнірах подібного рівня є спортивна складова, яка полягає у визначенні кращої команди європейського континенту. Але також це можливість поспілкуватися з колегами з провідних футзальних країн. Можу сказати, що наш вид спорту розвивається швидкими темпами, має чітку підтримку з боку УЄФА. Новий президент організації Александер Чеферін привніс чимало реформаторських ідей, які спрямовані на популяризацію футзалу, збільшення кількості матчів, змагань. З'являться чемпіонати Європи серед команд U-19, серед жіночих команд, новий формат у чоловічого Євро (відбудеться перехід на чотирирічний цикл, як у великому футболі). Планується модернізація кваліфікаційних турнірів до чемпіонатів світу та Європи. Тому футзал рухається вперед.

Як оціните підтримку українських вболівальників у Словенії?

— За всі чемпіонати цього разу у нас була найбільша група підтримки. Мабуть, це пов'язано з невеликою відстанню від України до Словенії. Хлопці говорили мені, що відчували, якою прекрасною була підтримка нашої збірної. Тому можу лише подякувати фанатам.

В одному з інтерв'ю тренер словенців Андрей Добовичник говорив, що йому важко знайти хороших гравців для збірної, оскільки населення країни становить усього два мільйони осіб. А як організатори загалом упоралися із проведенням чемпіонату Європи?

— У цій країні на двомільйонне населення є вісім палаців спорту місткістю більше п'яти тисяч чоловік. Практично в кожному селі знаходяться арени, що вміщують тисячу осіб. Ви можете оцінити результати Словенії в ігрових видах — у футболі, баскетболі, в жіночих та чоловічих командах. Відповідно, керівництво країни приділяє увагу розвитку спорту, створюючи необхідні умови.

Тому рівень організації чемпіонату Європи був найвищим. Усі команди розмістилися в комфортних умовах, була чудова комунікація зі штабом УЄФА. Головний стадіон турніру, «Арена Стожице», вважається кращим в Європі. Для мене особисто поїздка до Словенії — гарний досвід. Ми подивилися, за рахунок чого відбувається організація, які ресурси застосовуються — не лише у фінансовому плані. Дуже дякую організаторам за гостинність.

Україну поважають як у спортивному плані, так і в організаційному, наш футзал не пасе задніх. УЄФА вів підрахунок статистичних даних і відзначив, що в окремих епізодах пресинг у виконанні нашої збірної був кращим на турнірі. Чітко простежувалося, за рахунок чого ми збиралися перемогти, що й відзначили спеціалісти.

Зараз у нас є домовленість щодо ігор проти новоспечених чемпіонів Європи з Португалії. Дати визначаються, швидше за все, матчі будуть проведені в Україні. Під час жовтневого вікна УЄФА (28—31 жовтня. — Прим. ред.) зіграємо з Францією на виїзді.

 Із чим пов'язані зміни у тренерському штабі напередодні турніру?

— Це було не зовсім моє рішення. Склад команди і тренерський штаб формує Олександр Косенко. Включити Віталія Одегова до лав наставників було моєю пропозицією, яку підтримав головний тренер. У нас попереду чемпіонат Європи (U-19), насичений календар змагань серед гравців цієї вікової групи, яку саме й веде Віталій Олексійович. З огляду на отримання додаткового міжнародного досвіду, вважаю, це було правильне рішення. Він повноцінно працював, займався з воротарями, які в нас більш ніж досвідчені. Тим більше, цикл підготовчого збору й виступу на турнірі був коротким.

Як, на вашу думку, можна підвищити індивідуальний рівень майстерності гравців нашої футзальної збірної?

— Як ви знаєте, найсильнішою лігою світу нині є іспанська (LNFS). Президентом чемпіонату є колишній тренер збірної Хав'єр Лозано. Він зібрав очільників клубів і запропонував їм мотивувати гравців, щоб ті забивали більше голів. Просив відійти від захисної тактики та гри на контратаках, йти вперед і збільшувати результативність. У першу чергу це підвищило інтерес до футзалу та комерційної складової, а заразом дало поштовх до зростання індивідуальної майстерності. Технічно оснащені виконавці можуть обіграти один в один, прийняти нестандартне рішення. Віддати пас, зіграти «в стіночку», відпрацювати в обороні може кожен, а от нешаблонні дії одразу дають перевагу.

У нас аналогічна ситуація. Ми прекрасно розуміємо, наскільки важливі три очки в чемпіонаті. Але будемо просити керівників клубів робити акцент на індивідуальних якостях футзалістів, щоб вони могли обіграти, прийняти нестандартне рішення. Це дуже важливий момент.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.07.2023 14:04

Vbet Екстра-ліга: визначено дати та умови проведення чемпіонату України з футзалу

Відбулася нарада керівників клубів Vbet Екстра-ліги, яка проходила під...

31.05.2023 17:50

Київський «ХІТ» уперше став чемпіоном України з футзалу

У фінальному протистоянні у Vbet Екстра-лізі сезону-2022/2023 київськи...

26.08.2022 16:21

У футзальній Екстра-лізі сезону-2022/2023 зіграють 10 команд

Незважаючи на воєнний стан і важку ситуацію в нашій країні, чемпіонат...

01.06.2022 08:42

Сезон-2021/2022 у футзальній Екстра-лізі завершено

У зв’язку з воєнною агресією росії проти України поточний сезон...

Підписатися на новини