Підтримка та розвиток футболу серед гравців з інвалідністю

3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю, який був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1992 року. Цього дня світова спільнота привертає увагу до успіхів у побудові інклюзивного середовища, нагадує про толерантність, гідність, людяність та рівні права.

Одна з політик сталого розвитку Української асоціації футболу — політика «Футбол для всіх», яка імплементується у співпраці з Українською асоціацією футболу людей з інвалідністю та має на меті підтримку та розвиток професіонального футболу серед гравців з інвалідністю, покращення доступу до футбольної інфраструктури вболівальників з інвалідністю та проведеннярізноманітних навчань чи залучення до них арбітрів і тренерів для покращення їхніх умінь та навиків. 

Фото прес-служби УАФ

Незважаючи на постійні обстріли й складність організації тренувань та зборів, наші національні збірні цього рокудосягли високих результатів: 

  • уперше за часів незалежності Українинаціональна дефлімпійська збірна (гравці з вадами слуху) стала чемпіоном світу;
  • уперше українські гравці у футзал (спортсмени з вадами зору) здобули  золоту медаль на Всесвітніх іграх сліпих;
  • Україна стала чемпіоном Європи з футболу серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу.

За інформацією міністерства соціальної політики (станом на вересень 2023 року) за півтора року повномасштабного вторгнення кількість українців з інвалідністю зросла на 300 тис. Раніше в Україні проживало 2,7 млн осіб з інвалідністю, а тепер цей показник сягнув 3 млн. 

Фото прес-служби УАФ

Україна потребує все більшої кількості фахівців із реабілітації, більшої кількості різних центрів і відділень, які б допомагали нашим людям відновлювати свою функціональність. Адже кількість людей, що отримують травми, зростає. Саме тому Українська асоціація футболу спільно з УАФЛІ та у співпраці з партнерами підтримує та розвиває футбол серед осіб з ампутованими кінцівками. Так, у червні цього року на базі штучних полів Навчально-тренувального комплексу ім. В. Баннікова розпочалися безкоштовні тренування для осіб з ампутованими кінцівками, до яких можуть долучитися кожен та кожна. У співпраці з ФК «Покрова» залучаються до футболу та активно тренуються чоловіки з ампутованими кінцівками, що проживають у Львові та області. Наша чоловіча команда цьогоріч узяла участь у кваліфікаційному турнірі «Ліга націй» у Бельгії та вже наступного року братиме участь у чемпіонаті Європи. 

Фото прес-служби УАФ

Також у партнерстві з табором «Максимум» відбувається розвиток футболу для жінок з ампутованими кінцівками. Наша команда вже взяла участь у міжнародному таборі, де дівчата переймали досвід у своїх колег із Польщі. Варто зазначити, що Україна — друга країна в Європі, яка сформувала жіночу команду з ампфутболу (перша — Польща, третя —Англія).

Фото прес-служби УАФ

Також УАФ постійно підтримує уболівальників з інвалідністю. Так, усі матчі національної збірної України забезпечені аудіоописовим коментарем, також на постійній основі здійснюється забезпечення користувачів крісел колісних та осіб з іншими типами інвалідності безкоштовними квитками на матчі головної команди країни.

Важливим напрямком є співпраця в межах турніру «Кубок нації», який у жовтні відбувся на полях НТК ім. В. Баннікова й партнером якого виступив Центр складного ендопротезування, остеінтеграції і біонік.

Центр займається складним ендопротезуванням із використанням принципів персоналізованої медицини, а одним із ключових напрямків його роботи є допомога військовим, які зазнали важких поранень, захищаючи нашу державу від російського агресора.

Безпосередньо збором коштів для протезування воїнів опікується благодійний фонд «Тільки сильні» (Only the strong), а Українська асоціація футболу радо підтримала й підтримуватиме надалі всі футбольні проєкти, завдяки яким відбуваються збори коштів для допомоги в протезуванні військових. «Футбольна спільнота має за честь долучитися до підтримки й відновлення наших воїнів. Нам важливо зробити все від нас залежне, щоб повернути їм можливість повноцінно жити й займатися спортом», — зазначив перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко.

Фото прес-служби УАФ

Ще одна важлива ініціатива УАФ — початок співпраці з одним із військово-реабілітаційних центрів, де проходять тривале лікування та реабілітацію наші захисники. Домовленості про таке партнерство було досягнуто в листопаді під час зустрічі Вадима Костюченка та представників реабілітаційного центру для військових у Будинку футболу. Зокрема, під час зустрічі йшлося про допомогу з боку УАФ в облаштуванні в центрі майданчика для занять футболом, а також про облаштування таких майданчиків у трьох інших реабілітаційних центрах для військових. Також УАФ надасть необхідний футбольний інвентар і візьме на себе навчання фахівців, щоб вони могли проводити футбольні заняття, а в перспективі організує змагання для військових, які проходять відновлення в цих центрах. «Футбол не має обмежень і повинен бути доступним для всіх. А в цей складний для країни час він виконує ще й важливу об’єднавчу функцію, є важливим інструментом соціальної підтримки всіх, хто боронить Україну чи постраждав внаслідок бойових дій. Для нас честь — допомагати воїнам і всім, хто потребує такої підтримки», – наголосив Вадим Костюченко.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
02.05.2024 12:10

У Києві відбувся семінар арбітрів та асистентів арбітра змагань ПФЛ України (друга ліга)

1 травня в Будинку футболу та на полях НТК ім. В. Баннікова відбувся с...

01.05.2024 10:00

Полтава долучилася до «Інклюзивних футбольних секцій»

Ініціатива Української асоціації футболу та Асоціації футболу Полтавщи...

29.04.2024 11:00

Пішов із життя Михайло Фоменко…

29 квітня 2024 року на 76-му році життя помер заслужений тренер Україн...

Підписатися на новини