Розвитком кіберфутболу в Україні опікуватиметься асоціація електронного футболу

Кіберфутбол — новий тренд та перспективний напрямок діяльності Європейського футбольного союзу, який стрімко розвивається й уже має своїх прихильників по всьому світу. Набирає обертів зацікавленість у віртуальному футболі і в Україні. Саме тому логічним наслідком його швидкої популяризації стало створення національної асоціації електронного футболу.

На XXIІI Конгресі Української асоціації футболу нова організація отримала статус колективного члена УАФ. Її президент Владислав Шовковський озвучив цілі та завдання, що ставляться перед структурою.

«Враховуючи сучасні тенденції в інтересах молодого покоління щодо проведення свого дозвілля в режимі он-лайн, головна місія нашої організації полягає в тому, щоб за допомогою електронного футболу стимулювати та розвивати інтерес молодих українців до традиційного футболу, створювати конкуренцію на ринку цифрових розваг та інших кіберспортивних дисциплін, які й є причиною переходу людей від реального спорту до віртуального.

Кіберфутбол — це можливість для людей насолодитися футболом, відчути себе футболістом, тренером або спортивним директором клубу та пізнати майже всі аспекти футбольного життя.

Люди, яким подобається кіберфутбол, люблять і великий футбол. Їм лише необхідно допомогти ввійти до нашої великої футбольної родини», — зазначив очільник новоствореної асоціації.

Відзначимо, що часом початку масштабного розвитку електронного футболу слід вважати 2019 рік, коли УЄФА оголосив про проведення першого чемпіонату Європи з електронного футболу — eEURO-2020 у дисципліні PES. До участі в новоствореному турнірі були запрошені всі асоціації-члени УЄФА, а сам чемпіонат мав проводитися паралельно з Євро-2020.

Відповідно до європейського досвіду, УАФ ухвалила історичне рішення про створення в Україні першої збірної з кіберфутболу. Восени 2019 року за підсумками національного відбору було сформовано команду, яка невдовзі взяла участь у кваліфікаційному раунді eEURO-2020, посівши третє місце у групі. Проте, незважаючи на невихід до фінальної частини континентальної першості, нова збірна продовжила грати товариські матчі та взяла участь у різноманітних товариських турнірах, зокрема — дійшла до півфіналу міжнародного турніру European Nations Cup.

Проведення за підтримки УАФ регулярних кіберфутбольних заходів (як он-лайн, так і офф-лайн) у першій половині 2020 року та великий інтерес до них із боку української віртуальної спільноти засвідчують масштабні перспективи розвитку проекту електронного футболу в найближчому майбутньому.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини