Тисячі захисників України з усіх областей взяли участь у футбольних заходах, організованих ФФУ у 2018 році

Близько 4300 учасників, 70 команд, представники усіх силових структур з усіх регіонів України — такий попередній підсумок футбольних заходів, які відбувалися у 2018 році під егідою та за підтримки Федерації футболу України.

Також протягом року стартувало одразу кілька нових футбольних проектів, спрямованих на підтримку та сприяння в проходженні реабілітації ветеранів та учасників бойових дій на Донбасі. Зокрема, в 2018 році відбувся перший розіграш Відкритого чемпіонату Героїв АТО. Загалом у цих змаганнях, які проходили у п’яти регіональних зонах (Схід, Захід, Північ, Південь, Центр) взяли участь близько 1350 військовослужбовців та правоохоронців, які представляють усі роди військ та правоохоронні структури, що базуються в різних регіонах країни.

Фото milfootball.com.ua

Турнір проходив з 20 квітня по 16 жовтня, а фінал змагань відбувся в Харкові в день переможного для національної збірної України матчу в Лізі націй. Вирішальний поєдинок між командами ФК «Кропивницький» та ФК «Гепард» із Запоріжжя закінчився перемогою футболістів із Кропивницького з мінімальним рахунком 1:0. Медалі та призи переможцям та учасникам турніру вручили президент ФФУ Андрій Павелко, керівник оргкомітету та віце-президент ФФУ Олег Собуцький, віце-президент ФФУ Олег Протасов, керівник Комітету національних збірних ФФУ Мирон Маркевич та тренер національної збірної Олександр Шовковський.

За сприяння Федерації футболу України переможці першого Відкритого чемпіонату Героїв АТО та їхні побратими відвідали матч національної збірної України зі збірною Чехії в рамках першого розіграшу Ліги націй УЄФА. Нагадаємо, що ця зустріч, яка відбулася 16 жовтня на харківському стадіоні «Металіст», завершився перемогою синьо-жовтих із рахунком 1:0. Загалом квитки на цей матч отримали 1370 військовослужбовців, які проходять службу в зоні Операції об’єднаних сил (ООС) та Харківському гарнізоні.

Раніше, 9 травня цього року, 850 військовослужбовців, які проходять службу в зоні ООС та Одеському гарнізоні, отримали від ФФУ квитки на фінал Кубку України, у якому зустрічалися ФК «Динамо» Київ та ФК «Шахтар» Донецьк.

Активними у спілкуванні із захисниками України протягом року були тренери та футболісти національних збірних команд. Зокрема, близько 40 поранених учасників бойових дій, які проходять лікування в Центральному клінічному госпіталі МО України, отримали від ФФУ запрошення на відкрите тренування головної команди країни та презентацію нових комплектів форми збірної. Під час заходу воїни могли поспілкуватися і зробити фото на згадку з футбольними зірками та отримали пам’ятні подарунки.

Фото Павла Кубанова

Фото прес-служби ФФУ

Окрім того, 14 жовтня головний тренер національної збірної Андрій Шевченко та гравці команди відвідали поранених Героїв в гарнізонному госпіталі Міністерства оборони України в Харкові напередодні матчу зі збірною Чехії. Футболісти привітали воїнів із Днем захисника вітчизни, запросили на матчі збірної та побажали якнайшвидшого одужання. Кількома днями раніше, 11 жовтня, поранених Героїв відвідали у Центральному клінічному госпіталі МО України тренери та гравці молодіжної збірної.

Фото Павла Кубанова

Новим та надзвичайно важливим для учасників АТО став спільний проект Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка, Міністерства оборони та Федерації футболу України — «Кубок Нескорених», який було започатковано у травні цього року. У першому розіграші турніру, який відбувся на полях НТК ім. В. Баннікова, взяли участь вісім команд — загалом 160 футболістів. Також у рамках проекту відбувся матч, у якому взяли участь ветерани АТО-гравці національної збірної серед ампутантів. «Упевнений, що ваш приклад, ваше прагнення до перемоги й бойовий дух здатні надихнути гравців нашої головної команди й додати їм сил у матчах навіть із найгрізнішими суперниками», — подякував учасникам турніру президент ФФУ Андрій Павелко.

 

Особливими у футбольних змаганнях за участі ветеранів, чинних та майбутніх захисників України є турніри, які відбуваються на честь полеглих Героїв України. Зокрема, це турнір з міні-футболу пам’яті загиблого 9 лютого 2015 року під час виконання бойового завдання полковника Ігоря Павлова, нагородженого Орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Змагання на честь Героя відбулися 31 травня на полі Військового інституту телекомунікацій та інформатизації. У турнірі взяли участь 60 футболістів-захисників України.

Фото Павла Кубанова

Близько 100 учасників взяли участь в першому розіграші Турніру пам’яті Героя України Андрія Кизила, який відбувся у Військовому ліцеї ім. І. Богуна у вересні. Андрій є випускником та гордістю ліцею. Кизило став командиром роти у 21 рік та був визнаний найкращим командиром роти у секторі «М». Змагання серед юних побратимів Андрія на його честь були ініціативою начальника ліцею і Героя України Ігоря Гордійчука і проводилися за підтримки Федерації футболу України. «Вдячний керівництву Київського військового ліцею ім. І. Богуна за таку гарну спортивну ініціативу, і Федерація футболу України матиме за честь підтримувати проведення цього турніру в майбутньому. Дякую вам за те, що присвятили своє життя захисту України й бажаю вам миру і якнайбільше можливостей прославити рідний ліцей та нашу державу!» — звернувся до учасників турніру на церемонії нагородження переможців змагань Андрій Павелко.

 

Близько 180 захисників України із шести частин десантно-штурмових військ узяли участь у змаганнях на честь воїнів-десантників, які загинули в зоні бойових дій. Матчі турніру відбулися 19-20 липня в Краматорську, який звільняли та захищали від агресора у квітні-липні 2014 року саме бійці-десантники. У поєдинку-відкритті турніру взяли участь гравці національної збірної України серед ветеранів. «Важливо, що представники усіх Десантно-штурмових військ зустрілися в рамках цього турніру на футбольному полі, — це демонструє єдність наших Збройних сил. Хочу побажати вам мирного неба, скорішої перемоги та міцного здоров’я», — побажав на церемонії нагородження переможців змагань радник президента ФФУ Валентин Латипов.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.04.2019 19:00

На НТК ім. В. Баннікова відбувся другий благодійний турнір «Захисник»

14 квітня на полях НТК ім. В. Баннікова відбулися матчі вже другого за...

12.04.2019 20:45

Всеукраїнський відкритий чемпіонат Героїв АТО: турнір стартував у п’яти містах

12 квітня одразу в п’яти містах відбулося урочисте відкриття тра...

09.04.2019 20:35

До уваги ЗМІ! 12 квітня стартує Всеукраїнський відкритий чемпіонат Героїв АТО

12 квітня у кількох містах України розпочнуться змагання в рамках Всеу...

22.03.2019 21:00

Під егідою ФФУ стартує новий сезон футбольних змагань серед учасників бойових дій

24 березня о 10.00 на Центральному стадіоні в місті Вишневе, що під Ки...

Підписатися на новини