Розвиток інклюзивного футболу в Рівненській області

Проєкт Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції» успішно втілено в Рівненській області регіональною асоціацією футболу.

Проєкт впроваджено в Рівному та Острозі, а його тренерами стали дворазовий паралімпійський чемпіон Ігор Косенко та одні з найкращих учителів України — Володимир Однорог та Денис Боговий, який вимушено переселився на Рівненщину з Лисичанська. Вони об'єднали дітей з інвалідністю, ВПО та місцевих дітлахів. Усі вони із задоволенням відвідують тренування, завжди веселі, дружні й дуже активні.

Фото РОАФ

Як зазначає голова Рівненської обласної асоціації футболу Олексій Хахльов, «реалізація проєкту, крім безпосередньо соціального аспекту, матиме досить позитивний вплив на розвиток футболу у Рівненській області загалом. Так, крім основної мети — психологічної підтримки дітей, даний проєкт сприяє популяризації та становленню футболу як основного виду спорту в регіоні. Саме тому організація та проведення подібних заходів набувають особливої актуальності в даний період часу».  

Фото РОАФ

Координатор із захисту дітей РОАФ Тарас Кир’янчук підкреслює: «Окрему увагу варто приділити участі в нашому проєкті дворазового паралімпійського чемпіона Ігоря Косенка, оскільки його знання, вміння та досвід є надзвичайно важливими з погляду значної залученості дітей з інвалідністю. Особливу подяку хочу висловити Рівненському регіональному центру «Інваспорт», керівництво та працівники якого всіляко допомагають реалізовувати вищезазначену ініціативу». 

Фото РОАФ

Одним з учасників проєкту є п’ятикласник Микита С. Його батьки розповідають, що із самого дитинства він був активним хлопчиком, і тато вирішив записати його на футбол, але в секції, де займаються здорові діти, його не брали, тому Микита ганяв м’яч лише у дворі. Зараз він залюбки займається в інклюзивній футбольній секції. Щоденні тренування, наполеглива праця тренера та батьків дають йому віру в себе та свої можливості. Микита веде активний спосіб життя і не уявляє себе без футболу, бере участь у відкритих футбольних інклюзивних заходах, відвідує всі тренування та мріє стати паралімпійським чемпіоном.

Фото РОАФ

А ось що каже ще один учасник секції Владислав Г. (13 років): «Я з першого класу займався футболом у місті Лисичанськ. На жаль, я був змушений залишити своє рідне місто, і сім'я  переїхала до Рівного. Батьки відразу відвели мене на секцію футболу, тому що футбол — це моє життя, і коли в мене є вільна хвилина, я завжди в нього граю. За допомогою спорту у мене з'явилося багато друзів. Я завжди із задоволенням приходжу на секцію й чекаю, коли буде наступне заняття. Вірю в нашу перемогу і мрію знову зіграти у футбол у своєму рідному місті».

Цим проєктом у межах Хартії масового футболу УЄФА Українська асоціація футболу прагне:

— поліпшити психоемоційний та фізичний стан дітей через залучення їх до фізичних активностей та соціалізацію;

— змінити ставлення українського суспільства до людей з інвалідністю;

— надати доступ до інклюзивних занять спортом;

— розкрити дитячий потенціал;

— об'єднати дітей і дорослих, незалежно від особливостей фізичного і психічного розвитку.

Інклюзивні футбольні секції, до яких залюбки записуються діти з особливими освітніми потребами, відкриті у 21-й громаді в Україні. Завдяки УАФ секції забезпечені дитячою футбольною формою, м’ячами та необхідним спортивним інвентарем.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
02.10.2023 19:28

Офіційно. Роз’яснення Комітету арбітрів УАФ щодо арбітрів Дмитра Кривушкінка, Євгена Гашкова та Дениса Романова

Комітет арбітрів Української асоціації футболу отримав листи від Коміт...

05.07.2023 14:22

Euro Unity Cup-2023 об’єднав гравців та гравчинь Європи

У Франкфурті-на-Майні завершився другий за ліком Euro Unity Cup, що&nb...

Підписатися на новини