Луїс Кортес: «Якщо ми хочемо добре підготувати команду до матчів кваліфікації ЧC-2023, то маємо грати прийдешні поєдинки на такому ж рівні, як і офіційні»

Головний тренер національної жіночої збірної України Луїс Кортес поспілкувася із журналістами на початку навчально-тренувального збору синьо-жовтих, протягом якого команда візьме участь у міжнародному турнірі Turkish Women’s Cup 2022 та готуватиметься до квітневих ігор кваліфікації ЧС-2023.

— Луїсе, вітаємо з поверненням до України! Як ваш настрій і що скажете про тутешню погоду в лютому порівняно з іспанською?

— Усе чудово, я щасливий знову бути тут. Я в дуже хорошому настрої, оскільки останніми днями очікував на можливість повернутися до України. Сподіваюся, мій візит допоможе добре підготувати команду, переглянути багато гравців. Ми викликали багато футболісток, і було б корисно подивитися на можливості різних гравців у конкретних ситуаціях. Щодо погоди, то вона не надто відрізняється від тієї, до якої я звик в Іспанії. Я думав, що в Україні лежатиме сніг, але тут гарна погода.

— Чи всі дівчата успішно здали тести на COVID-19?

— Усі дівчата, які отримали виклик, здорові. Ситуація точно краща, ніж у листопаді, коли через COVID-19 ми втратили одразу чотирьох-п’ятьох гравців. Команда готова зіграти три матчі, які дуже важливі для нас. Ми хочемо побудувати кращу команду, і ці поєдинки стануть вирішальними для визначення ігрової ідентичності та подальшого прогресу. 

— Що ви можете сказати про суперників збірної України на турнірі Turkish Women’s Cup 2022?

— Ми зіграємо з командами Венесуели, Узбекистану та Болгарії. З усіх суперників я найкраще знайомий зі збірною Венесуели, оскільки в її складі є дівчата, які виступають у чемпіонаті Іспанії. Венесуела — типова південноамериканська команда, яка добре грає в короткий пас, непогано діє під тиском і може нав’язати боротьбу. Але наша команда вміє розкривати простір і використовувати ці ситуації на свою користь, тому я чекаю на хороший матч. У збірної Узбекистану є кілька важливих гравців. Аналітичні звіти демонструють, що вони сповідують інший футбол — більш прямий та контратакувальний. Болгарія — сильна команда, і нам доведеться докласти максимуму зусиль, щоб виграти всі поєдинки.

— 2018 року збірна України вже грала на Turkish Women’s Cup 2022 та здобула бронзу. Чи ставите ви за мету перевершити цей результат у цьогорічних змаганнях?

— Ми будемо боротися за перемогу на цьому турнірі. Якщо ми хочемо добре підготувати команду до матчів кваліфікації ЧC-2023, то маємо грати прийдешні поєдинки на такому ж рівні, як і офіційні. Це найкращий спосіб підготуватися до складних відбірних матчів. 

— Ви очолюєте жіночу збірну України вже чотири місяці. Розкажіть про свої емоції від роботи із синьо-жовтими та перебування в Україні в цілому.

— Я почав тренувати команду в листопаді, і наш тренерський штаб практично не мав часу для повноцінної підготовки до матчів відбору ЧС-2023. Неможливо за настільки короткий період дізнатися про здібності кожного з гравців. Зараз уже все інакше. Звичайно, в Україні й досі триває зимова пауза, і футболістки не виступають у своїх клубах, але ми встигли переглянути велику кількість попередніх ігор поточного сезону, тому вже зараз знаємо нашу команду значно краще й розуміємо, на що вона здатна. Це полегшує наше завдання — зробити команду кращою та сильнішою.

Що стосується ситуації в Україні, то я від щирого серця хочу побажати українцям усього найкращого. Україна зараз переживає складні часи, але я впевнений, що все буде добре.

— Окрім тренерської роботи, ви також залучені до розвитку жіночого футболу в країні. Яку зону відповідальності УАФ поклала на вас у цій ролі?

— Комітет жіночого футболу УАФ важко працює над тим, щоб розвинути жіночий футбол у країні. Я буду співпрацювати з асоціацією, щоб разом ми могли вивести жіночий футбол на новий рівень. Наразі я намагаюся зрозуміти, як тут усе організоване. Бо якщо ви хочете побудувати щось краще, ви маєте розуміти, як воно працює зараз. Я вже мав досвід із розвитку проєктів жіночого футболу в Каталонії. Тільки-но я зрозумію, як тут усе працює, і матиму достатньо інформації із цього приводу, ми зможемо побудувати тут щось особливе й залучити до гри якомога більше дівчат. Це наша головна мета. Що більше дівчат гратимуть у футбол у країні, то конкурентнішим він буде в майбутньому.

— Ви викликали до розташування команди 30-х футболісток, і серед них є як дебютантки, так і ті, хто досить давно не грав за збірну. Чому ви вирішили їх запросити на цей збір?

— Ми їх викликали, тому що хочемо надати можливість зіграти якомога більшій кількості дівчат. Як тренер збірної ви бачите футболісток, які грають у різних сценаріях, клубах, лігах та рівнях у цілому. І найкращий спосіб зрозуміти, чи готова футболістка виступати за збірну, — це подивитися на її гру в умовах національної команди. Ми викликали кількох гравців, що виступають за команду U-19, адже це важливо для них. Вони мають відчувати, що добре показують себе на юнацькому рівні й мають шанси закріпитися в головній команді. Ігрова практика є важливою для них, а для нас, своєю чергою, важливо побачити їхній реальний рівень. 

— Чи має збірна України шанси потрапити до плей-офф відбору ЧС-2023?

— Так. Якщо ми виграємо в Шотландії, Угорщини та Фарерських островів, то Україна реально претендуватиме на плей-офф. Треба бути реалістами, перемогти Іспанію в гостях буде надскладним завданням, але, зважаючи на виступи дівчат у матчах із Шотландією, Угорщиною та Фарерами, наша команда має для для цього всі передумови. До того ж треба розуміти, що в разі успіху в плей-офф на нас чекатимуть дуже сильні суперники. Звісно, я всього чотири місяці біля керма команди, і збірній потрібен час, але ми робитимемо все можливе, щоб досягти цієї мети. 

— Ви вважаєте, що часу, що залишається перед квітневими матчами із Шотландією та Угорщиною, вам має вистачити?

— Було б краще тренувати команду щоденно протягом трьох місяців, але потрібно виходити з того, що є. На прийдешньому тренувальному зборі на всю команду — гравців, тренерський штаб, персонал — чекає важка робота. Усі ми повинні зрозуміти, як ми можемо стати кращою командою. І ми будемо інтенсивно рухатися в цьому напрямку.

— Дехто називає вас Пепом Гвардіолою в жіночому футболі. Як вам таке порівняння?

— Це дуже особливо для мене, адже Гвардіола — один із найкращих тренерів в історії футболу. Якщо хтось і порівнює нас, то це велика честь для мене. Що ми маємо спільного? Думаю, це розуміння футболу й того, яку гру мають показувати наші команди, щоб перемагати. Кожен тренер працює з командою заради того, щоб вона вигравала. Наші команди грають не лише заради задоволення вболівальників. Звичайно, краще, коли можна поєднувати ці фактори, але найголовніше у футболі — це перемоги. Думаю, ми маємо чимало спільного з Гвардіолою — у тому, як розуміємо футбол, у стилі ведення гри. Але, попри це, кожен тренер має й своє бачення. Я сподіваюся ще багато чому навчитися у Гвардіоли й стати хоча б на якусь частину такої ж якості тренером, як він.

— Яку гру ви б хотіли бачити у виконанні збірної України?

— Це хороше запитання, яке дехто задає мені останніми місяцями. Про стиль гри, про мої ідеї й про те, чи можливо їх реалізувати у збірній України. Думаю, що так. Мої ідеї добре підходять для цієї команди. І ми повинні прагнути до їхньої реалізації. Наприклад, контроль м’яча. Якщо ти володієш м’ячем, то можеш контролювати гру. І нам потрібно покращити багато речей, адже дехто з наших гравців не звик до такого стилю. Але ми повинні переконати всіх у національній команді, що це найкращий спосіб перемагати в матчах. Я тут не для того, щоб люди отримували задоволення, а задля перемог. І я переконаний, що це найкращий спосіб перемагати. 

Що стосується гри в захисті, то нам потрібно буде навчитися пресингувати й повертати м’яч якнайшвидше, адже тільки-но ти відбираєш м’яч, то повертаєшся до контролю гри. Якщо ти контролюєш гру, то можеш робити що завгодно. Думаю, що вже в листопаді гравці зрозуміли мої ідеї. У матчі із Шотландією ми переважно захищалися, але в деяких випадках мої ідеї спрацьовували. Проти Угорщини ми провели невдалий перший тайм, але вже в другому команда показала, що зможе реалізовувати наші напрацювання в майбутніх іграх. 

— Алексія Путельяс із «Барселони» виграла «Золотий м’яч» 2021 року. Чи є у складі збірної України хтось, хто має потенціал повторити шлях цієї футболістки?

