Офіційно. УЄФА затвердив схему жіночої Ліги націй для національних збірних, а також новий формат кваліфікації чемпіонатів Європи та світу

Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, відповідно до Стратегії УЄФА з розвитку жіночого футболу Time For Action та з метою реформування турнірів затвердив новий формат змагань у жіночій Лізі націй та у кваліфікаційних турнірах чемпіонатів Європи та світу серед жінок. Про це повідомляє офіційний сайт організації.

Реформи були проведені згідно з рекомендаціями Комітету УЄФА з жіночого футболу та за підсумками діяльності робочої групи зі змагань серед національних збірних, до якої ввійшли представники різних національних асоціацій.

Формат

Уперше новий формат буде застосовано у кваліфікації жіночого Євро-2025, яка розпочнеться восени 2023 року. Такі ж принципи будуть застосовані до чемпіонату світу серед жінок 2027 року.

Формат поєднає Лігу націй УЄФА з кваліфікацією чемпіонату Європи. Він включає принцип переходу між дивізіонами (з підвищенням і пониженням у класі), а також появу фінального турніру Ліги націй.

За підсумками групових етапів обох турнірів проводитимуться стикові матчі. Новий формат поділить національні асоціації на три рівні. На кожному з них збірні будуть розподілені на групи по чотири (або три) команди, де проведуть із кожним суперником по матчу вдома та на виїзді.

Ліга націй

Після закінчення Ліги націй визначатиметься переможець турніру і, раз на чотири роки, три європейські команди, які вирушать на Олімпійські ігри. Підсумковий рейтинг Ліги націй (з автоматичним підвищенням та пониженням у класі), а також стикові матчі визначать вихідне становище збірних у кваліфікації чемпіонату Європи.

Європейська кваліфікація

Після закінчення кваліфікації чемпіонату Європи буде складено остаточний рейтинг, який визначить, які збірні безпосередньо потраплять на Євро і хто має взяти участь у стикових турнірах європейського відбору. До того ж цей рейтинг з його автоматичними підвищенням та пониженням у класі визначить, у яких дивізіонах збірні розпочнуть наступний відбірний цикл.

Як працюватиме новий формат

Приклад ілюстровано на основі участі в турнірах 51 збірної. Збірна України в прем'єрній Лізі націй виступатиме в дивізіоні В. 

Фото uefa.com

Фаза Ліги націй

Ліга націй розпочинається восени 2023 року та складається з групового етапу, матчів за підвищення й пониження у класі, а також фінальної частини, у якій буде два півфінали, матч за третє місце та фінал.

На груповому етапі команди будуть розподілені на три дивізіони на основі поточного рейтингу жіночих національних збірних УЄФА.

Ліги A і B складаються з 16-ти команд кожна, розбитих на чотири групи по чотири збірні. Ліга С включає 19 команд, розділених на чотири групи по чотири та одну групу з трьох (фактичний склад груп Ліги С залежатиме від кількості команд-учасниць).

Усі матчі проходитимуть протягом шести ігрових днів, причому кожна команда зіграє один домашній матч і один матч на виїзді проти всіх інших команд у своїй групі. Кінцевою метою цього етапу змагань є перемога в Лізі націй і завоювання кращої стартової позиції для наступного розіграшу.

Кожні чотири роки фінал Ліги націй також буде європейською кваліфікацією для жіночого олімпійського футбольного турніру. Тобто вперше це спрацює для виходу команд на Олімпійський турнір 2024 року у Франції.

Позиції в Лізі націй наприкінці групового етапу визначають, хто зіграє у фіналі, а також те, які стартові позиції матимуть команди на етапі європейської кваліфікації. Залежно від рейтингу на груповому етапі після 6-го туру команди або збережуть свої позиції в лізі, автоматично підвищаться або понизяться, або братимуть участь у стикових матчах за підвищення та пониження.

