Квітень. Хроніка подій: дебют наймолодшої збірної, старт Всеукраїнського чемпіонату Героїв АТО та перший розіграш Belanov Cup

У другому весняному місяці жіноча молодіжна збірна сперечалася за перепустку на Євро-2019, а юнацька команда U-15 зіграла перші матчі у своїй біографії. Були проведені дві стадії розіграшу Кубка України — чвертьфінал та півфінал. Стартував традиційний Всеукраїнський чемпіонат Героїв АТО. Відбулося й чимало інших подій футбольного життя.

2—4 квітня. Свої перші матчі провела наймолодша з національних збірних — U-15. Підопічні Сергія Нагорняка на виїзді зіграли два спаринги з румунськими однолітками та в обох перемогли — 1:0 та 2:0.

30 березня — 7 квітня. В Івано-Франківську проходив навчально-тренувальний збір збірної України з пляжного футболу, яка готується до іспанського відбору на Всесвітні пляжні ігри в Сан-Дієго. Під керівництвом Євгена Варениці команда зіграла два контрольних поєдинки з молодіжною збірною України, яка працювала паралельно, та перемогла в обох — 5:2 та 9:4.

7 квітня. Були зіграні поєдинки 1/4 фіналу Кубку України. До півфінальної стадії пробилися два представники Прем’єр-ліги — «Шахтар» та «Зоря», а також два представники першої ліги — «Дніпро-1» та «Інгулець».

3—9 квітня. Жіноча молодіжна збірна України (WU-19) виступила в еліт-раунді кваліфікації першості Європи 2019 року, що проходив у Норвегії. Синьо-жовті зазнали поразок від збірної Данії — 0:6 та Норвегії — 1:7, а в останньому поєдинку обіграли Північну Ірландію — 4:2. Підопічні Наталії Зінченко фінішували третіми у групі та завершили виступ на чемпіонаті Європи.

9—10 квітня. Збірна України з футзалу в Запоріжжі в рамках підготовки до основного раунду відбору на ЧС-2020 провела два спаринги з хорватами. У першому команда Олександра Косенка задовольнилася нічиєю — 1:1, а у другому здобула перемогу — 3:0.

12 квітня. У п’яти містах країни стартував розіграш традиційного Відкритого чемпіонату України Героїв АТО. Справжнє свято для вболівальників влаштували організатори в Лютежі, де до відкриття змагань був приурочений гала-матч між збірною героїв АТО та збірною України серед ветеранів.

«Ми вже скучили за справжнім футболом, — сказав на церемонії урочистого відкриття турніру перший віце-президент ФФУ Олег Протасов, — справжня боротьба — саме тут, на наших полях. Федерація зробить усе необхідне, щоб поєдинки турніру пройшли на високому рівні, щоб командам було комфортно, а ви, хлопці, отримували задоволення від гри».

А напередодні до учасників змагань звернувся президент Федерації футболу України. «Щиро вітаю наших воїнів-захисників України, які є палкими шанувальниками футболу, з початком нового сезону відкритого чемпіонату Героїв АТО! За підсумками попередніх змагань ми отримали чимало позитивних відгуків від військовослужбовців про необхідність проведення таких турнірів і їхню важливість для проходження соціальної й психологічної реабілітації учасників бойових дій. Тому Федерація футболу України радо підтримуватиме та розвиватиме такі спортивні ініціативи й надалі», — зазначив у своєму привітальному слові Андрій Павелко.

13 квітня. У Києві на полях НТК ім. В.Баннікова пройшов розіграш першого турніру серед дитячих команд BELANOV CUP — спільний проект Федерації футболу України та володаря «Золотого м’яча» Ігоря Бєланова. У матчі за перше місце гравці академії ФФУ здолали «Дністер» із Могилева-Подільського. У церемонії нагородження лауреатів разом із першим віце-президентом ФФУ Вадимом Костюченком, представниками Фонду імені Ігоря Бєланова та Фонду розвитку футболу України взяли участь легенди світового футболу Олег Блохін, Анатолій Дем’яненко та Ігор Бєланов.

«Я хочу подякувати Федерації футболу України за виявлену до мене повагу та можливість проведення турніру. Я був дуже вражений грою дітей та тим, які голи вони можуть забивати. Із таким рівнем азарту та підготовки ви можете стати найкращими», — сказав Ігор Бєланов під час церемонії нагородження.

14 квітня. На НТК ім. В. Баннікова відбулися матчі другого за ліком благодійного турніру «Захисник», присвяченого учасникам бойових дій на сході України. В урочистостях із нагоди відкриття турніру взяли участь заступник міністра України у справах ветеранів Олександр Терещенко, головний тренер юнацької збірної U-15 Сергій Нагорняк, радник президента Федерації футболу України Валентин Латипов.

