Травень. Хроніка подій: орден для Блохіна, Усик — амбасадор збірної України, 14-те чемпіонство «Шахтаря»

У травні донецький «Шахтар» оформив чемпіонство, полтавська «Ворскла» перемогла в жіночій першості, а київський «ХІТ» — у футзальній Екстра-лізі.

2 травня. З нагоди Всеукраїнського дня футболу та за історичний внесок у розвиток українського футболу володар «Золотого м’яча»-1975 і екс-наставник національної збірної України Олег Блохін отримав із рук Андрія Павелка орден «Легенда українського футболу». 

«Вдячний Українській асоціації футболу й особисто Андрію Павелку за визнання та високу оцінку моєї роботи! Футбол спирається на зв’язок поколінь та їхні досягнення, які є стимулом для молоді й зовсім маленьких шанувальників гри. Пишаюся тим, що представляю саме українську футбольну школу, тим, що мав можливість прославляти український футбол на найвищому міжнародному рівні», — сказав Олег Блохін.

2 травня. Жіноча збірна України дізналася імена своїх суперників у груповому турнірі Ліги В першого в історії розіграшу Ліги націй. Згідно з результатами жеребкування підопічні Луїса Кортеса виступлять у групі В3, де змагатимуться з командами Польщі, Сербії та Греції.

3 травня. У Будинку футболу відбулося засідання Комітету УАФ з атестування футбольних клубів за участю першого віце-президента Української асоціації футболу Олега Протасова. Члени комітету розглянули питання щодо відповідності клубів УПЛ мінімальним критеріям ліцензування згідно з вимогами Регламенту УЄФА з ліцензування клубів і фінансової стійкості, який було затверджено Виконкомом УЄФА 2022 року.

4 травня. Олександр Усик став амбасадором збірної України. Чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBF та IBO допомагатиме національній команді з футболу в реалізації низки соціальних проєктів.

«Дякую Олександру за його патріотизм і готовність підтримувати та допомагати військовим, яких він часто навідує на передовій! Для національної збірної та нашої футбольної спільноти загалом участь у подібних соціальних проєктах, спрямованих на допомогу в реабілітації захисників-героїв, є надзвичайно почесною місією.

Важливою така підтримка й можливість відволіктися від війни є й для самих воїнів, які ризикували життям заради захисту незалежності України. Упевнений, що така співпраця надихатиме й футболістів збірної, де в козака Усика є чимало друзів. Олександре, ласкаво просимо в команду!» — відзначив після зустрічі з амбасадором національної збірної Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

5 травня. Керівники Української асоціації футболу передали військовослужбовцям ЗСУ для виконання їхніх завдань на фронті черговий автомобіль. Ключі від автівки воїнам 128-ї окремої бригади Сил територіальної оборони у Дніпрі передали перші віце-президенти УАФ Анатолій Демяненко, Олег Протасов, Олексій Михайличенко та Вадим Костюченко. 

6 травня. «Відкриті уроки футболу» завітали до Білої Церкви на Київщині. Чудові психосоціальні футбольні заходи для спілкування дітей ВПО, дітей військових ЗСУ й дітей, постраждалих від війни, організували Українська асоціація футболу, Київське об’єднання асоціацій футболу та громада Білої Церкви.

8 травня. Перші віце-президенти Української асоціації футболу Олег Протасов та Вадим Костюченко вручили чемпіону Дефлімпіади-2021 Віктору Пустовіту відзнаку УАФ.

9 травня. Полтавщина розпочала проєкт «Відкриті уроки футболу» в Миргороді, об’єднавши дітей, постраждалих від війни, через психосоціальні футбольні заходи. Організували це дійство для дітей Українська асоціація футболу, Асоціація футболу Полтавщини та Миргородська громада.

Фото прес-служби УАФ

9 травня. Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW) удруге цьогоріч оновила рейтинг чоловічих та жіночих збірних. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука, які у квітні 2023 року були на 13-му місці світового рейтингу, тепер із 1005-ма балами посідають 15-ту сходинку, а підопічні Юрія Клименка із четвертої перемістилися на п'яту позицію.

10 травня. У Миргороді відбувся другий для Полтавщини захід у межах проєкту «Відкриті уроки футболу» для дітей, постраждалих від війни, який організували Українська асоціація футболу, Асоціація футболу Полтавщини та Миргородська громада.

10 травня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2007 року народження) стартувала на Турнірі розвитку УЄФА у Словаччині поєдинком із господарями. Підопічні Володимира Єзерського в основний час зіграли унічию — 1:1, але поступилися в серії пенальті — 1:3.

11 травня. У штаб-квартирі BSWW у Барселоні відбулося жеребкування групового етапу чоловічого та жіночого турнірів із пляжного футболу на ІІІ Європейських іграх. Чоловіча збірна України волею жереба потрапила до групи В разом зі збірними Швейцарії, Італії та Молдови. Жіноча також виступить у групі В, де змагатиметься з командами Іспанії та Італії. 

11 травня. Полтавська «Ворскла» перемогла «Шахтар» (2:0) і достроково здобула звання чемпіона України сезону-2022/2023 серед жіночих команд.

Фото vorskla.com.ua

12 травня. Юнацька збірна України U-16 програла в другому матчі на Турнірі розвитку УЄФА в Словаччині. Підопічні Володимира Єзерського не встояли проти Ірландії — 1:3.

12 травня. В останньому турі чемпіонату ОАЕ сезону-2022/2023 «Аль-Айн» капітана збірної України Андрія Ярмоленка, який тренує наш спеціаліст Сергій Ребров, переміг «Аль-Батаєх» — 2:0. Український футболіст вийшов у стартовому складі й відзначився двома забитими м’ячами.

13 травня. Українська асоціація футболу вшанувала пам'ять легендарного тренера Валерія Лобановського, чиє серце зупинилося 21 рік тому, 13 травня 2002 року. Представники УАФ відвідали могилу Лобановського на Байковому кладовищі, а потім зібралися біля пам’ятника Метру поблизу стадіону «Динамо» в Києві, що носить ім'я тренера.

Фото Павла Кубанова

14 травня. «Оболонь» та «Полісся» за підсумками турніру в першій лізі гарантували собі місця в УПЛ на наступний сезон. «Щиро вітаю колективи Олександра Слободяна та Геннадія Буткевича із цим успіхом! Для житомирян він узагалі історичний. Клуб уперше гратиме в УПЛ! Кияни повертаються до найвищого дивізіону після 11-ти років відсутності», — зазначив Андрій Павелко.

15 травня. Юнацька збірна України U-16 провела заключний поєдинок на Турнірі розвитку УЄФА в Словаччині. Синьо-жовті перемогли з рахунком 4:0 завдяки голам Данила Пилипчука, Івана Лихоліта, Артема Степанова та Олександра Сороки. У підсумку українські юнаки посіли на турнірі друге місце.

15 травня. Славська територіальна громада стала першою на Львівщині та четвертою в Україні, де Українська асоціація футболу впровадила програму ФІФА «Пошук і розвиток юних талантів». УАФ за підтримки Славської селищної ради, ПФК «Львів» та мережі АЗК «ОККО» провела тестування для дітей із 16-ти місцевих шкіл. У триденних футбольних тестах узяли участь 600 хлопців і дівчат віком від семи до 12-ти років.

16 травня. Відбулося жеребкування фінального турніру чемпіонату Європи з футзалу (U-19), який проходитиме 3—10 вересня в хорватському Поречі. За його підсумками юнацька збірна України потрапила до групи В, де зіграє з Фінляндією, Словенією та Італією.

18 травня. Збірна України з FIFA стартувала в плей-оф кваліфікації чемпіонату світу з електронного футболу — FIFAe Nations Cup 2023. Перший день відбірного турніру українська команда завершила на четвертій позиції у групі A із шістьма очками.

19 травня. У селі Чернятин Северинівської громади відбувся захід у межах проєкту «Відкриті уроки футболу» для дітей віком від шести до 12-ти років, який організували Українська асоціація футболу, Вінницька обласна асоціація футболу та Северинівська громада. У заході взяли участь 72 дитини.

Фото Северинівської ТГ

19 травня. Відбулося чергове засідання Комітету УАФ з атестування футбольних клубів. Керівництво національної асоціації продовжило узагальнення інформації щодо поточного стану справ клубів Української Прем’єр-ліги в процесі допуску до змагань сезону-2023/2024.

19 травня. Футболісти та тренерський штаб молодіжної збірної України зробили черговий внесок у допомогу нашим воїнам зі Збройних сил України. Спільними зусиллями команда придбала автівку для 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, і в Києві в Будинку футболу гравці «молодіжки» Володимир Бражко та Арсеній Батагов передали її волонтеру із Дніпра Кирилу Кіреєву.

19 травня. Збірна України з FIFA провела матчі другого ігрового дня в плей-оф кваліфікації чемпіонату світу з електронного футболу — FIFAe Nations Cup 2023. Групову стадію відбору FIFAe Nations Cup 2023 українці завершили на четвертій позиції у групі А й пробилися до верхньої сітки змагань.

20 травня. Збірна України з FIFA провела матчі нокаут-раунду в плей-оф кваліфікації чемпіонату світу з електронного футболу — FIFAe Nations Cup 2023. Синьо-жовті завершили плей-оф відбору FIFAe Nations Cup 2023 серед 16-ти найкращих команд Європи, не зумівши здобути одну з 11-ти путівок на світову першість.

22 травня. Офіційний сайт УЄФА повідомив, що поєдинок 6-го туру відбірного турніру Євро-2024 між збірними Італії та України, який відбудеться 12 вересня, пройде на легендарному міланському стадіоні «Сан-Сіро». 

