Співпраця УАФ із УВКБ ООН — підтримка внутрішньо переміщених осіб через футбол

Цього року вперше в межах сталого розвитку УАФ організовано та проведено навчання на безкоштовній основі для внутрішньо переміщених осіб за програмою С-ліцензії УЄФА. Ініціатива імплементована у співпраці з Агентством ООН у справах біженців, благодійним фондом «Рокада» та за допомогою гранта УЄФА для підтримки біженців.

Програма С-ліцензії УЄФА забезпечує кваліфіковану підготовку відповідно до вимог УЄФА для тренерів та підвищує рівень знань, умінь та кваліфікації тренерів, які працюють із дитячо-юнацькими та аматорськими командами.

«На нашому місцевому рівні як УВКБ ООН ми зі спортом співпрацюємо вже давно, але раніше в нас це було більш спрямовано: ми формували команди із самих біженців, і вони грали між собою або з місцевими командами. Це було більш спрямовано на їхню інтеграцію, що є однією із цілей, які ми переслідуємо, коли підтримуємо спорт. Але цей проєкт включає в себе, наприклад, компонент із навчання тренерів. Це й покращення їхніх навичок, що відкриє їм більше можливостей для інтеграції, для реалізації себе як фахівців. І, з іншого боку, це також вклад у громади, де вони будуть працювати з дітками, бо спорт — це ще й великий компонент у психологічній допомозі дітям, і я дуже сподіваюся, що це також буде інший вплив, інший результат цих навчань уже для членів громади, де вони будуть працювати. А з турніром (Кубок єдності України-2023, організований за аналогією з турніром УЄФА та Агентства ООН у справах біженців EURO UNITY CUP. — Прим. ред.) узагалі було супер, мені сподобалося: діти були в захваті, грали, а для батьків це була розрядка. Не очікувала такого впливу саме на батьків, вони казали: «Ми на три дні забули, що таке війна». І це було прекрасно», — коментує співпрацю з УАФ Тетяна Ловцова, помічниця з питань захисту на рівні громад в УВКБ ООН.

Фото прес-служби УАФ

Навчання, що розпочалося у вересні цього року, було насиченим. Окрім теоретичного блоку, усі слухачі повинні були пройти практику та працювати безпосередньо з дітьми. Також відбулося ознайомлення слухачів із функціонуванням футбольного клубу. Ідеться про ФК «ЮКСА» (с. Тарасівка, Київська обл.), де їм провели екскурсію та розповіли про методологію роботи з дитячими командами.

Фото прес-служби УАФ

Після завершення навчання учасники курсу зустрілися з першим віце-президентом Української асоціації футболу Вадимом Костюченком та заслуженим тренером України, генеральним секретарем Всеукраїнського об'єднання тренерів з футболу Анатолієм Бузніком. Під час цієї зустрічі тренери отримали спортивні набори.

Фото прес-служби УАФ

Після п’яти навчальних сесій та практики 17 осіб успішно склали іспити та завершили навчання.

Завдяки партнерству з Агентством ООН у справах біженців участь у програмі як внутрішньо переміщена особа взяла Аліна Кайдаловська. Аліна — чинна гравчиня ФК «Маріуполь». До 27-ми років дівчина проживала в Маріуполі. Під час повномасштабного вторгнення вона виїхала в Болгарію, де прожила пів року, а потім повернулася в Україну — у Київ, де мешкає досі. Навчатися на тренера вона планувала давно, тож на пропозицію подати заявку на співбесіду та в подальшому пройти курс навчання погодилася відразу. Підбиваючи підсумки, Аліна зазначає: «Зараз я треную маленьких діточок, і я не розуміла, який до них потрібний підхід і як потрібно навантажувати їх, яке навантаження може бути в дітей до восьми років. Я, наприклад, не знала, що їм не можна грати головою, не можна ще розвивати швидкість у такому віці, тому для мене це було дуже інформативно, і надалі я хочу брати діточок старшого віку і вже буду знати, що з ними можна робити».

Фото прес-служби УАФ

«Комунікація та налагодження взаємодії з батьками, правильне та коректне формулювання своїх думок і донесення правильної інформації. Футбол — це не тільки спорт, а ще й наука», — ось так підсумовує навчання Олег Бугайов, який переїхав у столицю з Харкова та вже майже три роки працює з дітьми віком від півтора до шести років у дитячому центрі раннього розвитку «Футбік». У планах у молодого тренера — розвиватися, переймати досвід та ділитися своїм.

«Насамперед дякую нашим партнерам — Агентству ООН у справах біженців, благодійному фонду «Рокада» та УЄФА — за постійну підтримку. Першочергово цей проєкт мав наступні завдання: підвищити рівень знань, навичок та кваліфікації тренерів ВПО, які працюють із дитячо-юнацькими та аматорськими командами, а також тих, хто планує стати тренером, та тим самим розширити випускникам доступ до ринку праці. Також окреме завдання загального проєкту — професійний розвиток, культурний обмін та психологічна рекреація дітей із родин внутрішньо переміщених осіб. Так, спільними зусиллями з партнерами ми організували перший турнір «Кубок єдності» (Ukrainian Unity Cup) за аналогією з європейським турніром EURO UNITY CUP. Його унікальність у тому, що він наголошує на ролі футболу як особливого та потужного інструменту, що об’єднує людей, сприяє підтримці фізичного та психічного здоров’я й інтеграції вимушено переселених осіб у приймаючі громади.

Цього місяця ми також випустили 17 кваліфікованих тренерів і тренерок, які готові працювати з дитячо-юнацькими та аматорськими командами. Тому вітаю всіх з успішним складанням іспиту та бажаю успіхів! Найголовніше, щоб якнайшвидше наші тренери та тренерки могли працювати з дітьми під мирним українським небом», — наголосив Вадим Костюченко.

Успішно склав іспити та планує тренувати дітей Євген Лопушко, який переїхав із Харкова в Рівне. Футбол у житті Євгена, як він зазначає, був не на професіональному, а на любительському рівні.

«Маса позитивних емоцій та багато корисної інформації, яку я візьму (уже взяв частину) на озброєння в майбутньому. Хочу подякувати всім — спікерам, кураторам, організаторам — за таку можливість навчання та підтримку протягом усього курсу. Щодо планів на майбутнє — я хочу  спробувати, оскільки я живу в Рівному, організувати серію безкоштовних тренувань для дітей із числа ВПО, багатодітних сімей. Це для мене досвід. Вийде чи ні, але такі плани є», — підсумував молодий тренер.

Усі випускники програми С-ліцензії УЄФА отримали базовий спортивний інвентар для тренувань та роботи з дітьми.

Фото прес-служби УАФ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.07.2024 17:48

У Києві відбулися навчальний семінар та атестація для делегатів та офіцерів безпеки УАФ

У четвер, 25 липня, у Будинку футболу відбулися навчальний семінар та...

22.07.2024 17:46

Відбулося жеребкування мінітурніру за право замінити в УПЛ-2024/2025 СК «Дніпро-1» (Дніпро)

Сьогодні, як і анонсувалося, відбулося жеребкування півфінальних пар м...

20.07.2024 15:00

«Інклюзивні футбольні секції» на Київщині

Соціальний проєкт Української асоціації футболу та Київського об&rsquo...

19.07.2024 12:00

«Відкриті уроки футболу» завітали до села Борщовичі, що на Львівщині

Львівська асоціація футболу продовжує реалізовувати традиційний всеукр...

Підписатися на новини