«Від імені президента ФФУ Андрія Павелка та всієї футбольної спільноти України щирі вітання вам, захисники нашої держави! Ми вдячні вам за ваш подвиг та захист незалежності України. Федерація футболу завжди підтримувала й підтримуватиме вас та всі спортивні ініціативи, у яких беруть участь наші герої — учасники бойових дій на сході» — звернувся до учасників змагань Валентин Латипов.

17 квітня. Були зіграні поєдинки 1/2 фіналу Кубку України. «Шахтар» переміг «Динамо» та вдев’ятнадцяте пробився до вирішального матчу за національний трофей. Другим фіналістом став «Інгулець», який переміг «Зорю». Команда першої ліги вперше дійшла до кубкового фіналу.

18 квітня. У Будинку футболу відбулася презентація марки «Валерій Лобановський. 1939—2002». Марка біла випущена Укрпоштою із нагоди 80-річчя від дня народження одного з найтитулованіших тренерів в історії світового футболу.

Урочиста церемонія презентації та спецпогашення поштової марки пройшла у присутності міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, доньки Валерія Лобановського Світлани Лобановської, генерального секретаря Федерації футболу України Юрія Запісоцького, генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського та зіркових вихованців Валерія Васильовича, легенд українського футболу — володаря «Золотого м’яча» Ігоря Бєланова, зірок збірної СРСР Олексія Михайличенка та Володимира Безсонова.

18 квітня. Під час робочої поїздки на Дніпропетровщину президент Федерації футболу України Андрій Павелко взяв участь у церемонії відкриття двох нових стадіонів зі штучним покриттям у місті Кам’янське та селищі міського типу Петриківка.

«Місто Кам’янське вже подарувало футбольній Україні в різні роки гравців юнацьких та національної збірної Геннадія Литовченка, Артема Кравця й Олександра Сватка. А з появою нової спортивної інфраструктури можливості виховання тут у майбутньому футболістів найвищого рівня лише зростуть. Також ми сподіваємося, що, окрім всесвітньо відомого художнього розпису, яким славна Петриківка, невдовзі цей чудовий населений пункт прославиться ще й футбольними зірками світового масштабу», — зазначив після відвідин нових спортивних об’єктів Андрій Павелко.

16—18 квітня. Збірна України з пляжного футболу, яка готується до відбірного етапу Всесвітніх пляжних ігор у США, в рамках тижневого збору у столиці Азербайджану Баку зіграла два контрольні поєдинки з місцевою збірною. У першому з них синьо-жовті перемогли з рахунком 4:3, у другому — зіграли внічию — 3:3.

22 квітня. Головним тренером дівочої збірної України WU-17 призначено Сергія Сапронова. Раніше фахівець очолював команду WU-15.

22 квітня. Валерій Паламарчук, який очолював дівочу збірну команду України WU-17, переведений на посаду головного тренера молодіжної жіночої збірної України WU-19.

25 квітня. У Миколаєві на стадіоні «Перемога» відбулися вирішальні матчі вищої ліги чемпіонату України серед дівочих команд до 16-ти років. У поєдинку за перше місце збірна Миколаївської області перемогла збірну Вінницької області по пенальті — 6:5 (ігровий час — 0:0).

26 квітня. У День чорнобильської трагедії в Києві на житловому масиві Троєщина за сприяння Федерації футболу України відбувся традиційний, уже 27-й за ліком, футбольний турнір «Дзвони Чорнобиля» серед юних футболістів столиці.

Учасників турніру вітали почесні гості — перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко та депутати Київради Юрій Зубко й Вадим Онуфрійчук. Федерація футболу України вже за доброю традицією передала для юних спортсменів футбольні м’ячі.

«Пам'ять про страшну трагедію, яка коштувала багатьох життів, назавжди залишиться в наших серцях, — відзначив у своєму вітальному слові Вадим Костюченко. — Герої віддали своє здоров’я та життя за майбутнє України та Європи, й хочу вас запевнити, що федерація футболу робитиме все можливе, всіляко підтримуючи такі турніри, аби про цих видатних людей, яким уся країна завдячує своїм сьогоденням, пам’ятало не тільки сучасне, а й майбутні покоління українців».

29 квітня. Матчем із командою Фіджі юнацька збірна України U-16 стартувала на Кубку розвитку УЄФА в Ізраїлі. Підопічні Олександра Петракова розгромили своїх суперників — 5:0.

27—29 квітня. Юнацька збірна України з футзалу U-19 виступила на на Torneo Delle Nazioni-2019 в Італії. У першому матчі синьо-жовті поступилися Іспанії (2:6), у другому — програли господарям змагань (1:4), а у третьому — перемогла команду Словенії (3:0).

30 квітня. Юнацька збірна України U-18 зіграла в Києві перший із двох запланованих спарингів із турецькими однолітками. Підопічні Олега Кузнецова перемогли — 1:0.

Підписатися на новини