Фото sansirostadium.com

22 травня. У Кам’янці, що на Черкащині, на місцевому стадіоні відбувся шкільний фестиваль «Відкриті уроки футболу». Організаторами цього заходу стали Українська асоціація футболу, Черкаська обласна асоціація футболу та громада Кам’янки, а учасниками — учні місцевого ліцею № 1. Після завершення заходу кожен учасник, окрім гарного настрою, отримав пам’ятний подарунок у вигляді футболки з написом від організаторів, а заклад освіти — комплекти футбольних м’ячів та інвентар, необхідний для занять футболом.

25 травня. У Будинку футболу відбулася робоча зустріч Андрія Павелка з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерландів в Україні Єннесом де Молом. Під час зустрічі було досягнуто домовленості щодо спільної реалізації низки соціальних проєктів, спрямованих на розвиток дитячо-юнацького футболу та підтримку дітей-переселенців, дітей загиблих воїнів-Героїв України й інших дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

«Ми зустрічалися з паном послом у грудні 2021 року, за два місяці до початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Й із часу, що минув відтоді, пан Єннес і його чудова батьківщина щодня підтверджують, що є справжніми й відданими друзями України. Вдячний за це пану послу й усьому Королівству Нідерландів, де з 24 лютого 2022 року знайшли тимчасовий прихисток та підтримку близько 100 тисяч наших співгромадян! Приємно, що між асоціаціями наших держав теж багато років триває продуктивна футбольна співпраця, за що завжди особисто дякую моєму нідерландському колезі, члену Виконкому УЄФА Юсту Спеє», — відзначив після зустрічі Андрій Павелко.

Фото Павла Кубанова

26 травня. Психосоціальну підтримку дітей, постраждалих від війни, та дітей ВПО через футбол було організовано на Кіровоградщині Українською асоціацією футболу, Кіровоградською обласною асоціацією футболу, Кіровоградською обласною радою та громадою Олександрівки. Участь у «Відкритих уроках футболу» взяли 72 дитини з Олександрівської ТГ та з інших регіонів України, які через війну вимушені були переїхати. 

26 травня. Збірна України оголосила імена гравців, викликаних для участі в червневому зборі, під час якого відбудуться один товариський поєдинок та два матчі відбору Євро-2024. 

28 травня. Донецький «Шахтар» переміг «Дніпро-1» (3:0), достроково здобув золоті медалі сезону-2022/2023 й отримав місце в груповому раунді Ліги чемпіонів.

Фото shakhtar.com

28 травня. Львівський «Рух» удруге поспіль став найкращою командою України в чемпіонаті U-19. Своє досягнення жовто-чорні оформили за тур до фінішу. Тож «Рух» удруге поспіль представлятиме Україну в Юнацькій лізі УЄФА.

29 травня. Через ушкодження, яке не дозволяє відновитися до матчів національної команди в червні, нападник Роман Яремчук не зможе допомогти синьо-жовтим під час найближчого збору. У зв’язку із цим до збірної України викликано форварда луганської «Зорі» Назарія Русина. 

30 травня. До соціального проєкту «Відкриті уроки футболу» для дітей, постраждалих від війни, з ініціативи Української асоціації футболу та Вінницької обласної асоціації футболу активно долучилася Тростянецька громада Вінниччини. Цього разу учасниками проєкту стали учні та вчителі демківської гімназії, летківського, олександрівського, капустянського ліцеїв та ілляшівської гімназії.

30 травня. У Будинку футболу відбулася урочиста церемонія нагородження ФК «Шахтар» золотими медалями УПЛ та перехідним трофеєм «Чемпіон України». Донецький клуб учотирнадцяте виграв головний трофей чемпіонату України й отримав пряму перепустку до групового раунду Ліги чемпіонів.

Фото Павла Кубанова

31 травня. У Кагарлику відбувся матч-відповідь фіналу Кубку України серед аматорів сезону-2022/2023 між «Дружбою» (Мирівка) та «Олімпією» (Савинці). У першому поєдинку була зафіксована гостьова перемога «Дружби» (1:0), яка в матчі-відповіді в Кагарлику відстояла нічию — 1:1. Тож команда з Мирівки вперше стала володарем аматорського Кубка України.

31 травня. У фінальному протистоянні у Vbet Екстра-лізі сезону-2022/2023 київський «ХІТ» виявився сильнішим за івано-франківський «Ураган». Головне протистояння в плей-оф розтягнулося на максимальні п’ять матчів, адже опоненти обмінялися двома перемогами. У вирішальному поєдинку в Івано-Франківську звитягу здобув «ХІТ» — 3:2. Здолавши дворазового чемпіона України, кияни вперше в історії здобули золоті медалі.

Фото прес-служби АФУ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

Підписатися на новини