Збірна ветеранів України подарувала Красногорівці великий футбол

Удруге за останній місяць збірна України серед ветеранів вирушила на схід країни, проводячи матчі турне на підтримку наших військових.

19 липня уславлені зірки зіграли зі збірною десантних військ, принагідно взявши участь у відкритті всеукраїнського турніру серед підрозділів ДШВ ЗСУ. А серпень для ветеранської збірної розпочався зі ще одного візиту до Донецької області, цього разу до більш гарячих точок. У місті Красногорівка, що лише в кількох кілометрах від лінії розмежування та в 10-ти з невеличким — від Донецька, ветерани футболу провели матч зі збірною Краматорського прикордонного загону, здобувши перемогу — 2:0!

 

На схід? Усі — за!

«Нам не звикати виступати в містах, наближених до бойових дій, де є велике скупчення військових, а в місцевих мешканців багато соціальних проблем, — розповідає про підготовку збірної до чергового виїзду її головний тренер Анатолій Дем’яненко. — Хоча регіон небезпечний, жоден із гравців ветеранської збірної, а до нашого розширеного списку входять майже сто виконавців, ще не відмовлявся від поїздки. Цього разу з нами вирушив Мирон Маркевич, він користується великим авторитетом серед військових і завжди є бажаним гостем. Також ми дали можливість вийти у складі нашим друзям-військовим. Ігри ветеранів, окрім суто спортивної складової, частково є шоу, яке несе глядачам позитивні емоції».

Щодо військових, то вони заслуговують на окрему увагу. Що цікаво, обидва вони — воротарі! Олег Нечаєв є командиром підрозділу Збройних сил України, його підлеглі виконують украй відповідальні завдання в найгарячіших точках АТО. Красногорівка є малою батьківщиною Олега Олександровича, тут минули його дитинство та юність, тож земляки оплесками вітали його вихід на футбольне поле. Інший військовий, десантник Сергій Чиж, у складі 80-ї бригади пройшов горнило АТО, а зараз веде активну громадську роботу, очолюючи спілку учасників АТО Хмельницької області та увійшовши до оргкомітету Всеукраїнського чемпіонату Героїв АТО. Враховуючи, що матч відбувся 2 серпня, коли десантники за старою пам’яттю відзначають День Повітряно-десантних військ, для обох військових цей день став удвічі святковішим.

Що стосується складу синьо-жовтих, то, окрім вищезгаданих виконавців, до нього увійшли Владислав Ващук, Олег Собуцький, Сергій Нагорняк, Едуард Цихмейструк, Сергій Попов, В’ячеслав Свідерський, Сергій Шищенко, Володимир Єзерський, Богдан Шершун, Святослав Сирота, Віталій Самойлов, Володимир Бондаренко, Андрій Оксимець та Віктор Ульяницький. У складі КПЗ, як скорочено називають суперника збірної, вийшли хлопці, що несуть прикордонну службу на донецькому напрямку, переважно спортивні та підтягнуті, віком до 30-ти років.

 

«Гол+пас» від Нагорняка

Перед грою футбольні знаменитості здійснили кілька візитів до військових, а також до прикордонників, відвідавши Мар’їнку та однойменний контрольно-пропускний пункт. Коли ж вони прибули на стадіон, на трибунах вже чекали більше тисячі глядачів, що для невеличкої Красногорівки є дуже пристойним показником. Прийшло більше людей, ніж нині мешкає в місті. За останні роки, за словами містян, таке скупчення народу в одному місці і згадати важко. На церемонії відкриття було сказано багато теплих слів на адресу військових, завдяки яким нині над Красногорівкою та іншими містами Донбасу майоріє синьо-жовтий прапор, хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять полеглих героїв. Символічною стала традиційна передматчева фотографія, де поряд із великим українським прапором вишикувалися гравці команд, а позаду, на трибунах, розмістилися глядачі.

Долю ж самого матчу вирішили голи уславлених ветеранів у кожному з таймів. До перерви після передачі Сергія Нагорняка влучно головою пробив Богдан Шершун, а незадовго до фінального свитка оплески заслужив і сам Нагорняк, блискучим пострілом у «дев’ятку» завершивши комбінацію, розпочату Едуардом Цихмейструком.

Епізод, що заслуговує уваги, відбувся й по закінченні гри. Місцеві мешканці вирішили відзначити непересічну як для невеличкого міста подію, посадивши в сусідньому зі стадіоном парку дерева. Олег Собуцький, Владислав Ващук та Олег Нечаєв висадили горіх, а їхній колега від прикордонників — липу. І пообіцяли один одному за кілька років перевірити, як зростають саджанці, провівши ще один футбольний матч.

 

У футбол грають усюди

Другий день перебування ветеранів на Донбасі також пройшов під знаком футболу. Команда відвідала Селидівську виховну колонію суворого режиму, відгукнувшись на запрошення засуджених провести міні-матч. Невеличкий спортивний майданчик колонії, навколо поля — позбавлені волі чоловіки та працівники закладу. Певно, в таких умовах наші славнозвісні ветерани грали вперше в житті. І сама гра вийшла запеклою, бойовою. У підсумку збірна України перемогла — 6:1 (голи в її складі на рахунку Самойлова (два), Оксимця, Бондаренка, Свідерського та Ульяницького), а в подарунок від суперників отримала ікони, вироблені місцевими майстрами.

Від імені збірної та всієї футбольної спільноти України Анатолій Дем’яненко вручив керівництву колонії футбольний м’яч із автографами гравців, отримавши у відповідь щиру подяку за візит дружби.

 

Чверть матчів — на сході

Третій рік триває турне збірної ветеранів містами України та світу, але саме матчі на сході є для команди, яка виконує вкрай важливу гуманітарну місію, найважливішими. За статистикою, у Донецькій та Луганській областях збірна проводить кожен четвертий поєдинок, зустрічаючись із глядачами майже в усіх районах регіону.

«Ми дуже ретельно готуємося до кожного матчу, дрібниць у такій важливій справі, як за допомогою футболу підтримати військових, бути не може, — розповідає віце-президент ФФУ, організатор збірної України серед ветеранів Олег Собуцький. — Завжди відзначаємо гравців суперників та організаторів матчу сувенірами та пам’ятними подарунками. Дуже приємно, що у свято десантників форму нашої команди примірили Олег Нечаєв та Сергій Чиж, знову майже весь матч на полі провів Мирон Маркевич. Узагалі хочу подякувати всім гравцям та тренерам збірної за їхню роботу з єднання України. Де б ми не планували матч, бажаючих взяти участь у ньому набагато більше, ніж місць на полі. При цьому ми маємо повну підтримку з боку Федерації футболу України та її президента Андрія Павелка, що дозволяє влаштовувати масштабні свята та залучати на трибуни якомога більше глядачів. Значимість своєї роботи ми бачимо по тих самих військових, їхній реакції на наші візити до місць несення служби, словах подяки футбольним кумирам. Усе це є однією з цеглин нашої великої перемоги. Зупинятися ми не збираємося, вже 11 серпня в Івано-Франківську на стадіоні «Рух» візьмемо участь у турнірі пам’яті полеглих в Іловайській трагедії, зустрівшись із ветеранами «Прикарпаття» та командою «Прикарпаття-АТО». А 24 серпня, не зраджуючи традиції, збірна вирушить до Волочиська, де зіграє матч до Дня Незалежності, а також привітає місцевий «Агробізнес» із виходом по першої ліги».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини