Сергій Сапронов: «Головне, що ми не затрималися в Лізі В чемпіонату Європи»

Днями в болгарському місті Сливен завершилися поєдинки другого раунду відбору Євро-2023 серед дівчат (WU-17), де, окрім господарок, змагалися футболістки з України та Латвії.

У групі В6 другого раунду відбору Євро-2023 підопічні Сергія Сапронова забезпечили собі першу сходинку та повернення до вищого дивізіону. Українки зуміли здобути перемоги над Болгарією (2:1) та Латвією (5:0).

— Налаштовував дівчат тільки на здобуття першого місця й повернення до Ліги А, — сказав головний тренер збірної України Сергій Сапронов у коментарі офіційному сайту УАФ. — Основна складність була в тому, що через російську агресію мої підопічні не мали змоги зіграти жодного спарингу. Добре, що завдяки підтримці керівництва УАФ вдалося провести чотириденний тренувальний збір у Болгарії безпосередньо перед початком турніру.

А інформацією про сильні та слабкі сторони конкуренток ви володіли?

— Вивчали відеозаписи минулорічних матчів болгарок і латвійок, які й тоді виступали в Лізі В, переглянули й поєдинок між збірними Естонії та Латвії в межах Кубку Балтики. Тож мали уявлення, яких тактичних схем дотримуються візаві. Утім, слід було врахувати, що з плином часу не обійшлося без кадрових змін. Та все ж мене більше турбувало, чи зуміють мої підопічні виконати тренерську установку.

— Оскільки у Сливені було досягнуто максимального результату, що дозволило повернутися до класу найсильніших, то якихось претензій до наших дівчат бути не повинно…

— Зважаючи на умови підготовки, звичайно, гріх нарікати. Важливо, що звитяги були здобуті за грою, усі підопічні прагнули продемонструвати своє вміння. Було очевидно, що головний іспит нас чекає вже в першому протистоянні — із господарками. Вони запам’яталися тим, що доволі вправно комбінували біля чужого штрафного майданчика. Ось чому я налаштовував підопічних, аби вони зустрічали опоненток у центрі поля. Це дозволило відсунути гру від своїх воріт і завдяки вправним діям у відборі значно перевершити болгарок у кількості завданих ударів. Прикро тільки, що обмежилися лише двома забитими м’ячами, не реалізувавши ще кілька гольових моментів.

А в поєдинку з латвійками вирішили зіграти ще агресивніше, взявши на озброєння високий пресинг. Цього суперниці явно не очікували, часто втрачали м’яч в елементарних ситуаціях, чим ми й скористалися.

— Когось виокремити варто?

— Знаєте, це був останній виступ за збірну України цього віку футболісток 2006 року народження. Їм дуже кортіло на прощання потішити доброю грою. І саме ці дівчата зробили найвагоміший внесок у наш успіх. Окремо слід відзначити Mарину Птицину, яка захищає кольори німецького «Вольфсбурга», вона помітно додала. Залишається сподіватися, що хтось із цих футболісток зуміє пробитися із часом до молодіжної збірної WU-19.

— Хто вам допомагав у Сливені?

— Людмила Лемешко, Олександр Mітько й Анастасія Кварцяна, до речі, онука відомого футбольного тренера.

— Що далі?

— У середині квітня в Румунії пройде Кубок розвитку. Плануємо переглянути на офіційному рівні одразу 15-х футболісток 2007 року народження. На роль лідера претендуватиме вінничанка Олена Mарценюк, яка непогано себе проявила кілька днів тому в Болгарії. А в червні довідаємося про суперниць у Лізі А першого раунду вже нового відбору чемпіонату Європи…

Євро-2023 (WU-17). Другий раунд. Група В6

03.03.2023

Болгарія — Україна — 1:2

06.03.2023

Україна — Латвія — 5:0

09.03.2023

Латвія — Болгарія — 1:3

Підсумкова таблиця

 

І

В

Н

П

М

О

 1. Україна

2

2

0

0

7—1

6

 2. Болгарія

2

1

0

1

4—3

3

 3. Латвія

2

0

0

2

1—8

0

Євро-2023 (WU-17). Другий раунд

Ліга А

Група А1: Чехія, Польща, Естонія, Румунія.

Група А2: Англія, Норвегія, Бельгія, Хорватія.

Група А3: Німеччина, Португалія, Угорщина, Північна Македонія.

Група А4: Швейцарія, Словенія, Австрія, Словаччина.

Група А5: Ірландія, Франція, Італія, Косово.

Група А6: Іспанія, Данія, Сербія, Білорусь.

Група А7: Нідерланди, Фінляндія, Швеція, Уельс.

Ліга В

Група В1: Греція, Фарерські о-ви, Литва, Молдова.

Група В2: Боснія і Герцеговина, Казахстан, Азербайджан, Чорногорія.

Група В3: Шотландія, Ізраїль, Грузія.

Група В4: Ісландія, Люксембург, Албанія.

Група В5: Північна Ірландія, Туреччина, Вірменія.

Група В6: Україна, Латвія, Болгарія.

Команди в Лізі В, у тому числі ті, що вилетіли після осіннього етапу з Ліги А, у шести групах (дві — по чотири учасники, чотири — по три) борються за путівки до Ліги А першого раунду наступного розіграшу. Їх отримають переможці груп, а також найкраща друга команда. 

У Лізі А в семи групах грають 28 команд, зокрема сім збірних, які піднялися з Ліги В за підсумками першого раунду. Сім переможців груп другого раунду Ліги А (і найкращий володар другого місця, якщо Естонія фінішує першою у групі) отримають путівки до фінальної стадії, матчі якої відбудуться в період із 14-го до 26 травня. Команди, що посядуть у групах четверті місця, сезон-2023/2024 розпочнуть у Лізі В.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 16:00

Сергій Сапронов: «Сумнівний пенальті не вибив нас із колії»

Дівоча збірна України WU-16 повернулася з Боснії і Герцеговини, де ста...

24.04.2024 13:00

WU-16: дівочу збірну України привітали на Закарпатті з перемогою на Турнірі розвитку УЄФА (фото)

Дівоча збірна України WU-16 повернулася з Боснії і Герцеговини, де ста...

22.04.2024 13:13

WU-16: дівоча збірна України стала переможцем Турніру розвитку УЄФА в Боснії і Герцеговині

Дівоча збірна України WU-16 завершила виступ на Турнірі розвитку...

20.04.2024 13:57

WU-16: дівоча збірна України здобула другу перемогу на Турнірі розвитку УЄФА

Дівоча збірна України WU-16 продовжила виступ на Турнірі розвитку...

Підписатися на новини