Січень. Хроніка подій: рішення Виконкому УАФ, гучні трансфери гравців збірної України, зустріч Андрія Павелка з представниками спортивних ЗМІ

У січні Виконком УАФ затвердив міжнародні календарі матчів для збірних України, а президент асоціації поспілкувався із журналістами.

3 січня. Півзахисник донецького «Шахтаря» Георгій Судаков увійшов до списку найперспективніших молодих футболістів за версією експертів УЄФА.

4 січня. Відбулося засідання Виконкому Української асоціації футболу, під час якого було розглянуто та затверджено міжнародний календар матчів чоловічих збірних на 2023 рік та Єдиний календар заходів із жіночого футболу на 2023 рік.

5 січня. ФІФА оприлюднила список арбітрів, затверджених суддівським комітетом організації для роботи на офіційних поєдинках 2023 року, в якому опинилися відразу 32 українці та українки.

6 січня. Українська асоціація футболу вшанувала пам'ять легендарного тренера Валерія Лобановського. Представники УАФ зібралися біля пам’ятника Метру поблизу стадіону «Динамо» в Києві, що носить ім'я тренера, а потім відвідали могилу Лобановського на Байковому кладовищі.

Вшанувати світлу пам’ять Валерія Васильовича приїхали президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перші віце-президенти УАФ Олег Протасов та Вадим Костюченко, тренери молодіжної та юнацьких збірних України Василь Кардаш, Олег Кузнецов, Юрій Мороз. Вони поділилися спогадами про особисте спілкування з Метром, пригадали факти з його тренерської біографії та поклали квіти на його могилу.

«День народження великого Лобановського, який ми відзначаємо 6 січня, — це завжди гарна нагода, щоб знову згадати його історичні досягнення, особливу харизму та величезний професійний спадок, який футбольний герой України залишив багатьом поколінням гравців та тренерів нашої держави. У Валерія Васильовича стільки учнів, багато з яких зараз працюють у команді УАФ, а також шанувальників і послідовників, які грають у футбол, працюють тренерами й управлінцями, що часто здається, ніби й сам він десь поруч. Дякуємо Легенді за неймовірний внесок у розвиток українського футболу й невичерпне натхнення для нашої футбольної спільноти!» — відзначив Андрій Павелко.

Фото прес-служби УАФ

9 січня. Українки Катерина Монзуль та Марина Стрілецька ввійшли до списку арбітрів, які працюватимуть на матчах фінальної стадії жіночого чемпіонату світу-2023, що розпочнеться 20 липня в Австралії та Новій Зеландії.

9 січня. Півзахисник збірної України Руслан Маліновський на правах оренди перейшов з італійської «Аталанти» до французького «Марселя».

11 січня. Найбільша європейська криптовалютна біржа українського походження WhiteBIT підписала договір про довгострокове партнерство з національною збірною командою України з футболу.

11 січня. На Буковині завершився перший цикл із 20-ти занять інклюзивних футбольних секцій у межах однойменного проєкту Української асоціації футболу.

Фото прес-служби УАФ

12 січня. Арбітр Української асоціації футболу й військовий медик Дмитро Кубряк отримав посаду заступника начальника відділу забезпечення арбітражу УАФ.

12 січня. УАФ офіційно припинила співпрацю з головним тренером збірної України Олександром Петраковим, подякувавши йому та його тренерському штабу за високий професіоналізм і незабутні перемоги на цій посаді.

«УАФ щиро вдячна Олександру Петракову та його тренерському штабу за високий професіоналізм та незабутні перемоги на посаді головного тренера національної команди. Водночас унікальні досягнення Олександра Васильовича разом з юнацькими збірними України зі світовим чемпіонством команди U-20 назавжди золотими літерами вписано в історію українського футболу», — йдеться в заяві асоціції.

13 січня. УЄФА визначив дату жеребкування першої в історії жіночої Ліги націй. Групи буде сформовано 2 травня.

13 січня. Українська асоціація футболу випустила ексклюзивний календар на 2023 рік зі світлинами гравців національної збірної.

15 січня. Модуль щодо захисту дітей у футболі включено до навчальних програм для українських тренерів «Диплом D УАФ» та «Диплом С УЄФА», які проводяться УАФ.

15 січня. 22-річний атакувальний півзахисник збірної України Михайло Мудрик перейшов із донецького «Шахтаря» в лондонський «Челсі». Він підписав із «Синіми» контракт терміном на вісім із половиною років.

17 січня. Півзахисник збірної України Віктор Циганков на повноцінній основі перейшов із київського «Динамо» в іспанську «Жирону». Наш футболіст підписав із каталонською командою угоду до 2027 року.

17 січня. Юнацька збірна України U-19 з футзалу провела свій перший матч на хорватському турнірі Umag Nations Cup 2023, в якому протистояла команді Франції. Поєдинок завершився внічию — 4:4.

Фото прес-служби АФУ

19 січня. Комітет арбітрів Української асоціації футболу повідомив про проведення зборів для рефері. Медичне обстеження арбітрів ФІФА стартувало в Києві 24 січня й триватиме до 8 лютого. Навчально-тренувальний збір арбітрів УПЛ відбудеться 20—25 лютого в Ужгороді, НТЗ арбітрів юнацьких команд УПЛ — 27 лютого — 1 березня в Києві.

19 січня. Юнацька збірна України U-19 з футзалу провела свій другий матч на хорватському турнірі Umag Nations Cup 2023. Підопічні Ігоря Москвичова переграли команду Словенії — 2:1.

20 січня. Юнацька збірна України U-19 з футзалу завершила виступи на хорватському турнірі Umag Nations Cup 2023, поступившись команді Італії — 2:7. У підсумку наша команда серед п'яти учасників посіла четверте місце. 

21 січня. Визначилися всі суперники юнацької збірної України з футзалу у відборі Євро-2023 (U-19). Наша команда потрапила до групи 2 основного раунду, де зустрінеться з Румунією, Сербією та Чорногорією, яка перемогла у кваліфікаційному міні-турнірі, що проходив 19—21 січня в Гібралтарі.

23 січня. Українська асоціація футболу підтримала вчителів фізичної культури у Дніпрі, де, незважаючи на війну, продовжують піклуватися про виховання й культуру здоров’я дітей та розвивають шкільний футбол у межах програми УАФ.

У Дніпропетровській області проведено курси підвищення кваліфікації вчителів із модулю «Футбол». Слухачі курсів отримали сертифікати й D-ліцензії УАФ, а також набори інвентаря в наплічниках та посібники зі шкільного футболу для якісного проведення уроків футболу та інших футбольних заходів у своїх школах.

Фото прес-служби УАФ

24 січня. Захисник збірної України Едуард Соболь перейшов із бельгійського «Брюгге» у французький «Страсбур». Наш футболіст підписав контракт із новим ФК на 3,5 року й буде виступати під 77-м номером.

24 січня. У Будинку футболу відбулася зустріч президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка з представниками спортивних ЗМІ. Упродовж двох із половиною годин Андрій Павелко відповідав на численні запитання журналістів, обговоривши найактуальніші теми, які наразі є в українському футболі.

Фото УАФ

24 січня. Апеляційний комітет УАФ залишив без змін рішення КДК щодо Анатолія Тимощука. У задоволенні апеляційної скарги Тимощука А. О. на рішення КДК УАФ від 11.03.2022 відмовлено в повному обсязі. Рішення Апеляційного комітету УАФ може бути оскаржене у Спортивному арбітражному суді (CAS) у м. Лозанна.

24 січня. Українська асоціація футболу роз'яснила ситуацію з листом на адресу УАФ від ФІФА та УЄФА, в якому наголошувалося на тому, що членство національних футбольних асоціацій у міжнародних органах гарантується виключно неухильним дотриманням статутів ФІФА та УЄФА, а відповідно — незалежністю діяльності національних футбольних структур.

24 січня. В угорському Дебрецені відбулося жеребкування фінального турніру третього в історії чемпіонату Європи з футзалу серед жінок, участь у якому візьме і збірна України. За його підсумками суперником синьо-жовтих у півфіналі стала команда Угорщини.

25 січня. Виконком УАФ затвердив список стадіонів для проведення всеукраїнських змагань із футболу.

Фото прес-служби УАФ

26 січня. Збірна України з електронного футболу в дисципліні FIFA провела перші матчі другого ігрового тижня кваліфікації чемпіонату світу — FIFAe Nations Cup 2023. У чотирьох поєдинках синьо-жовті здобули одну перемогу, одного разу зіграли внічию та двічі поступилися.

27 січня. Збірна України з електронного футболу в дисципліні FIFA завершила другий ігровий тиждень кваліфікації чемпіонату світу — FIFAe Nations Cup 2023. На жаль, нашим хлопцям не вистачило очкового запасу, щоб залишитися серед когорти найсильніших.

28 січня. Українські судді Катерина Монзуль та Марина Стрілецька взяли участь у семінарі ФІФА для офіційних осіб матчів жіночого ЧС-2023, що відбувся у столиці Катару — Досі.

Фото прес-служби УАФ

31 січня. Україна потрапила до другого кошика жеребкування відбірного турніру Євро-2025 (U-21).

31 січня. Захисник збірної України Ілля Забарний оформив свій трансфер із київського «Динамо» в клуб англійської Прем’єр-ліги — «Борнмут». Англійський ФК зазначив, що контракт нашого виконавця підписано на 5,5 років.

31 січня. Захисник збірної України Сергій Кривцов перейшов із «Шахтаря» в «Інтер Маямі», що виступає у Східній конференції елітного дивізіону чемпіонату США МЛС. Угода між українцем та американським ФК розрахована на рік з опцією подовження ще на 12 місяців.

31 січня. Чоловіча збірна України з пляжного футболу у столичному Гідропарку розпочала підготовку до нового сезону. 

Фото прес-служби АПФУ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 12:00

В Івано-Франківській області продовжили реалізацію проєкту УАФ

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проє...

10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

Підписатися на новини