UEFA Grow в Україні: результати дослідження цінності масового футболу та соціальна місія

Відбувся четвертий вебінар із серії онлайн-зустрічей, присвячених стратегічному розвитку масового футболу в регіонах, що проходять у межах пілотного проєкту UEFA Grow, який реалізує УАФ спільно з трьома пілотними обласними асоціаціями футболу — Дніпропетровською, Івано-Франківською та Київською.

Дискусію було присвячено темі соціально-економічного впливу масового футболу, його взаємозв’язку з рядом цілей сталого розвитку ООН та комплексному партнерству із центральними органами виконавчої влади для спільного результату, а також, учергове, винятковій важливості діджиталізації та роботи з даними у сфері масового футболу.

Скріншоти УАФ

У вебінарі традиційно взяли участь представники УЄФА, національних асоціацій країн Європи, УАФ, усіх обласних асоціацій футболу України, місцевих футбольних клубів, їхніх колег і партнерів. Приєдналися до роботи фахівці Міністерства молоді та спорту України, Центру громадського здоров’я МОЗ, Національної соціальної сервісної служби Мінсоцполітики, Міністерства розвитку громад та територій України, Комітету фізичної культури і спорту МОН, організацій системи ООН, Асоціації ОТГ, представники місцевого самоврядування та ОТГ. Окрім спікерів від УЄФА, своїм унікальним досвідом поділилися експерти із Шотландії, Ірландії та Румунії.

Ментор УЄФА та менеджер програми Grow Шотландської асоціації футболу Денні Бісланд визначив Глобальні цілі сталого розвитку ООН як головний орієнтир УЄФА щодо діяльності в напрямку соціальної відповідальності. Із 17-ти цілей, оголошених ООН, що базуються на загальнолюдських цінностях і зачіпають стратегічні проблеми світу, чимало безпосередньо корелює з філософією футболу — зокрема, це подолання нерівності, покращення здоров’я людей, збереження миру.

Скріншоти УАФ

Тім Крабб, керівник агенції Substance, яка є партнером УЄФА в розробці та реалізації інноваційного наукового дослідження цінності масового футболу за відомою економічною моделлю соціального повернення від інвестицій (SROI), поділився результатами дослідження, проведеного в Україні у співпраці з науковим партнером УАФ — Національним університетом «Києво-Могилянська академія». В основі моделі — підрахунок доходів, які генеруються та вливаються в економіку завдяки комплексу активностей масового футболу (цінність нових спортивних споруд, витрати людей на заняття футболом та робочі місця у сфері масового футболу), а також коштів, які можуть бути заощаджені державою завдяки позитивному впливу від залученості людей до занять футболом у соціальній сфері (волонтерство, профілактика правопорушень та антисоціальної поведінки, освіта та зайнятість) та сфері охорони здоров'я (профілактика та реабілітація хвороб серцево-судинної системи та діабету, раку, психічних розладів, а також підтримка загального активного способу життя й залученості до фізичної активності людей похилого віку).

Скріншоти УАФ

Про практику сталого розвитку в контексті тісного взаємозв’язку масового футболу із життям суспільства та громад і співпраці з урядовими установами щодо реалізації державної політики у сфері спорту розповів представник міської ради Дубліну (Ірландія) Карл Мітчелл. У місті з населенням 1,4 млн осіб до 2006 року влада витрачала 300 млн євро на розвиток спорту, але згодом перейшла до іншої моделі, метою якої стало активне пропагування залучення людей до спорту. Активізація вуличного футболу та проведення ігор вечірніх ліг значно покращили показники повернення від інвестицій у розвиток спорту. До прикладу: завдяки цим активностям ірландцям вдалося знизити загальний рівень злочинності в місті на 11%.

Скріншоти УАФ

Своєю чергою президент футбольної асоціації повіту Хунедоара (Румунія) Крісті Петрян поділився власним досвідом співпраці з державними органами в питаннях розвитку футболу, використовуючи результати дослідження за моделлю SROI, проведеного для Румунії. На поточний момент майже вся футбольна діяльність підтримується місцевою владою (ідеться про 44 клуби та спортивні асоціації). Заохочуючи ідею розвитку масового футболу, державна влада підтримує організацію спортивних змагань, таких, як кубок села, які мали успіх останніми роками.

Скріншоти УАФ

Ключовим аспектом у розвитку масового футболу є робота з даними, адже без розуміння й відстежування динаміки неможливо говорити про формування системи й результати. Ментор УЄФА Grow з розвитку масового футболу Ігор Янкович надав слухачам цікавий факт: за результатами опитування, проведеного 2020 року, понад 90% тренерів, гравців, батьків та менеджерів хотіли б користуватися мобільним додатком або онлайн-платформою для реєстрації гравців, відстеження статистики заходів та досягнень гравців, керувати дозволами батьків на участь дітей у заходах, що свідчить про незворотній процес діджиталізації в масовому футболі та обов’язкову роботу з даними у футбольній сфері, що буде корисно ряду стейкхолдерів. Невдовзі спеціальний додаток для самостійної реєстрації гравців, розроблений УЄФА, стане доступним для використання.

Скріншоти УАФ

«Футбол міцно інтегрований у життя великої кількості українців — це хобі, робоча зайнятість, розвага, спосіб фізичної активності або предмет для громадських об’єднань, — зазначив у своєму виступі під час вебінару президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Саме тому футбол в Україні має розглядатися в широкому соціальному контексті — це свідомий і прогресивний підхід, важливий для майбутнього сталого розвитку.

Ми повністю поділяємо думку європейських колег, що футбол відіграє в суспільстві надзвичайно важливу роль. Зокрема, у контексті Глобальних цілей сталого розвитку ООН, що мають на меті скорочення соціальної нерівності, покращення здоров’я, збереження миру. Кожна держава-член ООН зобов’язалася підтримувати цей процес, й Україна серед них. І в цьому полягає особлива місія футболу, адже його органічна сутність — об’єднувати людей і змінювати суспільство на краще».

Скріншоти УАФ

Наступний і заключний вебінар із розвитку футболу в регіонах у межах UEFA Grow відбудеться наприкінці травня. Нагадаємо, що попередні заходи висвітлили теми філософії УЄФА щодо стратегічного розвитку національних футбольних асоціацій, що має назву GROW, змісту та результатів реалізованого УАФ пілотного проєкту УЄФА Grow Participation, ролі та потенціалу місцевих клубів для розвитку масового футболу в регіоні та результатів проведеного в пілотних областях дослідження і питання комерційної стабільності регіональних асоціацій футболу, яка багато в чому співвідноситься з питанням сталого розвитку.

Скріншоти УАФ

Проєкт UEFA Grow в Україні реалізується з метою збільшення кількості активних гравців різного віку й статі в регіонах, реєстрації гравців масового футболу, розбудови партнерства між місцевими зацікавленими сторонами, дослідження поточної ситуації та потенційних можливостей для розвитку клубної системи аматорського й масового сегментів, освіти та ознайомлення з передовим міжнародним досвідом фахівців регіональних асоціацій футболу, а також для вивчення впливу розвитку масового футболу на суспільство та його цінності як соціального та економічного явища.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини