Збірна ветеранів України відвідала передові позиції військових та прикордонників

Візит збірної України серед ветеранів на схід країни 2—3 серпня був надзвичайно цікавим та насиченим.

Як уже повідомлялося, знамениті вітчизняні футболісти провели два товариські матчі: у Красногорівці перемогли команду Краматорського прикордонного загону — 2:0, а у Селидівській виправній колонії — команду засуджених — 6:1. Та, окрім футболу, було багато зустрічей із військовими та прикордонниками, які були щиро вражені появою кумирів у чи не найгарячіших точках на лінії розмежування.

 

Життя «на нулі» власними очима

Контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду «Мар’їнка», розташований приблизно в 10 км від Донецька, є своєрідною стежиною життя для сотень тисяч мешканців окупованої території, які не хочуть втрачати зв’язок із рідною країною. Наразі реалізовується пілотний проект із облаштування КПВВ «Мар'їнка»: споруджують накриття майданчиків, де митники та прикордонники оглядають автомобілі, зводять комфортабельні зони очікування для пішоходів, планують встановити сучасні санвузли з холодною й гарячою водою. Завершити роботи будівельники планують до осені, а тим часом КПВВ працює у штатному режимі, щодоби його перетинають близько 10-ти тисяч людей та дві тисячі транспортних засобів.

Діяльність прикордонників Краматорського прикордонного загону, які забезпечують безперебійну роботу згаданого КПВВ, складна та небезпечна. Тут ледь не щодня відбуваються обстріли, потрібні максимальна зібраність та уважність. Знамениті українські футболісти мали змогу на власні очі побачити, як несуть службу наші прикордонники, які мужність, характер та бойову витримку вони проявляють, аби забезпечити безперешкодний в'їзд-виїзд громадян та транспортних засобів. Коли ж запитуєш їх про службу не на камеру, посміхаються: «Усі споруди пункту пропуску — тимчасові. За необхідності їх можна буде перенести в інше місце, бажано — на кордон із Росією».

До речі, під час візиту збірної ветеранів до Мар’їнки кожен із членів делегації мав одягнути бронежилет та каску, а саме пересування відбувалося у спеціальних броньованих авто. Тим приємніше було прикордонникам зустрітися зі своїми футбольними кумирами, як кажуть, «на нулі», поспілкуватися та отримати сувеніри.

 

Нагода для дружнього спілкування

Місцем базування збірної ветеранів на сході стала оперативно-бойова прикордонна комендатура «Курахівка». Саме в ній, у приміщенні колишньої школи, яка зараз віддана під потреби прикордонної служби, відбулася зустріч уславлених футболістів із військовослужбовцями. Близько години тривало невимушене спілкування переважно на футбольні теми, всіх цікавила фахова оцінка гри команди Краматорського прикордонного загону проти збірної.

«Без перебільшення, дуже добротна команда, нашим гравцям довелося докласти зусилля для перемоги, — поділився враженнями знаменитий тренер Мирон Маркевич. — Часом здавалося, що це справжні футболісти, переодягнені у форму прикордонників». Такі слова, та ще й від Мирона Богдановича, зігріли душу хлопцям, які внесли пропозицію про матч-реванш. «Із цим проблем не буде, — відповів Анатолій Дем’яненко. — Збірна ветеранів уже провела більше ста матчів, і чверть із них — саме на сході України. Це Волноваха, Попасна, Новоайдар, Старобільськ та інші міста. Запрошуйте, і ми до вас обов’язково приїдемо».

На згадку про зустріч традиційно було презентовано футбольний м’яч та прапор з автографами. «Такі візити до наших підрозділів відбуваються з певною регулярністю, — розповів начальник Краматорського прикордонного загону, полковник Анатолій Федорчук. — Минулого місяця приїжджала команда естрадних виконавців ФК «Маестро», раніше були Олександр Усик, гурт Дзідзьо, команда стронгменів разом із Василем Вірастюком. Із футболістів — Мирон Маркевич, Артем Федецький, Михайло Кополовець. Це важливо для підняття духу прикордонників, відчуття підтримки. Усе це бачать і місцеві мешканці, які проживають у «сірих» зонах, біля самої лінії зіткнення. Для прикордонників несення служби — перш за все. Одночасно ми надаємо хлопцям можливість займатися спортом, грати у футбол. Наша команда двічі на тиждень тренується у Красногорівці чи сусідньому Гірнику. Щоб ви розуміли, у тій самій Красногорівці, де провела матч збірна ветеранів, дуже небезпечно, у нічний час проводяться обстріли. Так, є певна стабілізація ситуації, але все це може змінитися впродовж якихось п’яти хвилин. Ми маємо бути до цього готовими».

 

Незважаючи на втому та неймовірну спеку, всю заплановану на сході програму збірна ветеранів виконала. Відвідала передовий рубіж ЗСУ у Мар’їнці, широко відому з повідомлень у ЗМІ «больнічку». До лінії розмежування від неї лише декількасот метрів. Бійці розповіли про нелегку службу та бажання до кінця відстоювати суверенітет та незалежність рідної країни.

 

«За два з половиною роки збірна ветеранів уже стала чимось більшим, ніж просто футбольна команда, — поділився враженнями від чергового візиту на схід віце-президент ФФУ, організатор збірної ветеранів Олег Собуцький. — Нас усюди зустрічають як бажаних гостей, діляться своїми радощами та проблемами. Виїзди на східні кордони взагалі особливі, вони закарбовуються в пам’яті та стають надбанням історії. Бо вона — сучасна українська історія — робиться зараз саме тут, на східних кордонах країни, де молоді хлопці часто ціною власного життя чи здоров’я відстоюють державні цілісність та суверенітет.

Збірна ветеранів за підтримки ФФУ та її президента Андрія Павелка у складі з Анатолієм Дем’яненком, Мироном Маркевичем та іншими видатними особистостями виконує високу гуманітарну місію. Є певна небезпека, коли ми виїжджаємо на зустріч на «нульовий» рубіж або проводимо матч у кількох кілометрах від лінії розмежування. Але тут живуть наші, українські громадяни, і ми зобов’язані показати їм, що Україна єдина. Вдячний усій нашій команді, що коли йдеться про черговий матч, не має значення, в якому куточку України чи світу, гравці завжди напоготові, ніхто й ніколи не відмовляється. У нас уже не просто команда, а справжня сім’я, якою особисто я дуже пишаюся».

Підписатися на новини