Фінал Ліги націй

Чотири переможці груп Ліги А вийдуть до фіналу Ліги націй. Фінальні матчі, що відбуватимуться на виліт, складатимуться з півфіналів, поєдинку за третє місце та фіналу. Їхнім організатором виступає одна із команд-учасниць. У 2024 році два фіналісти приєднаються до Франції в якості представників Європи на жіночому олімпійському футбольному турнірі (разом із командою, яка посяде третє місце, якщо Франція вийде до фіналу).

Фото uefa.com

Автоматичне підвищення/пониження

Для прийдешніх європейських кваліфікацій:

1) переможці та другі команди груп Ліги А залишаються в Лізі А;

2) переможці Ліг B і C будуть підвищуватися до наступної ліги;

3) усі команди, які посіли четверті місця в Лігах A і B, а також команда, яка посяде найгірше третє місце в Лізі B, будуть понижені до наступної ліги;

4) дві команди, які посіли другі місця, і всі команди, які посіли треті та четверті місця в Лізі С, залишаться в Лізі С.

Фото uefa.com

Стикові матчі за підвищення/пониження

Усі команди, що залишилися, беруть участь у матчах за підвищення та пониження, які граються вдома та на виїзді, і мають ще один шанс позмагатися за кращу стартову позицію в лізі в європейських кваліфікаціях:

1) команди, що посіли треті місця в Лізі А, грають матчі проти команд, які посіли другі місця в Лізі В, причому переможці грають у Лізі А, а команди, що програли, — у Лізі В;

2) три найкращі команди, які посіли треті місця в Лізі B, грають матчі проти трьох найкращих команд, які посіли другі місця в Лізі C, причому переможці грають у Лізі B, а команди, що програли, — у Лізі C.

Ці матчі відбуваються паралельно з фіналом Ліги націй.

Фаза європейської кваліфікації УЄФА

Європейська кваліфікація розпочнеться навесні 2024 року після завершення Ліги націй та складатиметься з групового етапу та плей-офф фінального турніру. Груповий етап європейської кваліфікації проходитиме в тому ж форматі, що й Ліга націй, з командами, розділеними на три Ліги: Ліга A з 16-ма командами, Ліга B із 16-ма командами та Ліга C із 19-ма командами.

Стартова позиція кожної команди в Лізі визначається на основі результатів Ліги націй, як описано вище. Знову ж таки, команди змагаються в групах із чотирьох або трьох команд (Ліга C) і протягом шести ігрових днів. При цьому кожна збірна грає один домашній матч і один матч на виїзді проти всіх інших команд у своїй групі. Кінцева мета цього етапу змагань — потрапити на жіночий чемпіонат Європи.

Фото uefa.com

На Євро-2025 потраплять вісім найкращих команд у Лізі A. Якщо країна-організатор фінального турніру не пройде кваліфікацію, їй все одно буде гарантовано місце. У разі наявності кількох господарів ця гарантія поширюватиметься максимум на дві команди.

Путівки, що залишилися, будуть розіграні у двох раундах плей-офф. У першому раунді команди, які посядуть третє та четверте місця в Лізі А, зіграють із переможцями груп та трьома найкращими командами, які посідають другі місця в Лізі С. Вісім переможців проходять до другого раунду.

Чотири переможці груп і два найкращі колективи, які посіли другі місця в Лізі B, зіграють проти решти двох команд, які посіли другі місця, і чотирьох команд, які посіли треті місця в Лізі B. Шість переможців виходять до другого раунду.

У другому раунді 14 команд розіграють сім путівок до фінального турніру Євро-2025.

Відбір від Європи на ЧС-2027 проходитиме в подібному форматі з тією різницею, що буде скориговано систему плей-офф через меншу кількість фінальних ліцензій. 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
09.04.2024 19:04

Євро-2025 серед жіночих команд. Збірна України у відбірному турнірі поступилася команді Хорватії

Національна жіноча збірна України продовжила кваліфікаційний турнір Єв...

05.04.2024 19:58

Євро-2025 серед жіночих команд. Збірна України стартувала у відбірному турнірі з перемоги над Косовом

Національна жіноча збірна України сьогодні розпочала кваліфікаційний т...

Підписатися на новини