— Наша команда має гарний потенціал. Але Алексія — особлива футболістка. Не думаю, що є дві-три подібні Алексії у світовому футболі. Те, як Путельяс розуміє футбол, — це щось неймовірне. Чотири чи п’ять років тому вона навіть не кожного разу потрапляла до стартового складу «Барселони». Вона дуже важко працювала, щоб у підсумку стати найкращою футболісткою світу. Тому я впевнений, що немає нічого неможливого. Якщо ти працюєш, розвиваєшся й хочеш бути серед найкращих — ти можеш стати таким гравцем. 

Збірна України має чимало таланових гравців, футболісток, які прагнуть ставати кращими. І я тут для того, щоб зробити найкращі версії цих футболісток. Можливо, не прямо зараз, а в прийдешні місяці. Але для цього вони мають важко працювати, щоб сьогодні бути кращими, ніж вони були вчора.

— Розкажіть детально про плани перебування національної команди в Туреччині. 

— На нас чекає багато роботи. У перший день збору ми матимемо одне тренування, наступного дня — вже два. Оскільки ми викликали одразу 30-х футболісток, то в дні матчів ті, хто не гратиме, матимуть ранкові тренування. Тому кожного дня команда тренуватиметься в режимі однієї або двох сесій. Також ми приготували низку відеосесій, щоб показати дівчатам, в яких компонентах нам потрібно розвивати нашу гру.

Склад національної жіночої збірної України

Воротарі: Ірина Саніна («Колос» Ковалівка), Дарина Бондарчук, Катерина Самсон (обидві — «Житлобуд-2» Харків).

Захисники: Любов Шматко, Анна Петрик, Ольга Басанська, Соломія Куп’як, Анастасія Вороніна (усі — «Житлобуд-1» Харків), Катерина Корсун, Ірина Подольська (обидві — «Житлобуд-2» Харків), Дар’я Кравець («Фіорентина», Італія), Тетяна Романенко («Реймс», Франція).

Півзахисники: Надія Хаванська, Юлія Шевчук, Дар’я Апанащенко (усі — «Житлобуд-1» Харків), Натія Панцулая, Тетяна Китаєва, Ірина Котяш, Яна Малахова (усі — «Житлобуд-2» Харків), Ірина Кочнєва, Таміла Хімич (обидві — «Кривбас» Кривий Ріг), Христина Перевізник, Вікторія Гірин (обидві — «Ладомир» Володимир-Волинський), Ніколь Козлова («Кеге», Данія), Юлія Христюк («Олд Домініон Університет», США).

Нападники: Надія Куніна («Лінчепінг», Швеція), Інна Глущенко («Кривбас» Кривий Ріг), Ольга Овдійчук («Житлобуд-1» Харків), Роксолана Кравчук, Яна Калініна (обидві — «Житлобуд-2» Харків).

Відзначимо, що вперше до лав національної збірної викликані дві молоді футболістки — Соломія Куп’як та Інна Глущенко. Також до головної команди після довготривалої паузи повертаються Катерина Самсон та Тетяна Романенко.

Суперниками синьо-жовтих на турнірі будуть команди Венесуели, Узбекистану та Болгарії. Усі поєдинки Turkish Women’s Cup 2022 відбудуться на футбольних полях спортивного комплексу Goldсity Sport Complex, що знаходиться в передмісті Аланії (Туреччина).

Розклад матчів Turkish Women’s Cup 2022

16.02. Болгарія — Латвія       (10.00)
16.02. Узбекистан — Литва    (14.00)
16.02. Україна — Венесуела (17.30) 

19.02. Венесуела — Латвія      (10.00) 
19.02. Болгарія — Литва         (14.00)  
19.02. Україна — Узбекистан (17.30) 

22.02. Литва — Латвія              (10.00) 
22.02. Україна — Болгарія       (13.30)
22.02. Узбекистан — Венесуела (17.30)

Нагадаємо, що 8-го та 12 квітня синьо-жовті проведуть два домашні поєдинки відбору чемпіонату світу-2023 — проти Шотландії та Угорщини відповідно. Наразі українки займають четверту сходинку в турнірній таблиці, але зберігають шанси на вихід до стадії плей-офф.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.04.2023 14:41

Луїс Кортес: «Я дуже задоволений грою з Естонією, але в таких матчах ми маємо забивати більше одного м’яча»

Головний тренер національної жіночої збірної України Луїс Кортес висло...

02.11.2022 13:01

Наставник жіночої збірної України Луїс Кортес узяв участь у спеціальній конференції УЄФА

31 жовтня в Англії відбулася четверта конференція УЄФА серед тренерів...

Підписатися на новини