Олександр Шовковський: «Усі гравці «молодіжки», серед яких чемпіони світу U-20, перебувають у списку кандидатів до національної збірної»

16 червня на терасі PM Hall (КВЦ «Парковий») відбулося перше цього року й перше після карантину засідання Експерт-клубу Parimatch.

Формат, який став традиційним у 2019 році, знову зібрав разом популярних футбольних експертів та функціонерів, щоб підняти найактуальнішу тему — відновлення футболу після карантинних заходів, викликаних пандемією COVID-19. Щоправда, враховуючи ситуацію з обмежувальними заходами, частина учасників засідання експерт-клубу брала в ньому участь в онлайн-режимі. Насамперед це стосувалося журналістів, які мали змогу ставити свої запитання гостям клубу через платоформу Zoom.

Призупинення внутрішніх турнірів, зміна дат та локацій проведення Ліги чемпіонів та Ліги Європи, перенесення Євро-2020 на 2021 рік, поступове відновлення змагань та стрімка популярізація кіберфутболу — теми, які обговорювали учасники клубу, віце-президент та генеральний секретар Української асоціації футболу Юрій Запісоцький, асистент головного тренера національної збірної України Олександр Шовковський, захисник національної збірної України Сергій Кривцов, головний тренер юнацької збірної України U-16 Cергій Нагорняк, директор зі зв'язків із громадськістю ТОВ «Парі-Матч» Вадим Місюра та голова національної асоціації електронного футболу Владислав Шовковський.

Фото Павла Кубанова

Віце-президент та генеральний секретар Української асоціації футболу Юрій Запісоцький подякував організаторам клубу за перше запрошення на такий поважний захід: «Гасло «Футбол передусім!» в останні чотири місяці змінилося на гасло «Здоров’я передусім!», тому ми радіємо, що в цих умовах зуміли вже відновити чемпіонат у Прем'єр лізі, мають розпочатися змагання у першій лізі. Але наразі перша й головна вимога — виконувати медичний протокол, команди мають проходити тестування, бо наше завдання — забезпечити, щоб усі, хто перебувають у футбольному процесі, були максимально здорові й захищені. Так, ми знаємо ситуацію, яка склалась у львівських «Карпатах». Сподіваємось, усе минеться й таких випадків загострення вірусу в нас більше не буде.

Фото Павла Кубанова

Додам, що вже 17 червня за участю президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка відбудеться засідання Виконавчого комітету УЄФА, на якому стануть зрозумілі терміни відновлення єврокубків, також ми очікуємо, що буде рішення щодо дат матчів у Лізі націй, адже восени нам треба проводити перший матч з Іспанією на виїзді й потім перший домашній матч зі Швейцарією».

Фото Павла Кубанова

Від імені тренерського штабу національної збірної України про свої враження від перших матчів в УПЛ та стану кандидатів до національної збірної думками з гостями експертного клубу поділився тренер синьо-жовтих Олександр Шовковський: «Ми потрапили в безпрецедентну ситуацію через пандемію коронавірусу. Звичайно, хочеться якнайшвидше вийти з цієї ситуації, але насамперед ми маємо у цій грі переграти вірус. Радіємо, що є послаблення карантину, почалися матчі в УПЛ. Добре, що в команд є можливість визначити переможців за спортивним принципом, а не в кабінетах. Два місяці футболісти були без групових занять, звичайно, це вплинуло на їхній стан. Але хлопці — професіонали, і в перших матчах ми побачили, що вони непогано готові, хтось трошки краще, хтось трошки гірше. Але загалом команди вже показують гідний рівень готовності. Зараз для нас найголовніше, щоб завершився чемпіонат і почався новий без травм. Далі все залежить не від футболістів, а від обставин, в яких ми знаходимося.

Мені вдалося побувати на грі «Шахтаря» й «Динамо». Із задоволенням подивися гру, стан футболістів-кандидатів до збірної. Головне, щоб вони набрали свою кращу форму у вересні, коли ми зберемося для офіційних матчів. Але коли саме збереться збірна, залежить від рішень УЄФА щодо подальшої долі сезону в єврокубках та рішень щодо термінів Ліги націй.

Ми підтримуємо зв'язок із колегами по тренерському штабу по телефону. Бажаємо гравцям вдалої гри в кінцівці сезону, і ми задоволені, що чемпіонат усе ж таки відновився. Наш футбол повернувся. І це головне!»

Присутній на засіданні клубу захисник донецького «Шахтаря» та збірної України Сергій Кривцов безпосередньо від імені одного з учасників чемпіонату розповів про свої враження після відновлення футбольного сезону в УПЛ: «На карантині була підготовка в домашніх умовах. У нас була програма завдань від тренерського штабу «Шахтаря». Ми її сумлінно виконували і вважаю, що це допомогло гарно стартувати в перших матчах чемпіонату».

Фото Павла Кубанова

Головний тренер юнацької збірної України U-16 Сергій Нагорняк поскаржився на повне скасування міжнародних турнірів для юних футболістів, яким доведеться входити в новий сезон восени буквально «з коліс». «Так, у нас поки що все складно. Скасували багато турнірів, які були заплановані в рамках підготовки до відбору Євро. До вересня точно не буде ніяких матчів, навіть товариських. Сподіваємося, після засідання Виконкому УЄФА буде розуміння щодо дат офіційних матчів. Адже я не виключаю, що нам доведеться зібратися у кращому випадку за тиждень до першого поєдинку й одразу грати офіційний матч», — зазначив Сергій Нагорняк.

Згадуючи минулорічний успіх юнацької збірної України U-20 на чемпіонаті світу, експерти клубу обговорили труднощі, з якими стикаються юні та молоді футболісти, переходячи в дорослий футбол.

Фото Павла Кубанова

«Минулого року наша юнацька збірна подарувала нам неймовірні емоції, — відзначив Олександр Шовковський. — Бажаю, щоб хлопці й далі реалізували себе. Цей період дуже важкий і складний для кожного футболіста. Не можна когось перехвалити або принизити. Це вже інше покоління. До нашого покоління, на мій погляд, були більш жорсткі вимоги. Зараз інші часи й ми, тренери, до них теж маємо пристосовуватися. Хлопцям, які стали чемпіонами світу, бажаю згадувати не те, що вони здобули, а згадувати роботу, завдяки якій вони стали чемпіонами. Зараз у дорослому футболі інші вимоги. Треба одразу виконувати завдання, часу ніхто тут уже не дає. Усі гравці «молодіжки», до якої потрапили й хлопці-чемпіони світу, перебувають у списку кандидатів до національної збірної. Ми за усіма стежимо».

«Я би побажав нашим чемпіонам світу не зупинятися, працювати й ще раз працювати. Я був у юнацькій збірній. Розумів, що не кожен потрапить до першої команди країни. Хто дуже цього хоче, у того це вийде», — зазначив Сергій Кривцов.

Фото Павла Кубанова

На думку наставника юнацької збірної Сергія Нагорняка, головний чинник під час переходу молодих футболістів до дорослого футболу — психологія: «І насамперед це стосується юних гравців «Динамо» й «Шахтаря», клубів, де на першому місці стоїть результат. Якщо немає шансів грати в першій команді, завжди кажу хлопцям, щоб йшли в оренду. Не можна втрачати час, треба грати, розвивати досягнуте. Не дивно, що зараз нікого з чемпіонів світу нема в головній команді країни. Хтось втомився, хтось ще святкує. Але зупинятися не можна, тому що можна взагалі випасти після цього з великого футболу».

На жаль, цьогоріч збірна України через ситуацію з поширенням коронавірусу не візьме участі в Євро-2020, який був перенесений на один рік. Як на це відреагував тренерський штаб збірної? І чи важко грати без уболівальників? Думками поділилися Олександр Шовковський та Сергій Кривцов. «Усі чекали на Євро, замовляли квитки на матчі, бронювали номери в готелях, купували квитки на літаки, але зіткнулися з невідомою для нас ситуацією. Я шукаю в переносі Євро позитив. Пройде час, емоції після відбору вщухнуть, і ми підійдемо до Євро наступного року з холодною головою, — каже Шовковський. — Це плюс. Кожен, хто вийшов на Євро, буде ставити завдання як мінімум вийти з групи. Тому наша мета — за цей час прискіпливо вивчити слабкі сторони суперників і вдосконалити свою гру. Упевнений, за рік ми так само будемо показувати гру, до якої звикли наші вболівальники. Бажаю, щоб МОЗ найближчим насом дозволило хоча б частині вболівальників відвідувати матчі, як це було зроблено в деяких інших країнах».

«Звикнути грати без уболівальників неможливо, навіть, якщо це фани команди суперника, — відзначив Кривцов. — Подобається атмосфера повних трибун. Але зараз така ситуація, що ми маємо змиритися, поки що грати без уболівальників. Наша справа —робити свою роботу. Буде добре, якщо матч-відповідь із «Вольфсбургом» ми зіграємо в Україні, хоча і з порожніми трибунами».

Зі свого боку віце-президент та генеральний секретар Української асоціації футболу Юрій Запісоцький повідомив, що УАФ офіційно звернулася до МОЗ України з проханням дозволити перебувати на трибунах частині вболівальників, навівши приклад Угорщини та інших країн.

Окремою темою обговорення на засіданні клубу стало зростання під час карантину популярності кіберфутболу та створення за ініціативи УАФ асоціації електронного футболу, президентом якої на XXIII Конгресі УАФ було обрано Владислава Шовковського. Він повідомив, що збірна України з кіберфутболу також проводила ігри відбору під час карантину, запрошуючи до турнірів гравців національної збірної — Олександра Зінченка та Євгена Коноплянку.

Фото Павла Кубанова

«Враховуючи сучасні тенденції в інтересах молодого покоління щодо проведення свого дозвілля в режимі онлайн, головна місія нашої організації полягає в тому, щоб за допомогою електронного футболу стимулювати та розвивати інтерес молодих українців до традиційного футболу, створювати конкуренцію на ринку цифрових розваг та інших кіберспортивних дисциплін, які й є причиною переходу людей від реального спорту до віртуального, — зазначив голова асоціації електронного футболу Владислав Шовковський. — Кіберфутбол — це можливість для людей насолодитися футболом, відчути себе футболістом, тренером або спортивним директором клубу та пізнати майже всі аспекти футбольного життя.

Люди, яким подобається кіберфутбол, люблять і великий футбол. Їм лише необхідно допомогти ввійти до нашої великої футбольної родини», — зазначив очільник новоствореної асоціації. У рамках обговорення співпраці електронного та реального футболу від учасників клубу пролунали цікаві думки щодо регулярних кіберфутбольних заходів за підтримки УАФ.

Не змогли учаснику клубу пройти повз шалену увагу, яка зараз оточує майбутні вирішальні матчі в чемпіонаті України в першій лізі. За словами віце-президента та генерального секретаря Української асоціації футболу Юрія Запісоцького, УАФ прийняла рішення про догравання сезону в першому дивізіоні на основі рішення конференції ПФЛ: «Сподіваємося, турнір у першій лізі завершиться. Усі скучили за футболом. Угорі турнірної таблиці є інтрига, і в наступному сезоні до УПЛ мають змогу вийти гідні колективи».

Тренер національної збірної Олександр Шовковський під час обговорення турнірної інтриги в першій лізі пригадав свій нещодавній візит до розташування клубу «Рух», який нині є лідером чемпіонату: «Мав можливість подивитися академію «Руху», інфраструктуру, яка там будується. Я був вражений масштабами — вісім футбольних полів, які будуть збудовані за сучасними технологіями. Дійсно, у першій лізі шалена конкуренція за вихід до вищого дивізіону. Буде цікаво стежити за матчами, які залишилися. Головне, щоб був спортивний принцип і все вирішувалося на полі. Наша країна в елітному дивізіоні в майбутньому повинна мати як мінімум 16 професіональних команд».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.09.2022 15:05

Гравці збірної України Волинець та Піхальонок поділилися враженнями від підготовки до матчів Ліги націй

Гравці збірної України Євген Волинець та Олександр Піхальонок розповіл...

04.05.2022 18:14

Гравці збірної України поділилися враженнями від роботи в перші дні тренувального збору в Словенії

Гравці збірної України прокоментували роботу на початку навчально-трен...

16.05.2021 14:05

Попов і Трубін поділилися експрес-враженнями від першого дня роботи збірної України в Харкові

Гравці збірної України Денис Попов та Анатолій Трубін прокоментували п...

09.11.2020 15:02

У складі збірної Польщі напередодні товариського матчу з командою України відбулися зміни

Одразу три гравці збірної Польщі не допоможуть своїй команді в то...

Підписатися на новини